MENU

Η ένταση, οι υψηλοί σφυγμοί, η πίεση για το αποτέλεσμα είναι σε ιδιαίτερα αυξημένες τιμές στα ελληνικά ντέρμπι, σε σημείο μάλιστα να διαπιστωθούν συμπεριφορές που δεν συνάδουν με το fair play και την εν γένει ορθή συμπεριφορά.

Ο Μανόλο Χιμένεθ με την χειρονομία του στους φίλους του Παναθηναϊκού κατά την αποβολή του από τον αγωνιστικό χώρο της Λεωφόρου έγινε ο αρνητικός πρωταγωνιστής της αναμέτρησης και συγκέντρωσε πολλά «βέλη».

Αν ανατρέξουμε πάντως σε παλαιότερους αγώνες θα δούμε ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι έκαναν ακριβώς την ίδια χειρονομία με το γνωστό μεσαίο δάχτυλο, υπερέβησαν τα εσκαμμένα και ήρθαν αντιμέτωποι με την συνολική κριτική του φίλαθλου κόσμου.

Νάβας: Ο παίκτης που έδειχνε το σκορ

Ο Φερνάντο Νάβας αγωνίστηκε στην ΑΕΚ τη σεζόν 2000-2001 χωρίς να καταφέρει να στεριώσει στην Ένωση. Πάντως, στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ κόντρα στον Ολυμπιακό ακόμα μνημονεύεται η αντίδρασή του στις αποδοκιμασίες των γηπεδούχων, όταν γύρισε στην κερκίδα υψώνοντας τα δύο μεσαία δάχτυλα. Περισσότερο επική πάντως ήταν η δικαιολογία που ανέφερε στην απολογία μιας και υποστήριξε ότι «ήθελα απλώς να δείξω το σκορ».

Ο Άντζας που έξυνε το κεφάλι

Ντέρμπι αιωνίων Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός το 2007 και ο Παρασκευάς Άντζας αποβάλλεται από τον αγώνα λόγω μίας αψιμαχίας με τον Ντάμε Εντόι. Στο δρόμο προς τα αποδυτήρια οι φίλοι του «τριφυλλιού» έβριζαν τον Δραμινό κεντρικό αμυντικό χρησιμοποιώντας γνωστό σύνθημα με τον Άντζα να αντιδρά... ξύνοντας το κεφάλι του με το μεσαίο δάχτυλο.

Ο Χολέμπας την... είδε Νάβας

Ο ομογενής αριστερός μπακ σε αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ το 2010 λίγο πριν μπει στην φυσούνα για την ανάπαυλα του ημιχρόνου σήκωσε τα μεσαία δάχτυλα προς τους φίλους της Ένωσης και αποχώρησε προκαλώντας έντονες αποδοκιμασίες, συμπεριφορά μάλιστα που επανέλαβε και ο ως παίκτης της Ρόμα αργότερα.

Κωστής: «Εγώ σας γαμ...»

Με την γνωστή χειρονομία αλλά φωνάζοντας παράλληλα «Εγώ σας γαμ...» ο Χρήστος Κωστής πανηγύρισε κάτι παραπάνω από έξαλλα το γκολ ισοφάρισης κόντρα στον Ολυμπιακό το 1996 στην Νέα Φιλαδέλφεια καταφέρνοντας να γίνει persona non grata για τους φίλους των «ερυθρόλευκων» που θυμούνται ακόμα εκείνη την αντίδρασή του.

Ο Μπεργκ και... ο Περέιρα

Το ντέρμπι Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού στην Λεωφόρο στιγματίστηκε από το επεισόδιο με τον Βίτορ Περέιρα που κατευθύνθηκε μπροστά στην Θύρα 13 ενώ το κλίμα και κατά την διάρκεια του αγώνα ήταν έκρυθμο. Με ακραίο τρόπο συμπεριφέρθηκε και ο Μάρκους Μπεργκ, με την γνωστή χειρονομία.

Μην νομίζετε βέβαια ότι είναι ελληνικό προνόμιο αυτή η συμπεριφορά καθώς και στο εξωτερικό έχουν γίνει μάρτυρες και μάλιστα σε γήπεδα όπως το Καμπ Νου. Συγκεκριμένα, όταν ο γνωστός για την θητεία του στην Ρεάλ Μαδρίτης Γκονσάλο Ιγουαΐν με την φανέλα της Γιουβέντους πήγαινε προς τον πάγκο, σήκωσε το μεσαίο του δάχτυλο απαντώντας στους φίλους της Μπαρτσελόνα.

https://twitter.com/hashtag/ChampionsTotal?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Χειρονομία αλλά με... αγαθές προθέσεις είχε κάνει και ο Ντέλε Άλι τον οποίο η τηλεοπτική κάμερα τσάκωσε να το κάνει στον συμπαίκτη του στον πρώην συμπαίκτη του στην Τότεναμ, Κάιλ Γουόκερ, κατά η διάρκεια του αγώνα της εθνικής ομάδας της Αγγλίας με τη Σλοβακία.

Επίθεση στους δημοσιογράφους της Κολομβίας έκανε ο Χάμες Ροδρίγκες όταν οι τελευταία περίμεναν μία δήλωση τον περασμένο Μάρτιο, προκαλώντας αντιπαράθεση μεταξύ των συμπαικτών του στους «κεφετέρος» και στους εκπροσώπους του τύπου.

Ακόμα μεγαλύτερες ήταν οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την χειρονομία του Πικέ κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου της Ισπανίας ενώ περνούσε μπροστά η κάμερα, με τον Καταλανό στόπερ να μην διευκρινίζει αν έγινε σκόπιμα ή αυθόρμητα.

Φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να κλείσουμε με την αναφορά μας σε ένα clasico όπου ο Ντάνι Καρβαχάλ ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών για το μεσαίο του δάχτυλο, με τον διεθνή δεξιό μπακ στην συνέχεια να αντιλαμβάνεται το λάθος του και να απολογείται για το απαράδεκτο της πράξης του.

Σηκώνοντας το μεσαίο δάχτυλο: Από τον Νάβας στον Χιμένεθ