MENU
Χρόνος ανάγνωσης 8’

Λεμονής ή... στυμμένη λεμονόκουπα;

0

Ευφυολογήματα υπάρχουν πολλά. Ανέκδοτα κυκλοφορούν. Η επανάληψη δεν είναι μόνο μήτηρ μαθήσεως, είναι και μήτηρ… κουράσεως. Οπότε, να επαναλάβουμε όσα γράφονται από χθες το απόγευμα δεν έχει και ιδιαίτερο νόημα. Ο Τάκης Λεμονής απολύθηκε από τον Ολυμπιακό. Απομακρύνθηκε, αν θέλουμε να το ελαφρύνουμε με μια πιο ντελικάτη λέξη. Όχι ότι αλλάζει την ουσία. Για τέταρτη φορά στην καριέρα του κλείνει πίσω του την πόρτα του προπονητηρίου στο Ρέντη και σκέφτεται το μέλλον του. Σκέφτεται, όμως, το μέλλον του ή σκέφτεται πότε θα επιστρέψει εκ νέου στον Ολυμπιακό;

Ο Ολυμπιακός για τέταρτη φορά απομακρύνει τον πετυχημένο Τάκη Λεμονή. Την πρώτη φορά έφταιγαν οι Βραζιλιάνοι. Τη δεύτερη φορά, η γνωστή ψύχωση με το πρωτάθλημα, την τρίτη φορά ας την βαφτίσουμε «ούτε κρύο, ούτε ζέστη» και την τέταρτη φταίνε τα αποδυτήρια. Οι ερυθρόλευκοι κάνουν στον Έλληνα τεχνικό σχεδόν ό,τι το όνομά του επιτάσσει. Τον στείβουν και τον πετάνε. Σαν μια λεμονόκουπα. Μια λεμονόκουπα με ποσοστό νικών 74% στην Ελλάδα και 67% συνολικά στην καριέρα του στον Ολυμπιακό! Όχι και άσχημα, ε;

Ο… θείος απ’ την Αμερική!

Θητεία πρώτη. 27 Νοεμβρίου του 2000 μέχρι 6 Οκτωβρίου του 2002. Σχεδόν 24 μήνες και δεν είναι καθόλου λίγοι. Παρά τις συνεχείς παλινδρομήσεις του Ολυμπιακού απέναντι στον Τάκη Λεμονή, ο Έλληνας τεχνικός είναι ο δεύτερος μακροβιότερος μετά τον Ντούσαν Μπάγεβιτς. Αριθμεί συνολικά 165 ματς έναντι 208 του νυν στελέχους της ΑΕΚ, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν κατά σειρά οι Λάκης Πετρόπουλος, Ερνέστο Βαλβέρδε και Όλεγκ Μπλαχίν. Η πρώτη… ταφόπλακα στη θητεία του στον Ολυμπιακό μπήκε έπειτα από δύο κατακτήσεις πρωταθλημάτων το 2001 και το 2002, λόγω της κόντρας του με τον Ζε Ελίας και τον Τζιοβάνι.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ίδιων των ποδοσφαιριστών, ο Τάκης Λεμονής κατάφερε να εμφυσήσει το αίσθημα της ομάδας στον Ολυμπιακό, όταν ανέλαβε στη θέση του Γιάννη Μαντζουράκη τον Νοέμβριο. Κέρδισε στο ντεμπούτο του στην Τούμπα με 4-2 και εδραίωσε την ομάδα του στην πρώτη θέση. «Η ομάδα άρχισε να παίζει για τον προπονητή της, την ώρα που οι άλλες ομάδες έψαχναν για προπονητή», θα εξηγήσει στο φινάλε της σεζόν ο Αλέκος Αλεξανδρής, αποκαλύπτοντας ένα από τα μυστικά του Λεμονή σε κάθε θητεία του στον Ολυμπιακό ̇τις σχέσεις με τους ποδοσφαιριστές.

Ο Τάκης Λεμονής κερδίζει το στοίχημα και παραμένει στον πάγκο του Ολυμπιακού. Ήταν ίδιον της εποχής του Σωκράτη Κόκκαλη ο υπηρεσιακός να γίνεται μόνιμος, μέχρι να τον αντικαταστήσει ο επόμενος υπηρεσιακός που θα γινόταν μόνιμος. Έτσι έγινε με τον Γιάννη Μαντζουράκη, έτσι έγινε με τον Όλεγκ Προτάσοφ, με τον Τάκη Λεμονή και ούτω καθεξής. Η δεύτερη σεζόν του κυλούσε ομαλά. Υπήρχαν σκαμπανεβάσματα στο ελληνικό πρωτάθλημα, υπήρξαν μικρές υπερβάσεις στην Ευρώπη (σ.σ. Λα Κορούνια-Ολυμπιακός 2-2), υπήρχε η ΑΕΚ να διεκδικεί τον τίτλο, αλλά για τον Ολυμπιακό τέλος καλό, όλα καλά. Όλα;

Δεν ήταν έτσι ακριβώς. Η αποβολή του Τζιοβάνι στον τελικό του κυπέλλου ακόμα κι αν τότε φαινόταν εντελώς μεμονωμένο και άσχετο γεγονός, ήταν η αρχή του τέλους. Ο Τάκης Λεμονής εισηγήθηκε να μην ανανεωθεί το συμβόλαιό του, οι εφημερίδες που πρόσκεινται στους ερυθρόλευκους τον αποχαιρετούσαν και, τελικά, ο Σωκράτης Κόκκαλης αποφάσισε να τον κρατήσει. Οι παίκτες πάνω από τον προπονητή… Κάπως έτσι φτάνουμε στο ξεκίνημα της σεζόν 2002-03. Ο Ολυμπιακός είναι αήττητος στις εν Ελλάδι διοργανώσεις, καταγράφει το εκπληκτικό 6-2 επί της Λεβερκούζεν, αλλά…

… Χάνει στην Κύπρο 3-0 από την Μακάμπι, καταρρέει στο Μάντσεστερ απέναντι στη Γιουνάιτεντ και κυρίως αποβάλλονται οι Βραζιλιάνοι. Ο Ζε Ελίας κλωτσάει εν ψυχρώ τον Σεμπαστιάν Βερόν, ο Τζιοβάνι πατάει τον Τάτση σε αδιάφορο ματς κυπέλλου με την Καλλιθέα και ο Τάκης Λεμονής επιζητά την τιμωρία τους. «Η ενέργεια του Τζιοβάνι ήταν απαράδεκτη και θα κληθεί σε απολογία. Να μη συγχέουμε τις αποβολές του Τζιοβάνι και του Ζε Ελίας με το θέμα πειθαρχίας στην ομάδα. Η συμπεριφορά τους είναι απαράδεκτη για επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Εξήγηση μπορεί να δώσει μόνο ο Τζιοβάνι, όταν το σκορ είναι 4-0. Όσον αφορά τις τιμωρίες που θα επιβληθούν στους δύο Βραζιλιάνους θα τις δείτε και θα κρίνετε».

Η τιμωρία των ποδοσφαιριστών ανακοινώθηκε άμεσα, σε μια περίοδο, μάλιστα, που ο Σωκράτης Κόκκαλης βρισκόταν στην Αμερική και φήμες ήθελαν τους Βραζιλιάνους να του στέλνουν καθημερινά μηνύματα: «Η ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ανακοινώνει την διακοπή της συνεργασίας της με τον προπονητή κ. Τάκη Λεμονή, τον οποίο και ευχαριστεί για την έως τώρα προσφορά του στην ομάδα. Στην παρούσα φάση αναθέτει την τεχνική ηγεσία της ομάδας στον συνεργάτη της και επί σειρά ετών προπονητή της Εθνικής Ελπίδων κ. Γιάννη Κόλλια».

Ξεζούμισμα και απόλυση!

Το 2002 έφευγε δακρυσμένος από το προπονητικό κέντρο στο Ρέντη κι ενώ νωρίτερα είχε αποχαιρετήσει τους παίκτες του με δάκρυα. «Θέλω να σας ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου για τη συνεργασία που είχαμε για δύο χρόνια. Ορισμένοι από εσάς μπορεί να είναι στενοχωρημένοι. Προσπάθησα να φανώ δίκαιος με όλους. Σημασία έχει ο Ολυμπιακός να κατακτήσει τον έβδομο τίτλο». Ναι, ο Ολυμπιακός θα κατακτούσε τον έβδομο τίτλο και ο Τάκης Λεμονής θα επέστρεφε με στόχο να κατακτηθεί ο δέκατος. Ο ίδιος θα ήταν πιο ώριμος για τη θέση κι έχοντας, πλέον, κάνει αγροτικό σε διάφορες ομάδες και ο Σωκράτης Κόκκαλης θα έμοιαζε πιο έτοιμος για να τον στηρίξει.

Ο Έλληνας τεχνικός αναλαμβάνει τον Ιανουάριο του 2007 μετά από ένα σίριαλ με την Ξάνθη και με τον Ολυμπιακό να έχει κατακτήσει τον τίτλο του πρωταθλητή χειμώνα. Ο Τροντ Σόλιντ, ωστόσο, δεν ήταν πλέον αρεστός στους παίκτες και ο Σωκράτης Κόκκαλης πήρε τα μέτρα του. Ο Τάκης Λεμονής οδήγησε τον Ολυμπιακό στην κατάκτηση του τίτλου και για ακόμα μια φορά πήρε την… άδεια να συνεχίσει. Τούτη τη φορά, όμως, όσα έκανε θα τον έβαζαν στο Πάνθεον των προπονητών του Ολυμπιακού.

Ο Τάκης Λεμονής οδήγησε τους ερυθρόλευκους σε απανωτούς θριάμβους στην Ευρώπη. Νίκη μέσα στη Ρώμη, νίκη μέσα στην Βρέμη, μάχη στην Μαδρίτη, ισοπαλία με τη Ρεάλ στο Φάληρο και το εισιτήριο για την επόμενη φάση του Champions League. Θα το έλεγες εκπληκτικό, έτσι δεν είναι; Όχι, αν είσαι πρόεδρος του Ολυμπιακού. «Έχει προσφέρει στον Ολυμπιακό, έκανε πορεία στο Champions League, αλλά ξεχάσαμε πως πρώτος στόχος μας είναι το πρωτάθλημα στην Ελλάδα».

Άρα, ο Ολυμπιακός είχε χάσει το πρωτάθλημα; Αστείο και μόνο να το συζητάμε. Στο τέλος του πρώτου γύρου ήταν πρώτος 34 βαθμούς και ακολουθούσαν Παναθηναϊκός και ΑΕΚ με 33. Το πρόβλημα, λοιπόν, τον Δεκέμβριο ήταν ότι δεν είχε «καθαρίσει» το πρωτάθλημα και πως μέχρι τον Μάρτιο υπήρχαν εναλλαγές στην κορυφή της βαθμολογίας ανάμεσα στους τρεις διεκδικητές. Στις 16 Φεβρουαρίου, οι ερυθρόλευκοι επικρατούν του Εργοτέλη και είναι πρώτοι με 50 βαθμούς έναντι 49 του Παναθηναϊκού και 45 της ΑΕΚ. Ακολουθούν τα δύο ματς με την Τσέλσι, τα οποία φέρνουν ένα φυσιολογικό αποκλεισμό, αλλά και δύο δύσπεπτες ισοπαλίες στην Ελλάδα. Στην 23η αγωνιστική ο Ολυμπιακός είναι δεύτερος, ένα βαθμό πίσω από τον Παναθηναϊκό.

Ο Τάκης Λεμονής, εντέλει, θα απολυθεί μετά από νίκη. Κερδίζει στη Βέροια 1-0, όμως παραμένει δεύτερος και ο Σωκράτης Κόκκαλης αποφασίζει ότι πρέπει να αλλάξει κάτι στην ομάδα του. Ο κόσμος αντιδράει, στηρίζει τον Έλληνα τεχνικό, φωνάζει συνθήματα υπέρ του και ο Λεμονής θα είναι μια καυτή πατάτα στα χέρια του προέδρου μέχρι και τη φιέστα του 2008. Μιας σεζόν, που πολλές πατάτες έκαιγαν και είχαν προκαλέσει οργή στον πρόεδρο των ερυθρολεύκων… «Εμείς δεν καλούμε κανένα στη φιέστα. Έχουμε τον προπονητή και την ομάδα και το γήπεδο είναι ανοιχτό για όλους. Και για τον κόσμο και για τον κύριο Λεμονή. Δεν έχουμε κακία με τον κύριο Λεμονή».

Τα δύο γιατί…

Πέρασαν σχεδόν δέκα χρόνια. Τα ευφυολογήματα αυτή τη φορά ήταν για το πόσα πράγματα ήταν διαφορετικά την τελευταία φορά που ο Τάκης Λεμονής βρισκόταν στον πάγκο του Ολυμπιακού. Τίποτα δεν ήταν ίδιο, ούτε καν ο Έλληνας τεχνικός, του οποίου η καριέρα είχε ξεκάθαρη πτώση από το 2010 κι έπειτα. Σύντομα περάσματα από μικρομεσαίες ομάδες, μια αποτυχημένη απόπειρα στη Σαουδική Αραβία και ξαφνικά ξανά ο Ολυμπιακός στην πόρτα του.

Ο Πάουλο Μπέντο θα απολυθεί στις αρχές Μαρτίου. Πριν τα παιχνίδια με την Μπεσίκτας για τους «16» του Europa League και με την κατάκτηση του πρωταθλήματος να μοιάζει βέβαιη. Οι δύο συνεχόμενες ήττες από τον Πανιώνιο και τον ΠΑΟΚ απλώς είχαν κλείσει την ψαλίδα στο μείον έξι και μείον οκτώ αντίστοιχα και απέμεναν μόλις εφτά αγωνιστικές για το φινάλε. Ο Πορτογάλος θα πληρώσει τις σχέσεις του με κάποιους ποδοσφαιριστές, θα χρεωθεί τον παραγκωνισμό των Τσόρι, Καμπιάσο και Μαρίν και θα βάλει μόνος του το κεφάλι του στην γκιλοτίνα, όταν θα… εκθέσει τη διοίκηση μετά την ήττα στην Τούμπα.

«Δεν θα το χρησιμοποιήσουμε ως δικαιολογία γιατί είναι ένα γεγονός που το είχαμε σχολιάσει όταν συνέβαινε. Όταν μια ομάδα χάνει δύο-τρεις από τους πολύ σημαντικούς πρωταγωνιστές της, όπως είναι ο Μιλιβόγεβιτς, ο Ιντέγε, ο Ομάρ, τότε σταματά να είναι η ίδια ομάδα. Άλλη ομάδα ήμασταν έως τα τέλη Ιανουαρίου, τα μέσα Φεβρουαρίου και είμαστε μία άλλη αυτή τη στιγμή. Αυτό είναι κάτι που το σχολιάσαμε όταν συνέβαινε. Ότι κανένας οργανισμός όταν χάνει δύο ή τρία από τα πλέον σημαντικά στελέχη του, δεν συνεχίζει να είναι ο ίδιος και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι πιο δυνατός, απ’ ότι ήταν όταν τους είχε. Δεν το χρησιμοποιώ ως μια δικαιολογία. Είναι μια πραγματικότητα την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε».

Ο Τάκης Λεμονής πήρε τη σκυτάλη από τον Βασίλη Βούζα και πρακτικά έκανε το αυτονόητο. Έκλεισε το πρωτάθλημα με ένα αήττητο σερί έξι αγώνων, ωστόσο χρεώνεται τον αποκλεισμό από την ΑΕΚ στο κύπελλο. Η τρίτη του απομάκρυνση δεν ήταν έκπληξη, ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση η διοίκηση του Ολυμπιακού τον άφηνε εκτεθειμένο, όπως και ο ίδιος τον εαυτό του. Ο Έλληνας τεχνικός μέχρι και την ημέρα που ανακοινώθηκε ο Μπέσνικ Χάσι ήταν σε αναμονή, σε τα σενάρια για παραμονή του να αναθερμαίνονται κάθε φορά που οι ερυθρόλευκοι απορρίπτονταν έναν ξένο τεχνικό.

Ο χρόνος κύλησε υπέρ του και η τέταρτη θητεία του στον Ολυμπιακό ξεκίνησε στις 27 Σεπτεμβρίου. Ο Ολυμπιακός βρισκόταν στο μείον πέντε από την ΑΕΚ, είχε ξεκινήσει αρνητικά στο Champions League και μετά τα εντυπωσιακά προκριματικά έμοιαζε να μπάζει νερά… Ο Τάκης Λεμονής πιστώνεται ότι άλλαξε την εικόνα της ομάδας. Κατόρθωσε να τη φέρει στην κορυφή της βαθμολογίας στο φινάλε του πρώτου γύρου, να την κρατήσει σε ένα αξιοπρεπές (τουλάχιστον ως προς τα αποτελέσματα) επίπεδο στον ευρωπαϊκό όμιλο, να επαναδραστηριοποιήσει ποδοσφαιριστές, αλλά και να αδρανοποιήσει κάποιους άλλους.

Αυτό δεν του συγχωρέθηκε, όπως ποτέ δεν συγχωρείται στον Ολυμπιακό. Το προτέρημά του, για τον οποίο τον αποθέωναν Τύπος και Σάββας Θεοδωρίδης (σ.σ. εν πολλοίς οι δύο πόλοι επικοινωνίας του Ολυμπιακού), έγιναν σε μια νύχτα μειονεκτήματα. Ο Τάκης Λεμονής έφυγε με φετινό ρεκόρ 10-1-2 στην Ελλάδα. Όμως, οι αριθμοί - όπως αποδεικνύει και ο πίνακας – δεν ήταν ποτέ το πρόβλημά του. Αλλά μήπως τελικά έχει καταλάβει κανείς ποιο ήταν το πρόβλημα με τον Τάκη Λεμονή;

Λεμονής ή... στυμμένη λεμονόκουπα;