MENU

Αν μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις, ένα βίντεο είναι... ανεκτίμητης αξίας. Στην προκειμένη περίπτωση αυτό που δημοσιοποιήθηκε από την χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Νέας Φιλαδέλφειας. Οι τοποθετήσεις και οι ατάκες είναι από μόνες τους δυνατές, με κορυφαία αυτή του δημάρχου ότι «Ο χώρος είναι κοινόχρηστος, αν και καταπατημένος από τον Δήμο(!)», όμως μέσω του βίντεο μπορεί να διαπιστώσει κανείς το ύφος, τον τόνο...

Είναι δεδομένο ότι όποιος μπήκε στη διαδικασία να παρακολουθήσει αυτό το βίντεο, αντιλήφθηκε πόσο μεγάλη υπηρεσία έχει προσφέρει η ΑΕΚ με την τεράστια ωριμότητα, με την οποία έχει χειριστεί αυτή την κόντρα της με τον Δήμο τα τελευταία χρόνια.

Με την επιλογή της να αγνοεί τις δεκάδες προκλήσεις που συναντούσε συνεχώς από την άλλη πλευρά και να κρατά χαμηλά τους τόνους, γνωρίζοντας ότι ακόμη και αν έρθει μια στιγμή που το δίκιο της πλέον θα την πνίξει, μια πιθανή κλιμάκωση της έντασης (και) από τη δική της πλευρά θα οδηγούσε σε ακραίες καταστάσεις, μέσω των οποίων στο τέλος θα έχανε και το δίκιο της.

Στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει μια παραδοξότητα. Από τη μια πλευρά έχουμε μια ομάδα και τους οπαδούς της, μεταξύ των οποίων πάντα υπάρχουν και αυτοί που έχουμε καθιερώσει να λέμε... θερμόαιμους και από την άλλη μια δημοτική αρχή. Θα περίμενε κανείς ότι η τελευταία θα ήταν η πρώτη που θα αντιλαμβάνονταν το βάρος της ευθύνης να δείξει ωριμότητα σε μια διαμάχη (παρά τις όποιες διαφωνίες είναι προς επίλυση), απαιτώντας και από την άλλη πλευρά να πράξει το ίδιο.

Εδώ, η δημοτική αρχή ήταν εκείνη που από την πρώτη στιγμή επέλεξε τον δρόμο της σύγκρουσης και η ΑΕΚ αυτή που -έπειτα και από κάποια επεισόδια, τα οποία έδειξαν πόσο θα μπορούσαν να ξεφύγουν τα πράγματα- έδειξε την υπευθυνότητα να παίξει τον ρόλο της... βαλβίδας στη χύτρα, που εκτονώνει κάθε τόσο την πίεση. Και δεν άλλαξε η εν λόγω στάση της, όσο και αν αντιμετώπιζε νέες προκλήσεις... Τα «ΕρχόμαΣτΕ», τα περιπαικτικά και ειρωνικά δημοσιεύματα σε μπλογκς που είναι κοντά στον Δήμο και γενικότερα μια συνολική συγκεκριμένη στάση.

Μια στάση που ξεδιπλώνεται σε όλο το... μεγαλείο της και μπορεί να την αντιληφθεί κανείς πλήρως, από έναν διάλογο που υπάρχει στο βίντεο από τη συνεδρίαση του ΔΣ: Το σημείο στο οποίο ο Λύσανδρος Γεωργαμλής (που βρίσκεται εκεί ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης, αλλά η δημοτική αρχή τον... χρεώνει στην ΑΕΚ) ρωτά με μειλίχιο ύφος «μήπως υπάρχει κάποια προσωρινή λύση για αυτά τα τρία χρόνια, ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα με το γήπεδο;» και ο πρόεδρος του συμβουλίου του απαντά σχεδόν εξαγριωμένος από ένα σημείο και μετά ότι: «Δεν υπάρχει κάτι άλλο. Δεν υπάρχει προσωρινό. Είναι αυτό. Ή αυτό ή τίποτα»!

Το οξύμωρο δε, είναι ότι αν το δει κανείς τυπικά, ο Γεωργαμλής ρωτάει αν υπάρχει ένας τρόπος ώστε ο Δήμος που αυτή τη στιγμή παρανομεί να πάψει να παρανομεί μια ώρα αρχύτερα και οι απαντήσεις που παίρνει, άμεσες και έμμεσες ακολούθως από άλλους συμβούλους για το συγκεκριμένο θέμα, είναι σαν να τους... έκλεψε τα πορτοφόλια.

Βέβαια, τι να περιμένεις όταν ο Δήμαρχος εκφράζει την άποψη ότι αυτοί που ψήφισαν τον νόμο για το γήπεδο και τον αναγκάζουν να κινήσει πιο γρήγορα τις διαδικασίες για να μεταφέρει έναν από πριν ΠΑΡΑΝΟΜΟ χώρο μεταφόρτωσης σκουπιδιών μέσα από το Άλσος, θα πρέπει και να του βρουν τα χρήματα και τις λύσεις για να το κάνει!

Και λίγο αργότερα ακούς έναν δημοτικό σύμβουλο να λέει ότι αν ξεκινήσει το γήπεδο και δεν έχουν φύγει ακόμη τα σκουπίδια «θα παρκάρουμε τα απορριμματοφόρα στη Δεκελείας». Μια ερώτηση: Τι πιστεύει ότι θα λένε όσοι τον ψήφισαν για να βρίσκεται σήμερα εκεί, αν ξυπνήσουν μια μέρα και δουν το δρόμο γεμάτο σκουπιδιάρες;

Θα κατηγορούν την ΑΕΚ που έβαλε μπροστά το γήπεδό της και... χάλασε την ομορφιά να είναι τα σκουπίδια μέσα στην καρδιά του Άλσους, όπου βρίσκονταν παράνομα τόσα χρόνια; Ή θα κατηγορούν τη δημοτική αρχή που εξέλεξαν, ότι ήξερε δύο χρόνια πως θα έπρεπε να βρει μια λύση και τα μέλη της... έπλεκαν πουλόβερ;

Εκτός αν το πολιτικό τους πρόγραμμα εξαντλείται στο να κάνουν τη ζωή της ΑΕΚ δύσκολη, στην προσπάθειά της να αποκτήσει ξανά ένα σπίτι, εκεί που ΥΠΗΡΧΕ το παλιό της. Σε αυτή την περίπτωση, μάλλον, θα πρέπει να σκέφτονται ήδη την παραίτηση, γιατί το... έργο τους σε λίγες μέρες ολοκληρώνεται με αποτυχία.

Παρά τις προσφυγές στο ΣτΕ, τις παρατάσεις στη διαβούλευση για τη ΜΠΕ, την αναβλητικότητα για την υψομετρική μελέτη και τόσα άλλα, η ΑΕΚ εδώ και λίγες ημέρες έχει τελειώσει με πάσα επισημότητα ΟΛΕΣ τις εκκρεμότητες από την πλευρά της και πλέον περιμένει να περάσει ο φάκελος της από το ΚΕ.Σ.Α. του ΥΠΑΠΕΝ και να εκδοθεί η άδεια. Σε κάποιες μέρες θα έχει στα χέρια της το χαρτί που θα της επιτρέψει να... βάλει μπουλντόζες.

Εδώ και 13 ολόκληρα χρόνια, εκατοντάδες χιλιάδες φίλων της ΑΕΚ έβλεπαν σε αυτό το οικόπεδο τα όνειρά τους να παραμένουν μπάζα. Το πλήρωμα του χρόνου επιτέλους έφτασε. Και κάποιοι πρέπει να χωνέψουν, έστω και ως αναγνώριση ήττας (όσο λυπηρό κι αν είναι να σκέφτονται έτσι, αν σκέφτονται έτσι), πως τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει πια την εκπλήρωση αυτών των ονείρων...

Υ.Γ.: Η ατάκα που... έγραψε πάντως, ήταν αυτή μιας δημοτικής συμβούλου που τόνισε ότι «όπως η πολιτεία έκανε τα πάντα για να γίνει το γήπεδο...». Η ΑΕΚ θα πάρει -πρώτα ο θεός- την άδεια στα χέρια της λίγο πριν συμπληρωθούν τρία χρόνια(!) από την ημέρα που ξεκίνησε τις διαδικασίες. Δηλαδή, αν η πολιτεία δεν έκανε... «τα πάντα», πόσες δεκαετίες θα χρειάζονταν;

Το έργο τους ολοκληρώθηκε με αποτυχία...