MENU

«Η ομάδα μου έχει θιχτεί, αφού ο Ολυμπιακός έβαλε τη δεύτερη ομάδα και μας διάλεξε στα ημιτελικά». Δήλωση του προπονητή του Μίλωνα, Σάκη Ψάρρα. Όχι ενός περαστικού, ενός τύπου στο καφενείο, εντός αντί-Ολυμπιακού, ενός συνωμοσιολόγου. Ο προπονητής της ομάδας της Νέας Σμύρνης, ήρθε να επιβεβαιώσει μέχρι κεραίας το SDNA. Για μια υπόθεση που δεν είναι πανηγυρική δικαίωσή μας, αλλά θλιβερή διαπίστωση της κατάστασης στο ελληνικό βόλεϊ και όχι μόνο φυσικά!

 Διάλεξε αντίπαλο ο Ολυμπιακός. Γιώργο Μαυρωτά, επικεφαλής της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας (Ε.Π.ΑΘΛ.Α.), ελπίζουμε να άνοιξες τα μάτια σου εσύ και τα υπόλοιπα μέλη που λογικά δεν έχουν τοποθετηθεί σαν γλάστρες κυνηγώντας σωματεία με 6-7 φιλάθλους. 

Γιατί μόνο όποιος κοιμάται ή όποιος δε θέλει, δεν πήρε χαμπάρι αυτό που ανέφερε ο προπονητής της ομάδας που συμμετείχε σε ματς, διαπιστώνοντας ΕΣΚΕΜΜΕΝΗ μειωμένη απόδοση αντιπάλου για να έχει συγκεκριμένη διασταύρωση στα ημιτελικά. 

 Να σου θυμίσουμε σε αυτό το σημείο-το είχαμε ξανακάνει όταν το θέμα «έκαιγε»-μεταξύ άλλων τί συνιστά «fix game». Στημένο αγώνα δηλαδή. Σύμφωνα με τα δικά σου Ε.Π.ΑΘΛ.Α.: 

«Μια σκόπιμη συμφωνία, δια πράξεως ή παραλείψεως που στοχεύει στην αθέμιτη αλλοίωση του αποτελέσματος ή της εξέλιξης του αθλητικού αγώνα με σκοπό να άρει εν όλω ή εν μέρει την απρόβλεπτη φύση του προαναφερθέντος αθλητικού αγώνα με σκοπό την απόκτηση αδικαιολόγητου πλεονεκτήματος για τον ίδιο ή για άλλους». 

Πλέον η υπόθεση δε σηκώνει λόγια. Αν δεν υπάρξει αντίδραση, σημαίνει αυτόματα πως αποδέχονται στημένα παιχνίδια. Στο βόλεϊ και σε όποιο άλλο άθλημα, γιατί αν το κάνουν στο βόλεϊ σιγά μην αλλάξουν στάση στα ακόμα πιο δημοφιλή. 

Ο Σάκης Ψάρρας τους διέσυρε όλους, που απλά κοιτούσαν και δε μιλούσαν. Φανερώνοντας την ανικανότητα-καλόπιστος ο χαρακτηρισμός, υπάρχουν και χειρότερα σενάρια-όλων των εμπλεκόμενων αρμόδιων φορέων. Φτάνοντας φυσικά και στην πολιτική ηγεσία του αθλητισμού. 

Ψάξτε να βρείτε τι σήμαινε στοιχηματικά αυτή η απόφαση του Ολυμπιακού, αλλά και πως τέσσερις μέρες συνεχόμενα τούτη εδώ η σελίδα ανέφερε μέχρι και ποιο θα είναι το τελικό σκορ. Ο Μαυρωτάς, ο Βρούτσης, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν έχουν δικαίωμα να λένε «δεν ξέρω, δεν είδα, δεν άκουσα», όταν μια ιστοσελίδα με +4 εκατομμύρια μοναδικούς επισκέπτες μηνιαίως έχει εξηγήσει σε όλη την Ελλάδα τα πάντα. Κι όταν έρχεται ο προπονητής της ομάδας να τα επιβεβαιώσει όλα. 

Φυσικά είναι και μαύρη σελίδα για τον επίσημο Μίλωνα - όχι φυσικά για τους παίκτες και τους προπονητές - αυτή η ιστορία. Από τότε που άρχισαν να φράζουν οι στοιχηματικές το ματς που καθόρισε τις διασταυρώσεις στα ημιτελικά, διοικητικά υπήρχε η λογική του «είναι κακοί όσοι τα λένε». 

Μπράβο στους αθλητές και τον προπονητή της ομάδας, ντροπή για τη διοίκηση της ομάδας της Νέας Σμύρνης που επιχείρησε να συγκαλύψει επειδή θα είχε κι εκείνη κέρδος από την 3η θέση, εφόσον κατέβαζε δεύτερα ο Ολυμπιακός για να τους διευκολύνει και να διευκολυνθεί. 

Ειδικά για ένα σωματείο που το ευ αγωνίζεσθαι έπρεπε να το έχει στα ύψη, καθώς οι τίτλοι δεν είναι αυτοσκοπός προφανώς. Έχει όμως τη κακή τύχη να διοικείται απ’ αυτούς που δείχνουν με το δάχτυλο όσους μάχονται για την αλήθεια. Επόμενο βήμα ίσως να είναι και η απόλυση Ψάρρα επειδή είπε την αλήθεια. 

Ο πραγματικός διασυρμός όμως, είναι για τους ανθρώπους του βόλεϊ. Όσους ασχολούνται με το άθλημα, το σχολιάζουν και το υπηρετούν. Θεωρητικά το αγαπούν κιόλας. Ο Ψάρρας που σωστά τον αποθεώνουν για την σπουδαία φετινή ομάδα που παρουσίασε, είπε το αυτονόητο. 

Το SDNA το έχει καταγράψει εδώ και καιρό, πριν το ματς ακόμη. Κανείς άλλος δεν ήξερε, δεν κατάλαβε, δεν έμαθε; Έστω, κανείς δεν είδε το ματς; Απλά έκλεισαν τα μάτια τους στην αλήθεια. Ντροπιάζοντας το βόλεϊ και τους ίδιους τους εαυτούς τους, που ενώ υπήρχαν όλα αυτά, έπιναν νερό και κοιτούσαν τον ουρανό. 

Με τον τρόπο αυτό, αλλοιώθηκε το πρωτάθλημα το ίδιο. Γιατί έτσι βόλευε μία ομάδα. Ο ΠΑΟΚ έμεινε εκτός διεκδίκησης, καθώς η ευκαιρία του θα ήταν να εκμεταλλευτεί την κακή κατάσταση στην οποία έδειχνε να είναι η ομάδα του λιμανιού. Το πλεονέκτημα που αποκόμισε ο ένας εκ των δύο, όπως αναφέρει και ο ορισμός του «fixed game» για να θυμίσουμε. 

Στο τέλος της ημέρας, τί κάνει η Πολιτεία; Κράτος υπάρχει έστω για να λύσει ένα τέτοιο πρόβλημα που αφορά το βόλεϊ, ή και γι’ αυτό φοβάται πολιτικό κόστος οπότε το κάνει… γαργάρα, παρότι βγήκε προπονητής και είπε το αυτονόητο: Αντίπαλος έπαιξε με τα δεύτερα γιατί διάλεξε αντίπαλο. Σε σοβαρές χώρες, ήδη θα είχαν ηχήσει σειρήνες. Όπου σοβαρές χώρες, οι τριτοκοσμικές. Σε τέτοια ζητήματα μάλλον είναι σοβαρές μπροστά μας. 

Κύριε Μαυρωτά, μέλη στα Ε.Π.ΑΘΛ.Α. κοιμάστε ήσυχοι τώρα που μάθατε επίσημα ότι υπήρχε fixed game;