MENU

Το ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός είναι ένα από τα παιχνίδια που θα κρίνουν το πρωτάθλημα. Ο γηπεδούχος δεν έχει μισή εντός έδρας απώλεια στη σεζόν, όμως τώρα ξεκινάει για αυτόν η υπέρβαση. Ο φιλοξενούμενος, ξέρει πως με νέα απώλεια, θα συμμετάσχει μόνο στη μάχη για την 3η θέση, εκεί όπου ο εξαιρετικός Ατρόμητος δείχνει να το πιστεύει.

Ο ΠΑΟΚ με το σερί των 15 νικών, αισθάνεται καλά, έχει ψυχολογία και βέβαια την εικόνα που του δίνει μία σιγουριά πως ότι και να συμβεί, θα κάνει το παιχνίδι του. Ο Ολυμπιακός από την πλευρά του, δεν μπορεί παρά να ποντάρει στην ατομική ποιότητα κάποιων παικτών του, ελπίζοντας πως οι υπόλοιποι θα βρίσκονται σε υποφερτή μέρα.

Τα συν και τα πλην των δύο ομάδων, είναι γνωστά στη ποδοσφαιρική πιάτσα. Ξεκινάμε από την ομαδική λειτουργία που είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της μάχης.

Ο ΠΑΟΚ υπερτερεί σε αυτό το κομμάτι. Ομάδα με τα όλα της, με παίκτες έμπειρους που έχουν αφομοιώσει τα θέλω του Ράζβαν Λουτσέσκου, με εκπληκτική τακτική ισορροπία κάτι που μεταφράζεται και στα 8 μόλις γκολ παθητικό ενώ έχουμε ξεπεράσει τα δύο τρίτα του πρωταθλήματος.

Μάλιστα στη Τούμπα, ο ΠΑΟΚ έχει δεχτεί ένα γκολ με πέναλτι σε φάση που ο Σάκχοφ λόγω τραυματισμού του Μαλεζά έπαιζε στόπερ και ένα από στημένη μπάλα στο παιχνίδι με τον Ατρόμητο. Αυτά είναι.

Ο Ολυμπιακός από την πλευρά του, υπερτερεί με ένα γκολ στην επίθεση έναντι του ΠΑΟΚ, όμως η άμυνά του μπάζει έχοντας το υπερβολικό 21 γκολ παθητικό. Σχεδόν ένα ανά παιχνίδι.

Στο τακτικό κομμάτι ο Ολυμπιακός δεν μπορεί με τις αλλαγές προπονητών να αποκτήσει αγωνιστικό πλάνο, ενώ σοβαρό πλήγμα έχει δεχτεί ο κορμός του, αφού ουσιαστικά δεν υπάρχει. Ο Μάριν που είναι σημαντικός παίκτης δεν έχει βρει ξεκάθαρο ρόλο αφού κάθε τρεις και λίγο αλλάζει θέση, στα φορ πέρασε μισή σεζόν για να ξεχωρίσει ο Ανσαριφάρντ, στα στόπερ υπάρχουν συνεχείς αλλαγές όπως και στα ακραία μπακ. Μόνο στα αμυντικά χαφ υπάρχει ένα ορθολογικό ροτέισον, ενώ ξεκάθαρο ρόλο δεν έχει βρει ούτε ο Οφόε που ως χαρακτηριστικά είναι αρκετά γεμάτος.

Στο κομμάτι της ομαδικής λειτουργίας, ο ΠΑΟΚ έχει ξεκάθαρο πλεονέκτημα με παίκτες που ξέρουν τον ρόλο τους, με κορμό που έχει παίξει πολλά παιχνίδια μαζί, με τις προσθήκες του Γενάρη να μην έχουν ενταχθεί ακόμη στο βασικό σχήμα και γενικά, υπάρχει η ψυχολογία πως ότι και να συμβεί, το αγωνιστικό στάτους της ομάδας του Λουτσέσκου θα είναι αυτό που πρέπει.

Η ψυχολογία παίζει και αυτή σημαντικό ρόλο. Ο ΠΑΟΚ προέρχεται από 15 νίκες σερί, ο Ολυμπιακός από αποκλεισμό στο κύπελλο και μία εντός έδρας ήττα από την ΑΕΚ που του επέφερε και μεγάλη εσωτερική κρίση. Ο Λουτσέσκου έχει καταφέρει να χτίσει ένα πολύ ισχυρό γκρουπ που όλοι παίζουν για την ομάδα, ο Γκαρθία ψάχνεται ακόμη για το τακτικό κομμάτι και δεν έχει προλάβει να συνεφέρει την ομάδα του. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την έδρα, δίνουν στον ΠΑΟΚ ένα έξτρα μπόνους σε αυτό τον τομέα.

Η ατομική ποιότητα είναι ένα κομμάτι που στην εξίσωση μπαίνει ο Ολυμπιακός. Γιατί έχει παίκτες που ακόμη και κόντρα στη ροή του αγώνα μπορούνε να σου κάνουν ζημιά. Όχι πως έχει περισσότερους από αυτούς του ΠΑΟΚ, αλλά έχει αρκετούς που στη μέρα τους μπορούνε να κάνουν το κομμάτι τους.

Αυτό που σίγουρα δεν μπορεί να κάνει ο Γκαρθία και αν το επιλέξει θα δώσει στον ΠΑΟΚ πλεονέκτημα, είναι να ξεκινήσει Μάριν και Μιραλάς στο αρχικό σχήμα. Δύο κακούς στο τακτικό αμυντικό κομμάτι παίκτες, απέναντι στους δύο «φονιάδες» ακραίους μπακ του Λουτσέσκου, τον Βιεϊρίνια και τον Μάτος. Άρα λογικά θα επιλεγεί ο Πάρντο στη πλευρά του Βιεϊρίνια για να πιέσει περισσότερο τον Πορτογάλο.

Ο ΠΑΟΚ ουσιαστικά ποντάρει πολύ στην ατομική ποιότητα των Μάτος, Βιεϊρίνια, στο πολύ καλό μπιλντ απ του Μαουρίτσιο, ενώ δύο είναι οι πλέον κομβικοί παίκτες της ομάδας του Λουτσέσκου. Ο Πέλκας και ο Πρίγιοβιτς. Ο πρώτος γιατί είναι μάνα στο να εκμεταλλευτεί το μεσοδιάστημα απέναντι στα βαριά κορμιά των Ρομαό – Ζιλέ – Ταχτσίδη και ο δεύτερος γιατί ζει για αυτά τα παιχνίδι. Και το ένα γκολ ανά τρεις τελικές, το έχει.

Ο ΠΑΟΚ επίσης έχει και αρκετούς ποιοτικούς παίκτες επιπλέον όπως ο Τζάλμα ή ο Μακ και ο Μπίσεσβαρ, που μπορούν να κρίνουν μία τέτοια αναμέτρηση. Τέλος για τον ΠΑΟΚ, κουμπώνουν πολύ καλά στο μαρκάρισμα του Ασναριφάρντ οι Βαρέλα και Κρέσπο λόγω ταχύτητας κυρίως.

Ο Ολυμπιακός ποντάρει πολύ στον Οφόε και τον Μιραλάς, αλλά και στη δύναμη των Ρομαό – Ταχτσίδη στον άξονα. Ο Ανσαριφάρντ επίσης είναι καλός στους χώρους αλλά θα έχει απέναντί του διαβασμένη άμυνα, ενώ ο μοναδικός παίκτης που μπορεί να αλλάξει την ιστορία του αγώνα ερχόμενος από τον πάγκο μάλλον, είναι ο Μαρίν. Λογικά θα επιλεγεί και ο Χατζησαφί για το αριστερό άκρο της άμυνας, κυρίως λόγω καλών χτυπημάτων στα στημένα.

Και στην ατομική ποιότητα πάντως ο ΠΑΟΚ υπερτερεί, γιατί πρώτον τα βαριά του χαρτιά σε αυτό το κομμάτι χτίζουν το παιχνίδι του, αλλά και οι υπόλοιποι δεν υστερούν σε αυτό το κομμάτι. Ο Ολυμπιακός έχει έλλειμα ποιότητας και στα στόπερ του και στα κεντρικά του χαφ, ενώ αν επιλεγεί ο Κούτρης για τα αριστερά της άμυνας, δύσκολα θα μπορέσει να δημιουργήσει από εκεί.

Στις στημένες μπάλες υπάρχει μία ισορροπία. Ο ΠΑΟΚ αμύνεται καλά σε αυτές και έχει τα κορμιά για να καλύψει τα μαρκαρίσματα του Ολυμπιακού. Οι Πειραιώτες έχουν καλά κορμιά, όπως ο Μποτία, ο άλλος στόπερ όποιος κι αν παίξει, ο Ρομαό, ο Ταχτσίδης, ενώ Φορτούνης και Χατζησαφί, έχουν εξαιρετικά χτυπήματα. Από την άλλη βέβαια, στον ΠΑΟΚ πηδάνε οι Μάτος, Βαρέλα, Μαουρίτσιο, Σάκχοφ, Πρίγιοβιτς, Κρέσπο, με αποτέλεσμα να βγαίνουν τα μαρκαρίσματα. Η εικόνα των δύο ομάδων στις στημένες μπάλες, είναι πολύ ισορροπημένη και πολλά θα εξαρτηθούν από αυτά που θα δουλέψουν οι δύο προπονητές στο συγκεκριμένο κομμάτι παραμονή του αγώνα. Είναι ένα κομμάτι που μπορούν να παρέμβουν και οι δύο.

Σε γενικές γραμμές ο ΠΑΟΚ υπερτερεί κυρίως γιατί έχει σοβαρό προπονητή στον πάγκο του και έχει βρει τις σταθερές του, έναντι σε έναν Ολυμπιακό που προχώρησε σε αλλαγή της συγκεκριμένης θέσης στο πιο κρίσιμο σημείο της σεζόν.

Το ότι υπερτερεί δεν σημαίνει πως θα κερδίσει σίγουρα, γιατί τα πάντα θα κριθούν στη λεπτομέρεια. Και αυτή δεν ξέρεις ποτέ που μπορεί να κάτσει.

Ο ΠΑΟΚ υπερτερεί, αλλά η λεπτομέρεια θα μετρήσει