MENU

Εν μέσω πρωτόγνωρης έντασης στις σχέσεις Αθήνας - Μόσχας, με το πλέον πρόσφατο επεισόδιο να γράφεται μέσω μίας ιδιαίτερα σκληρής ανακοίνωσης του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς φέρεται να αποφάσισε την άμεση μετάθεση του κ. Φρυγανά στην κεντρική υπηρεσία του ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η διαδικασία μετάθεσης του κ. Φρυγανά έχει δρομολογηθεί ενώ το ΥΠΕΞ αναζητά ήδη το διάδοχό του.

Σύμφωνα, μάλιστα, με το Πρώτο Θέμα εκδόθηκε σχετική διακήρυξη για τη θέση στη Μόσχα.

Κίνηση αποδοκιμασίας

Κυβερνητικοί κύκλοι που ήθελαν, πάντως, να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, σημείωναν ότι η απόφαση μετάθεσης του κ. Φρυγανά δεν σηματοδοτεί διάθεση του ΥΠΕΞ για υποβάθμιση της διπλωματικής σχέσης Αθήνας - Μόσχας και, συνεπώς, δεν υπάρχει στο σχεδιασμό της ελληνικής πλευράς το ενδεχόμενο να παραμείνει «κενή» η θέση του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματικής αποστολής στη Μόσχα, σηματοδοτώντας μία κίνηση υποβάθμισης των διμερών σχέσεων.

Εφόσον αυτό επιβεβαιωθεί, τότε η μετάθεση του κ. Φρυγανά στην Αθήνα συνιστά κίνηση άμεσης αποδοκιμασίας των χειρισμών του από τον πολιτικό του προϊστάμενο. Δεν είναι τυχαίο ότι πηγές κοντά στην κυβέρνηση σημείωναν ότι ο κ. Φρυγάνας υπερέβη το πλαίσιο οδηγιών που είχε λάβει από την Αθήνα, χωρίς πάντως να διευκρινίζεται κάτι περισσότερο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Φρυγανάς, υπηρεσιακό στέλεχος της ελληνικής διπλωματίας με τον βαθμό του Πληρεξούσιου Υπουργού Β', υπηρετεί ως πρεσβευτής της Ελλάδας στη Μόσχα από τον Μάρτιο του 2016. Υπό κανονικές συνθήκες, η θητεία ενός πρεσβευτή στο εξωτερικό διαρκεί κατ’ ελάχιστον τρία χρόνια.

Η πρόωρη μετάθεσή του έρχεται λίγες ώρες μετά από μία ακόμη δηκτική ανακοίνωση της Αθήνας, όπου μεταξύ άλλων, η Μόσχα κατηγορείτο για απόπειρες α) εξαγοράς κρατικών αξιωματούχων, β) υπονόμευσης της εξωτερικής πολιτικής, και γ) παρεμβάσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Το χρονικό

Εν τω μεταξύ, το διπλωματικό ρήγμα μεταξύ των δύο χωρών διευρύνεται. Η Ελλάδα απέλασε προ μηνός δύο Ρώσους διπλωματικούς υπαλλήλους και απαγόρευσε την είσοδο σε δύο ρώσους πολίτες Στη συνέχεια, η Μόσχα απάντησε με το ίδιο νόμισμα, απελαύνοντας με την σειρά της ίδιο αριθμό προσωπικού από την ελληνική πρεσβεία, ενώ δείγμα της ενόχλησης της ήταν και η περίπτωση του Γιώργου Σακελλαρίου, διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Έλληνα υπ. Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στον οποίο απαγορεύτηκε η είσοδος στη Ρωσία.

Η σκληρή ανακοίνωση του ΥΠΕΞ κατά της Μόσχας

Νωρίτερα, το ΥΠΕΞ σε μια σκληρή ανακοίνωση κατά της Μόσχας χαρακτηρίζοντας «αυθαίρετη» και «εκδικητική» χαρακτηρίζει την απόφαση της Ρωσίας να απελάσει στελέχη της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα. Μάλιστα, η ανακοίνωση της Αθήνας υπογραμμίζει ότι οι επιλογές της Μόσχας αντιστρατεύονται το σύνολο των εθνικών συμφερόντων της Ελλάδας. Είναι χαρακτηριστικό πως, εκτός από τις καταγγελίες για παρέμβαση της Ρωσίας στα εσωτερικά της Ελλάδας, το Υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει πως η Μόσχα είναι «σύντροφος εν όπλοις της Τουρκίας» παρέχοντας σειρά διευκολύνσεων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών:

Η Ελλάδα είναι χώρα φιλειρηνική, με πολυδιάστατη, ανεξάρτητη δημοκρατική εξωτερική πολιτική. Ως κυρίαρχο κράτος με μακρά ιστορία, απαιτεί σεβασμό και σχέσεις ισότητας από κάθε τρίτο. Σε αυτά τα πλαίσια τάσσεται υπέρ μιας πολιτικής φιλικής συνύπαρξης και με τη Ρωσία. Μιας μεγάλης χώρας με ισχυρή παρουσία στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Στα πλαίσια της ίδιας πολιτικής, η Ελλάδα επιδιώκει σταθερά καλές σχέσεις και συνεργασία με τους γείτονές της προκειμένου να επιλύσει χρονίζοντα προβλήματα όπως το ονοματολογικό, προς όφελος της ίδιας, των Βαλκανίων, της Ευρώπης και όλων των λαών. Η Ρωσία, αυτή τη στιγμή, δείχνει ως να μη μπορεί να αντιληφθεί τις θέσεις αρχών της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Από τότε που πολεμά ως σύντροφος εν όπλοις της Τουρκίας και της παρέχει σειρά διευκολύνσεων στον τομέα της ασφάλειας, δείχνει να απομακρύνεται σταθερά από θέσεις που αρμόζουν στο επίπεδο φιλίας και συνεργασίας που χαρακτήριζε τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας εδώ και 190 χρόνια. Δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα έχει δικά της συμφέροντα και κριτήρια στη διεθνή πολιτική.

Σε αυτά τα πλαίσια πρέπει να διαβάσει κανείς την κίνηση της Ρωσίας να προβεί σε απελάσεις στελεχών της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα. Η απόφαση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών δεν βασιζόταν σε στοιχεία, όπως εκείνη της ελληνικής πλευράς που στηρίχθηκε σε συγκεκριμένες αποδείξεις παράνομης και παράτυπης δραστηριότητας Ρώσων αξιωματούχων και πολιτών στο εσωτερικό της χώρας. Αντίθετα, η απόφαση της ρωσικής πλευράς είναι αυθαίρετη και εκδικητική, δεν βασίζεται σε κανένα στοιχείο.

Θέλουμε να θυμίσουμε στους φίλους Ρώσους ότι καμιά χώρα στον κόσμο δεν θα ανεχόταν απόπειρες α) εξαγοράς κρατικών αξιωματούχων, β) υπονόμευσης της εξωτερικής πολιτικής, και γ) παρεμβάσεις στο εσωτερικό της χώρας. Η Ελλάδα προέβη σε μέτρα μόνο κατόπιν καταγραφής απτών επιβαρυντικών στοιχείων. Εξάλλου, η ίδια ουδέποτε παρενέβη ή αποπειράθηκε να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας.

Είναι φανερό ότι υπάρχει μια μερίδα Ρώσων, ευτυχώς μειοψηφική, που νομίζει ότι μπορεί να κινείται στην Ελλάδα χωρίς να σέβεται νόμους και κανόνες, ακόμα και να εκτοξεύει απειλές. Η ελληνορωσική φιλία επιτάσσει την εγκατάλειψη τέτοιων αντιλήψεων και όχι το αντίστροφο. Τέτοια περίπτωση είναι και η προσπάθεια να επιβληθεί στη χώρα η παρουσία της "Ορθόδοξης Αυτοκρατορικής Παλαιστινείας Εταιρείας", οργάνωσης που δημιουργήθηκε τον 19ο αιώνα από τις μυστικές υπηρεσίες των Τσάρων που στόχο είχαν τον αφελληνισμό των πατριαρχείων της Μέσης Ανατολής.

Τέλος, ως προς τα αυθαίρετα μέτρα που έλαβε η ηγεσία του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, η Ελλάδα θα απαντήσει με υπομονή και νηφαλιότητα.

Η Μόσχα ζητά απαντήσεις από την Αθήνα για φερόμενη άρνηση βίζας σε κληρικούς

Στο μεταξύ χθες το πρακτορείο Sputnik, έκανε γνωστό ότι κληρικοί της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ανέφεραν ότι ο Έλληνας Γενικός Πρόξενος αρνήθηκε τη χορήγηση βίζας χωρίς να τους παράσχει εξηγήσεις.

Μάλιστα, η Μόσχα φέρεται να ζήτησε από την ελληνική πρεσβεία να αποσαφηνίσει την κατάσταση γύρω από τη φερόμενη άρνηση χορήγησης βίζας σε κληρικούς της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

«Η διατήρηση φιλικών και παραγωγικών σχέσεων με τη Ρωσία είναι διαχρονική επιλογή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Αυτονόητη είναι επίσης η αρχή κάθε χώρα να σέβεται την κυριαρχία της άλλης και να αποφεύγει οποιαδήποτε εμπλοκή στις εσωτερικές υποθέσεις της», σχολίασε με αφορμή την κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

Πηγή: newpost

Αντικαθίσταται άμεσα ο Έλληνας πρεσβευτής στη Μόσχα Ανδρέας Φρυγανάς