MENU

Η κα Κατερίνα Σαββαΐδου ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη γιατί σύμφωνα με τους εισαγγελείς, Γιάννη Δραγάτση και Αγγελική Τριανταφύλλου, απέτρεψε την είσπραξη προστίμου 78 εκατομμυρίων ευρώ από την εταιρία που έχει κόψει εικονικά τιμολόγια για να εμφανίσει την τοκογλυφία στην οποία επιδιδόταν ως συναλλαγές.

Η πρώην γενική γραμματέας δημοσίων εσόδων αμφισβήτησε τα πορίσματα των εφοριακών που αφορούσαν την τοκογλυφία και ζήτησε τον επανέλεγχο της εταιρίας μην υπογράφοντας τις διαδικασίες που θα οδηγούσαν σε καταλογισμό των προστίμων (Διαβάστε εδώ για την άσκηση ποινικής δίωξης).

Ενδιάμεσος ο Ανθόπουλος

Από τη δικογραφία προκύπτει πως η εταιρία «ΟΔΔΕΤΗ ΝΙΚΟΥ ΠΕΤΡΙΔΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΚΑΠΝΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» παρουσίαζε αδυναμία πληρωμής των δανείων της αλλά και χρηματοδότησης από τις τράπεζες με αποτέλεσμα να στραφεί στον Γιάννη Ανθόπουλο ώστε να μεσολαβήσει για χρηματοδότηση από την ΑΤΕ.

Ο πρώην υπουργός πρότεινε να υπάρξει μια εικονική συναλλαγή της «ΟΔΔΕΤΗ ΝΙΚΟΥ ΠΕΤΡΙΔΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΚΑΠΝΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» με την εταιρία GENNET που θα έδινε τα χρήματα με υψηλούς τόκους.

Επίσης, το εναλλακτικό σχέδιο είχε και την δημιουργία τρίτης εταιρίας που δημιουργήθηκε στο όνομα της 18χρονης κόρης του ζεύγους, Γιώργου Τσακαλίδη – Οδδέτη Πετρίδη με την επωνυμία: «ΚΑΠΝΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.Π.Ε.»!

Πως γινόταν η τοκογλυφία;

Η GENNET φερόταν να αγοράζει καπνά από την «ΟΔΔΕΤΗ ΝΙΚΟΥ ΠΕΤΡΙΔΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΚΑΠΝΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» και στη συνέχεια η εταιρία με την οποία έχει σχέση ο Σωκράτης Κόκκαλης τα πουλούσε στις «ΚΑΠΝΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.Π.Ε.» με μεγάλα καπέλα που φαινόταν ως κέρδη μεταπώλησης.

Σε διάστημα τριών χρόνων (2002 ως 2005) η GENNET υπέγραψε 7 συμβάσεις αγοράς καπνών με την παραπάνω διαδικασία και δάνειζε 17,7 εκατομμύρια ευρώ με τόκους από 20-38% μηνιαίως.

Στις 8 Αυγούστου 2005 η GENNET αγόρασε από την «ΟΔΔΕΤΗ ΠΕΤΡΙΔΗ» καπνά με 2 εκατομμύρια ευρώ και στις 10 Αυγούστου τα πούλησε στις «ΚΑΠΝΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.Π.Ε.»! με 2,4 εκατομμύρια ευρώ. Στην ουσία τα πούλησε η μάνα στην κόρη με τον ενδιάμεσο να βγάζει κέρδος μεταπώλησης 400.000 ευρώ!

Η αυτοκαταγγελία

Ολα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα, η οικογένεια να μην μπορεί να πληρώσει τους τόκους και έκανε αυτοκαταγγελία αποκαλύπτοντας στην εισαγγελία το ρόλο της GENNET και του Ανθόπουλου.

Η έρευνα έδειξε πως στους λογαριασμούς της οικογένειας Ανθόπουλου είχαν κατατεθεί 1.758.884 ευρώ από την Οδδέτη Πετρίδη.Ο πρώην υπουργός στην απολογία του είπε πως η Οδδέτη του πρόσφερε τα χρήματα για να χτίσει τριώροφη κατοικία στη Βούλα με σκοπό να την φιλοξενεί όταν αυτή θα βρίσκεται στην Αθήνα.

Μετά από ελέγχους, οι φορολογικές αρχές επέβαλαν πρόστιμα 78 εκατομμυρίων ευρώ, αφού πιστοποίησαν όσα κατέθεσε η Πετρίδη, όμως, η πρώην γενική γραμματέας δημόσιων εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου είχε άλλη άποψη ζητώντας επανέλεγχο.

Η εταιρία που ο Κόκκαλης είναι κάτοχος του 54%

Η έρευνα έδειξε πως η GENNET (μετονομάστηκε στις 10 Μαΐου 2014) ήταν η ΝΑΜΑΚΟ Α.Ε. Η εταιρία το 2004 είχε υπογράψει 5 ψευτοσυμβάσεις με την οικογένεια Πετρίδη και σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της εταιρίας ΙΝΤΡΑΜΕΤ ο Σωκράτης Κόκκαλης είναι κάτοχος του 54% της ΝΑΜΑΚΟ. Οι άλλοι μέτοχοι ήταν οι Κωνσταντίνος Δημητριάδης (15%, συνιδρυτής με τον Κόκκαλη στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ), Κωνσταντίνος Τσουκαλίδης (15%), Αλέξανδρος Μαρτίνης (8%) και Ιλεάνα Μακρή (8%).

​Δικαστικά η υπόθεση αντιμετωπίζεται ως μεμονωμένο περιστατικό μιας και η εισαγγελική έρευνα για την εταιρία δεν επεκτάθηκε σε έλεγχο των λογαριασμών της για να διαπιστωθεί αν υπήρχε συνεχής τοκογλυφία.

Δεδομένη σχέση εταιρίας Σαββαΐδου με Κόκκαλη

Η ρύθμιση που έκανε η Σαββαΐδου ήταν υπέρ του Κόκκαλη με την πρώην γενική γραμματέα Εσόδων να είναι senior manager στην εταιρία λογισμικού ελέγχου και συμβούλων Price Waterhouse Cooper (PWC), η οποία είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο Luxleaks (βοήθησε τους Ελληνες ολιγάρχες να βγάλουν χρήματα στο Λουξεμβούργο με μεθόδους φοροαποφυγής). Επίσης, η PWC είχε διενεργήσει λογιστικό έλεγχο με εντολή του ΟΤΕ για τις αμαρτωλές συμβάσεις στις οποίες εμπλεκόταν ο Σωκράτης Κόκκαλης.

Στον έλεγχο, η εταιρία δεν βρήκε καμία ζημιά για το ελληνικό δημόσιο παρότι η SIEMENS είχε παραδεχθεί πως είχε υπερκοστολογίσει τις συμβάσεις. Ετσι είναι δεδομένη η σχέση της εταιρίας που δούλευε η Σαββαΐδου με τον πρώην πρόεδρο του Ολυμπιακού.

Έτσι εμπλέκεται ο Κόκκαλης στο «σκάνδαλο» Σαββαΐδου