MENU

«Είμαι μόνο 26 ετών. Νιώθω λες και βρίσκομαι στο χώρο αιώνες και ο κόσμος δεν καταλαβαίνει ότι ακόμα είμαι τόσο μικρός. Ήμουν στη Μάντσεστερ Σίτι και κατέκτησα το πρωτάθλημα, έπαιξα στην Εθνική Αγγλίας, έζησα επιτυχίες και καλές στιγμές, αλλά σίγουρα όχι αρκετές για κάποιον με το ταλέντο μου. Ευτυχώς, είμαι αρκετά μικρός για να το αλλάξω. Εξαρτάται μόνο από μένα από κανέναν άλλον. Η επιθυμία μου είναι μεγαλύτερη από ποτέ και πηγάζει από ξεκάθαρο εκνευρισμό. Θέλω να διαγράψω αυτή την αρνητική περίοδο και να φέρω ξανά στο δρόμο μου θετικά πράγματα».

Είναι μια εξομολόγηση για μια σχεδόν 12ετη καριέρα. Μα, πώς είναι δυνατόν ο Τζακ Ρόντγουελ να βρίσκεται πολύ κοντά στον Παναθηναϊκό; Είναι λογικό οι περισσότεροι να μην εκπλαγούν, επειδή δε γνωρίζουν. Θα χρειαζόταν βαθιά, Σωτηρακοπουλέικη γνώση του αγγλικού ποδοσφαίρου για να μπορέσεις να ανακαλέσεις από τη μνήμη σου τον άλλοτε αρχηγό της Εθνικής Νέων των λιονταριών, ο οποίος έκανε ντεμπούτο στην Έβερτον στα 16,5 του χρόνια, πήρε μεταγραφή 22 εκ. ευρώ στη Μάντσεστερ Σίτι και κατέληξε ανέκδοτο στη Σάντερλαντ.

«Ο Τζακ είναι ο καθρέφτης όλων όσων είναι στραβά στο αγγλικό ποδόσφαιρο», σχολίαζε αναγνώστης στην τελευταία συνέντευξη που έδωσε ο Ρόντγουελ πριν ένα χρόνο, όταν ήλπιζε ότι θα αναγεννήσει την καριέρα του στην Μπλάκμπερν (σ.σ. το πείραμα απέτυχε) ή όπως θα έθεταν οι αγαπημένοι Oasis την πορεία της καριέρας του «today is gonna be the day that they ‘re gonna throw it back to you».

Αρκεί, όπου today να το αντικαταστήσετε με το every day.

Το απόλυτο σκοτάδι!

Ειρωνικά, το παγκόσμιο λεξικό θα σου μιλήσει για το «Στάδιο του Φωτός». Εκεί, ο Τζακ Ρόντγουελ έζησε το σκοταδισμό του δικού του Μεσαίωνα. 46 μήνες, 67 συμμετοχές θα σου πει ο ίδιος. 1,4 το μήνα, δηλαδή, έστω κι αν σε ποδοσφαιρικό χρόνο δεν προσμετρούνται τα καλοκαίρια. Ο Μεσαίωνας, όμως, δεν ταυτίζεται μόνο με αριθμούς. Το bullying ήταν διαρκές. «Τζακ μην στέκεσαι όρθιος γιατί μπορεί να τραυματιστείς», σχολίαζε οπαδός της Σάντερλαντ σε φωτογραφία του Άγγλου άσου με δύο παιδιά. Το… οπαδικό κίνημα τοιχοκόλλησε αφίσες αναζήτησης, έπειτα από συνέντευξή του, στην οποία για να λέμε και του στραβού το δίκιο ήταν κομματάκι ασύνδετος με την πραγματικότητα.

Για τη Σάντερλαντ, τα τέσσερα χρόνια του Τζακ Ρόντγουελ στην ομάδα ήταν το ρεκόρ των 39 αγώνων που έπαιξε χωρίς να κερδίσει κανένα και οι 4.700 λίρες που κόστισε. Το λεπτό! «Σεντ προς Σεντ, ο Τζακ Ρόντγουελ ήταν η χειρότερη μεταγραφή στην ιστορία της Σάντερλαντ», θα τιτλοφορείται άρθρο για την παρουσία του Άγγλου άσου στο σύλλογο, όπου δεν ξεκίνησε τόσο άσχημα, όμως το κακό παράγινε όταν παρά τον υποβιβασμό της ομάδας, η αμοιβή του παρέμεινε ίδια. Δεν ήταν δική του ευθύνη, φυσικά, ωστόσο ο κόσμος δεν είχε ποτέ με καλό μάτι το γεγονός ότι δεν προβλεπόταν – ως είθισται – μείωση ύψους 40% στο συμβόλαιο της Championship σε σχέση με της Premier League και αργότερα της Division One.

Μέρα με τη μέρα, ο Ρόντγουελ αποκοβόταν από τη Σάντερλαντ, μέχρι που έφτασε στο σημείο ο Κρις Κόουλμαν να δηλώσει: «Σωματικά γνωρίζω πού βρίσκεται, αλλά νοητικά δεν έχω ιδέα». Ο Τζακ θα απαντούσε «είμαι στην ομάδα νέων, όπου και με έστειλε», αλλά έτσι άκρη δε βρίσκεται. Και δε βρέθηκε. Η Σάντερλαντ τού ζήτησε να λύσει το συμβόλαιό του, εκείνος αρνήθηκε και οι παχιοί τίτλοι εις βάρος του έγιναν ακόμα παχύτεροι. «Τζακ Ρόντγουελ: Το μεγαλύτερο λάθος της Σάντερλαντ». «Πώς καταλήγεις από μελλοντικός αρχηγός της Εθνικής Αγγλίας σε μια τετραετία χωρίς να κερδίσεις ματς;».

Δεν άξιζε τον κόπο. Ο 27χρονος, αν και αρκετά πλουσιότερος, διασύρθηκε και βρέθηκε να δοκιμάζεται μέχρι και από μικρές ομάδες της Ολλανδίας για να βρει δουλειά. Τη βρήκε στη Μπλάκμπερν. Κι εκεί συναντήθηκαν το παρελθόν, το παρόν και ενδεχομένως το μέλλον.

Ταλέντο, τραυματισμοί, παρακμή!

Όταν ο Σαμ Αλαρντάις ανέλαβε τη Σάντερλαντ το 2015, έκανε ειδική αναφορά στον Τζακ. «Καταφέραμε να βρούμε τον αληθινό Ρόντγουελ», είπε χτυπώντας ξύλο. «Δουλέψαμε πολύ μαζί του. Το ιατρικό τιμ, αλλά και οι ψυχολόγοι. Γιατί δε μπορούσε να βγάλει τους τραυματισμούς από το μυαλό του και αυτό έφερνε περισσότερους τραυματισμούς». Τι συνέβη, λοιπόν, με τούτου τον υπερταλαντούχο ποδοσφαιριστή, που περιγραφόταν ως ο μέσος που μπορεί να αμυνθεί και ο αμυντικός που μπορεί να επιτεθεί.

Δύο λέξεις: Ιγνυακός τένοντας! Η Έβερτον, στην οποία ανδρώθηκε και έκανε ντεμπούτο σε ηλικία 16 ετών και 284 ημερών, τον είχε στείλει σε ειδικό γιατρό στην Γερμανία για να βρεθεί λύση για το πρόβλημά του. Η Μάντσεστερ Σίτι που πλήρωσε σχεδόν 22 εκατομμύρια ευρώ το 2012 για ένα από τα πιο μεστά ταλέντα του αγγλικού ποδοσφαίρου, τον είδε να παθαίνει οκτώ ξεχωριστούς τραυματισμούς στον ιγνυακό τένοντα μέσα σε 14 μήνες και να παίζει συνολικά 980 λεπτά. Η αρχή του προβλήματος ήταν στη δεύτερη συμμετοχή του με την Εθνική Αγγλίας απέναντι στη Σουηδία, όταν υπέστη ρήξη στον τένοντα. Πέρασε τους επόμενους μήνες μέσα-έξω στο γήπεδο και συνέχισε στο ίδιο μοτίβο ακόμα και μετά τη μεταγραφή του.

Έπαιξε 13 ματς συνολικά στην πρώτη του σεζόν με τη Σίτι και δέκα τη δεύτερη με το μυϊκό του σύστημα να συνεχίζει να τον απογοητεύει. Το ίδιο συνέβη και φέτος, στην απόπειρά του να επιστρέψει στους ζωντανούς. «Μπορώ να δω την ποιότητά του. Είναι καλός άνθρωπος και ένας από τους πιο τίμιους που έχω συνεργαστεί ποτέ. Είμαι χρόνια στο χώρο και δε νομίζω ότι έχω δει ποτέ ξανά έναν παίκτη με περισσότερο φυσικό ταλέντο», θα πει ο προπονητής του, Τόνι Μόουμπρεϊ, όμως στο φινάλε της σεζόν ο Τζακ θα είναι εκ νέου χωρίς ομάδα.

Το κίνητρο δεν του λείπει και προφανώς ο Παναθηναϊκός ονειρεύεται μια αναγέννηση όμοια με εκείνη του Φεντερίκο Μακέντα. Σύμμαχος του Νίκου Νταμπίζα είναι ο μικρός Χάντσον. «Θέλω ο γιος μου να έρχεται να με βλέπει, θέλω να είναι περήφανος. Δε με νοιάζει αν πρέπει να κάνω ένα βήμα πίσω για να αποδείξω την αξία μου. Αν πρέπει, θα το κάνω. Το μόνο που χρειάζομαι είναι λίγη καλή τύχη, συνεχόμενα ματς για να δείξω το ταλέντο μου και θα κάνω τον κόσμο να πει: «Ουάου, ο Τζακ γύρισε».

The house that Jack built!