MENU

Την ώρα που η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία «καίγεται» για τη συνοχή της κυβέρνησής της λόγω του προσφυγικού, χαμηλώνει τον πήχυ για μια συνολική, «ευρωπαϊκή» λύση, η Γαλλία και η Ισπανία προτείνουν κλειστά κέντρα επί ευρωπαϊκού εδάφους για τους μετανάστες.

Μέρκελ: Δεν αναμένεται λύση

Παρόλο που το προσφυγικό θα είναι ένα από τα κεντρικά ζητήματα της Συνόδου Κορυφής στις 28 και 29 Ιουνίου η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ παραδέχτηκε δημόσια πως δεν αναμένει συμφωνία για το σύνολο των προσφυγικών ζητημάτων.

Δεδομένου ότι το όλο θέμα απειλεί πλέον τη συνοχή της κυβέρνησης της στο Βερολίνο η καγκελάριος επιδιώκει εδώ και εβδομάδες να πετύχει τουλάχιστον μια λύση στο θέμα της επαναπροώθησης εκείνων των προσφύγων που έχουν καταγραφεί ήδη σε άλλες χώρες τις ΕΕ. Σε αυτό ελπίζει ότι θα συμβάλει η συνάντηση την Κυριακή στις Βρυξέλλες, στην οποία σύμφωνα με την κ. Μέρκελ συμμετέχουν κράτη που πλήττονται σε μεγάλο βαθμό από το προσφυγικό για να συζητήσουν το θέμα «εφ' όλης τη ύλης» και να εξετάσουν «κατά πόσο μπορούν να επιτευχθούν διμερείς, τριμερείς ή ακόμη πολυμερείς συμφωνίες για την καλύτερη επίλυση ορισμένων προβλημάτων.»

Κλειστά κέντρα στην Ευρώπη προτείνουν Γαλλία - Ισπανία

Τη δημιουργία «κλειστών κέντρων στο ευρωπαϊκό έδαφος ήδη από την αποβίβαση των μεταναστών» προτείνουν Γαλλία και Ισπανία, δήλωσε σήμερα ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, προτείνοντας μια «διαφορετική και συμπληρωματική λύση» στην κρίση που διαιρεί την Ευρώπη.

«Μόλις αποβιβάζονται στο ευρωπαϊκό έδαφος, υποστηρίζουμε τη δημιουργία κλειστών κέντρων με τις προδιαγραφές της Υπάτης Αμροστείας για τους Πρόσφυγες, με ευρωπαϊκά μέσα που επιτρέπουν (...) άμεση οικονομική αλληλεγγύη, ταχεία εξέταση των φακέλων, ευρωπαϊκή αλληλεγγύη ώστε κάθε χώρα να παίρνει με οργανωμένο τρόπο τα πρόσωπα που δικαιούνται ασύλου», υπογράμμισε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον νέο ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ.

Στην ίδια συνέντευξη ο Γάλλος πρόεδρος τάχθηκε επίσης υπέρ της επιβολής οικονομικων κυρώσεων στις χώρες της ΕΕ που αρνούνται να υποδεχθούν μετανάστες που έχουν προσφυγικό καθεστώς.

Οι Μακρόν και Σάντσεθ έκαναν δηλώσεις την παραμονή της μίνι συνόδου κορυφής που οργανώθηκε εσπευσμένα για αύριο Κυριακή στις Βρυξέλλες με θέμα τη διένεξη για τη μετανάστευση που διαιρεί την Ευρώπη.

«Είμαι ο ίδιος υπέρ μηχανισμών που να το λαμβάνουν αυτό πράγματι υπόψη», δήλωσε ο Μακρόν όταν ερωτήθηκε σχετικά με τις απόψεις του για ενδεχόμενη επιβολή οικονομικών κυρώσεων.

«Δεν μπορούμε να έχουμε χώρες που ωφελουνται μαζικά από την αλληλεγγύη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και που μαζικά εκφράζουν τον εθνικό εγωισμό τους όταν πρόκειται για μεταναστευτικά ζητήματα», τόνισε ο γάλλος πρόεδρος.

Σκληραίνουν τη στάση τους η μία χώρα μετά την άλλη

Η Γερμανίδα Καγκελάριος νιώθει όλο και πιο ασφυκτική την πίεση του κυβερνητικού εταίρου της, επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας και υπουργού Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος έχει προειδοποιήσει ότι τον Ιούλιο θα αρχίσει να εφαρμόζει την «άμεση απώθηση» των μεταναστών που φθάνουν στα σύνορα της Γερμανίας προερχόμενοι από κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης, εάν η Άνγκελα Μέρκελ δεν μπορέσει να πετύχει μια «ισοδύναμη» λύση στη Σύνοδο Κορυφής.

Ο Ζεεχόφερ απαιτεί λύσεις το αργότερο μέχρι το τέλος Ιουνίου με στόχο να στέλνονται οι μετανάστες, που φθάνουν στη Γερμανία, πίσω στις χώρες εισόδου τους στην Ευρώπη, δηλαδή κυρίως στην Ιταλία ή στην Ελλάδα.

Ωστόσο, ιδιαίτερα στην Ιταλία, η νέα κυβέρνηση του λαϊκιστικού συνασπισμού Λέγκας-5 Αστέρων εμφανίζεται αποφασισμένη και ανυποχώρητη στο μεταναστευτικό απαιτώντας καλύτερη κατανομή του επιμελητειακού και του οικονομικού βάρους μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.

Τσεχία: Θα απωθούμε τους μετανάστες αν Γερμανία και Αυστρία κάνουν το ίδιο

Η Τσεχία είναι έτοιμη να προχωρήσει σε απωθήσεις μεταναστών και προσφύγων από τα σύνορά της, εάν η Γερμανία και η Αυστρία εφαρμόσουν το ίδιο μέτρο, δήλωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός της χώρας, Αντρέι Μπάμπις, απαντώντας εμμέσως στην προειδοποίηση του Χ. Ζεεχόφερ.

«Μπορούμε να προβλέψουμε ότι η Αυστρία θα υιοθετήσει το ίδιο μέτρο και σε αυτήν την περίπτωση, εμείς θα κάνουμε επίσης το ίδιο. Αυτό σημαίνει ότι θα πάμε αμέσως στα συνοριακά περάσματα προκειμένου να ελέγξουμε τα σύνορά μας» δήλωσε ενώπιον του Τύπου ο Μπάμπις, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σήμερα στην Πράγα.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε οι παράνομοι μετανάστες να εισέρχονται στην επικράτειά μας, διότι κατόπιν αυτό θα ήταν δικό μας πρόβλημα και δεν το επιθυμούμε αυτό. Τα συνοριακά περάσματα της Τσεχίας θα ελέγχονται, σε αυτήν την περίπτωση, από την αστυνομία, όμως έχουμε επίσης εκπονήσει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης που προβλέπει τελωνειακοί και ενδεχομένως ο στρατός να αναπτυχθούν» συμπλήρωσε ο Μπάμπις.

Σύμφωνα με τον Τσέχο πρωθυπουργό, «τα νότια σύνορα της ΕΕ πρέπει να προασπίζονται από κράτη όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Μάλτα και η Ισπανία και τα υπόλοιπα κράτη πρέπει να τα βοηθούν».

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας τάχθηκε επίσης υπέρ της «αλλαγής των αρμοδιοτήτων» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής Frontex στην περίπτωση που το προσωπικό του ανέλθει σε 10.000 υπαλλήλους έως το 2020, όπως το ζητά η Ιταλία εδώ και καιρό.

«Δεν είναι δυνατόν να δαπανάμε τόσα χρήματα για τη Frontex για να παρακολουθεί απλά την παράνομη μετανάστευση και να βλέπουμε να αναπτύσσονται οι επιχειρήσεις της μαφίας των διακινητών. Η Frontex πρέπει να επιχειρεί εκτός της Ευρώπης. Η λύση είναι πολύ απλή: τα πλοία με τους μετανάστες δεν πρέπει να βγαίνουν στη θάλασσα» είπε ο Μπάμπις.

Άμεσο κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ θα ζητήσει η Βουλγαρία

Το άμεσο κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους μετανάστες και την ίδρυση κέντρων για τους πρόσφυγες πολέμου εκτός του ευρωπαϊκού εδάφους, αναμένεται να προτείνει η Βουλγαρία στην άτυπη μίνι σύνοδο για το μεταναστευτικό που θα διεξαχθεί την Κυριακή.

Ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ υποστήριξε ότι αφού ανακοπούν οι μεταναστευτικές ροές, η ΕΕ θα πρέπει να ασχοληθεί με τους χιλιάδες μετανάστες που βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη, να φροντίσει για τους ανθρώπους που έφυγαν για να γλιτώσουν από εμπόλεμες καταστάσεις και να επαναπατρίσει τους υπόλοιπους.

"Θα επιμείνω για το άμεσο κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης" είπε ο Μπορίσοφ στο κοινοβούλιο όπου μετέβη απρόσμενα, αφού η αντιπολίτευση ζήτησε να πληροφορηθεί τη θέση στη Σόφιας στο μεταναστευτικό. Όπως είπε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, θα πρέπει να ιδρυθούν κέντρα στη Λιβύη και την Τουρκία, στα οποία θα εξετάζονται οι υποθέσεις των μεταναστών προτού αυτοί να φτάσουν στην Ευρώπη.

Η Βουλγαρία, που αυτήν την περίοδο ασκεί την προεδρία της ΕΕ, ελπίζει ότι αν ανακοπούν οι μεταναστευτικές ροές θα κατευναστούν και οι ανησυχίες των χωρών της κεντρικής Ευρώπης οι οποίες αρνούνταν να δεχτούν να παραλάβουν μετανάστες με το σύστημα των υποχρεωτικών ποσοστώσεων, ώστε να μοιραστεί ισομερώς το βάρος.

"Φοβούνται ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις πως αυτή η διαδικασία δεν θα συνεχιστεί", εξήγησε ο Μπορίσοφ. Πρόσθεσε ότι σκοπεύει να συζητήσει ξανά το θέμα αυτό με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος έχει ανακοινώσει ότι δεν θα παραστεί στη μίνι σύνοδο των Βρυξελλών. Απόντες από αυτήν την άτυπη σύνοδο θα είναι επίσης και οι ηγέτες της Πολωνίας, της Σλοβακίας και της Τσεχίας.

Χωρίς το μπλοκ του Βίσεγκραντ η μίνι Σύνοδος

Στη μίνι Σύνοδο της Κυριακής έχουν δηλώσει συμμετοχή 16 κράτη μέλη της ΕΕ: Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, Ισπανία, Ελλάδα, Μάλτα, Βουλγαρία, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Δανία, Σουηδία, Φινλανδία, Σλοβενία και Κροατία.

Εν τω μεταξύ, οι χώρες της ομάδας του Βίσεγκραντ (η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Σλοβακία) απέκλεισαν την Πέμπτη το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν στη σύνοδο της Κυριακής εκτιμώντας εκ των προτέρων πως οι προτάσεις που πρόκειται να συζητηθούν σ' αυτήν είναι «απαράδεκτες».

Από την πλευρά της, η Ιταλία είχε αφήσει να πλανάται η απειλή ότι δεν θα συμμετάσχει, εκτιμώντας πως η θέση της δεν λαμβάνεται επαρκώς υπόψη, όμως στη συνέχεια επιβεβαίωσε την παρουσία της.

Την Κυριακή δεν προβλέπεται να δοθεί συνέντευξη Τύπου, καθώς «πρόκειται για μια ανεπίσημη συνάντηση» και «δεν θα υπάρξει απόφαση για να ανακοινωθεί στο τέλος», υπογράμμισε ο Αλεξάντερ Βίντερσταϊν.

Πηγή: newpost

Προσφυγικό: Σκληραίνουν τη στάση τους οι χώρες της ΕΕ ενόψει της Συνόδου Κορυφής