MENU
Η επίσημη πρόσκληση που έλαβαν τα μέλη της ΠΑΕ Παναθηναϊκός για τη διεξαγωγή έκτακτου Δ.Σ. την προσεχή Πέμπτη στις 3 μ.μ. με φόντο την προκήρυξη Γενική Συνέλευσης εντός 20 ημερών -θα διεξαχθεί δηλαδή στις 4 Ιουλίου- ήταν ξεκάθαρα «φωτογραφική» για την επικείμενη αλλαγή σκυτάλης στο «τριφύλλι» και την εποχή του Παϊρόζ Πιεμπονγκσάντ και της «Pan Asia» στην ΠΑΕ.

Το γεγονός ότι στις 4 Ιουλίου θα προκηρυχθεί και τυπικά Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου μέχρι του ποσού των 20.000.000 ευρώ, με καταβολή μετρητών και έκδοση νέων μετοχών αξίας 0.30 ευρώ, είναι αυτονόητο ότι λειτουργεί ως προπομπός για την απόκτηση της πλειοψηφίας των μετοχών της ΠΑΕ από το ασιατικό κονσόρτσιουμ του Ταϊλανδού επιχειρηματία.




-Τί σημαίνει η επικείμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου των 20 εκατ. ευρώ;

Σημαίνει ότι εάν ο Παϊρόζ αποδειχθεί συνεπής στις εξαγγελίες του και βάλει σε μετρητά το συγκεκριμένο, αν μη τι άλλο, σημαντικό ποσό στα ταμεία της ΠΑΕ, θα αποκτήσει τη πλειοψηφία των μετοχών και ταυτόχρονα ο σύλλογος θα έχει 20 εκατ. ευρώ διαθέσιμα για τις ανάγκες του.

Η ακριβής ιεράρχηση, το «πόσα θα πάνε που», θα αφορά φυσικά το νέο μεγαλομέτοχο της «πράσινης» ΠΑΕ, αν και τα μέτωπα των υφιστάμενων οφειλών/μελλοντικών υποχρεώσεων μοιάζουν με τη Λερναία Υδρα. 
Και για τη διευθέτησή τους απαιτείται σαφώς ένα μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων.

-Μπορεί το ποσό που θα μπει στα ταμεία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός να είναι μικρότερο των 20 εκατ. ευρώ;
Σαφώς. Οταν προκηρύσσεται μία Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου έναντι οιουδήποτε ποσού δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου.
Συνήθως ορίζεται ένα μάξιμουμ ποσό και είτε αυτό καλύπτεται πλήρως, είτε προσεγγίζεται ή όχι, ανάλογα με τη βούληση των μετόχων παλαιών ή νέων.

Στην προκειμένη περίπτωση, εντούτοις, είναι ξεκάθαρο ότι έχει υπάρξει «ειδικό καθεστώς προεργασίας» και τα 20 εκατ. ευρώ υπήρξαν το νούμερο που εξ αρχής είχε εξαγγείλει ο Παϊρόζ Πιεμπονγκσάντ για τις άμεσες ανάγκες της ομάδας (ξέχωρα από το προσωπικό του «deal» με τον Αλαφούζο για το χρέος) στην επίσημη πρότασή του για την ΠΑΕ.

-Ποιες είναι οι ημερομηνίες σταθμός για την ιστορική αλλαγή σκυτάλης στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός;
Το γεγονός ότι η Γ.Σ. θα διεξαχθεί στις 4 Ιουλίου έχει αμιγώς νομική χροιά, διότι δεν μπορούσε να προκηρυχθεί νωρίτερα Γ.Σ. εξαιτίας της προηγούμενης Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου.
Για να υπάρξει μία Γ.Σ. θα πρέπει προηγουμένως να διεξαχθεί Δ.Σ. και από την ημέρα διεξαγωγής του Δ.Σ. πρέπει να περάσουν απαραίτητα 20 ημέρες.
Οι προγενέστερες ημερομηνίες ήταν «νεκρές», εξαιτίας της προηγούμενης (8 Μαρτίου) Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου των 7 εκατ. ευρώ που έπρεπε πρώτα να κλείσει και θα κλείσει την Πέμπτη, δίχως φυσικά να έχει καλυφθεί το παραπάνω ποσό.
Ως εκ τούτου από αμιγώς τυπικής πλευράς η μεταβίβαση των μετοχών της ΠΑΕ Παναθηναϊκός δεν μπορεί να γίνει πριν την ΑΜΚ, νωρίτερα δηλαδή από τις 4 Ιουλίου.

-Πότε μπορεί να αποκτήσει ουσιαστικά την ΠΑΕ Παναθηναϊκός ο Παϊρόζ; 


Έως τις 30 Ιουνίου. Μετά την ολοκλήρωση του νομικού ελέγχου, η βασική εκκρεμότητα που υφίσταται έχει να κάνει με τον οικονομικό έλεγχο, ο οποίος είναι θέμα ημερών να ολοκληρωθεί από την «Deloitte».

Το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 15 Ιουνίου, όπως προβλέπει το σχετικό MoU, μπορεί και μία ημέρα νωρίτερα, θα έχει βγει το τελικό πόρισμα που αναμένεται να μην εμπεριέχει κάποιο απρόοπτο.

Κατόπιν, ο Παϊρόζ και ο Αλαφούζος έχουν τη δυνατότητα έως το τέλος του Ιούνη να συντάξουν ένα ιδιωτικό συμφωνητικό ή κάποια άλλου είδους νομική φόρμουλα, που θα πιστοποιεί τη μεταξύ τους συμφωνία και θα επικυρώνει την αλλαγή σκυτάλης στην ΠΑΕ, λίγες μέρες πριν την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου προκειμένου να μην χαθεί άλλος χρόνος.

-Υπάρχει περίπτωση να αρθούν/τροποποιηθούν οι μεταγραφικοί περιορισμοί στην Ελλάδα και η ποινή της UEFA για τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό μετά την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου;

Οι μεταγραφικοί περιορισμοί στο ελληνικό πρωτάθλημα είναι πρακτικά απίθανο να αλλάξουν στη διάρκεια της επικείμενης αγωνιστικής περιόδου.

Το νομικό επιτελείο του Πιεμπονγκσάντ έχει λάβει εντολή από τον Ταϊλανδό να εξαντλήσει κάθε περιθώριο, ευελπιστώντας κυρίως να… προλάβει τουλάχιστον την άρση των περιορισμών για τη μεταγραφική περίοδο του Γενάρη. Πλην όμως ουδείς μπορεί να θεωρήσει ως εφικτό κάτι τέτοιο.

Αντιθέτως, οι πιθανότητες να υπάρξει τροποποίηση της ποινής της UEFA και να επιστρέψει ο Παναθηναϊκός νωρίτερα από το 2021 στα ευρωπαϊκά γήπεδα, είναι πολλές. 



Η πρακτική της UEFA είναι να μην εξοντώνει τους συλλόγους αλλά να τους συνετίζει και κυρίως αυτό που επιθυμεί είναι να μην υπάρχουν προβληματικές ομάδες ενόσω αγωνίζονται ήδη στις διοργανώσεις της. 

Εάν ο Παναθηναϊκός αλλάξει χέρια και σωθεί από τον οικονομικό όλεθρο, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό ότι θα παίξει ευεργετικό ρόλο στο ενδεχόμενο αλλαγής της ποινής από την UEFA το «ειδικό καθεστώς μεταβίβασης των μετοχών» της ΠΑΕ.

Παναθηναϊκός: 20 μέρες και 20 εκατ. ευρώ από τη σωτηρία