MENU

Δεν υπάρχουν καταστροφές και δεν υπάρχουν τραγωδίες στον αθλητισμό. Εμείς, εσείς, όλοι μας, μιλάμε για τέτοιες μεγεθύνοντας αθλητικά γεγονότα. Τραγωδίες συμβαίνουν στις θάλασσες του Αιγαίου και καταστροφές είναι οι σεισμοί, οι λιμοί, οι καταποντισμοί.

Αλλά υπό την έννοια ότι φτάσαμε να συζητάμε για υποβιβασμό (είτε στο ποδόσφαιρο είτε στο βόλεϊ) του συλλόγου με τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές διακρίσεις, ενός συλλόγου με εκατομμύρια κόσμο και αμέτρητους τίτλους, τότε προφανώς είναι μια αθλητική καταστροφή.

Αλλά αυτοί οι σύλλογοι, με τόσο κόσμο και τέτοια ιστορία, δεν πεθαίνουν. Η ΑΕΚ αναγεννήθηκε από τις στάχτες της, ο ΟΦΗ επιστρέφει, ο Άρης είναι πολύ μεγάλο μέγεθος, ο Ηρακλής ξανάρχεται και όσες φορές πέσει άλλες τόσες θα σηκωθεί. Πόσο μάλλον ο Παναθηναϊκός που είναι και ασύγκριτο μέγεθος...

Τα κατορθώματα των διοικήσεων του όμως και η διχόνοια των επιχειρηματιών που σκύλευαν πάνω από το «θησαυρό» τον οδήγησαν στο τέλμα. Κι ήρθε η τελευταία διοίκηση για να ριξει την τελευταία κλωτσιά προς τον γκρεμό.

Εκεί όμως που λες ότι... δεν υπάρχει αύριο, ο Παναθηναϊκός βρίσκει τον τρόπο και κρατιέται στη ζωή. Με τεχνητές αναπνοές ή με ηλεκτροσόκ, ο Παναθηναϊκός δεν πεθαίνει.

Η νωπή ιστορία του τμήματος βόλεϊ είναι χαρακτηριστική. Έπεσε με τα δυο πόδια μέσα στον τάφο, τον έθαψαν και βρήκε τρόπο να σηκωθεί μέσα από τα χαλάσματα.

Ο Παναθηναϊκός και ο κόσμος του έχουν σηκώσει σταυρό μαρτυρίου την τελευταία 20ετία από τη λαίλαπα των εγκληματιών που διοικούσαν το παραποδόσφαιρο και κατ´ επέκταση αλλοίωσαν όλη την εικόνα του ελληνικού αθλητισμού. Έφτασε όμως, εκεί κάτω που μπορούσε να φτάσει.

Ο κόσμος είναι στα κάγκελα και καθημερινά ο καθένας από εμάς, γίνεται δέκτης της ίδιας ερώτησης: Τι γίνεται με τον Παναθηναϊκό, θα πεθάνουμε στο τέλος...

Κι επειδή είναι... άδικο να απαντάς μεμονωμένα όταν το θέμα καίει τόσο πολύ κόσμο, η απάντηση είναι αυτή: Όχι, ο Παναθηναϊκός δεν πεθαίνει...

Άμεσα θα βγάλει το κεφάλι από το νερό, θα αρχίσει να αναπνέει χωρίς μηχανική υποστήριξη και θα βρει τον απαιτούμενο χρόνο ώστε να αποκτήσει νέο ιδιοκτήτη που θα τον επαναφέρει στη φυσιολογική του θέση: Αυτή του πρωταγωνιστή!

Όχι, ο Παναθηναϊκός δεν πεθαίνει!