MENU

Το SDNA επαναφέρει στην επικαιρότητα, φρεσκάροντας τη μνήμη ακόμα και αυτών που θέλουν να ξεχνούν, τη μία και μοναδική περίπτωση της πρόσφατης ιστορίας όπου υπήρξε μη τέλεση αγώνα λόγω επεισοδίων, χωρίς να επιβληθεί η ποινή της αφαίρεσης βαθμών. Αντιθέτως, αποφασίστηκε η επανάληψη του αγώνα.

Πρωταγωνιστής –ποιος άλλος;- o Oλυμπιακός...

Η ιστορία έχει ως εξής:

Στις 9/1/2005, ο Ολυμπιακός έπαιζε με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη. Γίνονται σοβαρότητα επεισόδια ανάμεσα στους οπαδούς του Ολυμπιακού και του Πανιωνίου. Συγκεκριμένα, επειδή ο Πανιώνιος είχε αρνηθεί να δώσει εισιτήρια, οπαδοί του Ολυμπιακού πήγαν στο γήπεδο χωρίς εισιτήρια έσπασαν το μέμπερς κλαμπ της Νέας Σμύρνης, μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο και ακολούθησε σύρραξη με τους οπαδούς του Πανιωνίου, που εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο από την θύρα 3. Δείτε εδώ ένα σχετικό βίντεο για να θυμηθείτε τι ακριβώς είχε συμβεί…

https://streamable.com/23gse

Ο αγώνας δεν διεξήχθη, επειδή για περίπου δύο ώρες το γήπεδο μετετράπη σε πεδίο μάχης. Η επίσημη αιτία του διαιτητή Ηρακλή Τσίκινη και του παρατηρητή παρατηρητή αγώνα για τη μη τέλεσή του αγώνα ήταν "η αδυναμία της ΕΛ.ΑΣ. να εγγυηθεί την ομαλή διεξαγωγή του".

Υπήρξαν 17 τραυματίες και 11 συλλήψεις. Η υπόθεση οδηγήθηκε στα δικαστικά όργανα του ποδοσφαίρου.

Πρωτόδικα ο Ολυμπιακός είχε τιμωρηθεί με πρόστιμο 300.000 ευρώ ποινή τεσσάρων εντός έδρας αγώνων χωρίς θεατές και με αφαίρεση τριών βαθμών. Η ίδια ποινή επιβλήθηκε και στοη γηπεδούχο Πανιώνιο, επειδή κρίθηκε ότι και οι δύο είχαν την αντικειμενική ευθύνη για τη συμπεριφορά των οπαδών τους.

Στις 26/1/ 2005 η υπόθεση συζητείται στη Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ. Όλες τις προηγούμενες ημέρες το αφήγημα της ΠΑΕ Ολυμπιακός ήταν ότι οι αγώνες πρέπει να παίζονται στα γήπεδα και όχι να κρίνονται στα χαρτιά.

Παράλληλα, η ΠΑΕ Ολυμπιακός κινητοποιεί τους βουλευτές του Πειραιά και όλους τους εμπλεκόμενους με το άθλημα με στόχο να πέσει η ποινή αφαίρεσης βαθμών και ο αγώνα να γίνει χωρίς την παρουσία θεατών.

Είχε προταθεί μάλιστα ότι την ημέρα της συζήτησης της υπόθεσης στην Επιτροπή Εφέσεων θα ήταν ημέρα αργίας για τα σχολεία του Πειραιά!

Κατά τη διαδικασία στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ:

1) Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, ο Σωκράτης Κόκκαλης ήταν ο παρών, για πρώτη φορά σε τέτοια διαδικασία και κατέθεσε έχοντας κληθεί από την επιτροπή της ΕΠΟ

2) Ο Βασικός μάρτυρας υπεράσπισης ΠΑΕ Ολυμπιακός ήταν ο τότε πρόεδρος της ΕΠΑΕ (μετέπειτα Super League) Αλέξανδρος Λυκουρέζος, ο οποίος τόνισε αφενός ότι δεν έχουν ευθύνη για τα επεισόδια οι δύο ΠΑΕ.

3) Το νομικό επιτελείο του Ολυμπιακού αποτελούνταν από πέντε δικηγόρους.

4) Υπήρξαν υπομνήματα προς την Επιτροπή Εφέσεων και παραστάσεις ενώπιόν της, από σχεδόν όλους τους Βουλευτές Πειραιά εκείνη την εποχή.

5) Ο ΠΣΑΠ κατέθεσε υπέρ του Ολυμπιακού.

6) Σύμφωνα με την υπερασπιστική γραμμή και τον τότε ΚΑΠ ένας αγώνας που δεν διεξάγεται ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ κάποιας εκ των δύο ΠΑΕ (όπως κατέθεσαν διαιτητές και Αστυνομία), ο αγώνας ορίζεται και διεξάγεται εντός 15 ημερών. Δεν προβλέπονται χρηματικά πρόστιμα και σε καμία περίπτωση δεν προβλέπεται αφαίρεση βαθμών.

Δύο ημέρες μετά ανακοινώνεται η απόφαση της Εφέσεων:

α) ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΟΙ 3 ΑΦΑΙΡΕΘΕΝΤΕΣ ΒΑΘΜΟΙ

β) Ο ΑΓΩΝΑΣ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΤΟΣ 15 ΗΜΕΡΩΝ

γ) ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΠΟΙΝΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΕΚΛΕΙΣΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΘΥΡΩΝ

δ) ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΠΟΙΝΗ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΟΣΑ

Το σκεπτικό της Επτροπής Εφέσεων ανέφερε ότι οι δύο ΠΑΕ (Ολυμπιακός και Πανιώνιος) δεν ευθύνονται για τη μη διεξαγωγή του αγώνα (σ.σ. προφανώς γι' αυτήν υπαίτια ήταν η αστυνομία) γι' αυτό εκπίπτουν οι ποινές του μηδενισμού και την αφαίρεσης βαθμών. Ωστόσο ευθύνονται το ίδιο για τα επεισόδια γι' αυτό παραμένουν τα πρόστιμα και οι αγωνιστικές χωρίς θεατές

Έτσι, λοιπόν, ο Ολυμπιακός έγινε η μοναδική μεγάλη ομάδα που δεν τιμωρήθηκε με τις προβλεπόμενες ποινές για μη τέλεση αγώνα παρότι αναγνωρίστηκε η συμμετοχή οπαδών της σε επεισόδια.

Ταυτόχρονα, πρόκειται για απόφαση κατά την οποία οι ομάδες απαλλάσσονται από την ποινή αφαίρεσης βαθμών λόγω μη υπαιτιότητας για τη μη τέλεση αγώνα.

Όταν η γραμμή του Ολυμπιακού ήταν ότι «οι αγώνες πρέπει να παίζονται στα γήπεδα»