MENU

Ολυμπιακός κι ΑΕΚ θα βρίσκονται στην κλήρωση για τον τρίτο προκριματικό του Champions League, δίνοντας το πρώτο παιχνίδι τους στις 25 ή 26 Ιουλίου. Στις 27/7 θα δώσουν ο Παναθηναϊκός κι ο ΠΑΟΚ το πρώτο φετινό ευρωπαϊκό παιχνίδι τους, για τον τρίτο προκριματικό του Europa League. Εκείνο ωστόσο που δίχως άλλο προκαλεί προβληματισμό στις τάξεις των οπαδών τους, είναι ότι κι από τους τέσσερις, δεν έχει ανακοινωθεί -σχεδόν- καμία μεταγραφή ενδεκαδάτου ποδοσφαιριστή κι ενώ απομένει μόλις ένας μήνας για τα πρώτα επίσημα ματς της σεζόν.

Μοναδική πιθανότατα εξαίρεση αποτελεί η απόκτηση του Λόπες από την ΑΕΚ, που ήρθε για να καλύψει το κενό που -αιφνιδίως- άφησε η αποχώρηση του Ντίντακ. Προηγουμένως είχαν αποκτηθεί και οι Τσιντώντας, Γιακουμάκης, με τον δεύτερο ωστόσο να έρχεται ως εναλλακτική λύση κι όχι για να αποτελέσει την “κολόνα” της επίθεσης.

Από εκεί και πέρα το “πηλίκο” στον Παναθηναϊκό παραμένει μηδενικό. Μόλις τις τελευταίες ώρες εξάλλου έγινε γνωστή η προφορική συμφωνία με τον Άλτμαν κι ενώ σήμερα ξεκινάει επισήμως η προετοιμασία της ομάδας.

Την ίδια στιγμή ο ΠΑΟΚ έχει προχωρήσει μόνο σε δύο προσθήκες, καμία όμως ενδεκαδάτη και συνεχίζει να βρίσκεται στο ψάξιμο, ενώ ο Ολυμπιακός... παραλίγο να πραγματοποιήσει την πρώτη μεταγραφή βασικού πριν λίγες ημέρες, αλλά ο Μποκανί κόπηκε στα ιατρικά. Ως εκ τούτου προκαλεί αν μη τι άλλο ερωτηματικά το πόσο διαφορετικοί θα είναι οι τέσσερις “μεγάλοι”, σε σχέση με το πρόσωπο που παρουσίασαν την περσινή σεζόν, στην ευρωπαϊκή τους πρεμιέρα, όταν -επί του παρόντος- τα ρόστερ τους παραμένουν σχεδόν ίδια.

Πάμε ωστόσο να δούμε κάθε έναν αναλυτικά...

Στόπερ, “οχτάρι” και φορ

Ο Ολυμπιακός, θα βρίσκεται στον όμιλο των πρωταθλητών στον τρίτο προκριματικό του Champions League σε έναν μήνα και σίγουρα το έργο του για την επιστροφή στους ομίλους της διοργάνωσης θα είναι πιο εύκολο από εκείνο της ΑΕΚ. Βέβαια η εικόνα που παρουσίασαν οι “ερυθρόλευκοι” στο δεύτερο μισό της περσινής σεζόν, ήταν σχεδόν απογοητευτική, μετά τις αποχωρήσεις των Ιντέγε και Μιλιβόγεβιτς. Δύο κενά που ακόμη δεν έχουν καλυφθεί. Τα μοναδικά νέα πρόσωπα στο ρόστερ της ομάδας είναι οι Ρισβάνης, Σιώπης, Κούτρης, Σισέ και οι Γιαννιώτης, Γιαννιώτας, Βέργος που επέστρεψαν από τους δανεισμούς τους.

Πόσοι από αυτούς θεωρούνται βασικοί; Μάλλον κανένας, καθώς οι πρωταθλητές ψάχνονται για πρωτοκλασάτο στόπερ ώστε να παίξει δίπλα στον Μποτία κι ως εκ τούτου ο Ρισβάνης δεν μπορεί να θεωρηθεί βασική επιλογή, κάτι βέβαια που πάντα κρίνεται στο γήπεδο και σε αυτά που βλέπει ο εκάστοτε κόουτς στις προπονήσεις. Το κενό στην επίθεση παραμένει, καθώς η περίπτωση του Μποκανί “ναυάγησε” κι έτσι μένουν μόνο οι Ανσαριφάρντ, Βέργος.

Όπως επίσης δεν έχει αποκτηθεί ακόμη κι ένας άξιος αντικαταστάτης του Μιλιβόγεβιτς. Τη συγκεκριμένη θέση έχει ουσιαστικά... καταλάβει ο Ρομαό, που προϋπήρχε όμως στο ρόστερ και για τη “βαρβάτη” μεταγραφή στο κέντρο ο εκλεκτός είναι ο Οφόε, θέση πάντως στην οποία ήδη υπάρχει ο Μάρτινς. Την ίδια στιγμή που ακόμη δεν έχει βρεθεί κι ο εκλεκτός για το κέντρο της άμυνας, παρά την... παρέλαση ονομάτων που γίνεται, κάτι που ισχύει και για τον -βασικό- εξτρέμ που αναζητείται.

Ψάχνοντας τον αντι-Αραούχο

Πηγαίνοντας στο μέτωπο της ΑΕΚ, προτεραιότητα αποτελεί η απόκτηση ενός φορ-κολόνα, ρόλο που μέχρι πρότινος είχε ο Σέρχιο Αραούχο. Ο Αργεντινός βέβαια φαντάζει δύσκολο να επιστρέψει στην Ένωση με τα ως τώρα δεδομένα κι από τη στιγμή που ο Αλμέιδα επί της ουσίας δεν υπολογίζεται, το κενό παραμένει μεγάλο. Τις τελευταίες ώρες έχει έρθει δυνατά στο προσκήνιο το όνομα του Λιβάγια, επίσης της Λας Πάλμας όπως κι ο Αραούχο, τίποτα όμως δεν μπορεί να θεωρηθεί σίγουρο. Η Ένωση έχει αποκτήσει ως τώρα μόνο αναπληρωματικό τερματοφύλακα (Τσιντώτα), μία καλή μπακ-απ λύση στην επίθεση (Γιακουμάκης) και βασικό αριστερό μπακ (Λόπες).

Η επόμενη μεταγραφή θα είναι ο Βίκτωρ Κλωναρίδης, που διεκδικεί θέση βασικού στα εξτρέμ, αλλά αποτελεί επιτακτική ανάγκη ενός ακόμη πρωτοκλασάτου ακραίου επιθετικού, φυσικά ενός φορ και πιθανώς ενός... αντι-Σκόκο, μιας και το σενάριο επιστροφής του “υδραυλικού” παικταρά πιθανότατα δεν θα πραγματοποιηθεί ούτε αυτή τη μεταγραφική περίοδο.

Ξεκινώντας από τον άσο

Στο στρατόπεδο του ΠΑΟΚ, οι μοναδικές μεταγραφές που έχουν ανακοινωθεί είναι εκείνες των Ντόριαν Λεβέκ και Δημήτρη Λημνιού. Ο πρώτος αποκτήθηκε ως εναλλακτική για το αριστερό άκρο της άμυνας κι ο δεύτερος στα εξτρέμ. Παρά τον κυκεώνα ονομάτων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και για τον Δικέφαλο του Βορρά, η... σούμα παραμένει εξαιρετικά φτωχή και τα κενά σημαντικά.

Πρώτο και καλύτερο εκείνο στον άσο, καθώς ο Γλύκος θα μπει στις επάλξεις προς τον Δεκέμβρη μετά τον σοβαρό τραυματισμό του κι ο αντικαταστάτης του ακόμη δεν έχει βρεθεί. Θα είναι ο Μεξικανός Οτσόα, θα είναι ο Τσέχος Παβλένκα, θα είναι ο Αργεντινός Ρέι; Πιθανώς και κανείς από αυτούς τους τρεις, τα πάντα ωστόσο -λογικά- θα ξεκαθαρίσουν στις επόμενες ημέρες. Αυτό ωστόσο δεν είναι το μοναδικό “θέμα” που υπάρχει στο ρόστερ των "ασπρόμαυρων". Βασικός εξτρέμ ακόμη δεν έχει έρθει, παρότι ακούγεται εσχάτως ο Μακ, ενώ αναζήτηση γίνεται και για έναν πρωτοκλασάτο κεντρικό μέσο.

Όλα αυτά βέβαια πέρα από τις προσθήκες που λογίζονται για να δώσουν βάθος στο ρόστερ. Όπως επί παραδείγματι ενός στόπερ ή ίσως ενός επιθετικού.

Έμεινε... μισός ο Παναθηναϊκός

Το μεγαλύτερο πρόβλημα απ' όλους ωστόσο το αντιμετωπίζει δίχως άλλο ο Παναθηναϊκός. Έχοντας χάσει τα 37 από τα 51 γκολ που πέτυχε στο περσινό πρωτάθλημα με τις αποχωρήσεις των Μπεργκ, Λέτο, Κλωναρίδη και πιθανότατα Εμποκού, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο μεγάλο είναι το “θέμα” στην επίθεση του Τριφυλλιού. Φυσικά το πλέον δύσκολο είναι να βρεθεί ο παίκτης που θα μπει στα “παπούτσια” του Σουηδού φορ, τη στιγμή που αφενός το μπάτζετ είναι εξαιρετικά πιεσμένο κι αφετέρου δεν υπάρχει καν στην ομάδα τεχνικός διευθυντής!

Οι “πράσινοι” μάλιστα θα ήθελαν -ιδανικά- αυτή τη στιγμή περί τις εννιά μεταγραφές! Συγκεκριμένα δύο φορ, δύο μεσοεπιθετικούς, με τον ένα πιθανότατα να είναι ο Άλτμαν, δύο εξτρέμ, δύο ακραίους μπακ για να πλαισιώσουν τους Χουλτ και Κουλιμπαλί αριστερά και δεξιά αντίστοιχα και φυσικά έναν στόπερ, με δεδομένο όμως ότι θα παραμείνει ο Μολέντο, ειδάλλως θα πάνε για δύο. Ο πρώτος λογικά θα είναι ο Κολοβέτσιος.

Πόσοι από αυτούς θα είναι βασικοί; Τουλάχιστον οι τρεις, ίσως και τέσσερις, και για την ώρα δεν έχει έρθει κανένας...

Μεταγραφές... αγνοούνται, ένα μήνα πριν την ευρωπαϊκή πρεμιέρα!