MENU
ΑΝΑΛΥΣΗ LIVE LIVE
EUROPA LEAGUE
Γήπεδο Γεώργιος Καραϊσκάκης, Cosmotesport 2HD
Ολυμπιακός
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
1 1
Besiktas JK
BESIKTAS JK
ΔΕΙΤΕ ΤΟ LIVE

Δυνατό ήταν το ξεκίνημα του Ολυμπιακού στο ματς, με πολύ έντονη πίεση στο δικό του μισό κομμάτι του γηπέδου όταν η Μπεσίκτας «κατέβαινε», άλλα με τους «ερυθρόλευκους» να επιλέγουν να αφήσουν την τουρκική ομάδα να κυκλοφορήσει τη μπάλα στην άμυνά της και να μην εγκαταλείπουν τις θέσεις και τη διάταξή τους στο γήπεδο. Μια επιλογή που προφανώς απέρρεε από όσα δήλωσε και ο Βασίλης Βούζας μια μέρα νωρίτερα: οι «ερυθρόλευκοι» αναγνώρισαν τα δυνατά και αδύναμα σημεία των πρωταθλητών Τουρκίας και αποφάσισαν να προσαρμόσουν σε αυτά το παιχνίδι τους.

Με ξεκάθαρο τακτικό πλάνο

Ο τεχνικός των Πειραιωτών θέλησε να θωρακίσει τη μεσαία γραμμή του και τους χώρους γύρω από την περιοχή του Λεάλι όπου θα κινούνταν οι πολύ επικίνδυνοι μεσοεπιθετικοί των «Αετών» και αντίστοιχα προσπάθησε να «χτυπήσει» στον κενό χώρο εκμεταλλευόμενος το γρήγορο τρανζίσιον από την άμυνα στην επίθεση και γενικά με τον Ολυμπιακό να ποντάρουν στην ταχύτητα και την καλή κυκλοφορία της μπάλας. Στοιχεία που φυσικά θα είχαν περισσότερες πιθανότητες να αποδώσουν στο ανοιχτό γήπεδο.

Τη μπάλα η Μπεσίκτας, τον έλεγχο ο Ολυμπιακός

Σε γενικές γραμμές πάντως το ματς ήταν ισορροπημένο στο πρώτο μισό του πρώτου ημιχρόνου, με αρκετά λάθη από τις δύο ομάδες στη μεσαία γραμμή και κατοχή μπάλας των φιλοξενούμενων σταθερά γύρω στο 60%. Οι «ερυθρόλευκοι» στο διάστημα αυτό είχαν κάποιες καλά δομημένες επιθέσεις ωστόσο οι τελικές πάσες δεν ήταν σωστές, ενώ δύο εκτελέσεις φάουλ του Φορτούνη από καλές θέσεις μετά από γρήγορες αντεπιθέσεις, δεν πέρασαν το τείχος.

Η πρώτη ευκαιρία του Ολυμπιακού στο ματς ήρθε τελικά στο 19ο λεπτό μετά από μια εξαιρετική κούρσα του Ελιουνούσι στην κόντρα, με τον Νορβηγό να αποφεύγει με ωραία ντρίμπλα στην κίνηση έναν αντίπαλο και να βρίσκεται σε εξαιρετική θέση προ του Φάμπρι όμως το σουτ που δοκίμασε με το αριστερό ήταν πολύ αδύναμο και δεν προβλημάτισε τον γκολκίπερ της Μπεσίκτας.

Όπως το... σχεδίασε!

Όσο η ώρα περνούσε στο πρώτο ημίχρονο, οι τακτικές επιλογές του Βασίλη Βούζα απέδιδαν καρπούς και με το παραπάνω. Ο Ολυμπιακός ήταν η ομάδα που φαινόταν πως είχε σχέδιο στον αγωνιστικό χώρο, ήξερε πως να το εφαρμόσει και είχε την υπομονή να αφήσει τον αντίπαλο να κρατήσει τη μπάλα, χωρίς παράλληλα να απειλείται κυριολεκτικά σε κανένα σημείο από τη Μπεσίκτας η οποία πέρασε τα πρώτα 45 λεπτά χωρίς να κάνει ευκαιρία! Για τους Τούρκους, υπήρξαν μονάχα 4-5 μακρινά σουτ κατά τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου από Χάτσινσον, Κουαρέσμα και Ταλίσκα, όμως κανένα από αυτά δεν ανησύχησε τον Λεάλι.

Η στιγμή τελικά που περίμενε ο Ολυμπιακός και έκανε τη διαφορά στο πρώτο ημίχρονο προήλθε ακριβώς από τον τρόπο με τον οποίο επέλεξε να παίξει ο Ολυμπιακός: με πρέσινγκ και κλέψιμο στη μεσαία γραμμή, γρήγορο τρανζίσιον, μια κάθετη κίνηση ενός χαφ στην αντίπαλη περιοχή και μια σωστή τελική πάσα. Ήταν η φάση του 36ου λεπτού, όταν ο Ανσαριφάρντ πίεσε και έκλεψε τη μπάλα από τον Τόσιτς, έκανε την κίνηση στα αριστερά, με μια ωραία προσποίηση ο Ιρανός απέφυγε τον προσωπικό του αντίπαλο και έβγαλε μια άψογη σέντρα με το αριστερό, με τον Καμπιάσο να μπαίνει σφήνα στην καρδιά της τουρκικής άμυνας και να μην αφήνει κανένα περιθώριο στον Φάμπρι γράφοντας το 1-0 με δυνατή κεφαλιά. Αυτό ήταν και το σκορ του πρώτου μέρους αφού στη συνέχεια οι γηπεδούχοι διαχειρίστηκαν χωρίς πρόβλημα τα επόμενα λεπτά.

Άλλο ματς στην επανάληψη

Στην επανάληψη, οι δύο ομάδες παρουσίασαν εντελώς αντίθετη και αντίστροφη εικόνα σε σχέση με τα πρώτα 45 λεπτά. Ο μεν Ολυμπιακός οπισθοχώρησε ακόμη περισσότερο, οι γενικότερες κινήσεις των παικτών του έγιναν πιο σπασμωδικές, έχασε τον έλεγχο στη μεσαία γραμμή ενώ έκαναν την εμφάνισή τους και πολλά λάθη σε ατομικό επίπεδο στην άμυνα, κάτι που δεν υπήρξε σε καμία περίπτωση στο πρώτο μέρος.

Η δε Μπεσίκτας από την πλευρά της, βελτιώθηκε σε όλα τα επίπεδα και άρχισε να βρίσκει ουσία στο παιχνίδι της από τη μεσαία γραμμή και μπροστά αξιοποιώντας τελικά το πολύ μεγάλο ποσοστό κατοχής της μπάλας. Οι Τούρκοι πατούσαν πολύ καλύτερα στο γήπεδο από τον Ολυμπιακό και γρήγορα άρχισαν να βρίσκουν φάσεις, με τους Μπάμπελ και Κουαρσέσμα να ταλαιπωρούν αφάνταστα την «ερυθρόλευκη» άμυνα στις δύο πτέρυγες.

Η πρώτη καλή στιγμή της επανάληψης ήταν η κεφαλιά του Ταλίσκα στο 49' την οποία έδιωξε σε κόρνερ ο Λεάλι, ενώ στο 52' ο Μποτία έχασε μεγάλη ευκαιρία για τον Ολυμπιακό με κοντινή κεφαλιά άουτ μετά από εκτέλεση φάουλ του Φορτούνη.

Τραγικό λάθος του Λεάλι και 1-1

Ότι μάλιστα δεν συνέβη στο ένα άκρο του γηπέδου, συνέβη στο άλλο στην αμέσως επόμενη φάση. Στο 53', ο Λεάλι κάνει τραγικό λάθος σε διώξιμο της μπάλας που πάει πάνω στον Αμπουμπακάρ ο οποίος έκανε το κοντρόλ, προχώρησε λίγα μέτρα, έκανε μια προσποίηση στον Ρέτσο και νίκησε τον Ιταλό γκολκίπερ με άψογο πλασέ.

Ένα γκολ που φάνηκε να αποδιοργανώνει πλήρως τους «ερυθρόλευκους» οι οποίοι για πάρα πολλή ώρα στη συνέχεια ουσιαστικά αναλώθηκαν στο να προσπαθούν να περιορίσουν τις κινήσεις της ανεβασμένης Μπεσίκτας, χωρίς να μπορούν να κυκλοφορήσουν και πάλι τη μπάλα όπως στο πρώτο ημίχρονο. Ουσιαστικά, με την «εικόνα» των Πειραιωτών στο δεύτερο ημίχρονο συνολικά, αυτό το 1-1 είναι μάλλον ένα δίκαιο και ταυτόχρονα... δικαιολογημένο αποτέλεσμα.

Γλίτωσε δις το 1-2

Μάλιστα, οι Τούρκοι ήταν αυτοί που είχαν και δύο μεγάλες ευκαιρίες για τη νίκη, οι οποίες ευτυχώς για τους «ερυθρόλευκους» δεν αξιοποιήθηκαν. Η πρώτη στο 58' όταν ο Λεάλι αρχικά έκανε μεγάλη επέμβαση σε τετ-α-τετ του Ταλίσκα μετά από ταχύτατη αντεπίθεση και στη συνέχεια ο Ρέτσος έδιωξε πάνω στην γραμμή το σουτ του Μπάμπελ που είχε πάρει το «ριμπάουντ». Η δεύτερη μεγάλη στιγμή των φιλοξενούμενων ήταν πια λίγο πριν το τέλος, στο 87', όταν ο Ντα Κόστα έσωσε με έξοχο τάκλιν το σουτ του Τοσούν που βρέθηκε σε εξαιρετικά πλεονεκτική θέση μέσα στην περιοχή του Ολυμπιακού.

Κατά τα άλλα, λίγα πράγματα υπήρξαν συνολικά μπροστά στις δύο περιοχές, με κάποια σουτ από πλευράς «ερυθρόλευκων» που δεν ενόχλησαν και ακόμη περισσότερα (σ.σ. 6-16 συνολικά) από πλευράς «Αετών» που επίσης δεν βρήκαν στόχο. Κάπως έτσι, το τελικό 1-1 αφήνει την υπόθεση πρόκριση ανοιχτή με τις δύο ομάδες να δίνουν ραντεβού στην Πόλη για το τελικό «ξεκαθάρισμα» που θα οδηγήσει στους «8» του Europa League.

Τα γκολ του αγώνα

https://streamable.com/n4z0w
https://streamable.com/tfxwe

Το ταμείο του αγώνα

Εξαιρετικός για ένα ημίχρονο ο Ολυμπιακός έκανε ότι χρειαζόταν σε όλους τους τομείς για να πάρει προβάδισμα στο σκορ απέναντι σε μια πιο ποιοτική ομάδα. Όταν ήρθε η γκέλα του Λεάλι στο 1-1, η εικόνα του αγώνα άλλαξε πλήρως και οι «ερυθρόλευκοι» μάλλον πρέπει να μείνουν ικανοποιημένοι που πήραν έστω την ισοπαλία ενόψει της ρεβάνς.

Αυτοί που έκριναν το ματς

Ο Εστεμπάν Καμπιάσο ήταν ο κορυφαίος για τον Ολυμπιακό στο διάστημα που αγωνίστηκε, αφού πέρα από το γκολ που πέτυχε, βοήθησε πάρα πολύ στην σωστή και γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας του πρώτου ημιχρόνου ενώ αλάνθαστος ήταν στο ανασταλτικό κομμάτι. Από κοντά του σε απόδοση οι Καρίμ Ανσαριφάρντ και Παναγιώτης Ρέτσος.

Ο χειρότερος του αγώνα

Νίκολα Λεάλι. Ένα δικό του τραγικό λάθος έδωσε την ευκαιρία στη Μπεσίκτας να πετύχει ένα πολύτιμο εκτός έδρας γκολ που άλλαξε πλήρως και την εικόνα και ροή του αγώνα σε ένα σημείο που ο Ολυμπιακός είχε τον απόλυτο έλεγχο.

Ο έλεγχος των διαιτητών

Κανένα απολύτως πρόβλημα για το ολλανδικό τιμ σε ένα ματς χωρίς δύσκολες φάσεις.

Πως ξεκίνησαν

Με το κλασικό 4-2-3-1 κατέβασε τον Ολυμπιακό ο Βασίλης Βούζας στο πρώτο του ματς στον «ερυθρόλευκος» πάγκο. Ο Λεάλι ήταν στο τέρμα, αριστερό μπακ ο Σισοκό, δεξί ο Φιγκέιρας και στόπερ οι Μποτία – Ρέτσος. Καμπιάσο και Ρομαό συνέθεσαν το δίδυμο των αμυντικών χαφ, μπροστά τους επιτελικός ήταν ο Φορτούνης, στο αριστερό άκρο της επίθεσης βρέθηκε ο Φορτούνης, στο δεξί ο Ελιουνούσι και στην «κορυφή» αυτής ο Ανσαριφάρντ.

Από την πλευρά του, 4-2-3-1 επέλεξε και για τη Μπεσίκτας ο Σενιόλ Γκιουνές. Ο Φάμπρι ξεκίνησε κάτω από τα δοκάρια, ο Αντριάνο στο αριστερό άκρο της άμυνας, ο Γκιονούλ στο δεξί, με δίδυμο κεντρικών αμυντικών τους Μαρσέλο και Τόσιτς. Μπροστά τους, στα αμυντικά χαφ, βρέθηκαν οι Αρσλάν και Χάτσινσον, «δεκάρι» ήταν ο Ταλίσκα, αριστερό εξτρέμ ο Μπάμπελ, δεξί ο Κουαρέσμα και σέντερ φορ ο Αμπουμπακάρ.

Οι συνθέσεις των ομάδων:

Ολυμπιακός (Βασίλης Βούζας): Λεάλι, Σισοκό, Μποτία (64' Ντα Κόστα), Ρέτσος, Φιγκέιρας, Καμπιάσο (70' Μάρτινς), Ρομαό, Φορτούνης (74' Μάριν), Μανθάτης, Ελιουνούσι, Ανσαριφάρντ.

Μπεσίκτας (Σενιόλ Γκιουνές): Φάμπρι, Αντριάνο, Γκιονούλ, Μαρσέλο, Τόσιτς, Αρσλάν (46' Οζιακούπ), Χάτσινσον, Ταλίσκα (92' Ιλνέρ), Μπάμπελ, Κουαρέσμα, Αμπουμπακάρ (81' Τοσούν).

Διαιτητής: Ντάνι Μακέλιε (Ολλανδία)

Βοηθοί: Μάριο Ντικς, Χέσελ Στέεγκστρα, Κέβιν Μπλομ, Κάμπχουις Γιόκεμ (Ολλανδοί)

Τέταρτος: Γιαν Βρις (Ολλανδία)

Ολυμπιακός – Μπεσίκτας 1-1