MENU

Η πρώτη ελληνική ομάδα που τον εντόπισε ήταν ο ΠΑΣ Γιάννινα. Μετά από μία πολύ καλή σεζόν με τη φανέλα της Βίσλα Κρακοβίας, ο Καμερουνέζος άσος θα έπαιρνε μεταγραφή για τον «Άγιαξ της Ηπείρου» το 1997, όπου κι αγωνίστηκε για 2,5 χρόνια κερδίζοντας μαζί του την άνοδο για την Α' εθνική. Οπως ήταν φυσικό δεν άργησε να παρουσιαστεί η ευκαιρία για το βήμα παραπάνω κι αυτό είχε φόντο... ασπρόμαυρο. 

Ο 38χρονος (;) σήμερα Αρμάντο Φουτσίνι που πλέον έχει σταματήσει το ποδόσφαιρο, είχε γίνει μήλον της έριδος για ΠΑΟΚ και Ηρακλή τον Γενάρη του 2001 κι αφού πρώτα είχε κάνει προσφυγή τους Γιαννιώτες, αλλά εκείνος που κέρδισε την υπογραφή του ήταν ο Δικέφαλο. 

Στην Τούμπα ο Φουτσίνι έγινε ιδιαίτερα αγαπητός και ήταν από τους Αφρικανούς ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν με τη μεγαλύτερη επιτυχία στους Θεσσαλονικείς τα τελευταία χρόνια. Στις 5,5 σεζόν που έμεινε άλλωστε ο Καμερουνέζος στον ΠΑΟΚ πρόλαβε να πανηγυρίσει δύο Κύπελλα, που αποτελούν και τους τελευταίους τίτλους των «ασπρόμαυρων» από τότε! Το αποκορύφωμα μάλιστα της επιτυχημένης παρουσίας του στον Δικέφαλο για μία πενταετία, ήταν να κληθεί στο Κόπα Άφρικα του 2006, δίπλα μάλιστα σε σπουδαίους παίκτες όπως ο Ετό.Ποια ήταν η πραγματική του ηλικία;

Αν ψάξει κανείς την ημερομηνία γέννησης του Καμερουνέζου θα δει ως γενέθλια ημέρα του την 18η Νοέμβρη του 1976. Είναι όμως έτσι; Πρόκειται για το αιώνιο ερωτηματικό που υπάρχει με την ηλικία των Αφρικανών ποδοσφαιριστών κι απ' ό,τι φαίνεται δεν αποτελεί εξαίρεση κι ο Φουτσίνι. Ο μύθος άλλωστε στη γενέτειρά του, Ντουάλα θέλει τις οικογένειες εκείνης της εποχής να περιμένουν πρώτα να γεννηθούν 5-6 παιδιά για να τα δηλώσουν στο ληξιαρχείο. Τι σημαίνει αυτό; Οτι θα μπορούσε κάλλιστα να είναι 3-4 χρόνια μεγαλύτερος. Η κόντρα με τον Δικέφαλο και η διαμάχη ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκού

Οι πολύ καλές εμφανίσεις του Φουτσίνι με τον ΠΑΟΚ, προκάλεσαν και το ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού το καλοκαίρι του 2005. Επί μέρες ο Καμερουνέζος «έπαιζε» στο ρεπορτάζ του Τριφυλλιού, τα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για επαφές με την πλευρά του παίκτη και οι Θεσσαλονικείς δεν έμειναν αμέτοχοι. Πως απάντησαν; Με εξώδικο κατά του Παναθηναϊκού, ενώ κάλεσαν σε απολογία και τον παίκτη. 

Βέβαια πριν συμβούν όλα αυτά, οι σχέσεις του παίκτη με τους «ασπρόμαυρους» είχαν περάσει από μία μεγάλη κρίση, μιας και είχε καταθέσει προσφυγή για οφειλόμενα. Ο ΠΑΟΚ από την πλευρά του εξόφλησε ακολούθως τον παίκτη και τελικά δικαιώθηκε στην εκδίκαση της υπόθεσης πανηγυρικά με ψήφους 5-0 από την αρμόδια επιτροπή. Ο Φουτσίνι θα έμενε για μία ακόμα χρονιά στην ομάδα, πριν αποχωρήσει το 2006 για την ελβετική Σεν Γκάλεν. Δύο χρόνια μετά επέστρεψε στην Ελλάδα για χάρη του Διαγόρα Ρόδου όπου βέβαια δεν... μακροημέρευσε, αφού λόγω μίας καθυστερημένης επιστροφής του από άδεια, λύθηκε και το συμβόλαιό του. Ελληνικός πάντως ήταν και ο τελευταίος σταθμός της καριέρας του. Έπειτα της Κόλμαρ και Καπάζ, αποφάσισε να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια στην Καλλιθέα το 2013. «Παίζω άνετα ακόμα» 

Τι κι αν ολοκληρώνει -επίσημα- την τέταρτη (πιθανώς βέβαια να είναι και στην πέμπτη) δεκαετία της ζωής του; Ο Φουτσίνι πριν ένα χρόνο δήλωνε ότι θα μπορούσε με άνεση να παίξει ακόμα ποδόσφαιρο. «Ήμουν στο παιχνίδι Ηρακλής-ΠΑΟΚ, όλοι μου λέγανε έλα να παίξεις. Άκουγα συνέχεια, Φούτσι έλα να βάλεις ποδοσφαιρικά να παίξεις. Εγώ παίζω άνετα. Αφού πέρσι έπαιζα στην Καλλιθέα. Αλλά η αλήθεια είναι πως βαρέθηκα λίγο», ήταν χαρακτηριστικά η ατάκα του. 

Φυσικά δεν ξεχνάει και τον Άγγελο Αναστασιάδη με τον οποίο είχε μία εξαιρετική σχέση και τον χαρακτηρίζει ως και σήμερα έναν από τους καλύτερους προπονητές που συνεργάστηκε. Οσο για τον ποιον παίκτη του ΠΑΟΚ ξεχωρίζει; Το πρώτο όνομα που θα ακούσεις είναι αυτό του Δημήτρη Σαλπιγγίδη κι έπονται όλοι οι υπόλοιποι. 

Η «μαύρη Φεράρι» του ΠΑΟΚ