MENU

Ο Αστέρας Τρίπολης ολοκλήρωσε τη χρονιά τερματίζοντας στην πεντάδα, κάτι που ήταν και ένας από τους στόχους της ομάδας.

Ωστόσο, ένα από τα μεγάλα... ατού της φετινής σεζόν ήταν τα γκολποστ, με τους “Αρκάδες” να τελειώνουν τη σεζόν έχοντας 24 γκολ παθητικό, όντας η τέταρτη καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος. Οι αντίπαλοι επιθετικοί, το μόνο σίγουρο ήταν ότι θα έπρεπε να... ματώσουν για να παραβιάσουν την “κιτρινομπλέ” εστία.

Φυσικά, οι επιδόσεις στο νούμερο “1” των Αρκάδων, εκτός από τους πορτιέρε της ομάδας, έχουν και την υπογραφή του προπονητή τερματοφυλάκων του Αστέρα Τρίπολης, που ακούει στο όνομα Νίκος Κωνσταντινίδης.

Η καριέρα του...

Ο Νίκος Κωνσταντινίδης γεννήθηκε στις 30 Αυγούστου 1975 στην Κύπρο, είναι απόφοιτος ΤΕΦΑΑ Αθηνών με ειδικότητα ποδόσφαιρο, ενώ είναι κάτοχος του διπλώματος GOALKEEPING UEFA A’.

Ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα πριν από 22 χρόνια στις Ακαδημίες Τερματοφυλάκων του Μοσχάτου, ενώ το 2004 πήγε στην Σχολή Τερματοφυλάκων «Ολίμπικο Πάφος». ΑΕ Πάφου και ΑΕ Λεμεσού ήταν οι επόμενη σταθμοί της καριέρας του, ενώ το 2016 ανέλαβε πόστο στην Εθνική Ελπίδων Κύπρου. Με 22 χρόνια εμπειρίας στην πλάτη του, σήκωσε... μανίκια στον Αστέρα Τρίπολης.

Η θητεία του στον Αστέρα Τρίπολης...

Μέσα από σκληρή δουλειά και εξαιρετικό κλίμα, δεν άργησαν να βγουν τα αποτελέσματα και εντός αγωνιστικού χώρου.

Ο Γιώργος Αθανασιάδης, αγωνιζόμενος σε 30 παιχνίδια της Super League ΣΟΥΡΩΤΗ, σε τέσσερα του Κυπέλλου Ελλάδας, σίγουρα χρωστάει αρκετά στον Αστέρα, αλλά και στον προπονητή τερματοφυλάκων, Νίκο Κωνσταντινίδη.

Με πολλές ώρες προπόνησης, τον βοήθησε σε αρκετά κομμάτια τόσο αγωνιστικά, όσο και στο γυμναστήριο, προκειμένου να εξελίξει και άλλο τις ικανότητες του. Μάλιστα, δείγμα της... δίψας για δουλειά και επιτυχίες, περνούσαν αρκετό επιπλέον χρόνο μαζί, κάνοντας ατομικές προπονήσεις πριν από κάθε παιχνίδι.

Η σχέση τους δεν περιορίζεται μόνο εντός των τεσσάρων γραμμών, καθώς το κλίμα και εκτός του γηπέδου είναι εξαιρετικό, τόσο μεταξύ τους, όσο και με τους νεότερους πορτιέρε Κωνσταντίνο Καπετάνο και Αντώνη Τσίφτση, με την... δουλειά να μεταφέρεται στον ψυχολογικό τομέα.

Μάλιστα, όπως μας εκμυστηρεύεται ο Γιώργος Αθανασιάδης: “Χάρη σε αυτόν (σ.σ Νίκο Κωνσταντινίδη) και με τη σωστά δομημένη του προετοιμασία στην αρχή της χρονιάς, κατάφερα και ολοκλήρωσα μία σταθερή και χωρίς τραυματισμούς χρονιά”.

Πως βλέπει όμως ο ίδιος από τη δική του οπτική γωνία τη δουλειά που γίνεται με τους τερματοφύλακες της ομάδα; Ο Νίκος Κωνσταντινίδης αποκαλύπτεται στο SDNA...

Αναφορικά με τη φετινή σεζόν του Αστέρα Τρίπολης και πως την έζησε από μέσα:

«Είναι η δεύτερη χρονιά που είμαι στον Αστέρα. Καμία σχέση το τέλος της περσινής χρονιάς με αυτό της φετινής. Αν και δεν ξεκινήσαμε καλά, μετά η ομάδα πήρε τα πάνω της και με την αλλαγή του προπονητή είναι φυσιολογικό να αλλάζει και η ψυχολογία. Η ομάδα... ρόλαρε και από εκεί που πήγαινε για να "σώσει" τη χρονιά, τελικά βρεθήκαμε να κυνηγάμε μία θέση στην Ευρώπη. Με την ομαδική δουλειά από όλους στο τέλος τα καταφέραμε».

Που οφείλεται η καλή παρουσία της ομάδας κάτω από τα γκολπόστ, αλλά και το γεγονός ότι η ομάδα είχε την τέταρτη καλύτερη άμυνα στο πρωτάθλημα;

«Είναι αλήθεια ότι είχαμε μία από τις καλύτερες άμυνες στο πρωτάθλημα. Έχουμε δεχτεί 24 γκολ, με 0,8 τέρματα ανά παιχνίδι. Αυτό έχει να κάνει με την απόδοση του τερματοφύλακα, αλλά και με την άμυνα και τον προπονητή ο οποίος έστρωσε την άμυνα και λειτουργεί πολύ σωστά. Ήταν συνολική η προσπάθεια».

Ποια είναι η φιλοσοφία σας;

«Πλέον ο τερματοφύλακας άλλαξε. Δεν είναι αυτός που ήταν ένα απομονωμένο κομμάτι και πήγαινε στην γωνιά του για να δουλέψει. Πλέον είναι κομμάτι της ομάδας και δουλεύουμε πολύ σε κομμάτια τακτικής. Έχουμε το πλάνο της προετοιμασίας αλλά και το πλάνο της εβδομάδας το οποίο δεν αλλάζει. Ξέρουμε τι κάνουμε από την πρώτη μέρα μέχρι και την τελευταία. Ειδικά την τρίτη και τη δεύτερη μέρα πριν το παιχνίδι δουλεύουμε πάρα πολύ στην τακτική, τόσο σε σέντρες, όσο και στα στημένα. Δουλεύουμε σε όλα αυτά για να είμαστε έτοιμοι και νομίζω είναι και αυτό που μπήκε στον Γιώργο (σ.σ. Αθανασιάδη) που έπαιξε στο 99,9% των παιχνιδιών, αλλά και στα άλλα νέα παιδιά. Επίσης, κάνουμε αρκετή δουλειά και στο γυμναστήριο. Επειδή είμαι και γυμναστής, έχουμε το πλάνο μας γιατί ο τερματοφύλακας θέλει εξειδικευμένη εκγύμναση. Σε αυτό έχουμε το δικό μας πλάνο και δεν ακολουθούμε το ίδιος με την υπόλοιπη ομάδας. Κάνουμε κάποια πράγματα, προκειμένου να βγάζουν φορμάρισμα στον αγώνα. Επιπλέον, ένα άλλο σημαντικό κομμάτι είναι ότι βγάλαμε τη χρονιά χωρίς τραυματισμούς και αυτό έχει να κάνει και πάλι με τη φιλοσοφία της προπόνησης. Μας βοήθησε και η λειτουργία της ομάδας και η φιλοσοφία και έτσι βγήκε αυτό το αποτέλεσμα».

Για τους Έλληνες τερματοφύλακες και αν υπάρχει εμπιστοσύνη:

«Φέτος νομίζω ότι αγωνίστηκαν πολλοί Έλληνες τερματοφύλακες, όπως και πέρυσι. Βλέπουμε τη δική μας ομάδα, την ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ να τελειώνει τη σεζόν με τον Πασχαλάκη, τον Ατρόμητο με τον Γιαννιώτη και άλλες ομάδες και κάνανε μία καλή χρονιά. Αυτό είναι ενδεικτικό της καλής δουλειάς που γίνεται. Όπως είπα και πριν χρειάζεται εξειδικευμένη δουλειά. Νομίζω ότι τόσο για τη Super League, όσο και για την Εθνική, το ότι αγωνίζονται σε μεγάλες ομάδες και έχουν και καλή απόδοση είναι πολύ καλό. Ακόμα και η δήλωση του ομοσπονδιακού τεχνικού Σκίμπε, ο οποίος είπε ότι υπάρχει θέμα στους επιθετικούς και όχι στους τερματοφύλακες, λέει πολλά».

Ερωτηθείς για το αν ξεχώρισε κάποιον τερματοφύλακα τη φετινή σεζόν:

«Υπάρχουν αρκετοί. Ωστόσο αυτοί που έχουν κάνει φουλ σεζόν είναι ο δικός μας ο Γιώργος Αθανασιάδης και ο Γιαννιώτης. Είδαμε ότι και στην ΑΕΚ άλλαξε μετά ο τερματοφύλακας. Όπως και ο Πασχαλάκης στον ΠΑΟΚ. Υπάρχουν πολλοί πορτιέρε που έκαναν καλή σεζόν και αυτό είναι πολύ αισιόδοξο».

Πόσο διαφορετική είναι η δουλειά στην Εθνική από ότι σε έναν σύλλογο:

«Έχω δουλέψει στην Εθνική Ελπίδων της Κύπρου και μπορώ να πω ότι είναι εντελώς διαφορετική η δουλειά. Μπορεί να κάνεις τη δουλειά της τακτικής και του σκάουτινγκ και να προσπαθήσεις να φορμάρεις τον παίκτη της πέντε μέρες που τον έχεις. Δεν μπορείς να δείξεις αποτέλεσμα ή να βελτιώσεις έναν τερματοφύλακα όσο θέλεις γιατί εξαρτάται συνήθως από τη δουλειά που γίνεται στις ομάδες. Μπορείς να δώσεις κατευθύνσεις, αλλά όχι να έχεις 100% τον έλεγχο. Επίσης δεν είχες την καθημερινή επαφή και ήταν κάτι που μπορώ να πω ότι δεν μου άρεσε. Είμαι ένας άνθρωπος που έχω μάθει να δουλεύω καθημερινά, πιστεύω πάρα πολύ στην δουλειά και μου αρέσει να έχω τερματοφύλακες που είναι χαμηλά και θέλουν να βελτιωθούν και μέσα από τη δουλειά και την εμπιστοσύνη που θα δείξω και θα μου δείξει να πάμε ψηλά. Αυτή είναι η φιλοσοφία μου. Σε μία Εθνική το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι σκάουτινγκ του αντιπάλου, μπορείς να δουλέψει λίγα πράγματα σε αυτό το χρονικό διάστημα που έχεις».

Το ευχαριστώ στον Αστέρα Τρίπολης...

Η επόμενη χρονιά θα τον βρει στην Κύπρο και πιο συγκεκριμένα στην ομάδα της Πάφου λόγω... οικογένειας. Έτσι, ευχαρίστησε μέσα από την καρδιά του όλους τους ανθρώπους του Αστέρα, από τη διοίκηση, το προπονητικό team μέχρι τους παίκτες και τους φιλάθλους, για την άψογη συνεργασία τους και τις μέρες που πέρασε στην ομάδα της Τρίπολης, ευχόμενος τα καλύτερα για τις σεζόν που θα ακολουθήσουν.

Ο Αστέρας, οι τερματοφύλακες και ο αφανής... ήρωας