MENU

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι ήταν βασικό θέμα στη συνάντηση που είχε στην Αττάλεια της Τουρκίας, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της συνόδου της G20.

Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος στον πόλεμο εναντίον της απειλής του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία.

Μετά τη συνάντηση ο Ομπάμα είπε μεταξύ άλλων: «Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος στον πόλεμο εναντίον της απειλής του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία. Ως σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος στην αντιμετώπιση του ισλαμικού Κράτους. Συνεχίζει να είναι σύμμαχος στην προσπάθεια να ξεπεραστεί το κλίμα καταστροφής στη Συρία». Ο Μ. Ομπάμα είπε ακόμη: «Η Τουρκία και ο τουρκικός λαός φιλοξενούν δύο εκατομμύρια πρόσφυγες. Οι ΗΠΑ είναι από τις πρωτοπόρες χώρες στην ανθρωπιστική βοήθεια προς το λαό της Συρίας», και τόνισε: «Συζητήσαμε το τι μπορούν να κάνουν οι άλλες χώρες.Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τη συνάντηση «πολύ αποδοτική».

«Είμαστε αντιμέτωποι με μία συλλογική τρομοκρατία η οποία δεν έχει ούτε θρησκεία, ούτε έθνος, ούτε πατρίδα. Όπως είχε συμβεί στην 'Αγκυρα, στο Ντιγιάρμπακιρ και στο Γκαζιάντεπ, έτσι και στο Παρίσι, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με συλλογική τρομοκρατία. Η επίθεση αυτή δεν στρέφεται μόνο εναντίον του Γαλλικού λαού, αλλά εναντίον της ανθρωπότητας», δήλωσε ο Ερντογάν από την πλευρά του. μετά τη συνάντηση. Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, στη σύνοδο θα εξεταστούν επίσης θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, η υπόθεση των προσφύγων και οι παγκόσμιες χρηματοοικονομικές εξελίξεις.

Ο Ερντογάν είπε πως συζήτησε με τον πρόεδρο Ομπάμα το θέμα της οργάνωσης «ισλαμικό Κράτος». «Είχαμε την ευκαιρία να εξετάσουμε τα βήματα στα οποία θα προβεί στο εξής η διεθνής συμμαχία. Ως υποδειγματικοί και στρατηγικοί εταίροι θα συνεχίσουμε και στο εξής την αλληλεγγύη μας, για να συμβάλουμε στην παγκόσμια ειρήνη» είπε.

Πηγή: thetoc

Συνάντηση Ομπάμα-Ερντογάν για τους τζιχαντιστές