MENU

Η χρονιά τελείωσε από τον ΠΑΟΚ, ο Ράζβαν Λουτσέσκου έδωσε το περίγραμμα του σκεπτικού του και πλέον έχουμε μία εικόνα της ομάδας για τη σεζόν 2018-19. Μία ομάδα που είναι υποχρεωμένη να πρωταγωνιστήσει και σε Ελλάδα αλλά και σε Ευρώπη, παλεύοντας να μπει επιτέλους σε ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Κάτι που προφανώς και θα της αλλάξει στάτους και θα πρέπει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένη για την διαδικασία αυτή.

Ο Λουτσέσκου θα υποστηρίξει τον κορμό του. Με αυτόν θα ξεκινήσει την χρονιά άλλωστε, έχοντας το πολύ δύο αλλαγές στο αρχικό σχήμα. Το πιθανότερο είναι μία, αλλά ανεβάζω τον αριθμό για να καλύψω και μία έκπληξη που μπορεί να υπάρξει.

Το πως θα ενταχθούν τα νέα στελέχη, είναι κάτι που θα γίνει σταδιακά μέσα στο καλοκαίρι, όμως αυτό που μας έχει διδάξει η ιστορία των Ευρωπαϊκών καλοκαιρινών αγώνων, είναι πως μεγαλύτερη τύχη έχουν αυτοί που παρουσιάζουν καλύτερο επίπεδο συνοχής.

Άρα υπολογίζω πως η μία σημαντική αλλαγή που θα γίνει με το καλημέρα, είναι αυτή του κεντρικού χαφ και δεν είναι τυχαίο πως το πρώτο υπαρκτό όνομα που βγήκε είναι αυτό του Βερνμπλουμ. Η δεύτερη που εικάζω πως μπορεί να γίνει μέχρι τα πρώτα επίσημα παιχνίδια είναι αυτή του αριστερού εξτρέμ. Αλλά εκεί πάμε μάλλον για εσωτερική μεταγραφή και όχι μία νέα.

Οι περιπτώσεις των δανεικών, είναι αυτές που θα φρεσκάρουν το ρόστερ. Ξεκινώντας από τα δύο μεγάλα μου πουλέν. Τον Γιαννούλη και τον Χαρίση.

Ο πρώτος, έχει όλα τα στοιχεία για να τον οδηγήσουν σε καριέρα υψηλού επιπέδου. Αθλητικός και γρήγορος, απίστευτη τεχνική, συγκέντρωση στο παιχνίδι του και πλέον πρώτος σε ασίστ στο πρωτάθλημα με οκτώ. Στα 21 προς 22 του, έχει δύο γεμάτες σεζόν στη Σούπερ Λίγκα, πετυχημένες, αντέχει στη πίεση και έχει εξαιρετική νοοτροπία. Αξίζει και με το παραπάνω τη θέση στο ρόστερ.

Ο Χαρίσης είναι αυτό που φωτογράφισε ο Λουτσέσκου για τον κεντρικό χαφ. Ο box to box παίκτης που όταν μπει σε καλούπι από τον προπονητή του και προσφέρει την ένταση, την ταχύτητά του και το κάθετο παιχνίδι του στην ομάδα, θα γίνει παίκτης εκατομμυρίων.

Η περίπτωση του Χαρίση βέβαια, έχει κάποιες παγίδες. Είναι γνωστό σε εμένα πως η πλευρά του ζητά περισσότερα χρήματα γιατί τελειώνει το επόμενο καλοκαίρι το συμβόλαιό του. Εγώ αν ήμουν στον ΠΑΟΚ, θα έδινα στον Πέλκα τα παραπάνω λεφτά γιατί τα αξίζει και περνάει το μήνυμα στον κάθε Χαρίση πως για να πάρεις πρέπει να δώσεις. Και σήμερα που μιλάμε, ξέχωρα αν πιστεύω στον Χαρίση, δεν έχει προσφέρει στον ΠΑΟΚ. Με ευθύνη και των δύο πλευρών θα πω εγώ.

Το νούμερο ένα ζητούμενο για τον Χαρίση τη δεδομένη χρονική στιγμή, είναι η καθιέρωσή του στο ποδοσφαιρικό στάτους του ΠΑΟΚ. Θα πρέπει να κατανοήσει πως αν παίξει σύμφωνα με το ταλέντο του, δεν θα μπορεί να μετρήσει το χρήμα που θα μαζέψει σε βάθος πενταετίας.

Ο ΠΑΟΚ αποφάσισε να παλέψει την υπόθεση του Ουάρντα. Παίκτης με απίστευτη πρώτη ύλη, αλλά αλάνας. Τον βόλεψε ο ελεύθερος ρόλος του στον Ατρόμητο, αλλά στον ΠΑΟΚ δεν μπορεί να πάρει τις πρωτοβουλίες που έπαιρνε στο Περιστέρι. Από την άλλη βέβαια, υπάρχει ο Λουτσέσκου που κατάφερε να κάνει τον Πρίγιοβιτς έξοχο στο συνδυαστικό ποδόσφαιρο μέσα από τη δουλειά. Άρα λογικά ο ΠΑΟΚ θα το παλέψει με τον Ουάρντα.

Δεν ξέρω – και κανείς δεν ξέρει – τι θα γίνει με τον Πέδρο Ενρίκε. Απίστευτος game changer, πολύ καλά ατομικά προσόντα, όμως τακτικά αλλοπρόσαλλος. Και το ερώτημα πέφτει πάνω στον Λουτσέσκου που δεν θέλει τέτοιους παίκτες αναζητώντας μονίμως την τακτική ισορροπία. Πόσους τέτοιους μπορεί να αντέξει; Γιατί και ο Ουάρντα είναι μία τέτοια περίπτωση, ενώ και ο Χαρίσης είναι ένας παίκτης που πρέπει να μπολιαστεί στο πλάνο του.

Παράλληλα πρέπει να αναβαθμίσει τον ρόλο του Λημνιού, ενώ για τα πλάγια υπάρχει και ο Μπίσεσβαρ, αφού έτσι έκλεισε τη σεζόν.

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται και ο Κίτσιου, ο οποίος αποχαιρέτησε την Σιντ Τρουίντεν και δεν αποκλείεται να παίξει τον ρόλο του αντί – Μάτος για να μην επιβαρύνεται ο Βραζιλιάνος σε σεζόν 50 πλας αγώνων. Εδώ βέβαια θα μετρήσει και το τι θα συζητηθεί με τον παίκτη και το αν θέλει να παίξει τον ρόλο που θα θέλει η ομάδα.

Τέλος, η περίπτωση Μυστακίδη έχει και αυτή το ενδιαφέρον της, γιατί ναι μεν έχασε μία χρονιά λόγω του τραυματισμού, αλλά πριν από αυτόν είχε φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα απόδοσης, τέτοια που να δικαιολογούν την παρουσία του στο ρόστερ. Απλά για μένα ο Μυστακίδης είναι ο μοναδικός παίκτης που θα χαρακτηριστικά του είναι και για τις τέσσερις θέσεις της μεσοεπιθετικής γραμμής. Παίζει και τις τρεις πίσω από τον φορ και φορ. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή η περίπτωσή του.

Αυτή είναι η εικόνα με τους δανεικούς που μάλλον επιστρέφουν, οι περισσότεροι εξ αυτών, με τον Λάμπρου μάλλον να πληρώνει το μάρμαρο παρά την εξαιρετική του χρονιά στον Πανιώνιο. Θα πρέπει να κάτσει άλλον έναν χρόνο σε μία ομάδα που θα του δώσει συμμετοχές. Και αν το φιλοσοφήσει σωστά, έχει τις προδιαγραφές για το μέλλον, αφού είναι και ο πιο μικρός ηλικιακά.

Πάμε στα ονόματα που έχουν προκύψει και είναι υπαρκτά, χωρίς ωστόσο να είναι ξεκάθαρο πως θα παίξουν στον ΠΑΟΚ.

Ο ΠΑΟΚ έχει προσύμφωνο με τον Χατσερίδη και είναι στο χέρι του το αν θα ενεργοποιηθεί ή όχι. Έχω ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ Κυριάκου Παπαδόπουλου ο οποίος μιλάει με την Κράσνονταρ. Για τον Λουτσέσκου βέβαια, ο στόπερ δεν είναι τόσο κομβικός όσες οι άλλες θέσεις. Αυτό κατάλαβα από τα όσα είπε. Έτσι κι αλλιώς την χρονιά θα την ξεκινήσουν οι Βαρέλα – Κρέσπο. Αν η υπόθεση Χατσερίδη προχωρήσει, ο ΠΑΟΚ θα είναι αριθμητικά καλά. Το κατά πόσο θα ανεβάσει το επίπεδο ο Ουκρανός, θα μου επιτρέψετε να περιμένω να δω.

Ο Βερνμπλουμ είναι αυτό που φωτογράφισε ο Λουτσέσκου. Ούτε έξι, ούτε οκτώ. Κλασικός κεντρικός χαφ. Με δυναμισμό, όγκο, πολλά γκολ από τη θέση του, τρεξίματα και ουσία. Από ότι έχει κυκλοφορήσει, είναι αυτός που μου βγάζει την χημεία με τον Μαουρίτσιο που μπορεί να οργανώσει το παιχνίδι έχοντας πιο ήσυχο το κεφάλι του.

Δεν είναι εύκολη περίπτωση, αλλά το ύφος της είναι αυτό που μου κάνει κλικ. Τέτοιους παίκτες χρειάζεται ο ΠΑΟΚ. Και ειδικά για τη θέση, η δύναμη του έλλειψε πολύ. Είναι αυτό που έλεγε ο Λουτσέσκου, πως για να πετύχει ο ΠΑΟΚ κάποια πράγματα, λόγω έλλειψης χαρακτηριστικών, χρειαζόταν να δουλέψει παραπάνω μέσα στο γήπεδο. Ο Σουηδός θα του κάνει σίγουρα τη ζωή πιο εύκολη.

Στα φορ, κυκλοφόρησε το όνομα του Πούκι. Σίγουρα προτάθηκε, όμως δεν ξέρει κανείς αν θα φτάσει ως το τέλος. Ο Φιλανδός, έχει πορεία σε Ισπανία, Σκωτία, Γερμανία και Δανία, είναι στα 28, είναι κοντρολαρισμένος, έχει το γκολ, απλά δεν είναι ο νούμερο ένα. Αν η επιδίωξη είναι το ροτέισον του Πρίγιοβιτς και μία καλή λύση για τα πρώτα παιχνίδια που ο Σέρβος δεν θα είναι εδώ λόγω Μουντιάλ, είναι μία πολύ καλή περίπτωση.

Τέλος, σίγουρα θα έχουμε ανακατατάξεις στο τέρμα. Ο Πασχαλάκης είναι το ξεκάθαρο νούμερο ένα, όμως αναζητείται ήδη ομάδα για τον Ρέι, ενώ και ο Γλύκος υπάρχει ενδεχόμενο να αποχαιρετήσει. Ο Σιαμπάνης πρέπει να βρει ρόλο αλλιώς θα χαθεί και αυτό που καταλαβαίνω είναι πως ο ΠΑΟΚ αργά ή γρήγορα, μόλις δηλαδή βρει τρόπο να αδειάσει την θέση, θα κλείσει τον Ζίφκοβιτς.

Πάμε στο πως θα αδειάσει το ρόστερ. Όπως αναφέρω παραπάνω, δύο τερματοφύλακες είναι στη πόρτα της εξόδου. Περιμένω την ανακοίνωση λύσης της συνεργασίας του Λεβέκ που πραγματικά θα έπρεπε να γίνει εσωτερική ΕΔΕ για τη μεταγραφή του. Ο Μακ δεν έπεισε πως αξίζει να ασχοληθεί ο ΠΑΟΚ με την αγορά του από τη Ζενίτ. Έκανε μία κακή χρονιά πλην ελαχίστων παιχνιδιών που ήταν θετικός. Και ευκαιρίες πήρε.

Υπάρχει μία υπερφόρτωση στα 8άρια, στα οποία εντάσσω και τον Ελ Καντουρί. Ο Μαροκινός δεν είναι σίγουρα κακός παίκτης. Αντιθέτως. Όμως υπάρχουν στιγμές που οι συγκυρίες δεν σου δίνουν την ευκαιρία να βρεις ρόλο σε μία ομάδα. Λίγο η αδυναμία προσαρμογής του, λίγο ο τραυματισμός του, λίγο το ξεπέταγμα του Πέλκα, στέρησαν από τον Μαροκινό έναν ξεκάθαρο ρόλο στην ομάδα. Απ ότι μαθαίνω και ο ίδιος έχοντας αντιληφθεί το συγκεκριμένο γεγονός γιατί χαζός δεν είναι σίγουρα, έχει ζητήσει να φύγει. Ομάδα θα βρεθεί για αυτόν.

Από εκεί και πέρα, η περίπτωση Μουλέν είναι ένα ερωτηματικό. Κακός παίκτης δεν είναι και αυτός, όμως κανένας μας δεν κατάλαβε τι χαρακτηριστικά προσέθεσε στην ομάδα από αυτά που δεν είχε. Προφανώς και ο Λουτσέσκου έτσι σκέφτηκε και δεν τον χρησιμοποίησε καθόλου.

Στον αέρα βρίσκεται και ο Κάνιας εφόσον αποκτηθεί κεντρικός χαφ και επιστρέψει ο Χαρίσης. Ο Ισπανός έκλεισε τη σεζόν με έναν εκπληκτικό τελικό, βρήκε παιχνίδια γιατί στο ρόστερ υπήρχαν πιο 8άρια από box to box χαφ, όμως πλέον είναι εξαιρετικά πιθανό να αποχαιρετήσει.

Υπάρχει και μία αίσθηση πως θα έρθει πρόταση για τον Σάκχοφ, κάτι που θα συζητηθεί παρότι ο Ουκρανός έχει ρόλο, είναι χρήσιμος και σίγουρα όχι αρνητικός σε συγκεκριμένου είδους αγώνες.

Όσον αφορά στο κομμάτι των πωλήσεων, δύο ακόμη είναι οι παίκτες που θα μπορούσαν να φέρουν κάποια που να συγκινήσει τον ΠΑΟΚ. Ο Πρίγιοβιτς και ο Πέλκας. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, ο ΠΑΟΚ πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός στους αντικαταστάτες τους, γιατί μιλάμε για 38 γκολ και 18 ασίστ. Και το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των ενεργειών, ή πρώτα γκολ – ασίστ ή νικητήρια.

Αυτός είναι ο σκελετός του ΠΑΟΚ 2018-19