MENU

Σε μία... μεταφραστική παρωδία εξελίχθηκε η σημερινή εκδίκαση της υπόθεσης του Noor1, όπου ξεκίνησαν να απολογούνται οι κατηγορούμενοι για τη μεταφορά των δύο τόνων ηρωίνης στη χώρα μας.

Πρώτος απολογήθηκε ο Ιρανός οδηγός της νταλίκας, Γιλμάς Εκρέμ ο οποίος έδειξε ως υπεύθυνο για τα ναρκωτικά που μεταφέρθηκαν τον ιδιοκτήτη της, Σαντίκ Κοκάογλου, ο οποίος είναι επίσης κατηγορούμενος.

Παράλληλα μέσα από την απολογία του Ινδού πλοιάρχου, ξεχώρισε ο Γιώργος Μπουρδούβαλης, καθώς φέρεται ως το πρόσωπο που είχε τον πρώτο λόγο σε όλα τα θέματα του πλοίου για το ταξίδι από το Ντουμπάι προς την Ελλάδα.

Η δίκη ξεκίνησε με τις διαμαρτυρίες των συνηγόρων των τριών Τούρκων κατηγορουμένων οι οποίοι τυπικά έχουν συμπληρώσει τον χρόνο προσωρινής κράτησης και θα έπρεπε να έχουν αφεθεί ελεύθεροι. Παρ' όλα αυτά κρατούνται ακόμα στο τμήμα μεταγωγών και δεν αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, καθώς δεν έχουν μόνιμη κατοικία. Σύμφωνα με πληροφορίες ενώ είχε νοικιαστεί ένα σπίτι για να μείνουν, όσο διαρκεί η δίκη, την τελευταία στιγμή ο ιδιοκτήτης φαίνεται ότι «έσπασε» το συμφωνητικό κι ακυρώθηκε η συμφωνία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο ιδιοκτήτης φέρεται ότι φοβήθηκε, καθώς κλήθηκε στην αστυνομία να δώσει κατάθεση, έτσι, αφού δεν υπάρχει τόπος μόνιμης κατοικίας του, κρατήθηκαν στο μεταγωγών. Οι συνήγοροί τους έκαναν λόγο για παραβίαση των δικαιωμάτων τους, αλλά το δικαστήριο δήλωσε αναρμόδιο.

Ποιος... μεταφράζει καλύτερα;

Σε παρατράγουδο εξελίχθηκε η απολογία του Ινδού πλοιάρχου μέσω μεταφραστών, που διαφωνούσαν μεταξύ τους για το ποιος μεταφράζει πιο σωστά. Όλα ξεκίνησαν όταν ο συνήγορος υπεράσπισης (Γ.Ηρειώτης) διαμαρτυρήθηκε λέγοντας ότι δεν “καταλαβαίνουμε τίποτα απ' όσα μεταφράζει ο Ινδός μεταφραστής”. Με ένα στόμα όλοι οι συνήγοροι συμφώνησαν, ενώ ακόμα και το δικαστήριο είχε πρόβλημα να καταλάβει μέχρι εκείνη την ώρα. Στο σημείο εκείνο σηκώθηκε ένας άλλος μεταφραστής που γνωρίζει τη διάλεκτο “Φαρσί” και είπε ότι δεν μπορεί να γίνει μετάφραση σωστή, πως δεν μεταφράζει σωστά ο άλλος μεταφραστής καθώς μεταφράζει λέξη-λέξη κι όχι ερώτηση απάντηση, όπως είναι το σωστό.

Οταν το είπε αυτό, η πρόεδρος του λέει, θέλετε εσείς να μεταφράσετε;

-Οχι, εγώ ξέρω φαρσί.

-Πρόεδρος: Πώς ξέρετε τότε τι λέει, αφού δεν ξέρετε ινδικά;

-Ξέρω και δεν καταλαβαίνω τίποτα απ' ό,τι μεταφράζει.

Οργισμένος ο δεύτερος Ινδός μεταφράζει που εθίγη από το σχόλιο του μεταφραστή “φαρσί”, σηκώθηκε πάνω και του λέει: Μην τρελαθούμε που θα μας πεις εσύ ότι ξέρεις καλύτερα ελληνικά από μας!

Επειδή η δίκη θα εξελισσόταν σε καυγά των Ινδών μεταφραστών, παρενέβησαν οι συνήγοροι και τους είπαν να αφήσουν τον... μεταφραστικό πόλεμο και στη συνέχεια η πρόεδρος είπε στους δύο Ινδούς να μεταφράζουν ταυτόχρονα.

«Κάρφωσε» τον ιδιοκτήτη της νταλίκας

Ο Ιρανός κατηγορούμενος Εκρέμ στην απολογία του είπε ότι τη νταλίκα στην Ελλάδα την έφερε ο ιδιοκτήτης της, Σαντίκ Κοκάογλου κι αυτός “μου είπε να πάω να την πάρω”. Ο κατηγορούμενος είπε ότι ζήτησε να ειδοποιηθεί η αστυνομία γιατί το όχημα είχε κλαπεί κι όχι γιατί είχε εμπλοκή με ναρκωτικά. Υποστήριξε πως δεν είχε περάσει ούτε από την άκρη του μυαλού του ότι μετέφερε ναρκωτικά η νταλίκα που οδηγούσε κι ότι είχε συμφωνήσει να πληρωθεί με 600 ευρώ. Υποστήριξε επίσης πως ο συγκατηγορούμενός του τον παραπλάνησε και τον χρησιμοποίησε. “Εγώ γνώριζα ότι θα παραλάβω μία νταλίκα άδεια”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τι είπε ο Ινδός πλοίαρχος

Στη συνέχεια απολογήθηκε ο Ινδός πλοίαρχος, Σιμ Πρίτβι, 43 χρονών, είναι πατέρας δύο παιδιών, 18 και 13 ετών. Είπε ότι σπούδασε πλοίαρχος και δούλευε στα καράβια από 14 ετών. Στο πρώτο ταξίδι του μετέφερε ζώα από το Ιράν στο Ντουμπάι ως απλός ναυτικός κι έγινε καπετάνιος το 2009. Είπε ακόμη ότι κάποιος ονόματι Σάιν, που είχε την εταιρία πρακτόρευσης «Blue Bird», του είπε για ένα μικρό καράβι που ανήκε στην εταιρία «Ionian Shipping» (εκεί δούλευε ο Μπουρδούβαλης) και τον ρώτησε αν θέλει να δουλέψει.

«Ημουν άνεργος έξι μήνες και είπα “θέλω”. Εκείνος έδωσε τα στοιχεία μου στην “Ionian” και θα με καλούσαν μου είπαν. Επίσης μου ζήτησαν κι άλλα άτομα ως πλήρωμα κι εγώ γνώριζα μερικούς που είχα δουλέψει μαζί τους και τους τα έδωσα. Μας έδωσαν το e-mail για να στείλουμε τα χαρτιά μας. Φτάσαμε στο καράβι στις 8 Μαΐου, αεροπορικώς, με εισιτήρια πληρωμένα από την “Ionian Shipping”. Στο Άζμαν τη δεύτερη μέρα ήρθε ο καπετάν Παντελής (σ.σ. Καλαφάτης), ίσως ήρθε και την ημέρα που φτάσαμε, μας είπε πως αυτός είναι ιδιοκτήτης και μας είπε ότι έχει δώσει το καράβι στον κάπτεν Τζορτζ και στην “Ionian Shipping”. Μου έδωσε το τηλέφωνο του κάπτεν Τζορτζ. Έγιναν κάποιες επισκευές στο καράβι και στις 17-18 Μαΐου μου είπε ότι φεύγει κι ό,τι χρειάζεται από εδώ και πέρα θα μιλάς με τον κάπτεν Τζορτζ. Ο καπετάν Παντελής όσο ήταν στο πλοίο φρόντιζε για την τροφοδοσία. Η εταιρία “Blue Bird” έστειλε ασθενοφόρο γιατί είχα πρόβλημα με τη μέση. Η αμοιβή μου θα ήταν 4.000 δολάρια κι ότι η διαδρομή θα ήταν γύρω στα Εμιράτα και θα μετέφερα πετρέλαιο. Δώσαμε τη λίστα με τα πράγματα που χρειαζόμασταν, καύσιμα τρόφιμα, νερό κτλ και στις 27 Μαΐου πήρα τον κάπτεν Τζορτζ και του είπα ότι είμαστε έτοιμοι για το ταξίδι. Μου είπε πως θα εφοδιαστούμε και με άλλο πετρέλαιο στη διαδρομή, εν πλω. Δεν γνωρίζω ποιος το πλήρωσε. Μετά πήγαμε στο Πορφακάν. Ο κάπτεν Τζορτζ μας είπε ότι θα μιλήσουμε με την “Ionian” για τα μπαλόνια που χρειάζονται για να περάσουμε το Σουέζ. Εμείς δεν ζητήσαμε μπαλόνια, δεν είχαμε καμία δουλειά. Ο κάπτεν Τζορτζ μας είπε να πάμε Αίγυπτο για να κάνουμε κάποιες επισκευές, εγώ ήξερα τη διαδρομή γιατί είχα πάει και στο παρελθόν. Τρεις μέρες μετά, ξημερώματα ήρθε μία βάρκα και κόλλησε στο καράβι, νόμιζα πως είχε κάποιο πρόβλημα και τους είπα “τι θέλετε”. Μου είπαν ότι έφεραν κάποια πράγματα από την εταιρία. Ο ένας από τους τρεις είχε δορυφορικό τηλέφωνο. Αυτός γνώριζε αγγλικά, μίλησε κάπου και μετά μου έδωσε να μιλήσω εγώ. Μου είπε επίσης ότι στη βάρκα είχαν σακούλες με ρύζι, τα έβαλαν στις δεξαμενές, κοντά στη μηχανή. Πάλι έσπασε τότε μία σωλήνα και την ξαναέφτιαξαν μετά από λίγο».

Ο κατηγορούμενος είπε στη συνέχεια της απολογίας του πως χαλούσε συνέχεια το πλοίο κι έκαναν διάφορες επισκευές και ξεκίνησαν μετά για την Αίγυπτο. Είπε ακόμη ότι τηλεφώνησε στον κάπτεν Τζορτζ πριν φτάσουν στο Σουέζ και του έδωσε το όνομα της εταιρίας “Meχa”. Μίλησα με τον πράκτορα και του είπα πως σε 28 ώρες θα είμαστε στο Σουέζ, πήρα τηλέφωνο και ρώτησα και μου είπαν στο τάδε σημείο να περιμένετε για να περάσουμε τη διώρυγα. Είπε ακόμη τους έστειλα τρόφιμα και νερό, αλλά δεν ξέρω ποιος τα πλήρωσε κι ο κάπτεν Τζορτζ τους είπε ότι το καράβι θα πάει στην Ελλάδα.

Σε άλλο σημείο ανέφερε πως πήρε ξανά τον πράκτορα, γιατί περίμεναν χωρίς να έχουν περάσει το Σουέζ και μας είπαν ότι “περιμένουμε τα χρήματα”. Τα χρήματα μου είπαν πως ήρθαν έξι μέρες μετά, στο καράβι ανέβηκε ένας υπάλληλος του Σουέζ μαζί με άλλα δύο άτομα για να ελέγξουν το πλοίο για να περάσει το Σουέζ. Ακολούθως τηλεφώνησαν στην “Ionian Shipping” και τους είπα ο υπάλληλος μας είπε πως χωρίς βοήθεια δεν μπορεί να περάσει το πλοίο, μιας ήταν παλιό. Είπε ακόμη ότι στο πλοίο ήρθε γιατρός, γιατί δύο παιδιά είχαν αρρωστήσει πολύ, τελικά περάσαμε όμως το Σουέζ, μετά πήγαμε στο Πορτ Σάιζ.

Πρόεδρος: Είπατε ότι ο πιλότος σας είπε πως ήθελε βοήθημα το πλοίο για να περάσει.

-Ναι. Ο πιλότος ήταν πάνω στο πλοίο και με τη βοήθειά του περάσαμε το κανάλι.

-Καλά, αφού δεν μπορούσε το πλοίο να περάσει το κανάλι, ήταν ικανό μετά να ταξιδέψει τόσο μακριά στη Μεσόγειο;

Στη συνέχεια ο κατηγορούμενος είπε ότι φτάσαμε κοντά στον Πειραιά και είπαμε στις Αρχές ότι το καράβι θα πάει στην Ελευσίνα, καθώς είχε κάποιες επισκευές να κάνει.

Πρόεδρος: Ήσασταν υποχρεωμένοι να ρωτήσετε τις αρχές του Πειραιά για να πάτε στην Ελευσίνα;

Ο κατηγορούμενος είπε ακόμη ότι: “Στον Πειραιά είπαμε ότι θα κάνουμε αλλαγή πληρώματος γιατί δύο άτομα ήταν πολύ άρρωστα και μπορούσαν να πεθάνουν. Έκαναν πάρα πολύ εμετό.

Πρόεδρος: Σε τέτοιο καράβι που ήταν μέσα, πώς να μην κάνουν εμετό.

«Σόου» μεταφραστών-έδρας!

Σε εκείνο το σημείο, λέει η πρόεδρος στον ένα μεταφραστή: Ο συνάδελφός σας μεταφράζει καλύτερα, έχει πιο δυνατή φωνή. Φαίνεται τρώει πολύ.

-Οχι, δεν τρώω πολύ, τρώω όσο πρέπει!

Στη συνέχεια ο κατηγορούμενος είπε ότι έκαναν μιάμιση ώρα για να φτάσουν Ελευσίνα και οι Αρχές τους έβαλαν πιλότο. Επειτα είπε πως όταν έφτασαν στην Ελευσίνα, ανέβηκε πάνω πράκτορας, ζήτησε τα χαρτιά κι εκεί του είπε ότι “έχω ένα παιδί που δεν είναι δηλωμένο. Τι μπορώ να κάνω”. Ο πράκτορας του είπε ότι θα βάλει το όνομα στη λίστα. Ακολούθως πήρε τα χαρτιά και γύρισε μιάμιση ώρα μετά και μας έδωσε πάσο, για να βγουν βόλτα όσοι ήθελαν.

Ξεκίνησε η μάχη των κατηγορουμένων για το Noor1