MENU

Ο Δικέφαλος προέρχονταν από μια κακή σεζόν (1983-84), στην οποία δεν κατάφερε καν να εξασφαλίσει κάποιο ευρωπαϊκό εισιτήριο. Στο πρωτάθλημα κατετάγη 5ος, έχοντας περισσότερες ισοπαλίες (13) από νίκες (11), ενώ η πορεία του στο κύπελλο σταμάτησε στον προημιτελικό γύρο (αποκλεισμός από Ηρακλή). Προτεραιότητα του Γιώργου Παντελάκη ήταν να κλείσει τον νέο προπονητή (είχε αποχωρήσει ο Παλ Τσερνάι), επιλέγοντας τον Βάλτερ Σκότσικ (την προηγούμενη σεζόν κάθονταν στον πάγκο της Λάρισας). Πριν, όμως, την οριστικοποίηση της συμφωνίας με τον Αυστριακό τεχνικό (14 Ιουνίου 1984), είχε είδε κλείσει και την πρώτη μεταγραφή, αφού στις 2 Ιουνίου ανακοίνωσε την απόκτηση του Ράντε Πάπριτσα από τη Ζελέζνιτσαρ αντί του συνολικού ποσού των 19,5 εκ. δρχ.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΠΑΕ έπρεπε να ασχοληθεί και με τις πενταετίες αρκετών παικτών, που είχαν σημαντικό ρόλο στην ομάδα. Ο Δαμανάκης είχε συμφωνήσει αντί 5 εκ. δρχ., οι Αλεξανδρίδης και Βασιλάκος αντί 3 εκ. δρχ. κι ο Τσουρέλας αντί 2, 8 εκ. δρχ.

ΦΙΝΑΛΕ ΜΕ ΓΙΟΥΡΙΣΙΤΣ

Η θερινή μεταγραφική περίοδος ολοκληρώνονταν στις 15 Ιουλίου 1984 και τρεις ημέρες νωρίτερα ο ΠΑΟΚ ανακοίνωσε την απόκτηση του Ιβάν Γιούρισιτς από τον Ερυθρό Αστέρα αντί 15,3 εκ. δρχ. O Σέρβος αμυντικός συμμετείχε στα 28 από τα 30 ματς στην πορεία κατάκτησης του πρωταθλήματος, παραμένοντας κάτοικος Τούμπας για συνολικά τρία χρόνια. Η πρώτη συγκέντρωση της σεζόν είχε διεξαχθεί τη Δευτέρα 16 Ιουλίου 1984, με μια μερίδα οπαδών να εκφράζει τις διαμαρτυρίες της έξω από την Τούμπα προς τη διοίκηση για την «περιορισμένη μεταγραφική ενίσχυση της ομάδας». Σε σύγκριση με την προηγούμενη σεζόν, είχαν αποχωρήσει από το ρόστερ οι Πέλλιος, Γεωργόπουλος και Θ. Αποστολίδης, και, φυσικά, ο Γιώργος Κούδας. Ο τελευταίος χρίστηκε από τον Παντελάκη γενικός αρχηγός, ενώ νέος ρόλος (προπονητής τερματοφυλάκων) ανατέθηκε στον Μπλάντεν Φούρτουλα (ήταν και ο διερμηνέας για τους Πάπριτσα και Γιούρισιτς), που επίσης τερμάτισε την καριέρα του στο τέλος της σεζόν 1983-84.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ

Η αποστολή αναχώρησε για το Λιντς της Αυστρίας, όπου έκανε το βασικό στάδιο προετοιμασίας της. Σ’ αυτή συμμετείχαν οι Αλαβάντας, Αλεξανδρίδης, Αποστόλου, Βασιλάκος, Γιούρισιτς, Δαμανάκης, Δημόπουλος, Ιωσηφίδης, Καρασαββίδης, Κωστίκος, Μαυρομάτης, Μπανιώτης, Παντέλης, Πάπριτσα, Σίγγας, Σκαρτάδος, Τσουρέλας, Ψαρράς, Γιάντσης, Μαλιούφας, Μαυροδήμος, Σαχανίδης Τερζής και Γιαγκίδης (οι έξι τελευταίοι ήταν ακόμη ημιεπαγγελματίες).

Με την επιστροφή στη βάση της, η ομάδα του Σκότσικ έδωσε πλήθος φιλικών αγώνων, αφού η έναρξη του πρωταθλήματος είχε οριστεί για τις 23 Σεπτεμβρίου 1984. Το πρώτο φιλικό στην Τούμπα ήταν με αντίπαλο τον Αρη (10 Αυγούστου παρουσία 15 χιλιάδων φιλάθλων), που κρίθηκε με γκολ του Πάπριτσα. Ακολούθησε η νίκη επί του Ηρακλή στο Καυτανζόγλειο με 2-1 (σκόρερ οι Δαμανάκης, Ψαρράς), το 0-0 στην Ξάνθη, το 1-1 στη Λάρισα (με γκολ του Κωστίκου), το 1-0 επί του Απόλλωνα Καλαμαριάς στο Καυτανζόγλειο (σκόρερ ο Καρασαββίδης), το 3-3 στη Δράμα με τη Δόξα (σκόρερ οι Βασιλάκος, Καρασαββίδης και Πάπριτσα) και το 2-0 επί του Πιερικού (τα γκολ οι Πάπριτσα και Κωστίκος). Μοναδική ήττα από τον Ολυμπιακό στην Τούμπα (14053 εισιτήρια) με το βαρύ 3-0. Τα πράγματα, βέβαια, ήταν πολύ διαφορετικά, όταν ο Δικέφαλος υποδέχθηκε τους Πειραιώτες για τη 4η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Η Τούμπα ασφυκτιούσε από 45 χιλιάδες κόσμου (41.073 εισιτήρια), που περίμενε να δει τον ΠΑΟΚ να κάνει το 4Χ4 (είχαν προηγηθεί οι νίκες επί των Απόλλωνα Αθ., Αρη και Εθνικού). Το ντέρμπι κρίθηκε στο 88΄ με το πέναλτι του Κωστίκου, ο Δικέφαλος εδραιώθηκε στην κορυφή, χωρίς να υποχωρήσει απ’ αυτήν μέχρι το τέλος της σεζόν.

Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΚΥΔΡΑ

Στην Τούμπα εκείνο το καλοκαίρι κατέφθασε και ένας άγνωστος στο ευρύ φίλαθλο κοινό επιθετικός από τον Αετό Σκύδρας, ο Αριστείδης Καρασαββίδης. Κι όμως, ο 19χρονος παίκτης, η απόκτηση του οποίου είχε στοιχίσει σχεδόν 2,5 εκ. δρχ., συνδύασε την πρώτη σεζόν του ως επαγγελματίας με τέσσερα γκολ και, φυσικά, την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Ο Παντελάκης είχε «βάλει στο μάτι» και τρεις νεαρούς παίκτες του Μακεδονικού, που είχαν διακριθεί τη σεζόν που προηγήθηκε με την ομάδα της Νεάπολης. Πρόσφερε, μάλιστα, το συνολικό ποσό των 25 εκ. δρχ. για να φέρει… πακέτο στην Τούμπα τους Κώστα Ηλιάδη, Γιώργο Καραμίχαλο και Μιχάλη Ιορδανίδη. Οι διαπραγματεύσεις είχαν φθάσει στο τελικό τους στάδιο, μέχρι που ξαφνικά ο Μακεδονικός (με μεγαλομέτοχο τον Θωμά Βουλινό) άρχισε να ζητά και έμψυχα ανταλλάγματα, συμπεριλαμβανομένου του Βασιλάκου! Η αρχική συμφωνία τινάχτηκε στον αέρα, με τις δύο ομάδες να κατηγορούν για μέρες η μία την άλλη για το τελικό ναυάγιο. Ποια ήταν η τύχη εκείνων των παικτών; Ο Καραμίχαλος μεταγράφηκε στον Πανιώνιο, ο Ηλιάδης στον Ηρακλή (το 1992 ντύθηκε τελικά στα ασπρόμαυρα), ενώ ο Ιορδανίδης έγινε παίκτης του ΠΑΟΚ τον Δεκέμβριο του 1984.

Ο Παντελάκης είχε διεκδικήσει ακόμη τους Νίκο Πιά από τη Ρόδο (μεταγράφηκε στην ΑΕΚ), Δημήτρη Αϊβαζίδη από τον Πανσερραϊκό (παρέμεινε στη μακεδονική ομάδα) και Νίκο Λιάκο από τον ΠΑΣ Γιάννινα. Ο τελευταίος ήρθε τελικά στην Τούμπα με έξι μήνες καθυστέρηση.

Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ

Όταν η αποστολή επέστρεψε από το Λιντς της Αυστρίας στη Θεσσαλονίκη, ο Γιώργος Παντελάκης δεν ήταν πλέον ο διοικητικός ηγέτης, έχοντας ανατραπεί από τη θέση του προέδρου.

Στο διοικητικό συμβούλιο της 1ης Αυγούστου 1984 κατατέθηκε πρόταση για άρση εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Παντελάκη, η οποία έγινε αποδεκτή με ψήφους 6-5. Νέος πρόεδρος ανέλαβε ο Πέτρος Καλαφάτης, αντιπρόεδροι οι Χάρης Σαββίδης και Κώστας Εγγλέζος και γενικός γραμματέας ο Χρήστος Εμμανουήλ. Ο Παντελάκης έκανε λόγο για πραξικοπηματική κίνηση σε βάρος του, την ώρα που η Θύρα 4 πανηγύρισε για την αλλαγή μετά από επτά χρόνια στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας. Το πρώτο «χτύπημα», πάντως, στον Παντελάκη είχε δοθεί στις εκλογές του ΑΣ ΠΑΟΚ της 25ης Ιουνίου 1984, όταν ο προσκείμενος σ’ αυτόν Δημοσθένης Φυντανίδης είχε χάσει τις εκλογές από τον Νίκο Βεζυρτζή (166-154 ψήφοι). Ο Παντελάκης επιχείρησε μέσω αλλεπάλληλων γενικών συνελεύσεων των μετόχων της ΠΑΕ να επανέλθει στην προεδρία, αλλά χωρίς να το πετύχει.

Από τις πρώτες ενέργειες του Καλαφάτη ήταν να συναντήσει στην Αθήνα τον τότε γενικό γραμματέα αθλητισμού Κίμωνα Κουλούρη, ο οποίος υποσχέθηκε χρηματοδότηση της πολιτείας προς την «ασπρόμαυρη» ΠΑΕ για την τοποθέτηση σκεπάστρου στις θύρες 1, 2 και 3 (η υπόσχεση υλοποιήθηκε ένα χρόνο αργότερα). Το καλοκαίρι του 1984, πάντως, άλλαξε ο χορτοτάπητας της Τούμπας (κόστος 1, 9 εκ. δρχ.), με αποτέλεσμα οι προπονήσεις να διεξάγονταν πότε στη Θέρμη και πότε στο Καλοχώρι. Τοποθετήθηκαν ακόμη 548 καθίσματα πολυτελείας στη θύρα 1 (αντιστοιχούσαν σε ισάριθμα εισιτήρια διαρκείας αντί 12 χιλ. δρχ. το καθένα), όπως και 23 δημοσιογραφικά θεωρεία.

Οσο για το χορηγό στη φανέλα; Η ταπητουργία Πέρσικα είχε διαφημιστεί αντί 5 εκ. δρχ…

ΠΗΓΗ: FORZA

ΠΑΟΚ: Έτσι ήρθε ο τίτλος του 1985