MENU

Η δίκη έντεκα μελών της εγκληματικής συμμορίας που κατηγορείται για ιδιαιτέρως ειδεχθείς ανθρωποκτονίες, βασανιστήρια και παράνομη διακίνηση ανθρώπων, ξεκίνησε στην πόλη Κέτσκεμετ της Ουγγαρίας, αφού οι νεκροψίες των θυμάτων -59 αντρών, 8 γυναικών, 3 παιδιών κι ενός βρέφους- έδειξαν πως αυτά απεβίωσαν πριν το φορτηγό περάσει σε αυστριακό έδαφος, με προορισμό τη Γερμανία.

«Μισή ώρα μετά την αναχώρηση, οι πρόσφυγες άρχισαν να διαμαρτύρονται με χτυπήματα και κραυγές πως ξεμένουν από οξυγόνο», ανέφεραν οι εισαγγελείς.

Τρεις ώρες μετά, ήταν όλοι νεκροί. Τα πτώματά τους εντοπίστηκαν δύο μέρες αργότερα.

Ναυτία προκαλούν τα ηχογραφημένα τηλεφωνήματα ανάμεσα στον 26χρονο Βούλγαρο οδηγό του φορτηγού Ιβάιλο Σ. και τον φερόμενο αρχηγό της συμμορίας, 30χρονο Αφγανό Σάμσουρ Λ., μέρος των οποίων διέρρευσαν σε γερμανικά ΜΜΕ.

«Ουρλιάζουν όλη την ώρα, δεν μπορείς να φανταστείς τι γίνεται εδώ» έλεγε ο Βούλγαρος στον Αφγανό κι εκείνος τον διέταζε ωμά: «Αν πεθάνουν, πέταξέ τους σε δάσος στη Γερμανία»...

Οι δυο τους, μαζί με άλλους δύο Βούλγαρους, αντιμετωπίζουν ισόβια κάθειρξη καθώς οι εισαγγελείς έκριναν πως δεν έχουν καν επιδείξει μεταμέλεια.

Δηλωτικό, το χαμόγελο του Αφγανού κατά τη μεταγωγή του στο δικαστήριο και το πλακάτ που κρατούσε: «Δεν είμαι δολοφόνος ούτε τύραννος. Ο γενικός εισαγγελέας είναι μεγάλος ψεύτης».

Για τους υπόλοιπους εφτά συνεργούς τους (έναν Βουλγαρο-Λιβανέζο και έξι Βούλγαρους, ένας εκ των οποίων δικάζεται ερήμην) έχει προταθεί ποινή φυλάκισης 20 ετών.

Στη δικογραφία 59.000 σελίδων συμπεριλαμβάνονται στοιχεία για παράνομη διακίνηση τουλάχιστον 1.200 προσφύγων.

«Συχνά μεταφέρονταν μέσα σε σφραγισμένα, σκοτεινά και ανάερα φορτηγά, κάτω από απάνθρωπες και βασανιστικές συνθήκες συνωστισμού» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ενα 24ωρο μετά το μακάβριο εύρημα, η συμμορία δεν δίστασε να ξανακλείσει άλλους 67 πρόσφυγες μέσα φορτηγό ψυγείο για να τους περάσει στην Αυστρία.

«Αυτή τη φορά κατάφεραν να ανοίξουν με κλοτσιές την καρότσα κι έτσι κανένας δεν πέθανε», επισημαίνεται στη δικογραφία.

Γερμανικά ΜΜΕ εγείρουν ερωτήματα για τους λόγους που δεν παρενέβησαν εγκαίρως οι ουγγρικές αρχές, παρότι είχαν ήδη υποκλέψει άκρως επιβαρυντικά τηλεφωνήματα των συγκεκριμένων διακινητών δύο βδομάδες νωρίτερα. Ενοχλημένη, η μισαλλόδοξη κυβέρνηση Ορμπαν απαντά πως δεν υπήρξε επαρκής χρόνος να μεταφραστούν και να αξιολογηθούν οι συνομιλίες.

«Αυτές οι αξιόποινες πράξεις δεν σχεδιάστηκαν στην Ουγγαρία αλλά στο εξωτερικό και δεν διαπράχθηκαν από Ούγγρους αλλά από αλλοδαπούς» υποστήριξε -σε πάγιο πατριωτικό τόνο- ο υπουργός Εσωτερικών Σάντορ Πίντερ.

Πηγή: efsyn

Δολοφόνοι - τέρατα στο σκαμνί