MENU

Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά στιγμιότυπα στη χθεσινή συνάντηση της Λάρισας με τον Ολυμπιακό ήταν τα δυνατά πλάγια του Οβούσου-Ανσά Κόντορ. Μάλιστα ένα τέτοιο ήταν που στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης έφερε το γκολ του Γκόλια με το οποίο οι «βυσσινί» πανηγύρισαν μία σημαντική νίκη επί των πρωταθλητών Ελλάδας.

Μπορεί ο συγκεκριμένος τρόπος να φαντάζει παράταιρος στο μάτι, ωστόσο δεν είναι κάτι που συναντάται για πρώτη φορά στα γήπεδα. Σε αρκετές περιπτώσεις ομάδες με δυνατότερο αντίπαλο έχουν χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο «όπλο» προκειμένου να βάλουν στην περιοχή του έναν δυνατότερο αντίπαλο. Το μόνο που αρκεί είναι να διαθέτουν κάποιον παίκτη με... δυνατά χέρια.

Τέτοιος ήταν ο Γκανέζος μπακ της Λάρισας, Οβούσου-Ανσά Κόντορ, ο οποίος θύμισε χαρακτηριστικές περιπτώσεις τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό που συνήθιζαν να ακολουθούν τη συγκεκριμένη τακτική.

Ένας αντίστοιχος ήταν τη δεκαετία του 80' ο Λάκης Σημαιοφορίδης, ο οποίος για τρεις σεζόν (1980-1983) αγωνίστηκε και στον Παναθηναϊκό. Χαρακτηριστικό το πλάγιο από το προήλθε το γκολ της Καστοριάς στο 5-2 του τελικού του Κυπέλλου του 1980 επί του Ηρακλή.

Το ίδιο και ο Σταύρος Παπαδόπουλος, ο οποίος αγωνίστηκε από τα μέσα της δεκαετίας του 70' ως τα μέσα δεκαετίας του 80' στον Ολυμπιακό.

Τα δυνατά πλάγια-καμινάδες ήταν μια αγαπημένη τακτική της Στόουκ επί εποχής Τόνι Πιούλις. Ρόρι Ντέλαπ φυσικά εν δράση...

Τα δυνατά πλάγια σαν σέντρες εφαρμόστηκαν και από τον Άρον Γκούναρσον της Εθνικής Ισλανδίας στο Euro.

http://www.youtube.com/embed/N19dPYIM7m8?modestbranding=0&showinfo=0&playsinline=1

Δυνατό χέρι αποδείχθηκε πως έχει και ο Σέρβος υψηλόσωμος αμυντικός Λιούμπο Μπαράνιν, ο οποίος τα τελευταία δύο χρόνια αγωνίζεται στην Κουαντάν της Μαλαισίας.

Και βέβαια ο πλάγιος μπακ της Λέστερ, Κρίστιαν Φουξ...

https://twitter.com/FuchsOfficial
Τα δυνατότερα πλάγια: Από τον Ντέλαπ... στον Κόντορ! (vids)