MENU

Η ΑΕΚ παίζει αύριο ένα πολύ κρίσιμο παιχνίδι στην Τρίπολη. Καθοριστικό για τον πρώτο μικρό στόχο της σεζόν. Να πάει πρώτη στην διακοπή του Οκτωβρίου και μετά με τις νέες προσθήκες να πάει για τον επόμενο στόχο που είναι η πρωτιά στο τέλος του πρώτου γύρου. Ενα ένα τα βήματα.

Το παιχνίδι είναι πολύ μεγάλο και για τον λόγο αυτό πολύς κόσμος θα είναι δίπλα στον Μανόλο και τους παίκτες του. Ομως ακόμη πιο σημαντικό είναι να μην… ανάψει καπνογόνο στην εξέδρα. Ούτε ένα. Ούτε για ένα λεπτό. Ναι φίλε μου, εσύ που διαβάζεις και σκεφτόσουν να δώσεις λίγο χρώμα στην κερκίδα πριν το ματς. Αν σου έρθει να το ανάψεις, αφού το έχεις περάσει… πανεύκολα από τον έλεγχο που δεν υπάρχει, κάνε κάτι άλλο. Πήδα τα κάγκελα και μπες στον αγωνιστικό χώρο την ώρα που γίνεται ο αγώνας! Μπορεί να πάρεις και το… καπνογόνο σου αρκεί να μην είναι αναμμένο.

Αν απλά διακόψεις το ματς χωρίς να πειράξεις κάποιον, η ποινή θα είναι πολύ μικρότερη από το να ανάψεις το καπνογόνο, να το κρατήσεις στο χέρι σου ένα λεπτό και μετά να το αφήσεις να σβήσει στα πόδια σου. Οπως θα δείτε παρακάτω στο απόσπασμα του κανονισμού, δεν είναι ανάγκη να πηδήξεις μόνος σου τα κάγκελα.

Μπορείς να το κάνεις και με την… παρέα σου, αρκεί να μην πειράξετε κανέναν. Μιλήστε με τον… διαιτητή, τους επόπτες ή τους παίκτες του αντιπάλου και χωρίς να τους ακουμπήσετε, επιστρέψτε στην εξέδρα. Ιδανικά κάντε το την ώρα που ο Αστέρας θα κάνει… αντεπίθεση. Η ΑΕΚ θα πληρώσει ένα πρόστιμο. Δεν κάνω πλάκα. Πάμε να το δούμε…

Με την υπενθύμιση ότι η ΑΕΚ έφαγε ήδη δύο αγωνιστικές για 2-3 καπνογόνα που άναψαν στα Γιάννενα, ένα που άναψε με τη Λαμία και το σόου με τον Ολυμπιακό, αναδημοσιεύω από τον πειθαρχικό κώδικα της ΕΠΟ πως προέκυψε η ποινή και τι προβλεπέται από εδώ και πέρα:

γ) Σε περίπτωση νέας υποτροπής και επανάληψης σε επόμενο αγώνα (τρίτος), η ως άνω χρηματική ποινή τριπλασιάζεται και επιβάλλεται ποινή διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές μίας (1) έως δύο (2) αγωνιστικές.

δ) Σε κάθε νέα περίπτωση υποτροπής και επανάληψης σε επόμενο αγώνα (τέταρτος, πέμπτος κτλ), οι επιβληθείσες ποινές του προηγούμενου αγώνα διπλασιάζονται.

Πάμε να δούμε τι γίνεται με την λύση που… “προτείνω” εγώ βάσει του κανονισμού:

Η είσοδος οπαδών στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου, πριν την έναρξη, κατά την διάρκεια ή μετά την λήξη του αγώνα, όπως και η δημιουργία επεισοδίων στα αποδυτήρια, στις κερκίδες ή στον εν γένει χώρο του γηπέδου επιφέρει τις ακόλουθες πειθαρχικές ποινές:

α) Χρηματική ποινή είκοσι χιλιάδων ευρώ (20.000) έως εκατό χιλιάδων ευρώ (100.000), εφόσον η είσοδος των οπαδών ή τα επεισόδια δεν συνδέονται με βιαιοπραγίες κατά προσώπων ή φθορές ιδιοκτησίας.

Πως το είδατε; Καλή φάση; Να διευκρινήσω εδω πως το κειμενο είναι ΕΙΡΩΝΙΚΟ. Επέλεξα αυτό τον τίτλο για να διαβάσουν όσο περισσότεροι γίνεται και εύχομαι και οι υπεύθυνοι. Φυσικά δεν προτρέπω κανέναν να μπει τον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου και να διακόψει τον αγώνα. Μόνο έτσι, όμως, μπορεί να γίνει κατανοητή και στον τελευταίο η γελοιότητα του νέου αυτού κανονισμού. Για μια πράξη που είναι στην οπαδική κουλτούρα του Ελληνικού ποδοσφαίρου σχεδόν 40 χρόνια, ξαφνικά το 2017 αποφασίστηκε να επιβάλονται οι πιο βαριές ποινές στην Ευρώπη (!) για το συγκεκριμένο παράπτωμα.

Αν ανάψει ένα καπνογόνο στην εξέδρα της ΑΕΚ στην Τρίπολη και ένα στην Ξάνθη τότε η ΑΕΚ θα ξαναπαίξει στην έδρα της με κόσμο την… επόμενη σεζόν. Τέσσερις για την Τρίπολη κι άλλες οκτώ για την Ξάνθη. Μιλάμε για τρομερά πράγματα. Εναν φυτευτό καμικάζι να πληρώνουν οι… αντίπαλοι θα μπορεί να κρίνει το πρωτάθλημα κλείνοντας το γήπεδο της ομάδας για μήνες! Γιατί δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα. Απλά να ανάψει ένα καπνογόνο για δευτερόλεπτα στην θέση του.

Για εισβολή στον αγωνιστικό χώρο χωρίς… θύματα η ποινή είναι ένα πρόστιμο της πλάκας. Στην Ελλάδα του 2017. Πραγματικά είναι ντροπή για την ένα διοίκηση της ΕΠΟ να γίνεται το πρώτο πρωτάθλημα της νέας εποχής με έναν τέτοιο κανονισμό. Εναν κανονισμό που είναι εμπευσμένος από την διοίκηση Γκιρτζίκη το 2015, δεν εφαρμόστηκε γιατί αρνηθηκαν οι δικαστές να τον εφαρμόσουν (!) επειδή κατάλαβαν που θα πήγαινε το πράγμα αλλά φέτος το επανέφεραν οι… Θάτσερ από τα Lidl.

Eπαναλαμβανω για να μην υπάρξει παρεξηγηση. Δεν μιλάμε για ρήψη καπνογόνου σε αξιωματούχο του αγώνα ή έστω απλή ρήψη στον αγωνιστικό χώρο. Μιλάμε για καπνογόνο ακόμη και ένα που άναψε στην εξέδρα και έσβησε μόνο του στα πόδια αυτού που το άναψε. Κι από αυτό μπορεί να κριθεί ένα πρωτάθλημα. Ε, ειναι γελοίο.

Και πολύ χαίρομαι που ακόμη και οπαδοί του ΠΑΟΚ, που αν η ποινή της ΑΕΚ ισχύσει θα παίξει η ομάδα τους χωρίς αντίπαλους οπαδούς στο ΟΑΚΑ, έγραφαν να καταργηθεί η διάταξη! Επειδή, όμως, τίποτα δεν έχει αλλάξει και τίποτα μπορεί να μην αλλαξει, όσοι φίλοι της ΑΕΚ πάνε αύριο στην Τρίπολη είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου να μην έχουν μαζί τους καπνογόνα, γιατί ακόμη και από ατύχημα να ανάψει θα σημαίνει πως για τα επόμενα… έξι ματς στο ΟΑΚΑ η ομάδα θα παίζει μόνη της…

Παράνοια: Αν σου έρθει να ανάψεις καπνογόνο καλύτερα κάνε… ντου στον αγωνιστικό χώρο…