MENU

Όλα τα πιτσιρίκια του Μπουένος Άιρες έχουν δύο όνειρα. Να φορέσουν τη φανέλα έναν εκ των δύο μεγάλων συλλόγων της πόλης, είτε της Μπόκα Τζούνιορς, είτε της Ρίβερ Πλέιτ και φυσικά να παίξουν στην Εθνική Αργεντινής, μοιάζοντας στο ίνδαλμα της χώρας, τον Ντιέγο Μαραντόνα.

Ο Αντρές Τσάβες, για τον οποίο ενδιαφέρεται ο Παναθηναϊκός, δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Προερχόταν από ένα εργατικό προάστιο της αργεντίνικης πρωτεύουσας, όπου η μπάλα στις αλάνες είναι το σήμα κατατεθέν.

Όνειρό του να φορέσει τη φανέλα της Μπόκα. Η άνοδος, όμως, θέλει στην αρχή βήματα και όχι άλματα. Η μικρή ομάδα του Μπουένος Άιρες, η Μπάνφιλντ τον αγκαλιάζει στις ακαδημίες της, με τον Τσάβες να κάνει, όπως αποδείχτηκε την καλύτερη επιλογή.

Ο «Κομαντάντε των γκολ»

Το επώνυμό του παραπέμπει στον πρώην Πρόεδρο της Βενεζουέλας, τον Κομαντάντε Ούγκο Τσάβες. Ο Ούγκο ήταν ο Κομαντάντε ενός ολόκληρου έθνους. Ο Άντρες έγινε ο Κομαντάντε των γκολ. Το παρατσούκλι του «κόλλησε» στην Μπάνφιλντ, όπου στα πρώτα ποδοσφαιρικά βήματα της καριέρας του απέδειξε τη μοναδική ικανότητά του στο γκολ.

Ένα εξαιρετικό αριστερό πόδι, πολύ δυνατό και αδίστακτο μπροστά από τον αντίπαλο τερματοφύλακα. Και φυσικά εξαιρετική αίσθηση στο σκοράρισμα, ακόμη και με το κεφάλι, παίρνοντας έξυπνες τοποθετήσεις μέσα στην περιοχή. Ένα εννιάρι, το οποίο παράλληλα είχε τη δυνατότητα να κινείται και εκτός περιοχής, να παίρνει την μπάλα και να δημιουργεί.

http://www.youtube.com/embed/5SJoDghZbSk?modestbranding=0&showinfo=0&playsinline=1

«Στην Αργεντινή θέλω μόνο να παίξω για την Μπόκα»

Τα συναρπαστικά στατιστικά του με την Μπάνφιλντ έδειχναν ξεκάθαρα ότι πρόκειται για έναν φορ... killer μέσα στην αντίπαλη περιοχή. Το 2014 έρχεται η επιβράβευση, αφού κάνει την Μπόκα να δώσει κάτι παραπάνω από δύο εκατομμύρια δολάρια για να τον κάνει δικό της. Ο Αντρές σε έκσταση, έτοιμος να μαγέψει το φανατικό κοινό των Xeinezes και να εκτοξεύσει την καριέρα του στην Ευρώπη. Το επόμενο βήμα, δηλαδή, που πάντα υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού κάθε Λατινοαμερικάνου μπαλαδόρου.

Σήμερα, τρία χρόνια μετά, στην Μπόκα δεν κατάφερε να δώσει αυτά που όλοι πίστευαν ότι θα πρόσφερε όταν υπέγραφε στο Μπομπονέρα. Ο ίδιος όμως έχει νεύρα από ατσάλι. Δεν το βάζει κάτω, συνεχίζει, επιμένει, δουλεύει και το δηλώνει ξεκάθαρα: «Στην Αργεντινή θέλω μόνο να παίξω για την Μπόκα. Αν όχι, θα θα φύγω στο εξωτερικό. Αλλά στην Μπόκα θέλω να πάρω μια δεύτερη ευκαιρία».

http://www.youtube.com/embed/W7ggUn64wzs?modestbranding=0&showinfo=0&playsinline=1

Η Βραζιλία τον «έφτιαξε»

Τα παραπάνω λόγια του Τσάβες ήρθαν μόλις τον περασμένο μήνα. Μερικές μέρες αφότου είχε επιστρέψει από τη Βραζιλία. Τι ήθελε εκεί; Να ανεβάσει και πάλι το όνομά του, να βρει τον πραγματικό του εαυτό, το φονικό του ένστικτο. Και το έκανε, σκοράροντας 11 γκολ συνολικά με τη φανέλα της Σάο Πάουλο στον ένα χρόνο δανεισμού του στη βραζιλιάνικη ομάδα.

Γι' αυτό το ενδιαφέρον της Μπελγράνο, που είχε προκύψει εδώ και εβδομάδες πριν μπει «σφήνα» ο Παναθηναϊκός, δεν τον συγκίνησε. Για τον Τσάβες στην Αργεντινή υπήρχε μόνο η Μπόκα, αλλιώς... εξωτερικό.

Το δέλεαρ του Παναθηναϊκού

Και εδώ έρχεται να «κολλήσει» ο Παναθηναϊκός. Οι «πράσινοι» αποτελούν μία μεγάλη ευκαιρία για τον 26χρονο Αργεντινό φορ να κάνει το άλμα του στην Ευρώπη. Η τρέλα του με την Μπόκα είναι μόνο εκείνη που τον κάνει να αμφιταλαντεύεται και να έχει... μάτια ακόμα για την Αργεντινή.

Σίγουρα όποια απόφαση και να πάρει έχει ρίσκο. Δεν είναι λίγοι οι Λατινοαμερικάνικοι ποδοσφαιριστές που δοκίμασαν στην Ευρώπη και μερικά χρόνια αργότερα γύρισαν πίσω. Αλλά και στην Μπόκα, παρά τη δίψα του για διάκριση, κατέληξε σε αδιέξοδο. Το σίγουρο είναι πως ό,τι και να επιλέξει θα τα παίξει όλα για όλα για να αποδείξει ότι το «Κομαντάντε» δεν του βγήκε τυχαία...

Αντρές Τσάβες: Ο Κομαντάντε των γκολ! (vids)