MENU

Κακές μνήμες, όχι μόνο για την ΑΕΚ, αλλά… περιέργως και για τον Ολυμπιακό, ξυπνάει η επιλογή της ΚΕΔ να διευθύνει ο Σταύρος Μάνταλος το αποψινό (19:30) μεγάλο ντέρμπι ανάμεσα στους "κιτρινόμαυρους" και τους "ερυθρόλευκους" στο ΟΑΚΑ.

Βοηθοί του Καβαλιώτη ρέφερι θα είναι ο Χρήστος Ακρίβος (Αθήνας) και ο Δημήτρης Τάτσης (Ηπείρου), τέταρτος διαιτητής ορίστηκε ο Γιάννης Παπαδόπουλος (Μακεδονίας), ενώ παρατηρητής διαιτησίας θα είναι ο Γιώργος Μπίκας (Χαλκιδικής).

Ο 37χρονος ρέφερι που μόλις πέρσι έγινε διεθνής, έχει ήδη διευθύνει δύο φετινούς αγώνες της ΑΕΚ και μάλιστα εντός έδρας, ωστόσο οι «κιτρινόμαυροι» γκέλαραν και στους δύο! Ήταν το 2-2 με τον Ατρόμητο και το 0-0 με τον Παναιτωλικό.

Άσχημες μνήμες ξυπνάει στην ΑΕΚ ο Μάνταλος και επειδή ήταν διαιτητής σε μία από τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία της, στο περίφημο 0-4 από τον Ολυμπιακό Βόλου τη σεζόν 2010-11.

Γενικότερα, στα 11 ματς που η ΑΕΚ έχει «συναντήσει» τον Μάνταλο, έχει καταφέρει να νικήσει μόλις στα 5!

Όμως, ο Καβαλιώτης διαιτητής δεν φέρνει γενικά γούρι ούτε στον Ολυμπιακό, αφού μαζί του οι «ερυθρόλευκοι» έχουν πετύχει μόλις 5 νίκες σε 13 αγώνες! Ένα αρνητικό στατιστικό για τον Ολυμπιακό, που πολύ δύσκολα το συναντάς με άλλον διαιτητή, καθώς με τους περισσότερους, οι Πειραιώτες έχουν συντριπτικά ποσοστά νικών!

Ας δούμε αναλυτικά όλα τα ματς των δύο ομάδων με διαιτητή τον Μάνταλο:

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΑΕΚ ΜΕ ΔΙΑΙΤΗΤΗ ΤΟΝ ΜΑΝΤΑΛΟ:

2016-17: ΑΕΚ-Ατρόμητος 2-2, ΑΕΚ-Παναιτωλικός 0-0.

2015-16: ΑΕΚ-ΠΑΣ Γιάννινα 3-1, Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 0-0, ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 2-1 (πλέι οφ).

2012-13: ΑΕΚ-Βέροια 2-1.

2010-11: ΑΕΚ-Ολυμπιακός Βόλου 0-4, ΑΕΚ-Πανιώνιος 1-1, ΑΕΚ-Ατρόμητος 1-0, ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 3-0 (πλέι οφ), ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 0-1 (Κύπελλο, β’ ημιτελικός).

ΣΥΝΟΛΟ (σε 11 ματς): 5 νίκες, 4 ισοπαλίες, 2 ήττες, 14-11 γκολ.

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΜΕ ΔΙΑΙΤΗΤΗ ΤΟΝ ΜΑΝΤΑΛΟ:

2016-17: Ξάνθη-Ολυμπιακός 0-2.

2015-16: Καλλονή-Ολυμπιακός 0-2.

2014-15: Ολυμπιακός-ΠΑΣ Γιάννινα 2-2, Πανιώνιος-Ολυμπιακός 2-2.

2013-14: Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 0-1, Ολυμπιακός-Αστέρας Τρ. 4-0 (Κύπελλο, φάση 16), Ατρόμητος-Ολυμπιακός 1-1 (Κύπελλο, β’ προημιτελικός), ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 1-0 (Κύπελλο, β’ ημιτελικός).

2012-13: Ολυμπιακός-Αστέρας Τρ. 1-0, ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 1-1, Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 2-2, Ολυμπιακός-Ατρόμητος 2-3.

2010-11: ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 1-0 (Κύπελλο, β’ προημιτελικός).

ΣΥΝΟΛΟ (σε 13 ματς): 5 νίκες, 5 ισοπαλίες, 3 ήττες, 20-13 γκολ.

Δέκα ντέρμπι αλλά μόλις πέρσι διεθνής λόγω… ψαριών!

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι ο Σταύρος Μάνταλος έχει πολύ μεγάλη εμπειρία από ντέρμπι, καθώς έχει σφυρίξει στην καριέρα του 10 αγώνες μεταξύ των λεγόμενων «μεγάλων» ομάδων του ελληνικού πρωταθλήματος. Κατά μέσο όρο, δηλαδή, διευθύνει δύο ντέρμπι τη σεζόν!

Παρ’ όλα αυτά, ντέρμπι μεταξύ της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού σε οποιαδήποτε έδρα εκ των δύο, σφυρίζει για πρώτη φορά! Με αντιπάλους τον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ, όμως, έχει διευθύνει 4 ντέρμπι της ΑΕΚ και 5 του Ολυμπιακού!

Σχήμα οξύμωρο, ωστόσο, είναι, ότι ενώ αρχής γενομένης από το 2010 έχει αποκτήσει τόσο μεγάλη εμπειρία από ντέρμπι, η ΕΠΟ τον έχρισε διεθνή μόλις πέρσι! Οι… κακές γλώσσες λένε, ότι ήταν να γίνει διεθνής από το 2014, αλλά «πλήρωσε» τις αποφάσεις του στον ημιτελικό του Κυπέλλου της περιόδου 2013-14 ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό στην Τούμπα, ο οποίος είχε ξεκινήσει με 45λεπτη καθυστέρηση επειδή είχαν τοποθετηθεί… ψάρια στον πάγκο των «ερυθρόλευκων». Ο Ολυμπιακός δεν ήθελε να ξεκινήσει το παιχνίδι και αντέδρασε έντονα, όμως ο Μάνταλος διεξήγαγε το ματς κανονικά και οι «ερυθρόλευκοι» ηττήθηκαν εν τέλει με 1-0.

Αναλυτικά όλα τα ντέρμπι του Μάνταλου μεταξύ των τεσσάρων «μεγάλων» ομάδων:

2010-11: ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 1-0 (Κύπελλο), ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 0-1 (Κύπελλο), ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 3-0 (πλέι οφ).

2012-13: ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 1-1, Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 2-2.

2013-14: Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 0-1, ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 1-0 (Κύπελλο).

2014-15: Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ 4-3.

2015-16: Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 0-0, ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 2-1 (πλέι οφ).

Το ΑΕΚ-ΠΑΣ Γιάννινα και ο Τσαχειλίδης…

Στην καριέρα του ο Μάνταλος έχει προκαλέσει αρκετές συζητήσεις με τα σφυρίγματά του, ωστόσο έφτασε να προκαλεί συζητήσεις ακόμα και όταν… σφυρίζει καλά!

Στο περσινό ΑΕΚ-ΠΑΣ Γιάννινα 3-1 για παράδειγμα, οι Ηπειρώτες είχαν τελειώσει το ματς με εννιά παίκτες (η δεύτερη κίτρινη στον Μιχαήλ θεωρήθηκε τραβηγμένη, αλλά θα μπορούσε να τη δεχτεί νωρίτερα), δόθηκε ένα καθαρό πέναλτι στην ΑΕΚ, ενώ δόθηκε ακόμα ένα το οποίο τελικά πήρε πίσω (ορθώς) ο Μάνταλος, έπειτα από συνεννόηση με τον βοηθό του.

Παρ’ όλα αυτά, ο «ερυθρόλευκος» Τύπος ξεσάλωσε εναντίον του διαιτητή για εκείνο το ματς (προφανώς όχι… αυθόρμητα)! Μάλιστα, πληροφορίες που είδαν τότε το φως της δημοσιότητας, ανέφεραν ότι η διαιτησία του Μάνταλου (που κατά κοινή ομολογία ήταν γενικά καλή) στο συγκεκριμένο παιχνίδι, αποτέλεσε έναν από τους λόγους για τους οποίους η ΕΠΟ καρατόμησε τον Γιάννη Τσαχειλίδη από τη θέση του υπεύθυνου ορισμού διαιτητών στην ΚΕΔ…

Koriopolis και υποβιβασμός…

Ο Σταύρος Μάνταλος μπήκε στον πίνακα των διαιτητών της Super League το καλοκαίρι του 2010, όμως ακριβώς ένα χρόνο αργότερα, η ΕΠΟ τον υποβίβασε στη Football League, καθώς μόλις είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο των στημένων αγώνων και σε κάποιες συνομιλίες που είχε καταγράψει η ΕΥΠ γινόταν αναφορά στο όνομά του.

Για τον ίδιο όμως, δεν στοιχειοθετήθηκε κατηγορία σε βάρος του και έτσι οι εισαγγελικές αρχές δεν του άσκησαν ποινική δίωξη. Ο υποβιβασμός του ερχόταν σε αντίθεση με την τακτική που ακολουθήθηκε σε άλλες περιπτώσεις από την ΕΠΟ, αφού διαιτητές στους οποίους ασκήθηκε ποινική δίωξη παρέμειναν κανονικά στους πίνακες (π.χ. Καλόπουλος) ή άλλοι πήραν ακόμη και προαγωγή (π.χ. Δημητρόπουλος που ανήλθε από την Football League στην Super League)!

Το καλοκαίρι του 2012 ο Μάνταλος επανήλθε στη Super League και όπως προαναφέραμε πέρσι χρήστηκε διεθνής.

Τον Οκτώβριο του 2013 καλείται ως μάρτυρας στην πρώτη δίκη για το Koriopolis (δίκη Ψωμιάδη), όπου μεταξύ άλλων αναφέρει στο δικαστήριο: «Δεν έχω δώσει δικαίωμα ποτέ σε κανέναν πρόεδρο να με χαρακτηρίσει κόκκινο, μπλε ή πράσινο…».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι το 2013 ο Μάνταλος ανήκε στην Σύνδεσμο Αθηναίων διαιτητών, αλλά πήρε μεταγραφή στην ιδιαίτερή του πατρίδα λόγω μόνιμης εγκατάστασης για επαγγελματικούς λόγους.

Μέχρι σήμερα στην καριέρα του ως διαιτητής, έχει διευθύνει 81 αγώνες Super League, 38 αγώνες Football League, 21 αγώνες Γ’ Εθνικής και 20 ματς Κυπέλλου.

Με εγγύηση Μπίκα το ντέρμπι

Ανεξάρτητα από το πώς θα τα πάει στο ντέρμπι ο Σταύρος Μάνταλος, υπάρχει ασφάλεια και βεβαιότητα ότι η διαιτησία του θα κριθεί αντικειμενικά και χωρίς σκοπιμότητες. Κι αυτό διότι θα αξιολογηθεί από τον Γιώργο Μπίκα, τον οποίο όρισε η ΚΕΔ ως παρατηρητή διαιτησίας του ντέρμπι.

Ο πρώην επικεφαλής της επιτροπής διαιτησίας θεωρείτο ούτως ή άλλως αξιόπιστος και εκτός «συστήματος». Φάνηκε άλλωστε το πόσο ανεπιθύμητος ήταν από το ποδοσφαιρικό παρακράτος με τον εμπρησμό του σπιτιού του στη Χαλκιδική, εξαιτίας του οποίου παραιτήθηκε από το αξίωμά του. Η επιλογή Μπίκα αποτελεί εγγύηση ότι αν ο Μάνταλος και οι βοηθοί του τα κάνουν μαντάρα, θα παραπεμφθούν.

Μάνταλος με ΑΕΚ και Ολυμπιακό: Συνήθως… γκέλα!