MENU

Όπως διαβάσατε νωρίτερα στο SDNA o Παναθηναϊκός δεν εξασφάλισε άδεια συμμετοχής για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (και κατά συνέπεια δεν θα αδειοδοτηθεί ούτε για το εγχώριο πρωτάθλημα), καθώς δεν πληρούσε τα κριτήρια που προκύπτουν από τέσσερα άρθρα του κανονισμού αδειοδότησης. Η διοίκηση Αλαφούζου δεν επεδίωξε ουσιαστικά καν να φανεί συνεπής στις υποχρεώσεις της και ο φάκελος του τριφυλλιού «κόπηκε» από τα… αποδυτήρια. Mάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως η πράσινη ΠΑΕ δεν τα κατάφερε παρά την παράταση που είχε δοθεί από την αρχική καταληκτική ημερομηνία.

Επί της ουσίας, το "τριφύλλι" κόπηκε για τα οικονομικά του αποτελέσματα κατά την τελευταία χρήση, για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς άλλες ομάδες, για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς παίκτες και προπονητές και για μη εγγυημένα έσοδα για την επόμενη σεζόν (πλάνο βιωσιμότητας).

Αναλυτικά τα άρθρα που «καίνε» τον Παναθηναϊκό:

Στο 48 αναφέρεται: «Χρηματοοικονομικές καταστάσεις ενδιάμεσης περιόδου». Αυτές αποτελούνται από: «α) έναν ισολογισμό από το τέλος της ενδιάμεσης περιόδου και ένα συγκριτικό ισολογισμό από το τέλος του αμέσως προηγούμενου πλήρους οικονομικού έτους. β) κατάσταση αποτελεσμάτων χρήσης της ενδιάμεσης περιόδου, με συγκριτικές καταστάσεις αποτελεσμάτων χρήσης για τη συγκριτική ενδιάμεση περίοδο του αμέσως προηγούμενου οικονομικού έτους. γ). κατάσταση ταμειακών ροών της ενδιάμεσης περιόδου, με συγκριτική δήλωση για τη συγκριτική ενδιάμεση περίοδο του αμέσως προηγούμενου οικονομικού έτους. δ) σαφή προσαρτήματα».

Στο άρθρο 49 προβλέπεται: «Μη ληξιπρόθεσμες οφειλές προς άλλες ομάδες». «Ο σύλλογος που καταθέτει φάκελο πρέπει ν’ αποδείξει ότι μέχρι την 31η Μαρτίου που προηγείται της περιόδου αδειοδότησης, δεν έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς άλλες ομάδες, ως αποτέλεσμα μετεγγραφών που προέκυψαν πριν από την παρελθούσα 31 Δεκεμβρίου».

Στο άρθρο 50 προβλέπεται: «Μη ληξιπρόθεσμες οφειλές προς εργαζόμενους». Εργαζόμενοι θεωρούνται οι παίκτες και το προπονητικό τιμ. Όχι για παράδειγμα οι μάνατζερ των ποδοσφαιριστών ή οι υπάλληλοι στην ΠΑΕ. «Η εκάστοτε ομάδα πρέπει ν’ αποδείξει ότι μέχρι την 31 Μαρτίου που προηγείται της περιόδου αδειοδότησης, δεν έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους εργαζόμενούς της ως αποτέλεσμα συμβατικών ή νόμιμων υποχρεώσεων που προέκυψαν πριν από την παρελθούσα 31η Δεκεμβρίου».

Στο άρθρο 52 προβλέπεται: «Μελλοντικά χρηματοοικονομικά στοιχεία». Αυτό σημαίνει ότι η εταιρία πρέπει να μπορεί να δείξει ότι είναι βιώσιμη. «Η ομάδα πρέπει να συντάσσει και υποβάλλει μελλοντικά χρηματοοικονομικά στοιχεία προκειμένου να αποδείξει στην ΕΠΟ ότι μπορεί να εξακολουθήσει ως βιώσιμη επιχείρηση έως το τέλος της περιόδου αδειοδότησης.

Αν κάποια υποψήφια εμφανίζεται ότι εμπίπτει σε κάποια από τις περιπτώσεις που περιγράφονται από το δείκτη 1 ή 2, τότε θεωρείται ότι έχει υποπέσει σε παραβίαση του δείκτη:

Δείκτης 1: Βιώσιμη επιχείρηση.

Η έκθεση του ορκωτού ελεγκτή σε σχέση με τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις ή τις ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις που υποβλήθηκαν, συμπεριλαμβάνει έμφαση ουσίας ή επιφυλακτικό πόρισμα / γνωμάτευση σε σχέση με τη βιώσιμη επιχείρηση.

Δείκτης 2: Αρνητική καθαρή θέση.

Οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις που υποβλήθηκαν, γνωστοποιούν καθαρή θέση παθητικού (αρνητική καθαρή θέση) η οποία έχει επιδεινωθεί σε σχέση με το συγκριτικό ποσό κατά την προηγούμενη καταστατική ημερομηνία κλεισίματος».

Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός και βιώσιμη επιχείρηση δεν είναι στην παρούσα φάση και αρνητική καθαρή θέση έχει.

Τι προβλέπουν τα άρθρα για τα οποία «κόπηκε» ο Παναθηναϊκός