MENU

Μία από τις πλέον αμφιλεγόμενες παραγοντικές προσωπικότητες του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο πρώην γενικός διευθυντής της ΕΠΟ, Χρήστος Υφαντής, συνεχίζει να δρα στο παρασκήνιο. Κάνει, από το… σπίτι του πλέον, αυτό που έκανε εδώ και μια 20ετία ως αφανής εργάτης και κουμανταδόρος μαζί: Παίζει το ρόλο του εν κρυπτώ, πάντα πίσω από τις κουρτίνες…

Μετά την απόλυσή του από την ΕΠΟ, έχει επιστρέψει στην «παρα-δημοσιογραφία»,, γράφοντας τα πονήματα και τις απόψεις του στο μπλογκ «sfyrigmata», ένα μπλογκ που στήριξε και εξακολουθεί να στηρίζει («για θάνατο» που λέμε) την «εγκληματική οργάνωση» και τους υπόδικους του «συστήματος ΕΠΟ» που ισοπέδωσαν τα πάντα στο ελληνικό ποδόσφαιρο και το έφεραν στο σημερινό του κατάντημα. Ένα μπλογκ το οποίο επιχειρούσε και επιχειρεί να κάνει πλάκα με την νοημοσύνη του κόσμου, παρουσιάζοντας αρχικά τον Γκιρτζίκη σίγουρο νικητή στις εκλογές της ΕΠΟ και εν συνεχεία τον Δημήτρη Ελευθεριάδη, μέχρι και λίγο πριν ο τελευταίος αποσυρθεί ακόμα και από τις εκλογές της Ένωσής του!

Εκεί, πάντα ανυπόγραφα, ο Χρήστος Υφαντής συντάσσει κάτι ευφάνταστα άρθρα, καλώντας –εμμέσως- σε επανάσταση τις Ενώσεις, μία εναντίον του Κουτσοκούμνη, μία εναντίον της FIFA και της UEFA που… τα έχουν βρει με την κυβέρνηση, μία εναντίον της Επιτροπής Εξομάλυνσης, μία εναντίον του Τριτσώνη και του Κουκουλάκη και πάει λέγοντας… Φυσικά όλοι γελάνε και ουδείς τον λαμβάνει σοβαρά υπόψη του.

Ο Χρήστος Υφαντής, που όποιος δεν γνωρίζει γι’ αυτόν θα μάθει τα πάντα μέσα από αυτό το κείμενο, αρνείται να πιστέψει ότι αποτελεί οριστικά και αμετάκλητα παρελθόν από το ποδόσφαιρο. Ξέρει πως ο μόνος τρόπος για να επανέλθει πλέον, είναι να τον πάρει στην… ζεστή αγκαλιά της η ομάδα που επωφελήθηκε τα μέγιστα από το παλαιό και αμαρτωλό καθεστώς που εκείνος εκπροσωπούσε και υπηρετούσε. Δεν θέλει το μέλλον του να είναι σε ένα περιθωριακό μπλογκ. Θέλει να παίξει ρόλο! Πάντα όμως από πίσω, όπως συνήθιζε. Ποτέ μπροστά!

Είκοσι χρόνια επιτυχίες…

Ας κάνουμε όμως ένα μικρό φλας μπακ, για να θυμηθούν οι παλαιοί και να μάθουν οι νεώτεροι…

Στις αρχές της δεκαετίας του 90' o Xρήστος Υφαντής εργάζεται στο «Φως» και στην ΕΡΤ, στην οποία για ένα φεγγάρι παρουσιάζει την «Αθλητική Κυριακή». Στο «Φως» γράφει στο πάνω αριστερά μέρος της τελευταίας σελίδας, υπογράφοντας ως «Χ.Υ.»

Στους παλαιότερους είναι γνωστή η κόντρα που είχε εκείνη την περίοδο με τον Μανώλη Γαβαθιώτη, ο οποίος ήταν συντάκτης της στήλης «πολλά εν ολίγοις» επίσης στην τελευταία σελίδα της εφημερίδας.

Μία από τις αιτίες της μεταξύ τους κόντρας, η οποία αποτυπωνόταν μέσα από επιθετικά σχόλια στις σελίδες της εφημερίδας, ήταν η στήριξη που παρείχε μέσω του «Φωτός» ο Υφαντής στην τότε διοίκηση της ΕΠΟ, υπό τον Κώστα Τριβέλλα, ο οποίος θεωρούνταν προσκείμενος στον Παναθηναϊκό και στον Γ. Βαρδινογιάννη.

Τα πύρινα κείμενα στήριξης στον Τριβέλλα αποτέλεσαν τη γέφυρα ώστε ο Υφαντής να βρεθεί από τη λεωφόρο Καβάλας, που είναι τα γραφεία του «Φωτός» στη λεωφόρο Συγγρού, όπου ήταν τα γραφεία της ΕΠΟ εκείνη την περίοδο και να ενταχθεί στο γραφείο Τύπου αυτής.

Το 1997 ο Τριβέλλας χάνει τις εκλογές και ο Παναθηναϊκός χάνει την επιρροή του στην ΕΠΟ. Κερδίζει ο Αλημίσης, τον διαδέχεται ο Αλεξανδρίδης και το 2001 πρόεδρος αναλαμβάνει ο Βασίλης Γκαγκάτσης, ο οποίος από το 1997 ήταν ο ισχυρός γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας.

Στη δεκαετία του 2000 αρχίζει και η ανέλιξη του Υφαντή στην ΕΠΟ. Aρχικά αναβαθμίζεται από μέλος του γραφείου Τύπου γίνεται υπεύθυνος της επικοινωνίας του τότε προέδρου Β. Γκαγκάτση.

Το 2003 υπογράφει ατομική σύμβαση με την ΕΠΟ με αρκετά μεγάλες για την εποχή απολαβές. Το ίδιο συνέβη και με τους Παπανικολάου και Φαρφαρέλη. Αρχικά και οι τρεις διαγράφονται από τον σύλλογο υπαλλήλων της ΕΠΟ, όμως λίγα χρόνια μετά, επί Φ. Δημητριάδη, επιστρέφουν.

Το 2006 ο Υφαντής μαζί με τον Κουρίδη, τον Παπανικολάου και τον Φαρφαλέλη έχουν φτιάξει μία ισχυρή ομάδα εντός ΕΠΟ ελέγχοντας τα πιο καίρια πόστα: Το νομικό τμήμα, το οικονομικό τμήμα, το τμήμα μάρκετινγκ, την επικοινωνία και την καθημερινή λειτουργία της ομοσπονδίας.

Ο Γκαγκάτσης δεν τους αφήνει πολλά περιθώρια δραστηριότητας, όμως αυτοί γνωρίζουν ότι ο τότε παντοδύναμος πρόεδρος της ΕΠΟ έχει αρχίσει να φθείρεται και ετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα. Το σχέδιο τους είναι να διοικούν εν τοις πράγμασι την ομοσπονδία και οι αιρετοί να υπογράφουν τις αποφάσεις που οι ίδιοι, έχοντας το know how, ουσιαστικά θα υπαγορεύουν.

Πράγματι στα τέλη του 2008 ο Γκαγκάτσης παραιτείται και τον διαδέχεται ο Σοφοκλής Πιλάβιος.

Ο Υφαντής, γίνεται επί Πιλάβιου, γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΠΟ και μαζί με τους άλλους τρεις αναλαμβάνουν ουσιαστικά τη διοίκηση της ΕΠΟ. Ο Πιλάβιος είναι άβουλος και απρόθυμος να διοικήσει. Βασίζεται πάνω τους και αυτοί αποκτούν τα ηνία της ομοσπονδίας έχοντας το όπλο της τεχνογνωσίας.

Το 2011 ξεσπά το σκάνδαλο με τις πλαστές ασφαλιστικές και φορολογικές ενημερότητες για το οποίο έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε στελέχη της ΕΠΟ.

Τότε στο αρμόδιο τμήμα ήταν ο Κουρίδης και λόγο πριν ο Σταθόπουλος. Ο Πιλάβιος, βάζει επικεφαλής τον Υφαντή ο οποίος με τη δράση του, στο ταραγμένο καλοκαίρι του 2011, προκαλεί επικριτικά δημοσιεύματα σε ΜΜΕ της Κρήτης αναφορικά με την αδειοδότηση και τις ενημερότητες του ΟΦΗ.

Στη συνέχεια ο προερχόμενος από την Καρδίτσα Υφαντής αναβαθμίστηκε ακόμα περισσότερο. Εγινε διευθυντής προσωπικού και διευθυντής αγωνιστικού τμήματος. Είχε στην εποπτεία του και τις εθνικές ομάδες (πλην της εθνικής Ανδρών).

Ήδη έχει αρχίσει να του αποδίδεται το προσωνύμιο «Ρασπούτιν». Όπως περιγράφεται από όσους τον γνωρίζουν ο Υφαντής θέλει να είναι «πάντα από πίσω».

Τα δημοσιεύματα εκείνης της περίοδου τον αναγκάζουν να «βγει μπροστά» και να απαντήσει.

Η απάντησή του αποτελεί μαρτυρία του σύνθετου ρόλου που είχε ήδη αποκτήσει στην ΕΠΟ και ειδικότερα του εργαλείου ανομίας που ήταν το «αυτοδιοίκητο», όπως το ερμηνεύονταν από τις προηγούμενες διοικήσεις της ομοσπονδίας:

«Όσον αφορά στο υπόλοιπο του δημοσιεύματος, λέει ο Υφαντής, και ειδικότερα στο ότι είμαι γνωστός στην ΕΠΟ με το παρατσούκλι, παρωνύμιο, υποκοριστικό, χαϊδευτικό ή ό,τι άλλο επιθυμείτε και σας αρέσει "Ρασπούτιν", επιθυμώ να διευκρινίσω τα ακόλουθα:

1) Σε όλη μου τη ζωή, ακόμη και στα πλέον φιλόδοξα όνειρά μου, δε θα μπορούσα να φανταστώ ότι θα ερχόταν η στιγμή που θα με συνέκρινε κάποιος, έστω ανιστόρητος, με μια ιστορική μορφή ανάλογων διαστάσεων με του φοβερού, τρομερού και παρεξηγημένου καλόγηρου της αυλής του τσάρου Νικολάου Β’, τον οποίο δολοφόνησαν αυλικοί του αξιωματικοί, για λόγους που καμία σχέση δεν έχουν με όσους επίσημα αναφέρονται. Υπονοείτε, όμως, πως πρέπει να συμβεί και σε εμένα κάτι ανάλογο;

2) Δυστυχώς, για μένα, είμαι υποχρεωμένος να αρνηθώ την ταύτιση που αναφέρετε, καθώς δε διαθέτω ούτε το σύνολο των ιδιοτήτων του φοβερού καλόγηρου, ούτε μπορώ πλέον σε αυτή την ηλικία να τις αποκτήσω. Περηφανεύομαι, όμως, ότι διαθέτω ένα όραμα για το ποδόσφαιρο και την εξέλιξή του, ότι συμμετείχα, καθοριστικά τις περισσότερες φορές, σε επιλογές που συνιστούν πρόοδο για το άθλημα (δημιουργία-συγκρότηση της Super League, νέα μορφή διεξαγωγής του Κυπέλλου Ελλάδος, αλλαγές-βελτιώσεις των πρωταθλημάτων υποδομής, τροποποιήσεις καταστατικού και κανονισμών ΕΠΟ, σταδιακή ελληνοποίηση πρωταθλημάτων Β’ και Γ’ Εθνικής Κατηγορίας, πρόταση αναδιάρθρωσης πρωταθλημάτων Β’, Γ’ και Δ’ Εθνικής κ.λπ., και πάνω απ’ όλα η θεσμική κατοχύρωση του αυτοδιοίκητου του ελληνικού ποδοσφαίρου το καλοκαίρι του 2006) και ότι θα εξακολουθήσω να διατυπώνω δημόσια την άποψή μου όταν μου το ζητάει η Ομοσπονδία, άσχετα με το σε ποιον αρέσει ή όχι.»

Το σχέδιο της παντοδύναμης τετράδας να διοικούν αυτοί την ΕΠΟ «επιλέγοντας» προέδρους «μαριονέτες», δηλαδή πρόσωπα που δεν θα έχουν ούτε τη διάθεση ούτε τη δυνατότητα να τους επιβληθούν έχει πραγματωθεί και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Επόμενο βήμα ήταν η προώθηση της υποψηφιότητας του Γιώργου Σαρρή όταν το καλοκαίρι του 2012 ο Πιλάβιος αποτελούσε ουσιαστικά παρελθόν.

Το γραφείο του στα νέα κτίρια της ομοσπονδίας στο πάρκο Γουδή έγινε η μικρή «παράγκα» της ΕΠΟ. Εκεί βρισκόταν πάντα, μεταξύ άλλων, ο πολυπράγμων Θανάσης Μπουτζιώλης της ΕΠΣ Τρικάλων, και αργότερα μετά τη «στροφή» του 2013 που «συνδυάστηκε» με την πρόσληψη της θυγατέρας του Αρχοντίας – Βαρβάρας, ο Μανώλης Παλάσκας ΕΠΣ Καρδίτσας.

Στο μεταξύ έχει αρχίσει η «στρατολόγηση» δημοσιογράφων οι οποίοι είναι πρόθυμοι να αναμεταδώσουν οτιδήποτε τους σερβίρει ο Υφαντής προκειμένου να προστατέψουν επικοινωνιακά το «σύστημα» που διοικούσε την ΕΠΟ και ταυτόχρονα να επιτεθούν στους αντιπάλους του.

Οι προηγούμενοι ταμίες της ΕΠΟ ίσως κάτι να έχουν ακούσει για το περίφημο «pay roll» που υπήρξε από το 2012 και μετά, αλλά και προηγουμένως.

Η δράση του Υφαντή και της υπόλοιπης «οργάνωσης» είχε αρχίσει να συζητείται και στο χώρο των Ενώσεων. Οι περισσότεροι δεν μιλούν επειδή στηρίζουν την διοίκηση της «εγκληματικής οργάνωσης».

Από το βήμα της ΓΣ της ΕΠΟ στο οποίο ο Β. Χατζηαποστόλου, που είναι ο «νόνος» του προσωνύμιου «Ρασπούτιν» λέει: "Κουρίδης, Παπανικολάου και Υφαντής κάνουν κουμάντο στην ΕΠΟ" και το 2015 σε μια ανακοίνωση υποστηρίζει: «Yφαντής, Παπανικολάου, Κουρίδης, επιλέγουν τους προέδρους στην ΕΠΟ».

Η αντίστροφη μέτρηση για τον Υφαντή στην ΕΠΟ άρχισε τον Μάιο του 2016. Είχε προηγηθεί η αθώωσή του για την υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης», στην οποία ενεπλάκη κυρίως με βάση κατάθεση του Αλέξη Κούγια.

Σύμφωνα με όσα λέγονται ο Υφαντής εκτός από τις επιθετικές ανακοινώσεις κατά του τότε υφυπουργού Αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή, ήταν αυτός που συνέταξε στα ελληνικά και στη συνέχεια μεταφράστηκε από άλλον υπάλληλο της ομοσπονδίας, επιστολή προς την ΟΥΕΦΑ και την ΦΙΦΑ κατά του Κωστάκη Κουτσοκούμνη και του Ατζελο Ρηγούπουλου.

Λέγεται ότι η επιστολή αυτή του εστάλη φέροντας την υπογραφή του τότε προέδρου της ΕΠΟ, Γιώργου Γκιρτζίκη και του τότε εκτελεστικού διευθυντή της ΕΠΟ, Παυσανία Παπανικολάου, χωρίς ο πρώτος να γνωρίζει το περιεχόμενό της.

Ο Υφαντής, που στηριζόταν στις παρεμβάσεις της FIFA που υπό την απειλή του grexit έκαναν τις κυβερνήσεις να υποχωρούν και να μη «αγγίζουν» το «άβατο» της ΕΠΟ, είδε ότι οι συγκεκριμένοι αξιωματούχοι δεν έπαιζαν το ρόλο που θα ήθελε, και φέρεται να προσπάθησε να τους αποδομήσει, για να προκαλέσει την αντικατάστασή τους με άλλους που θα κρατούσαν όρθιο το σαθρό σύστημα που είχε στηθεί στην ομοσπονδία.

Στις 15 Δεκεμβρίου 2016 ο Υφαντής, ο οποίος εκτός από τον υψηλό μισθό απολάμβανε και άλλα μπόνους από την ΕΠΟ, όπως αυτοκίνητο, κουστούμια, χρήση κινητού τηλεφώνου, απολύθηκε από την ομοσπονδία με αφορμή λάθη που έγιναν στο πρόγραμμα των αγώνων Κυπέλλου.

Πλέον, έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη ζητώντας την επαναπρόσληψή του και υποστηρίζοντας ότι η FIFA και η ΠΔΕ/ΕΠΟ δεν είχαν το δικαίωμα να τον απολύσουν.

O Υφαντής αμέσως μετά την απόλυσή του φέρεται να έχει αρχίσει να αρθρογραφεί μέσω του blog «sfyrigmata», στο οποίο παραδίδει μαθήματα για πώς γίνονται λογικά άλματα και πώς προκύπτουν αυθαίρετα συμπεράσματα.

Και όπως λένε οι άσπονδοι φίλοι του «τον έχασε η ΕΠΟ, αλλά τον ξανακέρδισε η δημοσιογραφία».

Υφαντής: Ο Ρασπούτιν της ΕΠΟ που σφυρίζει ενώ έχει λήξει!