MENU
ΑΝΑΛΥΣΗ LIVE LIVE
STOIXIMAN SUPER LEAGUE
«Γ. Καραϊσκάκης», Novasports 1HD
Ολυμπιακός
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
3 0
Ξάνθη
ΞΑΝΘΗ
ΔΕΙΤΕ ΤΟ LIVE

Ο Ολυμπιακός χρειάστηκε ένα λανθασμένο πέναλτι για να ξεκλειδώσει το ματς κόντρα στην Ξάνθη, όταν όμως το έκανε, βελτίωσε κατακόρυφα την απόδοσή του και με καλό ποδόσφαιρο κατά διαστήματα έφτασε σε μια ακόμη νίκη στο πρωτάθλημα, την 9η συνεχόμενη, επιστρέφοντας στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα. Για ακόμη ένα ματς, κορυφαίοι για τους «ερυθρόλευκους» οι... συνήθεις ύποπτοι Φορτούνης και Ανσαριφάρντ. Δύο γκολ ο Ιρανός επιθετικός, ένα γκολ και το κερδισμένο πέναλτι για τον Τρικαλινό χαφ.

Φορτσάτος από νωρίς

Πολύ επιθετικό ήταν το ξεκίνημα του Ολυμπιακού στο ματς με έντονο πρέσινγκ, γρήγορη κυκλοφορία μπάλας και πολλές κινήσεις στον χώρο από τους χαφ και τους πλάγιους μπακ, δηλαδή όπως θέλει να βλέπει την ομάδα του να παίζει, ο Όσκαρ Γκαρσία. Στο πρώτο δεκάλεπτο οι «ερυθρόλευκοι» είχαν 3-4 επικίνδυνες επιθέσεις, χωρίς όμως να καταφέρουν να φτάσουν σε κάποια κλασική ευκαιρία. Ούτε η Ξάνθη όμως έδειξε διάθεση να κλειστεί στην άμυνά της, με την ομάδα του Ράσταβατς να πιέζει στη μεσαία γραμμή και να προσπαθεί -τουλάχιστον για λίγη ώρα- να παίξει ποδόσφαιρο.

Πρώτες «ερυθρόλευκες» φάσεις

Η πρώτη τελική του ματς ήταν στο 8ο λεπτό με ένα σουτ του Φορτούνη που κόντραρε, ενώ ένα λεπτό μετά ο Ζίβκοβιτς μπλόκαρε την κεφαλιά-γύρισμα του Κασάδο προ του Σισέ, μετά από εκτέλεση κόρνερ. Στο επόμενο δεκάλεπτο πλέον, ο Ολυμπιακός ανέβασε περισσότερο τον δείκτη κατοχής μπάλας και είχε μια καλή φάση με το σουτ άουτ του Πάρντο από καλή θέση έπειτα από πάσα του Φορτούνη στο 11', αλλά και την αντεπίθεση του 17', όταν ο τελευταίος υποδέχθηκε αυτή τη φορά την πάσα του Ταχτσίδη αλλά σούταρε επίσης άουτ ενώ είχε και επιλογές πάσας.

Έτσι το ξεκλείδωσε...

Η μεγαλύτερη ευκαιρία του Ολυμπιακού μέχρι να ανοίξει το σκορ, σημειώθηκε στο 19ο λεπτό και ήρθε μετά από τραγικό λάθος της άμυνας της Ξάνθης το οποίο ο Ανσαριφάρντ προσπάθησε να εκμεταλλευθεί, όμως η προβολή του Ιρανού σε κενή εστία πέρασε ελάχιστα άουτ. Η φάση που τελικά έμελλε να «ξεκλειδώσει» το παιχνίδι ήρθε έξι λεπτά μετά, στο 25'. Ο διαιτητής Καραντώνης καταλογίζει λανθασμένα πέναλτι σε μια πάντως άτσαλη προσπάθεια του Φασίδη να μαρκάρει τον Φορτούνη και ένα λεπτό μετά ο Ανσαριφάρντ το εκτελεί εύστοχα για το 1-0.

Αστοχία και... Ζίβκοβιτς

Για ένα περίπου δεκάλεπτο μετά το γκολ, ο ρυθμός του αγώνα έπεσε, ενώ αντίθετα αυξήθηκαν τα νεύρα και τα λάθη στη μεσαία γραμμή. Ο Ολυμπιακός δεν απειλήθηκε πάντως στο διάστημα αυτό διατηρώντας τον έλεγχο του αγώνα. Όταν πια μάλιστα ξαναβρήκε τον ρυθμό του στην επίθεση και έχοντας πλέον το υπέρ του σκορ, άρχισε να βρίσκει σταθερά κλασικές ευκαιρίες. Βρήκε επίσης όμως απέναντί του και έναν εξαιρετικό Ζίβκοβιτς, ο οποίος κατέβασε ρολά και κράτησε την ομάδα του μέσα στη διεκδίκηση του θετικού αποτελέσματος.

Η σπουδαιότερη ευκαιρία των «ερυθρόλευκων» μετά το γκολ ήταν το δοκάρι του Ρομαό στο 36', με ένα εξαιρετικό σουτ του Τογκολέζου στην κίνηση, ενώ στο 40' ο Ζίβκοβιτς έσωσε το κοντινό πλασέ του Ανσαριφάρντ μετά από σέντρα του Πάρντο. Ένα λεπτό μετά, η σέντρα βγήκε από την απέναντι πλευρά, από τον Κούτρη, όμως αυτή τη φορά η κεφαλιά του Μιραλάς με τη μία, πέρασε λίγο άουτ. Ο γκολκίπερ της Ξάνθης ξαναέπιασε δουλειά στο 43' όταν σταμάτησε τόσο το τετ-α-τετ του Μιραλάς όσο και το σουτ του Φορτούνη έξω από την περιοχή. Επίσης, λίγα δευτερόλεπτα μετά μπλόκαρε αρχικά την κεφαλιά του Σισέ από σέντρα του Φορτούνη αλλά και το σουτ του Πάρντο από πλάγια θέση.

Κάπως έτσι ολοκληρώθηκε το πρώτο ημίχρονο, με τις τελικές να είναι 11-2 υπέρ των πρωταθλητών που είχαν τον έλεγχο του αγώνα, βρήκαν το γκολ μετά από ένα λάθος σφύριγμα και έχασαν αρκετές ευκαιρίες για το 2-0 στη συνέχεια. Αντίθετα, η Ξάνθη που δοκίμασε για κάμποση ώρα να παίξει ποδόσφαιρο, όσο περνούσαν τα λεπτά γινόταν όλο και πιο παθητική στο παιχνίδι της, χωρίς τελικά να καταφέρει να απειλήσει επί της ουσίας την «ερυθρόλευκη» άμυνα.

Βελτιωμένη Ξάνθη αλλά... 2-0

Στο δεύτερο ημίχρονο οι φιλοξενούμενοι μπήκαν καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο και κυκλοφόρησαν πιο ψύχραιμα και ορθολογικά τη μπάλα, φτάνοντας μάλιστα και στην πρώτη τους ευκαιρία. Μόλις στο 46', ο Τριάδης έφυγε στην κόντρα, εκμεταλλεύθηκε την αργοπορία του Προτό στο να βγει από την εστία του και πλάσαρε, όμως ο Σισέ ήταν αυτός που πρόλαβε να διώξει πριν η μπάλα περάσει τη γραμμή.

Το καθάρισε ξανά με Καρίμ, Φορτούνη

Από κει και πέρα το ματς ήταν σχετικά μοιρασμένο για περίπου δέκα λεπτά, όμως ο Ολυμπιακός ευτύχησε να το «καθαρίσει» στην δική του πρώτη ευκαιρία στην επανάληψη. Ήταν η φάση του 57' όταν οι γηπεδούχοι έπαιξαν από δεξιά, ο Φιγκέιρας έβγαλε μια εξαιρετική σέντρα για τον Ανσαριφάρντ και ο Ιρανός «κάρφωσε» τη μπάλα με το κεφάλι στα δίχτυα του Ζίβκοβιτς που στην περίπτωση αυτή δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι.

Με το σκορ ήδη στο 2-0, όλα τελείωσαν στο Καραϊσκάκη ένα δίλεπτο αργότερα όταν η Ξάνθη έμεινε και με δέκα παίκτες, μετά την αποβολή του Κασάδο με δεύτερη κίτρινη μέσα σε λίγα λεπτά. Μάλιστα, στο 69', οι γηπεδούχοι πέτυχαν και τρίτο γκολ έπειτα από ένα ακόμη τραγικό λάθος της άμυνας της Ξάνθης. Ο νεαρός Μελιόπουλος έκανε τη λάθος πάσα μέσα στην περιοχή χωρίς να βλέπει, ο Φορτούνης την έκλεψε και με ένα απλό πλασέ «έγραψε» το 3-0.

Ως το φινάλε του ματς, ο Ολυμπιακός διαχειρίστηκε απλά το αποτέλεσμα και έχασε ακόμη λίγες ευκαιρίες για μεγαλύτερο σκορ, όπως στο πλασέ του Μιραλάς στο 74' που μπλόκαρε ο Ζίβκοβιτς και το άστοχο σουτ του Φορτούνη στην κίνηση πέντε λεπτά μετά, από εξαιρετικά πλεονεκτική θέση. Με την 9η νίκη του -εύκολη όπως εξελίχθηκε το ματς- ο Ολυμπιακός επέστρεψε και πάλι στην κορυφή της βαθμολογίας και πλέον... βλέπει ΑΕΚ.

Το ταμείο του αγώνα

Μια εύκολη νίκη του Ολυμπιακού όπως εξελίχθηκε το ματς και επιστροφή στην κορυφή πριν αρχίσουν τα... δύσκολα. Ο Όσκαρ Γκαρσία είδε την ομάδα του να παίζει κατά διαστήματα καλό ποδόσφαιρο μετά το 1-0 που ήρθε από ένα λάθος σφύριγμα και οι πρωταθλητές θα μπορούσαν να είχαν φτάσει σε ακόμη μεγαλύτερο σκορ.

Αυτοί που έκριναν το ματς

Ο Καρίμ Ανσαριφάρντ που είναι ότι πιο... καυτό υπάρχει αυτή τη στιγμή στον Ολυμπιακό σκόραρε δις και καθάρισε το ματς, ενώ σταθερά σε υψηλότατους ρυθμούς παρέμεινε και ο Κώστας Φορτούνης, με ένα γκολ, ένα κερδισμένο πέναλτι και γενικότερο καλό «κουμάντο» στη μεσαία γραμμή της ομάδας του.

Ο χειρότερος του αγώνα

Πολλά τα λάθη γενικότερα στην αμυντική γραμμή της Ξάνθης, ενώ και τα χαφ της επέτρεψαν στους αντίστοιχους του Ολυμπιακού να κάνουν ό,τι θέλουν στη μεσαία γραμμή. Κάκιστες και οι αντιδράσεις των δύο στόπερ της «ακριτικής» ομάδας.

Ο έλεγχος των διαιτητών

Η λανθασμένη απόφαση του Καραντώνη να δώσει πέναλτι στο μαρκάρισμα του Φασίδη πάνω στον Φορτούνη ήταν και αυτή που τελικά έκρινε το ματς, ενώ γενικότερα ο ρέφερι του αγώνα είχε αρκετά προβλήματα στο πειθαρχικό κομμάτι, χάνοντας τον έλεγχο του αγώνα. Πολλά λάθη και από τους βοηθούς του οι οποίοι δεν είδαν οφσάιντ ως όφειλαν σε τρεις φάσεις υπέρ του Ολυμπιακού, στο 6' με τον Μιραλάς, το 11' με τον Πάρντο και το 48' με τον Φορτούνη.

Πως ξεκίνησαν

Με το κλασικό 4-2-3-1 παρέταξε τον Ολυμπιακό ο Όσκαρ Γκαρσία, κατεβάζοντας τον Προτό κάτω από τα δοκάρια, τον Κούτρη αριστερά και τον Φιγκέιρας δεξιά στην άμυνα, με δίδυμο στόπερ τους Σισέ και Ένγκελς. Ταχτσίδης και Ρομαό ξεκίνησαν στα αμυντικά χαφ, μπροστά τους ως επιτελικός ήταν ο Φορτούνης, Μιραλάς και Πάρντο ήταν τα δύο εξτρέμ και σέντερ φορ ο Ανσαριφάρντ.

Το 4-2-3-1 ήταν και η επιλογή του Μίλαν Ράσταβατς για την Ξάνθη, με τον Ζίβκοβιτς στο τέρμα, τετράδα άμυνας με Κασάδο, Φλίσκα, Μελιόπουλο και Σβάρνα από αριστερά προς τα δεξιά, αμυντικούς μέσους τους Ντε Λούκας και Καμαρά, «δεκάρι» τον Ντουρίτσκοβιτς, αριστερό εξτρέμ τον Φασίδη, δεξί τον Τριάδη και σέντερ φορ τον Γέντρισεκ.

Οι συνθέσεις των ομάδων:

Ολυμπιακός (Όσκαρ Γκαρσία): Προτό, Κούτρης, Σισέ, Ένγκελς, Φιγκέιρας (80' Ζιλέ), Ταχτσίδης, Ρομαό (72' Ανδρούτσος), Φορτούνης, Μιραλάς (84' Σεμπά), Πάρντο, Ανσαριφάρντ.

Ξάνθη (Μίλαν Ράσταβατς): Ζίβκοβιτς, Ντε Λούκας, Φλίσκας, Τριάδης (62' Σιλά), Κασάδο, Γέντρισεκ, Μελιόπουλος, Σβάρνας, Καμαρά (74' Λισγάρας), Φασίδης (87' Σουλεϊμάν), Ντουρίτσκοβιτς

Διαιτητής: Δημήτριος Καραντώνης (Ημαθίας)

Βοηθοί: Ιορδάνης Δημητριάδης (Καστοριάς), Ιωάννης Κουράκης (Ηρακλείου)

Τέταρτος: Κωνσταντίνος Αντωνίου (Αθηνών)

Ολυμπιακός – Ξάνθη 3-0