MENU

Ας ξεκινήσουμε από τα σοβαρά. Η ΑΕΚ εμφανίστηκε -τουλάχιστον- υποτονική στην Κέρκυρα και δεν κατάφερε να πάρει τη νίκη, παρότι κυρίως στο τελευταίο δεκάλεπτο, που αποφάσισε να πατήσει γκάζι, έκανε τις ευκαιρίες που θα μπορούσαν να της δώσουν το παιχνίδι. Δεν τα κατάφερε τόσο επειδή ο Κουτζαβασίλης ήταν σε τρομερή βραδιά, όσο και διότι οι ποδοσφαιριστές που τελείωσαν αυτές τις φάσεις δεν είχαν το καθαρό μυαλό που θα έπρεπε.

Σε κάποιο βαθμό η εικόνα της ομάδας του Μανόλο Χιμένεθ ήταν λογική. Μόλις την περασμένη Κυριακή εξασφάλισε και μαθηματικά την κατάκτηση του πραγματικού πρωταθλήματος (το πρωτάθλημα... ονείρωξης το έχουν πάρει άλλοι εδώ και πολύ καιρό), ακολούθησαν πανηγυρισμοί, μπουζούκια και μετά ένα παιχνίδι στο οποίο υπήρχαν σημαντικότατες απουσίες (Λάζαρος, Αραούχο, Βράνιες κ.α.), αλλά και -εύλογη- απόφαση να ξεκουραστούν παίκτες.

Αν αυτό το παιχνίδι, ήταν το μοναδικό δείγμα, δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα. Όμως, είμαστε υποχρεωμένοι να σταθούμε σε μια παρατήρηση. Σε ένα παράδοξο γεγονός, αν μείνεις στην επιφανειακή ανάγνωσή του. Όσο η ΑΕΚ είχε τρία ματς τη βδομάδα, είχε βρει μια φόρμουλα να το αντιμετωπίσει. Είχε βρει έναν ρυθμό και τον διατηρούσε με το... αποθεραπεία – χαλάρωμα – παιχνίδι, αποθεραπεία – χαλάρωμα – παιχνίδι.

Μόλις τελείωσαν τα διαδοχικά ματς και έπρεπε να αλλάξει το πρόγραμμά της, έχοντας «ελεύθερο» το διάστημα Δευτέρα – Παρασκευή, άρχισε σταδιακά να πέφτει. Φυσικά, μεσολάβησαν και οι διακοπές του πρωταθλήματος, όμως αν παρατηρήσει κανείς τα ματς ένα προς ένα, ο ρυθμός της σταδιακά μειώνεται. Δεν έχει καταφέρει να διατηρήσει την... ορμή της, όπως έκανε σε όλη τη διάρκεια της σεζόν. Ίσως μέσα σε όλα να μπαίνει και η κόπωση. Σε κάθε περίπτωση, αυτό είναι κάτι στο οποίο θα πρέπει να σταθούν οι άνθρωποι της ομάδας και να το αντιμετωπίσουν εν όψει τελικού.

Το θετικό είναι ότι μέχρι τότε θα επιστρέψουν τραυματίες και τιμωρημένοι, ενώ κάθε μέρα που περνά θα ανεβαίνει όλο περισσότερο και ο Μάνταλος, ο οποίος στην Κέρκυρα μπήκε στο ματς λίγο πριν το 80' και είχε σημαντική παρουσία σε αυτό το πολύ καλό δεκάλεπτο που έκανε η ομάδα, στο οποίο άνετα θα μπορούσε να έχει βρει αυτό το ένα γκολ που χρειαζόταν...

Ας πάμε τώρα και στα αστεία. Το «αφήγημα» του ΠΑΟΚ έχει πάθει... Μπέντζαμιν Μπάτον. Ήταν επιπέδου δημοτικού, έχει ήδη γίνει νηπιαγωγείου και πάει φουλ για παιδικό σταθμό. Την ίδια ώρα που ο Λουτσέσκου έπαιζε τον δίσκο που έχει καταπιεί, αναπτύχθηκε το ότι οριστικοποιείται το... πρωτάθλημα των γηπέδων. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό ως ομάδα να υποστηρίζεις... 100 πράγματα και να μη μπορεί να σταθεί ούτε ένα.

Πριν το αναλύσουμε περαιτέρω, ας θυμίσω λίγο την νέα τοποθέτηση του Ρουμάνου: «Θέλω να σημειώσω κάτι πολύ ξεκάθαρο για σήμερα. Ο ΠΑΟΚ έχει 67 πόντους κι ένα παιχνίδι λιγότερο, αυτό με τον Ολυμπιακό. Η δεύτερη ομάδα αυτού του πρωταθλήματος έχει μείον βαθμούς. (…) Ήταν μία τεράστια στρατηγική για να μην στεφθεί φέτος πρωταθλητής ο ΠΑΟΚ. Μία στρατηγική δυο μεγάλων ομάδων της Αθήνας και των Επιτροπών».

Δυστυχώς, ο Λουτσέσκου δεν είχε τα άντερα να πει όλη την αλήθεια. Είπε τη μισή. Δεν έκαναν «μόντα» μόνο οι δύο ομάδες τις Αθήνας και οι Επιτροπές. Στο κόλπο ήταν και η Κυβέρνηση, η CIA, η KGB, η Μοσάντ, το ΝΑΤΟ, ο ΟΗΕ και φήμες μπλέκουν και τη NASA. Μόνο έτσι, άλλωστε, θα μπορούσε να χάσει το πρωτάθλημα αυτός ο ΠΑΟΚ, που διέπρεψε στην Ευρώπη και κέρδισε όλα τα μεγάλα ματς στην Ελλάδα. Τι; Όχι;

Επιστρέφοντας στο αφήγημα του... πρωταθλητή στα γήπεδα, για να πειστεί γι' αυτό η ποδοσφαιρική Ελλάδα θα πρέπει να πιστέψει ότι:

- Αν η ΑΕΚ όντως έπαιζε το πρωτάθλημα στην Κέρκυρα, θα πήγαινε με αυτή την ενδεκάδα και με αυτή τη... διάθεση.

- Ένα παιχνίδι που διεκόπη με το σκορ εντός του αγωνιστικού χώρου στο 0-0, ο ΠΑΟΚ το κέρδισε επειδή μέτρησε ένα άκυρο γκολ του, όπως μέτρησε, δύο ώρες αργότερα μέσα στα αποδυτήρια και χωρίς να παιχτούν ποτέ τα τελευταία λεπτά.

- Οι Επιτροπές (ακόμη και αυτή που... αναίρεσε τον εαυτό της για να μην αφαιρέσει τους τρεις βαθμούς στον ΠΑΟΚ για το ματς με τον Ολυμπιακό), δεν είδαν απλά αυτά που είδε όλη η Ελλάδα και όλος ο ποδοσφαιρικός πλανήτης μένοντας άφωνος, αλλά ήταν μέρος ενός... σκοτεινού σχεδίου.

- Η ΑΕΚ και ο Ολυμπιακός πρώτα... έψησαν έναν οπαδό του ΠΑΟΚ (ταυτοποιήθηκε, δεν μπορούμε να μιλάμε για προβοκάτσια) να πετάξει αντικείμενο στον Γκαρσία και μετά έβαλαν τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ να κάνουν ντου στο ματς με την ΑΕΚ και να το διακόψουν.

- Ο ΠΑΟΚ που πέρσι πήγε να πάρει την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ από τον Παναθηναϊκό με το κουτάκι της μπύρας ήταν... ένας άλλος ΠΑΟΚ, όχι αυτός.

- Και, φυσικά, να ξεχάσει ότι ακόμη και αν δεν υπήρχε καμία τιμωρία του ΠΑΟΚ για όσα έγιναν με την ΑΕΚ, στην βαθμολογία των γηπέδων (αφού τον πρωταθλητή των γηπέδων αναζητούν), ακόμη και μετά τη γκέλα στην Κέρκυρα, η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ θα ήταν ισόβαθμοι, με την Ένωση να έχει την ισοβαθμία.

Είναι κι άλλα τόσα που θα μπορούσαν να γραφτούν, αλλά θα χάναμε την ώρα μας. Στην πραγματικότητα δεν έχει καμία τύχη ο ΠΑΟΚ να πείσει την κοινή γνώμη ότι είναι ο «ηθικός πρωταθλητής», όπως συνέβη αβίαστα με την ΑΕΚ του 2008. Πρώτον επειδή, όπως έχουμε πει δεκάδες φορές, αλλά κάποιοι δεν θέλουν να το καταλάβουν, τότε όλα τα παιχνίδια άρχισαν και τελείωσαν κανονικά, υπήρξαν συγκεκριμένα σκορ και ένα από αυτά ανατράπηκε για τυπικό λόγο, μέσα από μια διαδικασία που γέννησε πολλά ερωτήματα σχετικά με τη στάση της ΕΠΟ (όσον αφορά στην έκδοση δελτίου στον Βάλνερ). Τώρα απλά υπήρξαν συγκεκριμένες τιμωρίες για συμπεριφορές, όπως συμβαίνει σε κάθε πρωτάθλημα ΟΛΑ τα τελευταία χρόνια.

Και δεύτερον, επειδή η ΑΕΚ το 2008 δεν προσπάθησε να «επιβάλει» με το «έτσι θέλω» στον κόσμο να την αναγνωρίσει ως καλύτερη ομάδα. Το κέρδισε αυτό με την απόδοσή της στα γήπεδα, με το θέαμα που προσέφερε και με την τεσσάρα που έριξε στον Ολυμπιακό (όπως και στον ΠΑΟΚ). Επίσης, και τότε και τώρα η ΑΕΚ ήταν μια ομάδα που έβγαζε αίσθημα συμπάθειας στους ουδέτερους. Ο ΠΑΟΚ τον τελευταίο ένα χρόνο έχει κάτσει να σκεφτεί πραγματικά τι συναισθήματα γεννά στους ουδέτερους; Αν η απάντηση είναι ότι δεν τον ενδιαφέρει (δικαίωμά του), ε, ας βγάλει από την... πρίζα το πικάπ του προπονητή του, μην καίει τσάμπα ρεύμα, αφού έτσι κι αλλιώς δεν πείθει κανέναν.

Εκτός αν το ρίξουμε όλοι στην... τρέλα. Θα ήταν και κάτι βολικό για την ΑΕΚ, μην περιμένει και δυο βδομάδες για να γίνει ο τελικός (που θα έχουμε και το άγχος να πάνε όλα καλά λόγω FIFA και UEFA). Να λέει κι ΑΕΚ από τώρα ότι έχει ήδη... ένα νταμπλ με ένα ματς λιγότερο, τον τελικό κυπέλλου.

Η ΑΕΚ έχει ήδη νταμπλ, με... ένα ματς λιγότερο!