MENU

Μπορεί να έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε, αλλά ο ίδιος ο Στιβ Μακάρι ακόμα και σήμερα σε συνέντευξή του στο CNN μιλάει με ενθουσιασμό για εκείνες τις μέρες.

«Ήξερα ότι είχε μία απίστευτη ματιά, ένα διαπεραστικό βλέμμα», θυμάται ο δημοσιογράφος και συνεχίζει μιλώντας για τις δυσκολίες: «Υπήρχε πλήθος κόσμου γύρω μας, η σκόνη μας περικύκλωνε και τότε δεν υπήρχαν οι κάμερες τεχνολογίας και δεν ήξερες ποτέ τι υπήρχε στο φιλμ.

Όταν έφτιαξα το φιλμ σε φωτογραφία, ήξερα ότι ήταν κάτι μοναδικό. Το έδειξα στον εκδότη του National Geographic, σηκώθηκε όρθιος και φώναξε: "Αυτό είναι το επόμενό μας εξώφυλλο"».

Η ιστορία γνωστή... Το «Κορίτσι από το Αφγανιστάν» όχι μόνο έγινε εξώφυλλο, αλλά ήταν και το πιο πετυχημένο στη μεγάλη ιστορία του περιοδικού.

«Είναι υπέροχο να κοιτάω πίσω στη δουλειά μου και να βλέπω πώς έχουν προκύψει αυτά τα θέματα και οι συνδέσεις. Ποτέ δεν σκέφτηκα να συνταξιοδοτηθώ», λέει ο 64χρονος σήμερα φωτογράφος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το «Κορίτσι» είναι η Σαρμπάτ Γκούλα που τότε 12 χρόνων, αλλά μόλις τον προηγούμενο μήνα εντοπίστηκαν τα ίχνη της στο Πακιστάν, κατά την προσπάθειά της να εκδώσει ταυτότητα με πλαστά έγγραφα.

Η ιστορία πίσω από την πιο διάσημη φωτογραφία στα χρονικά