MENU

Την ώρα που η πρώτη ομάδα του Παναθηναϊκού διανύει μία από τις χειρότερες σεζόν στην ιστορία της καταρρίπτοντας μία σειρά από αρνητικά ρεκόρ στο πρωτάθλημα, οι «μικροί» του τριφυλλιού εντυπωσιάζουν με την παρουσία τους στα αντίστοιχα δικά τους πρωταθλήματα. Σε μία περίοδο πολύ δύσκολη οικονομικά με αλλεπάλληλες περικοπές στο μπάτζετ έχουν καταφέρει και οι τρεις ομάδες (Κ20, Κ17 και Κ15) να βρίσκονται στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως το Σάββατο η Κ20 του Παναθηναϊκού αναγκάστηκε να ταξιδέψει αυθημερόν στη Λάρισα για τον αγώνα με την ΑΕΛ. Παρ’ όλα αυτά, οι «μικροί» κατάφεραν να περάσουν άνετα με 2-0 να παραμείνουν αήττητοί και να πανηγυρίσουν την 17η νίκη τους στο πρωτάθλημα μετά από 21 παιχνίδια καθώς μετρούν και τέσσερις ισοπαλίες.

Μετά από 21 αγώνες στο πρωτάθλημα η Κ20 βρίσκεται στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα με 55 βαθμούς, τέσσερις περισσότερους από τον δεύτερο ΠΑΟΚ και πέντε περισσότερους από τον τρίτο Ολυμπιακό. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως 8 παιχνίδια πριν το τέλος της σεζόν, οι πράσινοι κυνηγούν και έχουν σημαντικές πιθανότητες να κατακτήσουν τον τίτλο του πρωταθλητή για πρώτη φορά μετά το 2012! Την σεζόν 2011-12 ο Παναθηναϊκός κατέκτησε για τελευταία φορά το πρωτάθλημα αφήνοντας στην δεύτερη θέση τον Ολυμπιακό. Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι έκτοτε με εξαίρεση την περσινή σεζόν ο Παναθηναϊκός δεν τελείωνε καν στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας καθώς το 2016 είχε τερματίσει 9ος (με 41 βαθμούς απόσταση από την κορυφή), το 2015 10ος με (με 43 βαθμούς απόσταση), το 2014 4ος (με 18 βαθμούς από την κορυφή) και το 2013 5ος (με 13 βαθμούς απόσταση από την κορυφή). Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό πως το τριφύλλι όχι απλά έμενε μακριά από την κατάκτηση τίτλων αλλά δεν τους διεκδικούσε καν μέχρι το τέλος στις περισσότερες των περιπτώσεων έχοντας από νωρίς μείνει αρκετά πίσω. Ο τίτλος του 2012 μαζί με εκείνον του 2005 είναι οι δύο που έχει κατακτήσει η ομάδα.

Σε ό,τι αφορά στην Κ17 του συλλόγου βρίσκεται στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα του Α’ ομίλου, έναν βαθμό πάνω από τον δεύτερο Ολυμπιακό και δέκα πάνω από τον τρίτο Πανιώνιο. Φυσικά και αυτό το τμήμα διεκδικεί τον τίτλο, έναν τίτλο που δεν έχει κατακτήσει ποτέ μετά το 2009 (όταν ακόμα ήταν κατηγορία Κ18). Μάλιστα, αυτός είναι και ο μόνος τίτλος που μετράει το συγκεκριμένο τμήμα του συλλόγου. Μέσα στον στόχο της κατάκτησης του πρωταθλήματος είναι και η «μικρότερη» ομάδα του Παναθηναϊκού, αυτή της Κ15. Μετά από 13 αγώνες, οι πράσινοι βρίσκονται με ένα ματς περισσότερο στην πρώτη θέση έχοντας πίσω τους δύο βαθμούς τον Ολυμπιακό. Στα τέσσερα χρόνια που μετράει η συγκεκριμένη διοργάνωση, το τριφύλλι δεν έχει καταφέρει ποτέ να τερματίσει στην πρώτη θέση και μάλιστα με εξαίρεση το 2016, δεν έχει βρεθεί ποτέ ούτε καν κοντά στην κατάκτηση της κορυφής.

Πληρώνει από την τσέπη του ο Φύσσας

Όλα αυτά τα αξιοσημείωτα επιτεύγματα γίνονται ακόμα σημαντικότερα αν αναλογιστεί κανείς τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύουν καθημερινά όλοι στην Παιανία. Η προαναφερθείσα αυθημερόν μετάβαση στη Λάρισα αποτελεί μόνο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτών. Η σκληρή οικονομική πολιτική που επικρατεί σε όλες τις τάξεις του συλλόγου δεν θα μπορούσε να μην «αγγίζει» και την Ακαδημία. Όλοι οι προπονητές παραμένουν για μήνες απλήρωτοι, ενώ έχουν παρατηρηθεί περιστατικά κατά τα οποία δεν υπήρχαν χρήματα για βασικές απαιτήσεις της εύρυθμης λειτουργίας των τμημάτων. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις ο υπεύθυνος των Ακαδημιών, Τάκης Φύσσας, έχει κληθεί να πληρώσει ο ίδιος για κάποιες ανάγκες που υπήρξαν. Όλα αυτά την ώρα που ο Ολυμπιακός επενδύει εκατομμύρια για τα τα τμήματα υποδομής, ενώ και ο ΠΑΟΚ έχει ρίξει σημαντικό βάρος στον συγκεκριμένο τομέα.

Οι λόγοι της «Αναγέννησης» των τμημάτων της Ακαδημίας

«Ο Παναθηναϊκός είναι μία πολύ μεγάλη ομάδα και τα παιδιά της Ακαδημίας θα πρέπει να σταθούν τόσο στο κομμάτι της εξέλιξής τους ποδοσφαιρικά αλλά και σαν άνθρωποι και χαρακτήρες μέσα στο γήπεδο. Να αποκτήσουν δηλαδή Παναθηναϊκή συνείδηση. Εκτός από τα στοιχεία που ήδη η Ακαδημία μας έχει θέλω να μάθουν να είναι Παναθηναϊκοί και να μάθουν την ιστορία αυτής της ομάδας». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του Τάκη Φύσσα κατά την παρουσίασή του από τον Παναθηναϊκό όταν ανέλαβε το πόστο του Διευθυντή των Ακαδημιών και σήμερα κάτι παραπάνω από έναν χρόνο μετά φαίνεται πως ήδη έχει πετύχει τον στόχο του. Οι ομάδες των τμημάτων υποδομής, πλέον, εκτός από τα «καθαρά» ποδοσφαιρικά στοιχεία που πάντα είχε η Ακαδημία του συλλόγου, διαθέτουν νοοτροπία νικητή που έχει παίξει καθοριστικό ρόλο σε αυτή την εξαιρετική πορεία που διαγράφουν. Τα προηγούμενα χρόνια, όταν υπεύθυνος ήταν ο Γιάννης Σαμαράς, δινόταν προτεραιότητα στο να «βγουν» ποδοσφαιριστές που θα μπορέσουν να στελεχώσουν την πρώτη ομάδα, χωρίς όμως να δίνεται μεγάλη σημασία στα αποτελέσματα των «μικρών» ομάδων. Πλέον, οι παίκτες του τριφυλλιού προσπαθούν να αναδειχθούν μέσα από τις συλλογικές διακρίσεις και αυτό έχει φέρει το σερί των θετικών αποτελεσμάτων.

Σε πρόσφατή του συνέντευξη στο SDNA, ο πρώην πλέον τεχνικός υπεύθυνος των ακαδημιών του Παναθηναϊκού, Θόδωρος Ελευθεριάδης, είχε μιλήσει για ατόφιο χρυσάφι στο προπονητικό κέντρο της Παιανίας. Είχε υποστηρίξει πως υπάρχουν παιδιά – «διαμάντια» που αν υποστηριχθούν κατάλληλα μπορούν να βοηθήσουν άμεσα και την πρώτη ομάδα. Δεν είναι τυχαίο πως 14 παιδιά είχαν υπογράψει προ κάποιων μηνών επαγγελματικό συμβόλαιο συνεργασίας με την ομάδα. Ο Μαρίνος Ουζουνίδης έχει ήδη δώσει ευκαιρίες σε κάποια από αυτά, ενώ υπάρχουν και αρκετά ακόμα που περιμένουν τις δικές τους. Φυσικά σε ορισμένες περιπτώσεις η προσαρμογή των νέων παιδιών στην πρώτη ομάδα δεν έχει γίνει με τον ενδεδειγμένο τρόπο λόγω της αποξήλωσης του ρόστερ που έχει περιορίσει πολύ τις επιλογές του προπονητή, ωστόσο, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός πως υπάρχει πολύ ταλαντούχοι παίκτες που μπορούν να προσφέρουν.

Μέσα από τις «στάχτες» ο Παναθηναϊκός βγάζει... χρυσάφι!