MENU

Αφού η εθνική Αγγλίας δεν έχει κάποιο λείψανο στον πάγκο της, αλλά έναν άνθρωπο που ζητάει ξεκάθαρα πράγματα, παίζει ένα πολύ συνετό τακτικό ποδόσφαιρο που μπάζει μόνο όταν εμφανίζεται η απειρία στο προσκήνιο. Και ο Γουόκερ ο οποίος παρότι μετά τον Γιανγκ είναι ο πιο έμπειρος, κάνει μία χοντρή πατάτα σε κάθε παιχνίδι. Το έχει ο άνθρωπος, αλλά άντε βρες εσύ δεξί στόπερ με τα στοιχεία του.

Η Αγγλία έφτασε στα ημιτελικά γιατί έκανε κάτι μη αγγλικό χάνοντας από το Βέλγιο, όμως μετά έπαιξε κάτι συγκεκριμένο, με έξοχο μπιλντ απ, καλό ρυθμό ανά διαστήματα και με τον χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας στο τουρνουά.

Μάλιστα ότι κατάφερε, το κατάφερε με κακό Στέρλινγκ, με μέτριο Ντελέ Άλι και με προσεκτικό Χέντερσον που έχει σκάσει.

Οι Άγγλοι, δεν γίνεται να μη βγάζουν καλές φουρνιές από εδώ και στο εξής, γιατί απλούστατα το πρωτάθλημά τους έχει ξεφύγει. Είναι αυτό και όλα τα άλλα. Ο κάθε Στόουνς θα αντιμετωπίζει τους καλύτερους, το ίδιο και ο αντιτουριστικός Μαγκουάιρ που κάνει απίστευτο τουρνουά. Μου έλεγε πρόσφατα ο Σταφυλίδης κάτι που δεν μπορούσα να συνειδητοποιήσω. Πως η προπόνηση της Στόουκ, ήταν δύο φορές πιο έντονη από της Άουσμπουργκ που είναι ομάδα Μπουντεσλίγκα. Ποιοτικά είχα αντιληφθεί την διαφορά των δύο πρωταθλημάτων, αλλά είναι γεγονός πως αθλητικά δεν πίστευα πως είναι τόσο μεγάλη η διαφορά. Αποδείχτηκε πως είναι, αν μετρήσουμε λίγο και την εικόνα των δύο εθνικών ομάδων.

Οι Άγγλοι στο ποδόσφαιρο είναι το παράδειγμα για τα πάντα. Από τα συνθήματα που βγάζουν μέχρι και το πως στήνουν το προϊόν. Όμως εμείς εδώ τους χλευάζουμε. Ακόμα και όταν η εθνική τους ομάδας, που δέχεται τεράστια πίεση από τις αμαρτίες του παρελθόντος, αντέχει και παρά τον μικρό μέσο όρο ηλικίας της προχωράει.

Επειδή αναφέρθηκε σε αμαρτίες, το είχα αναφέρει και στην πρόβλεψή μου πριν το τουρνουά. Ότι αυτό που έπαθε η Βραζιλία στο προηγούμενο, δεν θα περάσει απαρατήρητο και από αυτή την εθνική της παρά την σχετική ανανέωση. Το βάρος ήταν μεγάλο.

Όταν στράβωσε το παιχνίδι με το Βέλγιο, η τακτική και αθλητική Βραζιλία, μετατράπηκε σε μία πανικοβλημένη ομάδα που δεν είχε θέσεις μέσα στο γήπεδο. Ειδικά μέχρι να τελειώσει το πρώτο ημίχρονο, ήταν αλλού για αλλού. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο, ειδικά σε αυτό το επίπεδο όπου και η πίεση είναι στο υψηλότερο επίπεδο.

Στα δικά μας τώρα. Είμαι σε μία διάθεση…. ΠΑΟΚ είσαι. Πετάξαμε σήμερα χωρίς νέες μεταγραφές τελικά, αφού στις συναντήσεις που έγιναν και παρά την πίεση του προπονητή κρίθηκε πως δεν συντρέχει λόγος πανικού. ΠΑΟΚ είσαι φίλε, δεν μασάς. Κάπως έτσι το είχαμε σκεφτεί μια φορά και πήγαμε στο παλιό Καραΐσκάκη χωρίς εισιτήρια. Πλέον διοίκηση και λαός, ένα πράγμα.

Αρχίζω και το παίρνω απόφαση, απλά αυτή τη φορά δεν θα κλείσω διακοπές τέλη Αυγούστου γιατί δεν μπορώ να πηγαίνω σαν τον χαζό στη θάλασσα μιλώντας στο τηλέφωνο.

Έχω Πρίγιοβιτς και αν γίνει καμιά κέντα, θα βάλω τον Ελ Καντουρί φορ. Την παιχτάρα αυτή που δεν έχει ρόλο, αλλά κουτσά στραβά θα βρει.

Το καλό είναι πως ο Λουτσέσκου πρώτα απ όλα πιστεύει στη δουλειά του. Και σε αυτή πιστεύουμε και εμείς. Όπως βέβαια πιστεύουμε πως έτσι όπως το πάει η Βασιλεία, μέχρι να παίξουμε θα έχει πουλήσει και το σήμα της.

Είναι και αυτοί οι Ελβετοί. Μη τυχόν και δώσουν υπεραξία σε κάτι. Αρχίσουν να πουλάνε. Έχουν τράπεζες με 17 ορόφους στο έδαφος. Εμάς οι δικές μας πουλάνε τους ορόφους που είχαν σε πολυκατοικίες.

Αν δω λαϊκό δικαστήριο στον επαναληπτικό από αγανακτισμένους χούλιγκαν της Βασιλείας, θα έχει κλείσει ο κύκλος μου.

Με τον Ουάρντα δεν ξέρω τι γίνεται, αλλά καταλαβαίνω πως στον ΠΑΟΚ θέλουν να πουληθεί. Λογικό γιατί αν σκεφτείς την χρονιά που έκανε, ότι έπαιξε Μουντιάλ και παράλληλα θυμηθείς πως τρεις μέρες πριν πάει στον Ατρόμητο, τον απέρριψε η Κέρκυρα. Αν θυμηθείς πως κάτι μέρες που πήγε στη Πορτογαλία του την έπεσαν οι γυναίκες των συμπαικτών του – λογικό – και έφυγε κακήν κακώς.

Από την άλλη όμως, σήμερα θα είναι μαζί μας στο αεροπλανάκι και αν δεν εμφανιστεί κάποια σοβαρή πρόταση, βλέπω χλωμό τον Ενρίκε. Γιατί αυτός είναι ο πιο δύσκολος να προσαρμοστεί και είναι ξένοι. Ένας από τους δύο αποχαιρετά.

Τέλος, τέτοια εποχή εμφανίζονται οι «στα έλεγα εγώ». Εμφανίστηκε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Μπαρτσελόνα ενδιαφέρεται για τον Ρόμπι Όλσεν μετά τα όσα έκανε στο Μουντιάλ.

Πάντα εμφανίζεται ένας μαλάκας συνάδελφος που θα τσιμπήσει στη προσπάθεια κάποιου να δώσει υπεραξία σε έναν παίκτη και πίσω από αυτόν χιλιάδες που θα πούνε «και στον ΠΑΟΚ τον έφαγαν τα λαμόγια». Εγώ θα έχω πέντε μέσο όρο στόκους που θα με κατηγορούνε πως τον ξεφώνιζα, άρα τον έφαγα και εγώ και η ζωή συνεχίζεται.

Για την ιστορία, στο τουρνουά ο Όλσεν ήταν μέτριος και σίγουρα δεν ήταν πρωταγωνιστής θετικός. Φταίει για το γκολ που έφαγε από τον Κρος, ενώ σήμερα η μόνη απόκρουση που έκανε ήταν όταν πήγε τράκαρε πάνω του ο μαύρος Πλατέλας. Αν δεν μπορείτε να καταλάβετε γιατί έφυγε ο Όλσεν από τον ΠΑΟΚ μπορώ να σας το θυμίσω.

Έπνιξε ότι γκολ πνίγεται, Ευρώπη και Ελλάδα, ενώ μετά το Καυτανζόγλειο και το γκολ που έφαγε από τον Μπαρτολίνι, διεξάγονταν ιβέντ για τον δημόσιο λιθοβολισμό του, θα είχε 300 χιλιάδες κόσμο.

Και στο ποδόσφαιρο, υπάρχει και το ενδεχόμενο μη προσαρμογής ενός παίκτη. Να μη μπόρεσε το παιδί να συνηθίσει στην Ελλάδα, ερχόμενος από έναν άλλο πολιτισμό, από ένα πολύ διαφορετικό ποδόσφαιρο. Και να ήθελε να φύγει γιατί περνούσε έναν καθημερινό εφιάλτη.

Εδώ κάποιοι από εσάς το έπαθαν με κατασκήνωση όταν ήταν μικροί.

Τα Αγγλάκια, ο κρυφός μας φορ, η επιστροφή του Γύπα και ο Όλσεν μας