MENU
Χρόνος ανάγνωσης 5’

Γκιγέρμο Οτσόα: ο μύθος του εξαδάχτυλου πάνω από την Τούμπα!

0

Πόσα καλοκαίρια τα τελευταία χρόνια ακούγεται το όνομά του για ελληνικές ομάδες. Κάθε φορά που σύλλογος της χώρας μας αναζητούσε αξιόπιστη λύση για την εστία του, το όνομα του Μεξικανού ήταν από τα πρώτα που «έπαιζε» στα μεταγραφικά σενάρια.

Με κάποιες ομάδες όντως είχε συζητήσει, σε άλλες περιπτώσεις το ενδιαφέρον ήταν απλά για τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και για τις συζητήσεις στα οπαδικά φόρα σχετικά με το αν κάνει, αν δεν κάνει, αν είναι καλύτερος από τον τάδε Έλληνα και πάει λέγοντας...

Ας αρχίσουμε, λοιπόν, με μια σύνοψη: Έπαιζε με κούκλες, σπούδασε οικονομικά, δεν πιστεύει ότι Κασίγιας και Μπουφόν είναι οι καλύτεροι τερματοφύλακες στον κόσμο, έχει κόλλημα με το 13 και ΔΕΝ έχει έξι δάχτυλα στο ένα χέρι του!

Ολόκληρο το όνομά του είναι Φρανσίσκο Γκιγέρμο Οτσόα Μαγάνια. Μπορούμε για συντομία να τον αποκαλούμε «Μέμο». Ο ίδιος σιχαίνεται, βέβαια, αυτό το παρατσούκλι κι ας τον φώναζαν έτσι οι γονείς του ήταν μικρός. Φρανσίσκο τον έλεγαν μόνο όταν έκανε κάποια ζαβολιά και ήθελαν να τον τιμωρήσουν. Ας ξεκαθαρίσουμε, για να μην γίνει παρεξήγηση, και τι ακριβώς συνέβαινε και με τις Barbie της μικρής αδερφής του... Στο φανταστικό τέρμα του κάποιος έπρεπε να κάνει σουτάκια... Έβαζε, λοιπόν, την αδερφή του να χρησιμοποιεί τις κούκλες του, μια μπάλα από χαρτί, οι Barbie έκαναν σουτάκια κι αυτός απέκρουε...

Προφανώς, λοιπόν, ο γεννημένος στις 13 Ιουλίου 1985 στην Γκουαδαλαχάρα, Οτσόα ονειρευόταν από πολύ μικρός να γίνει τερματοφύλακας. Στην τοπική ομάδα, όπου άρχισε την μπάλα, έπαιζε βέβαια και επιθετικός. Σε κάποια προπόνηση ο βασικός τερματοφύλακας χτύπησε και ο προπονητής ρώτησε τους πιτσιρικάδες ποιος θα ήθελε να βάλει τα γάντια. «Σήκωσα το χέρι μου, έπιασα ένα πέναλτι και δεν με άφησαν να ξαναπαίξω στην επίθεση» θα πει ο ίδιος, ο οποίος δεν έκρυψε ποτέ τον θαυμασμό του για τον Πέτερ Σμάιχελ. «Πάντα τον θαύμαζα και είναι περίεργο ότι εξελίχθηκα σε έναν τερματοφύλακα με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από τα δικά του».

Στα 19 του θα τον... σταμπάρει, ο Λέο Μπενάκερ, προπονητής τότε της Αμέρικα. Τον είδε σε μια προπόνηση της ομάδας νέων και με συνοπτικές διαδικασίες τον ενημέρωσε για την... προαγωγή του στους μεγάλους. Ο Ολλανδός προπονητής είναι για τον Οτσόα δεύτερος πατέρας, είναι ο άνθρωπος τον οποίο εμπιστεύεται απόλυτα και με τον οποίο μοιράζεται τους προβληματισμούς του. Λίγες εβδομάδες μετά την άνοδο του Οτσόα στην πρώτη ομάδα της Αμέρικα, ο βασικός τερματοφύλακας Αδόλφο Ρίος τραυματίστηκε και ήταν πια η ώρα για τον 19χρονο να κάνει το ντεμπούτο του. Ολοκλήρωσε τη σεζόν υπερασπιζόμενος την εστία της Αμέρικα και ανακηρύψθηκε καλύτερος νέος παίκτης του πρωταθλήματος.

Η αντικατάσταση του Μπενάκερ από τον Αργεντινό Ρουγέρι οδήγησε σε παροπλισμό τον Οτσόα καθώς ο νέος προπονητής προτίμησε τον, γνωστό μας από τη θητεία του στην ΑΕΚ, Σεμπάστιαν Σάχα. Όταν ο Σάχα αντιμετώπισε προβλήματα, ο Οτσόα ήρθε από τον πάγκο για να εντυπωσιάσει και πάλι με τις εμφανίσεις του, οι οποίες του έδωσαν και το εισιτήριο για την εθνική ομάδα. Με την Αμέρικα έπαιξε συνολικά 238 φορές και το 2007 έγινε ο πρώτος Μεξικανός ποδοσφαιριστής που ήταν υποψήφιος για τη «Χρυσή Μπάλα».

Ο μύθος του... εξαδάχτυλου

Το 2006 βρέθηκε στο στόχαστρο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά η μεταγραφή δεν έγινε ποτέ. Και η Φούλαμ τον ήθελε, αλλά τον «έκοψε» λόγω των έξι δακτύλων στο ένα χέρι (έτσι λέει ο μύθος)! Θεωρήθηκε ότι η συγκεκριμένη ιδιαιτερότητα θα μπορούσε να είναι πλεονέκτημα σε σχέση με τους υπόλοιπους τερματοφύλακες και θα υπήρχε πρόβλημα με την αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία.

Περιέργως, ο ίδιος δεν έχει βγει ποτέ δημόσια να διαψεύσει τον... μύθο. Προφανώς, ο άνθρωπος πέντε δάχτυλα έχει σε κάθε χέρι του, μια ματιά στις φωτογραφίες στις οποίες δεν φορά τα γάντια του, το φανερώνει. Ωστόσο, για κάποιο λόγο εξακολουθεί να συντηρείται η φήμη ότι τα άκρα του δεν είναι κατάτι περισσότερα από των υπόλοιπων ανθρώπων και κάπως έτσι πια όταν αναφέρεται το όνομά του σε δημοσιεύματα συνοδεύεται κλασικά από το... εξαδάχτυλος.

Αρκούσε, βέβαια, η φήμη και μόνο για να αρχίσει το... τρολάρισμα με αποτέλεσμα να κυκλοφορεί στο διαδίκτυο πλήθος παραποιημένων φωτογραφιών οι οποίες τον εμφανίζουν να έχει έξι δάχτυλα.

Θα κάνει τελικά το... πέρασμα στην Ευρώπη το 2011 όταν θα τον αποκτήσει η Αζαξιό. Στον γαλλικό σύλλογο έμεινε για τρία χρόνια, έκανε γεμάτες σεζόν και ομάδες όπως η Παρί Σεν Ζερμέν και η Μίλαν ενδιαφέρθηκαν να τον αποκτήσουν. Ούτε αυτές οι μεταγραφές θα γίνουν. «Έκανε περισσότερες από 400 επεμβάσεις στα τρία του χρόνια μαζί μας στη Ligue 1, ήταν και ο παίκτης με τις περισσότερες συμμετοχές, με 112 ματς. Επέδειξε το σπουδαίο ταλέντο του στο τέρμα και την ισχυρή του προσωπικότητα. Αντίο φίλε» θα γράψει ο γαλλικός σύλλογος στην αποχαιρετιστήρια ανακοίνωσή του το καλοκαίρι του 2014.

Επόμενος σταθμός του ήταν η Μάλαγα, στην οποία δεν κατάφερε να κερδίσει θέση βασικού παρά τις εξαιρετικές εμφανίσεις του στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας. Ειδικά στην αναμέτρηση με τους διοργανωτές, κατάφερε σχεδόν μόνος του να σταματήσει τον Νεϊμάρ και τους άλλους σταρ της «σελεσάο». Στην ισπανική ομάδα, όμως, υπήρχε ο Καμενί και έτσι ο Μεξικανός περιορίστηκε στον πάγκο σχεδόν μιάμιση σεζόν, κατόπιν πήρε μερικά παιχνίδια και κατέληξε πέρυσι το καλοκαίρι δανεικός στη Γρανάδα με τη φανέλα της οποίας όχι μόνο έκανε γεμάτη χρονιά, αλλά αναδείχθηκε από τους οπαδούς της ομάδας και κορυφαίος παίκτης της σεζόν.

Διοίκηση επιχειρήσεων, UNICEF και πλούσια... εξωγηπεδική ζωή

Σε αντίθεση με πολλούς άλλους ποδοσφαιριστές, ο Οτσόα όχι μόνο ολοκλήρωσε το σχολείο, αλλά αποφάσισε να σπουδάσει. Πήρε πτυχίο διοίκησης επιχειρήσεων και ο ίδιος παραδέχεται ότι το έκανε για να έχει κάτι να ασχοληθεί όταν τελειώσει την καριέρα του. «Το έκανα για εμένα, για το μέλλον μου. Έχω γνωρίσει στη ζωή μου βετεράνους ποδοσφαιριστές που μετά το τέλος της καριέρας του δεν έχουν τίποτα να κάνουν κι εγώ δεν θέλω να καταλήξω έτσι». Είναι πρέσβης της UNICEF για τα δικαιώματα των παιδιών στην πατρίδα του. «Ως παιδί είχα την υποστήριξη της οικογένειάς μου και ήμουν τυχερός που μορφώθηκα. Δυστυχώς, υπάρχουν εκεί έξω παιδιά που πρέπει να δουλεύουν και δεν έχουν τη δυνατότητα και να απολαμβάνουν τη ζωή τους όπως θα έπρεπε».

Όπως κάθε ποδοσφαιριστής που... σέβεται τον εαυτό του είχε πολλά φλερτ με επώνυμες κυρίες στο Μεξικό, ενώ συχνά πυκνά οι παπαράτσι τον «τσάκωναν» σε νυχτερινές εξόδους. Επί ένα χρόνο ήταν ζευγάρι με την ηθοποιό Ντούλτσε Μαρία, αλλά ο έρωτας της ζωής του είναι το μοντέλο Κάρλα Μόρα. Γνωρίστηκαν στην Γαλλία και τον Φεβρουάριο του 2013 απέκτησαν την κόρη τους Λουτσιάνα.

Επίσης, ο Οτσόα δεν είναι καθόλου προληπτικός. Ή μήπως είναι; Γεννήθηκε στις 13, έχει φορέσει τη φανέλα με το 13 σε τρία Μουντιάλ και το πρώτο παιχνίδι του σε Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν στις 13 του μηνός, ώρα 13:00!

http://www.youtube.com/embed/n-etCCa86UI?modestbranding=0&showinfo=0&playsinline=1
Γκιγέρμο Οτσόα: ο μύθος του εξαδάχτυλου πάνω από την Τούμπα!