MENU

Όποιος τον έχει γνωρίσει από κοντά παραδέχεται πως πρόκειται για μία πολύ ιδιαίτερη περίπτωση ανθρώπου, με μεγάλες ευαισθησίες, που πρέπει να τύχει ειδικής μεταχείρισης, ώστε να μπορέσει να αποδώσει, αυτό που μπορεί.

Από το SDNA διαβάσατε ήδη το life story του Εμάνουελ Εμενίκε, ο οποίος προσγειώθηκε στην Αθήνα το πρωί της Τρίτης και ανακοινώθηκε επίσημα από τον Ολυμπιακό, αφού πρώτα πέρασε με επιτυχία τις απαιτούμενες ιατρικές εξετάσεις.

Ο Νιγηριανός επιθετικός έχει πρωταγωνιστήσει σε δύο πολύ ιδιαίτερα περιστατικά εντός αγωνιστικών χώρων, που έχουν σημαδέψει την καριέρα του.

Η μία και και μοναδική φορά που έχει αποβληθεί στην καριέρα του θα του μείνει αξέχαστη. Στις 6 Μαΐου του 2012 για την προτελευταία αγωνιστική των πλέι-οφ η σίγουρη πρωταθλήτρια Ζενίτ φιλοξενεί την Σπαρτάκ Μόσχας, που θέλει αποτέλεσμα να για να καπαρώσει τη δεύτερη θέση που οδηγεί στα πλέι-οφ. Ακριβώς δέκα λεπτά πριν το τέλος, ο Εμενίκε με σκαστό βολέ κάνει το 2-2 και πανηγυρίζει με ένα ομολογουμένως περίεργο τρόπο.

Με την δεξιά του παλάμη αρχίζει να χαστουκίζει τον αριστερό του βραχίονα, κίνηση που συνηθίζουν να κάνουν οι χρήστες ναρκωτικών πριν βαρέσουν την ένεση.

Ο διαιτητής Καζμένκο μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα αποβάλλει το Νιγηριανό που προσπαθεί να καταλάβει τι έχει συμβεί, την ώρα που οι συμπαίκτες του πέφτουν όλοι πάνω στον Ρώσο ρέφερι, ο οποίος είναι ανένδοτος.

Παρότι ο κανονισμός δεν αναφέρει πουθενά μία τέτοια αφορμή ως επίσημη αιτιολογία αποβολής και παρά το γεγονός ότι ο Νιγηριανός φορ εξήγησε τι εννοούσε με αυτή την κίνηση, η κόκκινη κάρτα ίσχυσε κανονικά και ο Εμενίκε έχασε το ντέρμπι της τελευταίας αγωνιστικής απέναντι στην Λοκομοτιβ Μόσχας.

Πως αιτιολόγησε ο Εμενίκε αυτό τον πολύ περίεργο πανηγυρισμό; «Με αυτό τον τρόπο ήθελα να ευχαριστήσω τους προγόνους μου για το αίμα που μου χάρισαν». Η δικαιολογία του πάντως δεν έπεισε την πειθαρχική επιτροπή της ρωσικής λίγκας που δεν αναίρεσαν ποτέ αυτή την αποβολή, που έμεινε στην ιστορία.

Όταν έφυγε από το γήπεδο…

Η σεζόν 2014-15 ήταν δύσκολη για τον Νιγηριανό. Κάποια οικογενειακά προβλήματα τον είχαν τσακίσει. Το μυαλό του δεν ήταν στη μπάλα. Η σεζόν του στην Φενερμπαχτσέ ήταν μετρίως - μέτρια και οι οπαδοί των «καναρινιών» δεν τον άφηναν σε χλωρό κλαρί. Σε κάθε του επαφή με τη μπάλα, αποδοκιμασίες, σφυρίγματα, κανονικό bullying.

Στο ντέρμπι της 22ας Μαρτίου απέναντι στην Μπεσικτάς, ο Νιγηριανός χάνει την αρχή του ματς. Μετά χάνει κι ένα εύκολο κοντρόλ. Η ψυχολογία του είναι ήδη στο ναδίρ.

Τα σφυρίγματα από τους οπαδούς της ίδιας του της ομάδας αρχίζουν να πέφτουν βροχή. Ήταν η λεπτή κόκκινη γραμμή που μόλις είχε ξεπεραστεί. Τα μάτια του υγραίνονται, βγάζει τη φανέλα και φεύγει μόνος του από το γήπεδο. Από τον πάγκο κάνουν απεγνωσμένες προσπάθειες να τον μεταπείσουν, αφού είναι ακόμα πρώτο ημίχρονο και η Φενέρ έχει κάνει ήδη μία υποχρεωτική αλλαγή.

http://www.youtube.com/embed/mjWu-mtA89U?modestbranding=0&showinfo=0&playsinline=1

Ο Εμενίκε κρατάει ως την ανάπαυλα, όμως εκεί γίνεται Λούης. Ντύνεται βιαστικά και φεύγει από το γήπεδο, μολονότι ο κανονισμός απαγορεύει στους παίκτες που αγωνίστηκαν να φύγουν πριν γίνει η κλήρωση για τον έλεγχο αντιντόπινγκ.

Ο Νιγηριανός κλείνει το κινητό και εξαφανίζεται από προσώπου γης. Για ώρες παραμένει άφαντος χωρίς σημεία ζωής. Στην ομάδα του αρχίζουν να ανησυχούν. Αρχίζουν να ανησυχούν πολύ. Αρκετά αργότερα, ο Εμενίκε ανοίγει το κινητό και καθησυχάζει τους πάντες.

«Ο Εμανουέλ θα λείψει για 2-3 μέρες για προσωπικούς λόγους. Θα κάνει ένα ταξίδι στο Μιλάνο για να δει κάποιους φίλους», η λιτή ανακοίνωση της «Φενέρ» για τον Νιγηριανό επιθετικό, ο οποίος αγωνίστηκε σε άλλα 5 παιχνίδια πριν παραχωρηθεί δανεικός στην Αλ-Αϊν και μετέπειτα στη Γουέστ Χαμ.

Εμενίκε: Σταμπαρισμένος, θύμα ή προβληματικός; (vids)