MENU

Μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσε έτσι ξαφνικά να προκληθεί αιτία πολέμου για τους στίχους ενός ποδοσφαιρικού αθλητικού / ύμνου. Το SDNA δίνει κι άλλο νερό στον μύλο της αντιπαράθεσης, παρουσιάζοντας (σχεδόν) ΟΛΟΥΣ τους ύμνους των επαγγελματικών (κι όχι μόνο) ομάδων της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας τα σημεία που η ποιητική αδεία μπορεί να ανάψει τα αίματα. Και χωρίς να θέλουμε να σας... σοκάρουμε, πρέπει να σας «αποκαλύψουμε» ότι οι περισσότεροι ύμνοι των ομάδων, σας λένε τόσα χρόνια... ψέματα!

Γιατί, αλήθεια σας το λέμε, οι φίλαθλοι της Σάντος κοιμούνται ήσυχοι τα βράδια και δεν ξυπνούν βλέποντας στον ύπνο τους τον... εφιάλτη του Κώστα Πολυχρονίου. Ο Πελέ, ίσως, γιατί το κλωτσίδι που είχε φάει εκείνη τη μέρα, όντως θα του έχει μείνει αξέχαστο! Επίσης, είναι σίγουρο ότι ο εμπνευστής του ύμνου του Παναθηναϊκού που μίλαγε για «παντοτινό πρωταθλητή σε όλα τα σπορ», δεν θα μπορούσε να προβλέψει την... εξαφάνιση των περισσότερων τμημάτων του πάλαι ποτέ κραταιού σε όλα τα αθλήματα Παναθηναϊκού, εδώ και κάμποσα χρόνια. Άσε το άλλο...

Σας διαβεβαιώνουμε ότι ο λόγος που η ΦΙΦΑ είχε αλλάξει πριν από πολλά χρόνια τα ξύλινα δοκάρια των ποδοσφαιρικών γηπέδων αντικαθιστώντας τα με μεταλλικά, δεν οφείλεται στο... γκρέμισμά τους από σουτ των ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ. Αλήθεια σας το λέμε, μέχρι στιγμής κανένας παίκτης της Ένωσης δεν έχει σπάσει δοκάρι!

Και επίσης, στη Θεσσαλονίκη, οφείλουμε να σας μεταφέρουμε και μια αποκλειστική πληροφορία που έρχεται απί Ισπανία πλευρά. Ο Μέσι και ο Ρονάλντο ένα δέος για την Τούμπα το αισθάνονται, αλλά... τρέμουλο δεν το λες!

Είπαμε, πλακίτσα κάνουμε. Και επειδή είναι αδύνατο να ασχοληθούμε σοβαρά με μία κόντρα που ξέσπασε ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό για το ποιος ύμνος των δύο «αιωνίων» λέει αλήθεια, ιδού και άλλα επίμαχα σημεία ύμνων ελληνικών ομάδων. Τώρα που κάναμε την αρχή... ας πλακωθούμε για όλους!

ΥΜΝΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

Που να εστιάσεις: Στο ανεβαστικό ξεκίνημα με τα συνθεσάιζερ, αλλά και στο εδάφιο: "Τρέμουν στο άκουσμά σου Ολυμπιακέ, κι ακόμα σε θυμούνται η Σάντος και ο Πελέ".

ΥΜΝΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ

Που να εστιάσεις: Στην μελήριτη φωνή του Γιάννη Βογιατζή και στο εδάφιο που έχει γίνει casus belli "πρωταθλητή σ' όλα τα σπορ παντοτινέ".

ΥΜΝΟΣ ΑΕΚ

Που να εστιάσεις: Στην σέρτικη πενιά με το μπουζούκι στο ξεκίνημα, αλλά και στο δυναμικό ξεκίνημα με το: "αναστενάζουν τα γκολπόστ και τα δοκάρια σπάζουν, της Ένωσης οι αετοί τα δίχτυα κομματιάζουν".

ΥΜΝΟΣ ΠΑΟΚ

Που να εστιάσεις: Στον ρετρό ήχο, αλλά και στο... τρέμουλο που προκαλεί ο στίχος: "ΠΑΟΚ, ΠΑΟΚ τρέμουν το όνομα σου και στο πέρασμα σου τρέμει όλη η γη".

ΥΜΝΟΣ ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ

Που να εστιάσεις: Στο δυναμικό μπάσιμο με το αρμόνιο που κορυφώνεται στον στίχο του Σάκη Αποσπόρη: Εκατό και πλέον χρόνια δόξα ιερή αιώνια, στεφανώθηκε. Φορτωμένος μεγαλεία απ' την Σμύρνη στην πλατεία, δεν αλώθηκε."

ΥΜΝΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

Που να εστιάσεις: Μοντέρνος στίχος, μοντέρνος ήχος, που σε κάνει να τα παρατάς όλα. Ακόμα την δουλειά και την παρέα σου…

ΥΜΝΟΣ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Που να εστιάσεις: Στην έντονη ηπειρωτική χροιά, στους "απόγονους του Πύρρου" με ολίγη από Άγιαξ και αλλά και στο δίστιχο: "ΠΑΣ, ΠΑΣ, ΠΑΣ και σίγουρα θα πας, στην Α' Εθνική ομάδα θρυλική". Μήπως εδώ χρειάζεται μία ανανέωση;

ΥΜΝΟΣ SKODA ΞΑΝΘΗ

Που να εστιάσεις: Στην μουσική σάμπα Ντε Τζανέιρο, αλλά και στην φράση: "μα κι αν ακόμα εγώ πεθάνω, κι αν ανέβω στο παράδεισο απάνω, την Ξάνθη πάλι θα την λατρεύω και ως τον άλλο κόσμο εκείνη θα πιστεύω".

ΥΜΝΟΣ ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΥ

Που να εστιάσεις: Στα έξοχα κίμπορντς που θυμίζουν καρναβάλι, αλλά και τα υπέροχα φωνητικά που θυμίζουν κλίμα από μπουάτ.

ΥΜΝΟΣ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΥ

Που να εστιάσεις: Στο εκπληκτικό σάλπισμα - εμβατήριο, αλλά και στον στίχο: "το κίτρινο, το μπλε, πανικός ολέ - ολέ"

ΥΜΝΟΣ ΑΕΛ

Που να εστιάσεις: Στην πενιά με το μπουζούκι στο ξεκίνημα, αλλά και στον στίχο: "Έντεκα αετοί του Ολύμπου, οι της Λαρίσης τα βλαστάρια, ποδοσφαιριστές ένας κι ένας της ΑΕΛ μας διαλεχτοί, που στα γήπεδα σα μπαίνουν τα χρυσά τους τα ποδάρια, όλοι οι φίλαθλοι φωνάζουν να του Ολύμπου οι αετοί".

ΥΜΝΟΣ ΑΡΗ

Που να εστιάσεις: Στην γλυκιά ευωδιά 60's που αποπνέει και τον στίχο: "Άρη Άρη, εσύ 'σαι το καμάρι. Άρη Άρη, ομάδα ξακουστή. Κι όποιος έρθει, αντίπαλος μ' εσένα, πρέπει πρώτα καλά να το σκεφτεί!"

ΥΜΝΟΣ ΗΡΑΚΛΗ

Που να εστιάσεις: Στην σκληρή ροκιά στο ξεκίνημα, που σταδιακά μετατρέπεται σε ποπ κατάσταση και αρρώστια που ο ασθενής τα βλέπει όλα μπλε.

ΥΜΝΟΣ ΟΦΗ

Που να εστιάσεις: Στο ότι έχει την υπογραφή του Μανώλη Ρασούλη, αλλά και στον στίχο: "Έμπα μες στο γήπεδο και ρίξε τους στ' αυτιά, ρίξε τους εφτά"!

ΥΜΝΟΣ ΠΛΑΤΑΝΙΑ

Που να εστιάσεις: Ξεκίνημα που θυμίζει λιγάκι ύμνο Ολυμπιακού, αλλά στίχοι που αλλάζουν το κλίμα: "Όλα τα καλά παιδιά παίζουνε στον Πλατανιά. Άσπρο - κόκκινο φοράνε, τη φανέλα τους τιμάνε".

ΥΜΝΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Που να εστιάσεις: Σκιαχτικό ξεκίνημα στην αρχή, που διαδέχεται κάτι σαν την τρομπέτα του Ατίλιο και κορυφώνεται με τον στίχο: "Η ομάδα είναι μόνο μια. Δεν υπάρχει σαν αυτή καμιά. ΑΟ Κέρκυρα την λένε και οι αντίπαλοι της κλαίνε γιατί χάνουν απ' τον ΑΟ καθαρά".

ΥΜΝΟΣ ΕΡΓΟΤΕΛΗ

Που να εστιάσεις: Στο μυθικό ξεκίνημα: "Έργο. Έργο. Έργο. Έργο, έργο, έργο, Εργοτέλη μου"...

ΥΜΝΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ

Που να εστιάσεις: Στην αίσθηση παλιού ελληνικού κινηματογράφου που αφήνει, αλλά και στον στίχο: "Ω Βέροια αδάμαστη, ομάδα τιμημένη περήφανη, ιστορική, δαφνοστεφανωμένη. Της δόξας είσαι γέννημα της νίκης το καμάρι, του Βέρμιου τη δύναμη και τoυ Ερμή έχεις πάρει".

ΥΜΝΟΣ ΑΤΡΟΜΗΤΟΥ

Που να εστιάσεις: Μοντέρνος, σκληρός ήχος, με του Ατρόμητου τα ανίκητα παιδιά, που ψάχνουν αντίπαλο και δεν βρίσκουν πουθενά!

ΥΜΝΟΣ ΠΙΕΡΙΚΟΥ

Που να εστιάσεις: Ύμνος σαφώς επηρρεασμένος από τον Όλυμπο και το δώδεκάθεο, με αποκορύφωμα τον στίχο: "Στου Όλυμπου τη κορυφή, κοντά στους 12 Θεούς, για να σκορπάς, για να σκορπάς τους κεραυνούς."

ΥΜΝΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Που να εστιάσεις: Το ξεκίνημα τα λέει όλα: "Σταυραετοί της Πίνδου, του κάμπου λιοντάρια"...

ΥΜΝΟΣ ΠΑΝΣΕΡΑΪΚΟΥ

Που να εστιάσεις: Beat που κόβει την ανάσα, σφυρίχτρες, κέφι και αποκορύφωμα με τον στίχο: "για σένα τραγουδώ μέχρι που χάνω την φωνή, μου εξουσιάζεις το κορμί και την ψυχή, είσαι αρρώστια ανίατη, κολλητική".

ΥΜΝΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Που να εστιάσεις: Μυρωδιά φαρ-ουέστ, Κλιντ Ιστγουντ, Τσαρλς Μπρόνσον και μια χούφτα δολάρια, σε μία μικρογραφία της μουσικής του Ένιο Μορικόνε...

ΥΜΝΟΣ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΥ

Που να εστιάσεις: Στο πολλά υποσχόμενο σόλο με το μπαγλαμαδάκι στο ξεκίνημα, αλλά και στην φράση: "Μπρος για το πρωτάθλημα ξανά. Θρησκείο και Θεός, ο Πανθρακικός".

ΥΜΝΟΣ ΛΑΜΙΑΣ

Που να εστιάσεις: Αιφνιδιαστικό ξεκίνημα που σε ξαφνιάζει: "Λαμία, Λαμία, Λαμία, ομάδα σαν κι εσένανε δεν λάτρεψα καμία"!

ΥΜΝΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΑΣΤΕΡΑ

Που να εστιάσεις: Μυστηριακοί ήχοι, που οδηγούν στο: "είναι φωτιά, είναι φωτιά. Είναι αγέρας. Είναι ο Αγρό, είναι ο Αγρό, είναι ο Αγροτικός Αστέρας"!

ΥΜΝΟΣ ΚΙΣΣΑΜΙΚΟΥ

Που να εστιάσεις: Ήχοι από την εξέδρα, που μετατρέπονται σε ένα ευχάριστο κρητικό άκουσμα: "Κισσαμικέ, Κισσαμικέ μες την καρδιά μου μόνο, εσένανε σημαία μου έχω και καμαρώνω".

ΥΜΝΟΣ ΑΙΓΙΝΙΑΚΟΥ

Που να εστιάσεις: Μάθημα ιστορίας που λέει: "Αιγινίς και Εθνικός έγιναν ένα για να κάνουν ομαδάρα μας εσένα!"

ΥΜΝΟΣ ΠΑΝΑΙΓΕΙΑΛΙΟΥ

Που να εστιάσεις: Σάλπισμα τρομπέτας που οδηγεί στο ρεφρέν: "Τους αντιπάλους τους τρομάζει, γιατί είναι ομάδα φοβερή, κι όλο το Αίγιο την στηρίζει όπου κι αν πάει κι όπου βρεθεί."

ΥΜΝΟΣ ΧΑΝΙΩΝ

Που να εστιάσεις: Κρητική μαντινάδα που ξεκινάει ηχηρά: "Βασιλιά του νησιού, Βασιλιά του νησιού, το όνομα σου παντού ταξιεύει και γαλάζιες καρδιές η φανέλα αυτή ζωντανεύει".

ΥΜΝΟΣ ΚΑΛΛΟΝΗΣ

Που να εστιάσεις: Κιθαρούλα, ευχάριστος, καθαρός ήχος και λόγια αληθινά: "Βάλτε κι απόψε στα πόδια σας φτερά και ορμήστε σαν λιοντάρια στο γήπεδο παιδιά".

ΥΜΝΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Που να εστιάσεις: Εμβατήριο άλλης εποχής με ρεφρέν: "για αυτά τα χρώματα, τα κιτρινόμαυρα, της Αναγέννησης τα ιερά".

ΥΜΝΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΣΜΥΡΝΗΣ

Που να εστιάσεις: Βγαλμένος από χωρωδιά, με μηνύματα άλλης εποχής: "Απόλλων, δαφνωστεφανωμένε της ομορφιάς είσαι ο Θεός. Κι από εσένανε πηγάζει το ήθος κι ο πολιτισμός"

ΥΜΝΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Που να εστιάσεις: Απλή μελωδιά που θυμίζει άλλες εποχές, αλλά βαθύς στίχος: "Υπάρχει ένας θρύλος, υπάρχει μόνο ένας Θεός. Είναι μες την Μεσσηνιά, η λατρεία χιλιάδων οπαδών"

ΥΜΝΟΣ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ

Που να εστιάσεις: Χιπ-χοπ, ραπ, low bap και δηλητηριώδεις ρίμες που τρομάζουν κάθε αντίπαλο...

Ο ύμνος είχε την δική του ιστορία... (vids)