MENU

Λένε πως οι παραδόσεις είναι για να σπάνε. Δε λένε τι γίνεται αφού σπάνε. Ο Ολυμπιακός έχει μια τρομακτικά θετική παράδοση στην Ξάνθη. 19 νίκες, τέσσερις ισοπαλίες και μόλις εφτά ήττες σε επίπεδο Α’ Εθνικής από το 1989 ως και σήμερα. Αν πιάσουμε την τελευταία δεκαετία, δηλαδή από το 2008 δεν έχει φύγει νικητής από την ακριτική πόλη μόλις τρεις φορές. Το 2012, όταν ηττήθηκε με 1-0. Το 2017 όταν οι γηπεδούχοι απέσπασαν ισοπαλία 1-1. Και το 2018, όταν οι δύο ομάδες έμειναν και πάλι στο ίδιο σκορ. Κι εδώ έρχεται να δημιουργηθεί μια νέα παράδοση, τρομακτική και συνάμα αδιανόητη. Τρεις διαφορετικοί διαιτητές, τρεις διαφορετικές περιπτώσεις και ένας κοινός παρονομαστής. Βία! Ανατριχιαστικό, αλλά αληθινό.

Ο φούρνος του Κωνσταντινέα!

Μια από τις πιο σκοτεινές και σκιώδεις υποθέσεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Σίγουρα τα τελευταία 20 χρόνια, ενώ ενδεχομένως να μπαίνει και στο Πάνθεον. Τα ξημερώματα της 23ης Φεβρουαρίου του 2012, τα νέα είναι συγκλονιστικά. Άγνωστοι τοποθετούν εκρηκτικό μηχανισμό στο φούρνο του Πέτρου Κωνσταντινέα στην Καλαμάτα και από τύχη, σύμπτωση ή θαύμα δεν υπήρχαν άνθρωποι μέσα εκείνοι την ώρα. Ο Μεσσήνιος διαιτητής ήταν εκείνος που είχε οριστεί στην αναμέτρηση του Ολυμπιακού στην Ξάνθη. Οι αποφάσεις του είχαν ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών και οι ερυθρόλευκοι ήταν έξω φρενών, με δηλώσεις και δημοσιεύματα που μείωναν τον Έλληνα διαιτητή. Η τοπική ομάδα επικρατώντας σε εκείνο το ματς με 1-0, είχε στείλει τον Ολυμπιακό πέντε βαθμούς πίσω από τον Παναθηναϊκό στη 18η αγωνιστική του πρωταθλήματος.

Η πρώτη επίθεση είχε συμβεί λίγες μέρες μετά το ματς της 22ας Ιανουαρίου με πέτρες στις τζαμαρίες, όπως ο ίδιος είχε καταθέσει ο ίδιος στον ανακριτή και ένα μήνα μετά ήρθε ο εμπρηστικός μηχανισμός που έκαψε το αρτοποιείο. Η υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης και ο νυν εκλεγμένος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δε σταματάει να αναφέρεται σε όσα προηγήθηκαν και ακολούθησαν εκείνη την ήττα του Ολυμπιακού στην Ξάνθη. Πώς του διεμήνυσαν ότι έπρεπε να κερδίσουν οι ερυθρόλευκοι, πώς του ζήτησαν να παραιτηθεί το βράδυ του αγώνα, πώς τον επέπληξαν για τη διαιτησία του.

Ήταν το προτελευταίο παιχνίδι της καριέρας του. Στις 8 Απριλίου ο Πέτρος Κωνσταντινέας σφύριξε την αναμέτρηση Ατρόμητος-ΠΑΟΚ και αποχώρησε από τα γήπεδα.

Η ενέδρα στον Καλογερόπουλο!

Η δεύτερη φορά είναι 15 μήνες πριν τη σημερινή. Και οι συμπτώσεις είναι και σε αυτή την περίπτωση συγκλονιστικές. Ανατριχιαστικές. Στις 9 Σεπτεμβρίου, ο Χαράλαμπος Καλογερόπουλος σφυρίζει την αναμέτρηση του Ολυμπιακού στην Ξάνθη. Οι ερυθρόλευκοι θα προηγηθούν στο παιχνίδι και θα ισοφαριστούν στο 43’. Το ματς θα λήξει ισόπαλο 1-1 και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η γνωστή ιστορία, οι γνωστές αντιδράσεις και η συνήθης προπαγάνδα. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ο οποίος είχε ακολουθήσει την αποστολή του Ολυμπιακού, θα ξεσπάσει χωρίς να ονοματίσει τον Έλληνα διαιτητή.

«Δυστυχώς και στην περυσινή χρονιά και φέτος, φέτος ξεκινήσαμε από τα φιλικά κιόλας ξέρεις βιαζόμασταν να ξεκινήσει γρήγορα αυτή η ξεφτίλα για το ελληνικό ποδόσφαιρο, βλέπουμε πολύ περίεργα πράγματα. Βλέπουμε ανθρώπους οι οποίοι έχουν αποστολή να κάνουν ζημιά στον Ολυμπιακό. Εμείς δεν θα συνεχίσουμε να παραπονιόμαστε για το τι έκανε ο διαιτητής, δηλαδή αν σήμερα δεν μας έδωσε ένα πέναλτι, μία αποβολή και ο ίδιος παίκτης έκανε το 1-1 ή αν κάναμε το 1-2 και μας το ακύρωσε. Όλα αυτά τα βλέπουμε, ξέρουμε πολύ καλά τι γίνεται, αλλά έχουμε μάθει να παλεύουμε και το μόνο σίγουρο είναι ότι το πρωτάθλημα θα πρέπει να κριθεί μέσα στον αγωνιστικό χώρο».

Τι ακολούθησε; Ο Καλογερόπουλος δε σφύριξε ξανά για σαράντα ημέρες. Τιμωρήθηκε για δύο φάσεις του αγώνα και επέστρεψε στην ενεργό δράση στις 15 Οκτωβρίου. Ορίστηκε σε τρία ακόμα παιχνίδια εκείνη τη σεζόν και ουσιαστικά από τον Νοέμβριο του 2017 σταμάτησε τη διαιτησία. Τι άλλο είχε ακολουθήσει; Μια ενέδρα, με στόχο τον προπηλακισμό του, ενδεχομένως και τον ξυλοδαρμό του. Στις 2 Οκτωβρίου, ο Αθηναίος ρέφερι κατήγγειλε ότι φεύγοντας από το γήπεδο της Ηλιούπολης, όπου είχε πάει για να σφυρίξει αναμέτρηση του τοπικού πρωταθλήματος, τον περίμεναν τέσσερις κουκουλοφόροι με μηχανάκια, τα οποία είχαν καλυμμένες τις πινακίδες τους. Ο Καλογερόπουλος αντιλήφθηκε τον κίνδυνο και άλλαξε πορεία, ενώ κατήγγειλε το περιστατικό στη ΓΑΔΑ και στην επιτροπή αντιμετώπισης βίας.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά, ένα ακόμα αρνητικό αποτέλεσμα του Ολυμπιακού στην Ξάνθη ακολουθείτε από περιστατικό βίας κατά διαιτητή. Μπορεί και να είναι μεμονωμένο, ίσως και να μην συνδέεται καθόλου; Αλλά, αλήθεια;

Καλύτερα να σφυρίζεις ντέρμπι παρά Ξάνθη-Ολυμπιακός