MENU

Φράνιο Βλάντιτς: Γεννημένος στο Μόσταρ της νότιας Βοσνίας αλλά κροατικής καταγωγής, στενός φίλος του Ντούσαν Μπάγεβιτς και συμπαίκτης του στην πολύ δυνατή Εθνική Γιουγκοσλαβίας που συμμετείχε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974, αποκτήθηκε από την πρωταθλήτρια τότε ΑΕΚ πέντε χρόνια αργότερα και παρέμεινε στην Ελλάδα για δύο σεζόν, χωρίς πάντως να εντυπωσιάσει με τις εμφανίσεις του σε μια μεταβατική περίοδο στην Ιστορία του Δικέφαλου Αετού. Το όνομα του 57χρονου πλέον Φράνιο Βλάντιτς, ο οποίος παραχωρήθηκε για κάποιο διάστημα δανεικός στην Παναχαϊκή, ήρθε ξανά στην επικαιρότητα για δυσάρεστο λόγο πριν από μερικούς μήνες, όταν υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά ευτυχώς κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή.

Ράικο Γιάνγιανιν: Αξιόλογος μεσοεπιθετικός τις δεκαετίες του '70 και του '80, επίσης διεθνής με την Εθνική Γιουγκοσλαβίας και με σημαντική καριέρα σε Ντιναμό Ζάγκρεμπ και Ερυθρό Αστέρα, ήρθε στην Ελλάδα για λογαριασμό του ΟΦΗ την σεζόν 1984-85. Οι πολύ καλές του εμφανίσεις με τον σύλλογο του Ηρακλείου κίνησαν το ενδιαφέρον της ΑΕΚ, η οποία τον απέκτησε τον Δεκέμβριο του 1986, ως αντικαταστάτη του σπουδαίου Μάρτον Εστερχάζι, και στον 1.5 χρόνο που έμεινε στη Νέα Φιλαδέλφεια ο γεννημένος το 1957 Ράικο Γιάνγιανιν προσέφερε ορισμένες στιγμές «μαγείας», κυρίως ως βασικό στέλεχος του ισχυρού συνόλου του Τόζα Βεσελίνοβιτς που έχασε τελικά το πρωτάθλημα της αγωνιστικής περιόδου 1987-88 στις λεπτομέρειες από την Λάρισα.

Ζόραν Σλίσκοβιτς: Ο πιο επιτυχημένος εκπρόσωπος της κροατικής σχολής για την Ένωση, κινητικός επιθετικός με ωραίο στιλ και αίσθηση του γκολ, αγωνίστηκε για μια διετία (1992-94) με την κιτρινόμαυρη φανέλα, πετυχαίνοντας κρίσιμα τέρματα και κατακτώντας ισάριθμα πρωταθλήματα. Ο «Σλίσκο» με την χαρακτηριστική άσπρη τούφα στα μαλλιά, έπαιξε για μια σεζόν και στον Πανηλειακό, πριν επιστρέψει στην πατρίδα του το 1995 και ολοκληρώσει την καριέρα του με θητεία στις (τότε) Κροάσια Ζάγκρεμπ και Σλάβεν Μπελούπο το 1999. Ακόμα και σήμερα, ο 51χρονος πλέον Ζόραν Σλίσκοβιτς δεν παραλείπει να εκφράζει τη συμπάθειά του στην ΑΕΚ και τους οπαδούς της σε κάθε δήλωσή του, αναπολώντας τις όμορφες στιγμές που έζησε στην Ελλάδα.

Γκόραν Τόμιτς: Τον Ιανουάριο του 1998 η ΑΕΚ μάχεται για ως πρωτοπόρος για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, ενώ βρίσκεται και στα προημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων, ωστόσο «λαβώνεται» από σοβαρούς τραυματισμούς βασικούς ποδοσφαιριστών στην επιθετική γραμμή της και η διοίκηση της Enic αποφασίζει να φέρει εσπευσμένα από την Βιτσέντσα τον 22χρονο Κροάτη Γκόραν Τόμιτς. Ο υψηλόσωμος επιθετικός, ο οποίος τα τελευταία χρόνια είναι επιτυχημένος προπονητής στην Κίνα, θα πετύχει συνολικά δύο τέρματα σε 12 συμμετοχές και θα πρωταγωνιστήσει σε μια επική σκηνή, όταν πανηγύρισε έξαλλα μπροστά στην Σκεπαστή το γκολ... μείωσης του σκορ στο 84ο λεπτό της εντός έδρας ήττας από τον Πανηλειακό (1-2) τον Μάρτιο του '98!

Ντίνο Ντρπιτς: Δοκιμάστηκε από την Ένωση του Μανόλο Χιμένεθ τον Δεκέμβριο του 2010, απορρίφθηκε αλλά... αποκτήθηκε τελικά δύο μήνες αργότερα, με σχεδόν μηδενικό συμβόλαιο, προκειμένου να «αναστήσει» την ευρισκόμενη σε πτωτική πορεία καριέρα του. Ο 30χρονος τότε πρώην διεθνής κεντρικός αμυντικός έπαιξε για ένα τέταρτο στην εκτός έδρας νίκη επί της Λάρισας (3-2) τον Απρίλιο του '11, σε ολόκληρο το 90λεπτο στην εντός έδρας ήττα από τον Παναθηναϊκό (0-2) για τα Play Offs τον Μάιο, όπου αδυνατούσε χαρακτηριστικά να αντιμετωπίσει τον Τζιμπρίλ Σισέ, πήρε για ενθύμιο ένα μετάλλιο από την κατάκτηση του Κυπέλλου και θα μείνει στην μνήμη των Ελλήνων ποδοσφαιρόφιλων μόνο για την εντυπωσιακά σέξι σύζυγό του, Νίβες Σελσίγιους.

Ιβάν Μπρέσεβιτς: O Κροάτης με την μεγαλύτερη συνολικά χρονική παρουσία στην ΑΕΚ, καθώς έμεινε τρία χρόνια στην ομάδα (2013-16) και υπήρξε μέλος της σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες. Ο συμπαθής «Μπρέλε» ήταν ένας δυνατός και αποτελεσματικός επιθετικός που βοήθησε το σύνολο του Τραϊανού Δέλλα να επανέλθει στην Super League, πετυχαίνοντας 25 τέρματα σε 33 συμμετοχές από το 2013 έως το 2015, ωστόσο οι σοβαροί τραυματισμοί στο δεξί γόνατο έβαλαν ουσιαστικά τέλος στην ποδοσφαιρική του καριέρα πριν καν κλείσει τα 28 του χρόνια, με τον Ιβάν Μπρέσεβιτς να αποχωρεί τελικά και επισήμως από τον σύλλογο την 1η Ιουλίου του 2016, αφήνοντας μόνο φίλους στην Ελλάδα και την Ένωση.

Ζντράβκο Πόποβιτς: «Γυρολόγος» μεσοεπιθετικός με καλή παρουσία στον ΟΦΗ από το 2007 έως το 2010 και θητεία επίσης σε Ατρόμητο, Λεβαδειακό, εντάχθηκε στην ΑΕΚ της Γ΄ Εθνικής τρία χρόνια αργότερα, στα 30 του, ωστόσο δεν κατάφερε να κάνει τη διαφορά ούτε καν σε αυτή την κατηγορία. Αποχώρησε από τον σύλλογο το καλοκαίρι του 2014, παρότι είχε υπογράψει διετές συμβόλαιο, με συνολικό απολογισμό πέντε γκολ σε 18 συμμετοχές, πλέον αγωνίζεται στον Απόλλωνα Καλαμαριάς.

Μάρκο Λιβάγια, ο 8ος Κροάτης ποδοσφαιριστής στην Ιστορία της ΑΕΚ