MENU
Χρόνος ανάγνωσης 7’

Ποια ομάδα θα κατακτήσει το φετινό πρωτάθλημα;

0

Τα ψέματα, τελείωσαν η αλήθεια ενός ακόμη πρωταθλήματος της Superleague ξεκινά! Οι 16 δρομείς παίρνουν τη θέση τους στην αφετηρία αποφασισμένοι να φτάσουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα στη γραμμή του τερματισμού.

Και επειδή, μην κοροϊδευόμαστε, χρειαζόμαστε ακόμη πολλά… καρβέλια για να αποκτήσουμε ένα πρωτάθλημα στο οποίο οι επίδοξοι νικητές θα ξεπερνούν τους τέσσερις, Ολυμπιακός, ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ (με τη σειρά που τερμάτισαν την περσινή χρονιά) ξεκινούν μερικά… χιλιόμετρα μπροστά από τους υπόλοιπους με στόχο να σηκώσουν στα τέλη της Άνοιξης την κούπα του πρωταθλητή! Ποιος από τους τέσσερις θα τα καταφέρει;

Καθ’ ύλην αρμόδιοι να απαντήσουν οι τέσσερις bloggers του SDNA που γνωρίζουν όσο κανείς τι συμβαίνει στα άδυτα του «Big 4». Γιώργος Νοικοκύρης, Κώστας Κετσετζόγλου, Νικόλας Βασιλαράς και Σταύρος Κόλκας, απαντούν στο… φλέγον ερώτημα και δίνουν τις εκτιμήσεις τους για μία μάχη που αναμένεται πιο συναρπαστική από κάθε άλλη φορά.

  1. Ποια ομάδα ξεκινάει ως φαβορί το φετινό πρωτάθλημα;

ΝΟΙΚΟΚΥΡΗΣ: Πάντα ο πρωταθλητής είναι αυτός που μπαίνει στο νέο πρωτάθλημα ως φαβορί. Ειδικά μάλιστα όταν ο πρωταθλητής είναι μόνιμος τα τελευταία 21 χρόνια όπως ο Ολυμπιακός.

ΚΕΤΣΕΤΖΟΓΛΟΥ: Ο Ολυμπιακός όπως κάθε πρωταθλητής. Φέτος βέβαια η διαιτησία δεν θα έχει κεντρική διαχείριση από την πρώτη αγωνιστική οπότε δεν θα παίξει με όλα τα όπλα της προηγούμενης εικοσαετίας.

ΒΑΣΙΛΑΡΑΣ: Δεν μου πάει το χέρι μου, αλλά αφού πρέπει σώνει και καλά να απαντήσω ας το κάνω. Φαβορί λοιπόν ΠΑΝΤΑ για το επόμενο πρωτάθλημα είναι αυτός που κατέκτησε το προηγούμενο. Κάτι ανάλογο ισχύει και στο δικό μας και το ίδιο έλεγα πχ και πέρσι που ξεκίνησε ενισχυμένος και φουριόζος ο Παναθηναϊκός. Για να μην μπερδεύεστε βέβαια το ότι κάποιος είναι φαβορί δεν σημαίνει ότι θα το πάρει κιόλας.

ΚΟΛΚΑΣ: Καμία. Όλες έχουν στήσει μέτρια έως κακά ποδοσφαιρικά πρότζεκτ και πολλά θα κριθούν στις λεπτομέρειες. Ο Ολυμπιακός έχει επικοινωνιακά το πλεονέκτημα, αλλά ουσιαστικά μετά τις απώλειες των Μήτσιου, Σπάθα και λοιπών δυνάμεων, όπως βέβαια και της διοίκησης της ΕΠΟ, θα πρέπει να προσαρμοστεί σε ένα διαφορετικό παιχνίδι από αυτό που έπαιζε μέχρι τώρα.

  1. Ποιες παράμετροι θα κρίνουν τον τίτλο του πρωταθλητή;

ΝΟΙΚΟΚΥΡΗΣ: Ο Ολυμπιακός είναι αυτός που θα κρίνει και πάλι αν θα συνεχίσει να κρατά γερά τα σκήπτρα του ελληνικού ποδοσφαίρου ή αν θα βρεθεί ομάδα που θα του πάρει τον τίτλο. Ο Ολυμπιακός άλλωστε είναι η μοναδική ομάδα που παραδοσιακά ξέρει να αντιμετωπίζει την πίεση του πρωταθλητισμού, κάτι που έχουν χρόνια να ζήσουν οι αντίπαλοι του σε ουσιαστικό βαθμό.

ΚΕΤΣΕΤΖΟΓΛΟΥ: Τα παιχνίδια των τεσσάρων με τις ομάδες από την πέμπτη θέση και κάτω εντός και εκτός έδρας.

ΒΑΣΙΛΑΡΑΣ: Στα κανονικά πρωταθλήματα και στις προηγμένες χώρες ο τίτλος κρίνεται στο γήπεδο. Στην ποδοσφαιρική Ουγκάντα που λέγεται Ελλάδα εκτός από τι μπάλα θα παίξεις, παίζουν ρόλο – συνήθως τον πρωτεύοντα – ο έλεγχος της ΕΠΟ και των διαφόρων «κοράκων», οι σχέσεις με ομάδες – δορυφόρους που με τους μεν σκίζονται και του δε ανοίγουν τα πόδια, κοντολογίς η διοικητική δύναμη του κάθε συλλόγου όχι στο πως θα χτίσει το ρόστερ του, αλλά στο εξωαγωνιστικό σκέλος.

ΚΟΛΚΑΣ: Πρώτα απ όλα θα πρέπει να κλείσουν τα ρόστερ, κάτι που θα το γνωρίζουμε την 1η του Σεπτέμβρη. Για τις εγχώριες διοργανώσεις πάντα έχουν αβαντάζ όσοι δεν παίζουν σε ευρωπαϊκούς ομίλους, στοιχείο που έχει εξασφαλισμένο μόνο ο Ολυμπιακός τη δεδομένη χρονική στιγμή. Η σταθερότητα είναι το άλφα και το ωμέγα για τον πρωταθλητή και η προσωπικότητα όταν θα καίει η μπάλα. Σε καμία από τις τέσσερις μεγάλες ομάδες δεν υπάρχει σε σοβαρό βαθμό αυτή. Άρα και εδώ περιμένουμε το τι θα προσθέσουν μέχρι το τέλος Αυγούστου.

  1. Ποιο θεωρείτε ότι είναι το βασικό πλεονέκτημα της ομάδας σας στη μάχη του τίτλου;

ΝΟΙΚΟΚΥΡΗΣ: Ο Ολυμπιακός διαθέτει την καλύτερη ομάδα εδώ και χρόνια και φέτος φρόντισε να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο ανοίγοντας την ψαλίδα από τις υπόλοιπες ομάδες. Βεβαίως όλα κρίνονται στο χορτάρι και όχι στα… πρωταθλήματα Αυγούστου. Ο Ολυμπιακός όμως είναι η ομάδα που διαθέτει με διαφορά από οποιαδήποτε άλλη όλο το «πακέτο» για να συνεχίσει να παίρνει τα πρωταθλήματα.

ΚΕΤΣΕΤΖΟΓΛΟΥ: Η διοίκηση της που προσφέρει ηρεμία και συνθήκες που είχε πολύ καιρό να γνωρίσει η ΑΕΚ και εξασφαλίζει ότι δεν θα αδικηθεί εσκεμμένα παραπάνω από οποιαδήποτε άλλη ομάδα.

ΒΑΣΙΛΑΡΑΣ: Ξεκάθαρα ο πάγκος του. Ο Παναθηναϊκός έχει αυτή τη στιγμή, όχι στα χαρτιά αλλά στην πράξη, τον καλύτερο προπονητή στην Ελλάδα. Οι πράσινοι είναι αυτό που λέμε ομάδα του προπονητή, ένα σύνολο που βγάζει μέσα στο γήπεδο με τον καλύτερο τρόπο τα «θέλω» του Μαρίνου, μια ομάδα ικανή να κοιτάξει στα μάτια τον οποιονδήποτε. Μέσα στο γήπεδο, δεν τους φοβάμαι. Το έξω είναι άλλη ιστορία.

ΚΟΛΚΑΣ: Το βασικό πλεονέκτημα του ΠΑΟΚ είναι πως αντέδρασε νωρίς στην κακή επιλογή προπονητή. Από εκεί και πέρα, έχει τα χρήματα να προσθέσει χαρακτηριστικά μέχρι το τέλος του Αυγούστου κάτι που δεν μπορεί ούτε ο Παναθηναϊκός, αλλά ούτε η ΑΕΚ. Ο Ολυμπιακός μπορεί αλλά έχει αποδείξει πως χωρίς τα λεφτά του Τσάμπιονς Λιγκ δεν επενδύει ιδιαίτερα ποσά, άρα είναι κομβικό για αυτόν να περάσει την Ριέκα. Είμαι σχεδόν σίγουρος πως ΑΕΚ και Ολυμπιακός θα ψάξουν επίσης για προπονητή σχετικά σύντομα. Από ένστικτο το λέω, όχι από κάποια πληροφορία.

4. Ποιο θεωρείτε ότι είναι το βασικό μειονέκτημα της ομάδας σας στη μάχη του τίτλου;

ΝΟΙΚΟΚΥΡΗΣ: Μόνο ο εφησυχασμός μπορεί να «πληγώσει» τον Ολυμπιακό. Πέρσι έγιναν πολλά λάθη στον σχεδιασμό που όμως για το πρωτάθλημα δεν στοίχισαν. Φέτος έχουν γίνει όλα σωστά έως τώρα και θα συνεχίσουν ακόμη καλύτερα με νέες δυνατές μεταγραφές εν όψει Τσάμπιονς Λιγκ. Άρα μόνο καλύτερα μπορεί να είναι τα πράγματα για την ομάδα που ακόμη και η πίεση από τους αγώνες Τσάμπιονς Λιγκ και πρωταθλήματος αντιμετωπίζεται με το βάθος του ρόστερ που έχει.

ΚΕΤΣΕΤΖΟΓΛΟΥ: Το ότι είναι η μόνη από τις τέσσερις που δεν παίζει στη φυσική της έδρα. Μετά από δυο χρόνια οι όροι του παιχνιδιού θα αλλάξουν και σε αυτό το επίπεδο μετά την ΕΠΟ και την διαιτησία.

ΒΑΣΙΛΑΡΑΣ: Το εξήγησα και στη δεύτερη ερώτηση. Στην Ελλάδα που το πρωτάθλημα δεν παίζεται μέσα στα γήπεδα ο Παναθηναϊκός απέχοντας τόσο από την προηγούμενη όσο και από την επόμενη μέρα σε ότι αφορά τα κέντρα αποφάσεων ξεκινάει με ένα σοβαρό χάντικαπ έναντι των υπολοίπων, οι οποίοι άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο έχουν πάρει τα «μέτρα» τους.

ΚΟΛΚΑΣ: Δεν έχει ποδοσφαιρική αύρα. Οι επιλογές που γίνονται δεν έχουν ξεκάθαρο ρόλο μέσα στο γκρουπ και η διαχείρισή τους είναι επίφοβη. Αν ο Λουτσέσκου δώσει ρόλους και ηρεμήσει τα αποδυτήρια, τότε ο ΠΑΟΚ έχει τύχη.

5. Ποια ομάδα του «Big 4» θεωρείτε ότι ενισχύθηκε περισσότερο και ποια ότι αποδυναμώθηκε περισσότερο κατά τη διάρκεια της μεταγραφικής περιόδου;

ΝΟΙΚΟΚΥΡΗΣ: Με διαφορά ο Ολυμπιακός. «Γέμισε» με παίκτες ποιότητας εκεί που χρειαζόταν, έχει πλέον πολύ δυνατό πάγκο με ποδοσφαιριστές που θα έπαιζαν βασικοί στους αντιπάλους του και έχει όλα τα εχέγγυα να δημιουργήσει μια πανίσχυρη ομάδα φέτος. Από την άλλη οι αντίπαλοι του ενισχύθηκαν, ουσιαστικά πάντως δείχνει να το έκανε ο ΠΑΟ και σε δεύτερο βαθμό η ΑΕΚ. Ο ΠΑΟΚ δεν έκανε ουσιαστικά μεταγραφές.

ΚΕΤΣΕΤΖΟΓΛΟΥ: Δεν είναι απάντηση δημοσίων σχέσεων. Θεωρώ ότι όλες έχουν ενισχυθεί και όλες ξεκινάνε με καλύτερο προπονητή από πέρυσι. Και οι 4 μετά την πρόσληψη του Λουτσέσκου από τον ΠΑΟΚ. Όμως σε αυτή την ερώτηση θα μπορώ να απαντήσω συγκεκριμένα την 1η Σεπτεμβρίου.

ΒΑΣΙΛΑΡΑΣ: Άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο, έστω και με καθυστερήσεις, όλοι έχουν βελτιωθεί και συνεχίζουν να βελτιώνονται αρκετά σε επίπεδο ρόστερ. Μέχρι να τα δούμε όλα αυτά και στην πράξη υπάρχει βέβαια αρκετός δρόμος και είναι νωρίς για συμπεράσματα, εικασίες ή προβλέψεις.

ΚΟΛΚΑΣ: Ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να καλύψει το κενό του Μπεργκ, ενώ με επιλογές τύπου Τζανδάρη είναι σαφές πως θα στηριχτεί στην επικοινωνιακή αηδία των τελευταίων ετών και όσο κρατήσει ο πολύς σοβαρός Μαρίνος Ουζουνίδης χωρίς όμως όπλα στα χέρια του. Η ΑΕΚ δε νομίζω πως έφερε κάποιον παίκτη πρώτης γραμμής που να κάνει τη διαφορά και θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα. Ο Ολυμπιακός έκανε μία καλή κίνηση με τον Οφόε και τα υπόλοιπα είναι επικοινωνιακές φούσκες, κάτι που φάνηκε με τη χρησιμότητα του …αντιεμπορικού Μπεν στα πρώτα επίσημα παιχνίδια, ενώ ο ΠΑΟΚ με την παρουσία του Μακ παίρνει ουσία εκεί που δεν είχε σε σταθερή βάση, χωρίς να έχει χάσει κάτι από πέρυσι πλην τις δύο επιλογές του ροτέισον Κίτσιου και Χαρίση που αν δεν δουλέψει καλά θα τις βρει μπροστά του.Η κατάσταση είναι στον αέρα πάντως, γιατί καμία ομάδα δεν έχει πλήρες ρόστερ και καμία επίσης κάποια εγγύηση στον πάγκο της.

6. Ποια ομάδα θα κατακτήσει το πρωτάθλημα της Superleague;

ΝΟΙΚΟΚΥΡΗΣ: Σαφέστατα από τον Αύγουστο δεν μπορείς να απαντήσεις αυτή τη ερώτηση, όταν μέσα σε μια γεμάτη χρονιά μπορεί να γίνουν πολλά. Όταν στα 21 χρόνια όμως παίρνεις τα 19 πρωταθλήματα και όταν η ίδια ομάδα έχει κάνει ότι καλύτερο για να συνεχίσει να είναι πανίσχυρη τότε η απάντηση είναι λογικό να οδηγεί στον Ολυμπιακό.

ΚΕΤΣΕΤΖΟΓΛΟΥ: Η ΑΕΚ πιστεύω ότι με ήρεμο Χιμένεθ και 1-2 προσθήκες ακόμη θα έχει την ομάδα που μπορεί να αντέξει σε μια κούρσα αντοχής. Και σε ποιότητα και σε ποσότητα έχει επάρκεια. Ο Ολυμπιακός έχει καλό υλικό και βέβαια την τεράστια καβάτζα των εκατομμυρίων του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Παναθηναϊκός έχει καλή ομάδα αλλά δεν θα αντέξει διοικητικά ενώ ο ΠΑΟΚ πιστεύω δεν είναι ακόμη έτοιμος.

ΒΑΣΙΛΑΡΑΣ: Ρωτήστε κανέναν άλλον. Τι δεν καταλαβαίνετε;

ΚΟΛΚΑΣ: Αν ο ΠΑΟΚ μέχρι τις 31 Αυγούστου πάρει ένα υψηλού επιπέδου στόπερ, ένα καθαρό 6άρι με όγκο και τρεξίματα, ένα 8άρι – δεν έχει κλείσει ο Ελ Καντουρί όταν γράφουμε το κείμενο - και τον Βιεϊρίνια, θα πάρει και το πρωτάθλημα.

Ποια ομάδα θα κατακτήσει το φετινό πρωτάθλημα;