MENU

Από την στιγμή που δεν έχουν ανακοινωθεί οι ποινές οποιαδήποτε κριτική είναι πρόωρη, εντούτοις η απόφαση του δικαστηρίου για την -περιβόητη- υπόθεση του Noor 1 προκάλεσε δεκάδες ερωτηματικά και οδηγεί σε βασικά συμπεράσματα. Όπως το ότι η απόφαση του δικαστηρίου είναι πλήρως αναντοίστιχη της εισαγγελικής πρότασης και πως στην εγκληματική οργάνωση, κανείς δεν καταδικάστηκε ως διευθυντής, ως χρηματοδότης και επικεφαλής δηλαδή του ταξιδιού του Noor 1.

Επίσης οι Κοτσώνης, Φάρος και Κουρούβανης καταδικάστηκαν ως απλοί συνεργοί στη διακομιδή των ναρκωτικών! Κάτι που -κατά την ελληνική δικαιοσύνη- σημαίνει ότι βοήθησαν στην μεταφορά δύο τόνων ηρωίνης, δίχως να προσδοκούν περιουσιακό όφελος!

Παρόλο που στα αμπάρια του Noor 1 βρισκόταν η μεγαλύτερη ποσότητα ηρωίνης που συνελήφθη ποτέ στα ευρωπαϊκά χρονικά και παρά το γεγονός ότι απασχόλησε τις μεγαλύτερες μυστικές υπηρεσίες σε Ευρώπη και Αμερική φαίνεται πως η συγκεκριμένη υπόθεση δεν είχε την αντίστοιχη αξία για την ελληνική δικαιοσύνη, εκτός αν τελικά οδηγηθούν στο... σκαμνί οι πραγματικοί χρηματοδότες.

Ας δούμε, όμως, αναλυτικά τα δεδομένα που προέκυψαν μετά την απόφαση του δικαστηρίου, ενώ να σημειώσουμε ότι την Τετάρτη (20/7) θα μάθουμε τελικά τις ποινές που θα επιβληθούν στους 13 καταδικασθέντες για το ναρκοπλοίο Noor 1.

Αναλυτικά η απόφαση του δικαστηρίου:

Ένοχοι:

Μάκης Γιαννουσάκης: απλό μέλος της εγκληματικής οργάνωσης, κατοχή 2,1 τόνων ηρωίνης

Γιώργος Μπουρδούβαλης: απλό μέλος της εγκληματικής οργάνωσης, διαμετακόμιση 2,1 τόνων ηρωίνης

Αιμίλιος Κοτσώνης: απλή συνέργεια στη διαμετακόμιση της ηρωίνης

Παναγιώτης Φαρος: απλή συνέργεια στη διαμετακόμιση της ηρωίνης

Βασίλης Κουρούβανης; απλή συνέργεια στη διαμετακόμιση της ηρωίνης

Αγκάμπε, Σελιμπλί, Αχνετζάντ, Κοτσάογλου: απλά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, κατοχή ναρκωτικών

Λάγιος, Καρτσώνης: μεταφορά ναρκωτικών κατ'εξακολούθηση

Μπονιάντ: άμεση συνέργεια στη διαμετακόμιση

Παντελής Καλαφάτης (λόγω αμφιβολιών), Κατερίνα Αλεξανδρή, Σταματιάδου, Μιχάλαινας, Σταματιάδου Α., Ιβάνοβα, Εκρέμ, καθώς και τα 12 μέλη του πληρώματος

Είναι σίγουρα πρόωρη οποιαδήποτε κριτική πριν την τελική ανακοίνωση των ποινών, ωστόσο μπορούν να εξαχθούν κάποια συμπεράσματα:

- Η απόφαση του δικαστηρίου είναι πλήρως αναντοίστιχη της εισαγγελικής πρότασης: Η εισαγγελέας είχε μιλήσει για εγκληματική οργάνωση διεθνών προδιαγραφών, με ιεραρχία, αρχηγούς και υπαρχηγούς και εμπειρία στη διακίνηση των ναρκωτικών. Αυτή η οργάνωση τελικά απ'ότι φαίνεται δεν υφίσταται κατά την ελληνική δικαιοσύνη, (ή υπήρχε μόνο στη φαντασία της εισαγγελέως και των ανακριτών που χειρίστηκαν μέχρι στιγμής την υπόθεση), παρόλο που στα αμπάρια του Noor 1 βρισκόταν η μεγαλύτερη ποσότητα ηρωίνης που συνελήφθη ποτέ στα ευρωπαϊκά χρονικά.

- Στην εγκληματική οργάνωση, κανείς δεν καταδικάστηκε ως διευθυντής, ως χρηματοδότης και επικεφαλής δηλαδή του ταξιδιού του Noor 1. Προφανώς τα ναρκωτικά δεν ήρθαν μόνα τους από το Ντουμπάι στην Ελλάδα. Θυμίζουμε άλλωστε πως για την υπόθεση υπάρχουν 2 ανοιχτές δικογραφίες στην Εισαγγελία Πειραιά, αλλά και στην Ολλανδία και το Βέλγιο, όπου έχουν πραγματοποιηθεί και συλλήψεις. Προφανώς το δικαστήριο "δείχνει" κάπου αλλού για τους πραγματικούς χρηματοδότες του φορτίου.

- Εντυπωσιακή είναι η απόφαση για τους Κοτσώνη, Φάρο και Κουρούβανη. Καταδικάστηκαν ως απλοί συνεργοί στη διακομιδή των ναρκωτικών. Δηλαδή, κατά την ελληνική δικαιοσύνη, βοήθησαν να έρθουν 2 τόνοι ηρωίνης στην Ελλάδα χωρίς να προσδοκούν περιουσιακό όφελος.

- Τελικά, η μεγαλύτερη ποσότητα ναρκωτικών που δικάστηκε ποτέ στα χρονικά, που απασχόλησε τις μεγαλύτερες μυστικές υπηρεσίες σε Ευρώπη και Αμερική, δεν είχε την αντίστοιχη αξία για την ελληνική δικαιοσύνη. Εκτός εάν τελικά οδηγηθούν ενωπιόν της οι πραγματικοί χρηματοδότες, αφού παρά τις κατηγορίες, το δικαστήριο δεν δέχτηκε κανέναν ως χρηματοδότη του φορτίου.

Οι ποινές

Από τους 6 βασικούς κατηγορουμενους, που κατά την εισαγγελέα διηύθυναν την εγκληματική οργάνωση, στην πιο δύσκολη θέση είναι οι Μπουρδούβαλης (στέλεχος του πετρελαϊκού κολοσσού Horizon στο Ντουμπάι)και Γιαννουσάκης (εφοπλιστής), αφού η απόφαση του δικαστηρίου μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στην ισόβια κάθειρξη. Παρόλα αυτά, ελπίζουν ακόμη στο να γίνουν δεκτά ελαφρυντικά, κάτι που μπορεί να μειώσει την ποινή. Τα ίδια αφορούν και τους Τούρκους που καταδικάστηκαν ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης

Για τους Κοτσώνη, Φάρο και Κουρούβανη, η ποινή μπορεί να είναι από 2 ως 12 χρόνια. Και οι τρεις ζήτησαν επίσης ελαφρυντικά, ενώ έχουν φυσικά το δικαίωμα να ζητήσουν στην πορεία και την αναστολή της ποινής ως την έφεση.

Ο πλοιοκτήτης Π.Καλαφάτης τελικά αθωωθηκε ολωσδιόλου λόγω αμφιβολιών.

Τα πρώτα συμπεράσματα από τη δίκη του Noor 1!