MENU

Η τελευταία εικόνα της ομάδας ήταν το φιλικό με τον Άγιαξ, εκεί όπου αμυντικά ήμασταν λίγο κωμωδία. Όταν πλησιάζεις σε επίσημα παιχνίδια λοιπόν, είσαι υποχρεωμένος να αναζητήσεις μία αποδοτικότερη τακτική ισορροπία και επειδή δεν το έχεις δουλέψει αυτό αρκετά, το ψάχνεις μέσα από τα χαρακτηριστικά των παικτών σου.

Κάπως έτσι σχημάτισε το αρχικό του σχήμα ο Στανόγιεβιτς και εκτιμώ εγώ πως αυτό θα δούμε και στο Κίεβο. Το πολύ να έχει μία αλλαγή και αυτό το ενδεχόμενο το βάζω για να υπάρχει.

Πρώτα απ όλα, ο Στανόγιεβιτς πήγε στο καθαρό 4-3-3 με εξάρι τον Κάνιας και 8άρια τους Σάκχοφ και Πέλκα. Άφησε πίσω το σχήμα με δεκάρι, θέλοντας να γεμίσει περισσότερο το κέντρο αλλά χρησιμοποιώντας τα δύο πιο δημιουργικά του 8άρια.

Στην άμυνα, είχε δοκιμάσει από τις παραμονές του αγώνα τον Λεβέκ στα αριστερά, γιατί είναι πιο καλός αμυντικός από τον Λέοβατς και κρατάει καλύτερα τη θέση του. Κάτι που είχε φανεί από την Ολλανδία.

Και στην επίθεση, προτίμησε τους πολύ καλύτερους τακτικά Μακ και Τζάλμα από οποιονδήποτε άλλο.

Ότι έκανε ο Στανόγιεβιτς στο αρχικό σχήμα είχε την λογική της ισορροπίας σε σχέση με τα χαρακτηριστικά που έχει στο ρόστερ. Και είδαμε έναν ΠΑΟΚ να παίζει περίπου ένα 20λεπτό καλά. Με γρήγορη μετάβαση, κάνοντας φάσεις, πετυχαίνοντας δύο γκολ, έχοντας ένα δοκάρι και κάποιες άλλες καθαρές φάσεις.

Ένας αγώνας βέβαια δεν είναι είκοσι λεπτά και στα υπόλοιπα φάνηκαν αδυναμίες σε όλους τους τομείς. Κάποια εύκολα λάθη του Βαρέλα, κάποιες κακές αμυντικές τοποθετήσεις του Μάτος, κάποια εύκολα λάθη σε πίσω πάσες που εξέθεταν την ομάδα και γενικά μία εικόνα που αν δεν τη βλέπουμε επειδή απλά το παιχνίδι είναι φιλικό, τότε έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας.

Ατομικά δεν μπορείς να μη μνημονεύσεις τον εκπληκτικό Τζάλμα Κάμπος με το γκολ χάιλάιτ που έβαλε, τις έξοχες κινήσεις που έκανε με τη μπάλα, την ομαδικότητά του, τη συμμετοχή σε αρκετές φάσεις. Ούτε την εικόνα του Πέλκα που είναι σε όλες τις φάσεις σε άμυνα επίθεση, που δείχνει πως μπορεί να είναι ένα σούπερ σύγχρονο 8άρι που συνδυάζει ποιότητα και τρεξίματα. Και το βασικό για αυτόν, είναι πως ο ΠΑΟΚ διαπιστώνει πως ωριμάζει, πως αντέχει το βάρος και για αυτόν τον λόγο του δίνει το περιβραχιόνιο.

Επίσης σε πολύ καλή κατάσταση έδειξε να είναι ο Κρέσπο που ήταν σοβαρός συνεχώς, όπως και πολύ καλές στιγμές είχε ο Μακ παίζοντας πολύ έξυπνα και με ουσία.

Για τους άλλους δύο νέους, τον Ρέι και τον Λεβέκ, δείχνουν παιδιά σοβαρά, αποφεύγουν τις ακρότητες, παίζουν ομαδικά και ο Αργεντίνος δείχνει σταθερός και ο Γάλλος αποτελεσματικός.

Για τη σημερινή αναμέτρηση, είναι καλό το ότι επιτέλους κάποιοι παίκτες πήραν 90λεπτό, όπως και το ότι ο Πρίγιοβιτς, ακόμη και στη κακή του μέρα, βρίσκεται στη φάση του γκολ.

Πάμε τώρα στα αρνητικά. Στον οργανισμό ΠΑΟΚ, δεν ξέρω πως νιώθουν τον ΠΑΟΚ, αλλά αυτό που βλέπουμε με την περίπτωση Ουάρντα είναι μία από τις χειρότερες διαχειρίσεις έμψυχου δυναμικού που έχουμε ζήσει όσο ακολουθούμε τον ΠΑΟΚ.

Η ίδια η ΠΑΕ διέρρευσε πως τελείωσε, πως δεν πήγε στα εργομετρικά, πως δίνει δικαιώματα και πως κάποιες από αυτές τις συμπεριφορές έλαβαν χώρα επειδή κάποιοι τον παραμύθιασαν πως θα πάει στο εξωτερικό.

Ήρθε στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας τις τελευταίες ημέρες, έκανε πλην δύο – τριών προπονήσεων – μόνος του και είχαμε την ενημέρωση πως αναζητείται ομάδα για να φύγει.

Αντ αυτού, όχι μόνο μπήκε στις προπονήσεις, μπήκε και στην αποστολή και μάλιστα πήρε και χρόνο συμμετοχής.

Να με συγχωρέσετε, αλλά πιο άκομψη ενέργεια από αυτή δεν έχω συναντήσει στη ζωή μου. Θα πρέπει να μπει στο νούμερο ένα της λίστας στο βιβλίο «Δέκα τρόποι να διαλύσετε αποδυτήρια πριν ξεκινήσει μία σεζόν». Τι θα πει ο παίκτης που ήταν από την πρώτη μέρα στις προπονήσεις; Τι θα καταλάβει ο κόσμος που βλέπει έναν παίκτη που το λιγότερο δεν σεβάστηκε την ομάδα του, να μην έχει κανένα κόστος;

Προσωπικά ντρέπομαι για αυτό που συμβαίνει με τη συγκεκριμένη περίπτωση. Και οφείλω να το καταγράψω.

Όπως επίσης θεωρώ αδιανόητο να μην είναι ο Σιαμπάνης δεύτερος τερματοφύλακας και να είναι ο Μελίσσας που έχει ενημερωθεί να βρει ομάδα. Με τον πρώτο να έχει κάνει όργια στην Ολλανδία.

Δεν ξέρω πως σκέφτεται ο Στανόγιεβιτς πάνω στα συγκεκριμένα θέματα, δεν γνωρίζω αν δέχεται πιέσεις για να έχει την συγκεκριμένη αντιμετώπιση, αυτό που γνωρίζω πάρα πολύ καλά είναι πως με τέτοιο σκεπτικό θα πατήσει πολύ γερά την σφραγίδα του αναλώσιμου.

Και είναι κρίμα για τον ίδιο και κυρίως για τον ΠΑΟΚ.

Η 11άδα, το καλό διάστημα και αποφάσεις που δημιουργούν ερωτηματικά