MENU

Τα όσα άκουγαν οι άνθρωποι της οικογένειας του Μιχάλη Φιλόπουλου στο δικαστήριο, τους έβγαζαν από τα ρούχα τους, και δικαίως, αφού δεν μίλαγε κανείς, ούτε καν εκείνοι που υποτίθεται ήταν μπροστά στο φονικό ή είχαν στοιχεία και γνώση. Και η οικογένεια γνώριζε πολύ καλά ποιοι ήταν αυτοί…

Κυρίως, εξοργίζονταν με τους οπαδούς του Παναθηναϊκού που δεν άνοιγαν το στόμα τους.

Κάποιες φορές, μάλιστα, τόσο ο πατέρας του Μιχάλη Φιλόπουλου, όσο και η μητέρα, ξέσπαγαν εναντίον κάποιων μαρτύρων, με αποτέλεσμα το δικαστήριο να τους ζητάει να βγουν έξω από την αίθουσα.

Ο πατέρας του Μιχάλη, Ανδρέας Φιλόπουλος, ανέφερε στο δικαστήριο συγκεκριμένα ποιοι πίστευε ή γνώριζε ότι σκότωσαν τον γιο του.

Στο πρώτο δικαστήριο, μάλιστα, είχε πει: «Έρχονται και μου λένε “πού πας να μπλέξεις; Αυτούς τους καλύπτει ο Κόκκαλης”. Πρόκειται για οργάνωση που από κάπου έχει πλάτες. Κάλεσα πολλούς να έρθουν να μιλήσουν, αλλά δεν έρχεται κανένας γιατί φοβούνται».

Η αλήθεια πάντως είναι, πως αρκετοί από τους κατηγορούμενους ήταν υπάλληλοι σε επιχειρήσεις του Σωκράτη Κόκκαλη, ή εργάζονταν στην ασφάλεια της ΠΑΕ Ολυμπιακός και του «Γ. Καραϊσκάκης». Και πρέπει να σημειωθεί, πως όσοι είχαν σχέση με τον Ολυμπιακό καθ’ οιονδήποτε τρόπο, αθωώθηκαν.

Στο εφετείο, ο Ανδρέας Φιλόπουλος με μια σπαρακτική κατάθεση, είχε πει: «Δυο παιδιά μου σκοτώσανε, όχι ένα. Μέσα σε ενάμιση χρόνο έχασα και την κόρη μου, από καρκίνο. Έφυγε 35 χρονών, από την στεναχώρια της».

Ο αδερφός του Μιχάλη, Χρήστος Φιλόπουλος, είχε πει: «Στο νοσοκομείο ερχόντουσαν και μου λέγανε ότι όλα τα έχει οργανώσει ο Τσιρώνης. Δεν το πιστεύω, γιατί θα λέρωνε το όνομά του, αλλά και να το είχε κάνει, πιστεύω ότι δεν θα ήθελε νεκρό».

«Δώσε τέλος στη ζωή σου! Εγώ θα σε κηδέψω!»

Πέραν των γονιών και της οικογένειας του θύματος, απόλυτα τραγική φιγούρα ήταν η μητέρα του καταδικασμένου ως φυσικού αυτουργού της δολοφονίας, Χρήστου Σακάτη.

Η κατάθεσή της στο πρώτο δικαστήριο, όπου είχαν επιβληθεί ισόβια στον γιο της, σόκαρε και ανατρίχιασε όσους βρίσκονταν στην αίθουσα, προσπαθώντας να πείσει την έδρα ότι δεν ήξερε τι έκανε όταν πήγε στην αστυνομία και ουσιαστικά κατέδωσε τον γιο της…

Μεταξύ άλλων, η Θεοδώρα Σακάτη, κατέθεσε:

«Το παιδί μου είναι χρήστης, παίρνει απ’ όλα. Εκείνη την ημέρα πήγε για την μεθαδόνη και το μεσημέρι γύρισε σπίτι. Δεν ήταν στα επεισόδια. Περιμέναμε πότε θα πεθάνει. Του είχα ετοιμάσει και τα σάβανα! Μετά από 3-4 μέρες μου είπε ότι ήταν στα επεισόδια και ότι έχει μπλέξει. Αλλά δεν τον πιστεύω γιατί δεν είναι καλά στα μυαλά του. Μου ζήτησε λεφτά για να πληρώσει τον δικηγόρο.

(σ.σ. στην ασφάλεια είχε καταθέσει ότι ο γιος της της είπε: “Μάνα εγώ τον σκότωσα, χρειάζομαι λεφτά” και εκείνη του απάντησε “Να πας να πεθάνεις κι εσύ!”).

Δεν μπορούσε να περπατήσει γιατί το πόδι του ήταν μαύρο, ήταν έτοιμο για γάγγραινα και θα του το κόβανε. Δεν θα μπορούσε να τρέξει. Ένα κουρέλι ήταν. Τον έπλενα και τον τάιζα. Ζούσαμε μια κόλαση. Καμία μάνα να μην το ζήσει αυτό.

Το σφάλμα μου ήταν ότι υπέγραψα το χαρτί στην ασφάλεια. Δεν έπρεπε να το υπογράψω. Δεν τα έχω πει αυτά που υποτίθεται ότι είπα. Μου είπαν να υπογράψω για να φύγω. Δεν είδα τι υπέγραψα. Ποτέ δεν είπα ότι ο γιος μου μου είπε “εγώ μάνα μόνο μία του έριξα, τον λυπήθηκα, οι άλλοι τον σκοτώσανε”.

Πιστεύω το παιδί μου είναι αθώο. Θεός του ήταν η ηρωίνη. Ζούσε γι’ αυτήν. Κοιτάζαμε και αν ήταν ζωντανός, γιατί μπορεί να πέθαινε στον ύπνο του.

Πήγαινε στον Ολυμπιακό. Ήταν γνωστός, τον ξέρανε. Αλλά όταν ήταν πλέον χάλια, τον κάνανε στην άκρη».

Ο πατέρας του Χρήστου Σακάτη, Δημήτρης, κατέθεσε: «Δεν μιλάω ποτέ μαζί του. Δεν ξέρω αν ήταν στην Παιανία. Αν ήταν, να πάει φυλακή, μήπως έτσι γλιτώσει τη ζωή του, γιατί έτσι κι αλλιώς θα πεθάνει από τα ναρκωτικά».

Ο ίδιος ο Χρήστος Σακάτης είπε στην απολογία του: «Εμένα η ομάδα μου είναι η ηρωίνη. Ζήτησα από την μάνα μου χρήματα, λέγοντας της ψέματα. Απ’ την τηλεόραση άκουσα για τα επεισόδια και της είπα ότι έχω μπλέξει. Είπα ψέματα για να πάρω την δόση μου. Δεν τον σκότωσα εγώ, ούτε ξέρω ποιος το έκανε».

Όταν δε, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο ανακοίνωσε την απόφασή του για ισόβια κάθειρξη στον Σακάτη, η μητέρα του ξέσπασε φωνάζοντας: «Είναι άδικο! Δώσε τέλος στη ζωή σου! Εγώ θα σε κηδέψω»!

«Μου σκοτώσανε δύο παιδιά, και όχι ένα!»