MENU
Χρόνος ανάγνωσης 9’

Παναθηναϊκός: Όλες οι μεταγραφές επί προεδρίας Γιάννη Αλαφούζου

0

Ο Γιάννης Αλαφούζος μπήκε στα δρώμενα του Παναθηναϊκού τον Μάιο του 2012, με την ίδρυση της Παναθηναϊκής Συμμαχίας 2012, η οποία πήρε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της «πράσινης» ΠΑΕ από τον Γιάννη Βαρδινογιάννη.

Πολλοί ήταν εκείνοι που δεν είδαν με καλό μάτι αυτή την κίνηση, καθώς θεώρησαν ότι ο Παναθηναϊκός δεν θα απεμπλακεί από την οικογένεια Βαρδινογιάννη.

Οι κινήσεις και οι προσπάθειες, όμως, του Γιάννη Αλαφούζου, τους διέψευσαν. Χωρίς να έχει υποσχεθεί πολλά, ο νέος -τότε- πρόεδρος του «τριφυλλιού» προχώρησε στην εφαρμογή «μνημονίου» ώστε να σώσει το καράβι που πήγαινε ολοταχώς προς τα βράχια.

Φυσικά, έκανε πολλά λάθη, από τα οποία, όπως φαίνεται σήμερα, τέσσερα καλοκαίρια μετά, ο κ. Αλαφούζος έχει μάθει από αυτά.

Μία ματιά να ρίξει κανείς στις κινήσεις που γίνονται κάθε καλοκαίρι από το 2012 και μετά, τους ανθρώπους που λαμβάνουν τις αποφάσεις, θα καταλάβει εύκολα ότι ο Παναθηναϊκός έχει κάνει τεράστια βήματα προόδου, για να μην πούμε άλματα.

Ο Φερέιρα, ο Φάμπρι και οι... παίκτες-φαντάσματα

Προπονητής της 1ης περιόδου του Γιάννη Αλαφούζου, ήταν ο Ζεσουάλδο Φερέιρα, ο οποίος βρισκόταν ήδη στον «πράσινο» πάγκο από τον Νοέμβριο του 2010. Η εμπιστοσύνη του ιδιοκτήτη του ΣΚΑΪ στο πρόσωπο του Πορτογάλου προπονητή ήταν «τυφλή», κάτι που τον οδήγησε σε λάθος επιλογές, οι οποίες συνεχίστηκαν με την καταστροφική πρόσληψη του Φάμπρι τον Ιανουάριο του 2013.

Μέχρι τα τέλη Μαρτίου της ίδιας χρονιά, όταν και απολύθηκε ο Ισπανός τεχνικός, συνέβησαν απίθανα πράγματα στον Παναθηναϊκό, και φόρεσαν παίκτες-φαντάσματα τη φανέλα του.

Παρένθεση: γιατί τα λέμε, όμως, όλα αυτά; Για να δώσουμε έμφαση σε αυτό που χτίζεται σήμερα από τον Αντρέα Στραματσόνι και τον Ζιλμπέρτο Σίλβα, φυσικά με τον Γιάννη Αλαφούζο να είναι αυτός που βάζει το χέρι στην τσέπη και να ικανοποιεί τα «θέλω» των δύο ανδρών.

Δεν θα μπούμε καν στη διαδικασία να συγκρίνουμε το ρόστερ της πρώτης χρονιάς με της φετινής, καθώς είναι... η μέρα με τη νύχτα. Κλείνει η παρένθεση.

Το πρότζεκτ Αναστασίου που τράβηξε... μισή χρονιά

Ακόμη και το επόμενο καλοκαίρι, το 2013, όταν ανέλαβε το τιμόνι της ομάδας ο Γιάννης Αναστασίου, έγιναν αρκετά λάθη, αλλά και ένα τεράστιο καλό. Η υπογραφή του στολιδιού εν ονόματι Μάρκους Μπεργκ.

Το πρότζεκτ με τον Αναστασίου στον πάγκο «δούλεψε» καλά την 1η χρονιά με την κατάκτηση του Κυπέλλου και το θεαματικό ποδόσφαιρο στο 2ο μισό του πρωταθλήματος, εκτός του 0-3 στο «Γ. Καραϊσκάκης», αλλά από την επόμενη χρονιά έγιναν -ξανά- πίσω βήματα. Και στο θέαμα που -δεν- παρουσιάζε η ομάδα στο χορτάρι, αλλά και στις μεταγραφές τύπου Μπούρμπου.

Η σεζόν 2014/15 ήταν η τελευταία χρονιά που οι «πράσινοι» αγωνίστηκαν σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης αλλά κανένας δεν θέλει να τη θυμάται.

Πέρυσι, ο Παναθηναϊκός υπέστη τον πιο οδυνηρό αποκλεισμό της ιστορίας του από την Καμπάλα και τον πήρε από κάτω για όλο το υπόλοιπο της χρονιάς. Ή μήπως όχι;

Ο Στραματσόνι, η γκρίνια, και το χτίσιμο από την αρχή

Ο Γιάννης Αναστασίου έφυγε τον Νοέμβρη, ο Αντρέα Στραματσόνι ανέλαβε λίγο αργότερα και άρχισε να χτίζει σιγά-σιγά τον νέο, σημερινό, Παναθηναϊκό.

Τα σημάδια βελτίωσης στον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας δεν έκαναν την εμφάνισή τους ούτε καν στα play-off και οι «πράσινοι» έχασαν το εισιτήριο των προκριματικών των Champions League, με την γκρίνια για τον Ιταλό τεχνικό, όλο και να αυξάνεται.

Ο Αντρέα Στραματσόνι, όμως, δεν πτοήθηκε. Γνώριζε ότι οι μεταγραφές που έκανε τον περασμένο Ιανουάριο και εκείνες που είχε στο μυαλό του -και πραγματοποίησε- το φετινό καλοκαίρι, θα δώσουν στον Παναθηναϊκό τεράστια αναβάθμιση ποιότητας, προσωπικότητας και πρεστίζ.

Οι δυνατές μεταγραφικές κινήσεις, 10 στον αριθμό, και η πρόκριση στους ομίλους του Europa League, επανέφεραν τη θετική αύρα στους φιλάθλους του Παναθηναϊκού μετά από πολύ μεγάλο διάστημα. Κι αυτό είναι από τα πιο σημαντικά υλικά για να φτιαχτεί μια δυνατή ομάδα.

Ξεχάσαμε κάτι; Μα φυσικά ο ρόλος του Ζιλμπέρτο Σίλβα σε όσα έχουν γίνει φέτος στο «τριφύλλι» είναι τεράστιος, και δεν χρειάζεται και πολλή ανάλυση για το πόσο σημαντικό κεφάλαιο είναι ο Βραζιλιάνος αστέρας για την ιστορία του Παναθηναϊκού.

Το αν θα καταφέρει ο Στραματσόνι να βγάλει διάρκεια σε όσα είδαμε στα 4 μέχρι στιγμής επίσημα παιχνίδια, είναι στο δικό του χέρι και στα... πόδια των ποδοσφαιριστών του. Τα υλικά πάντως υπάρχουν, ο κόσμος είναι «φτιαγμένος» για τα καλά και το φετινό ρόστερ είναι μακράν ένα από τα πιο ποιοτικά και πλήρες της ιστορίας του, παρά τους λίγους Έλληνες που βρίσκονται σε αυτό.

Τόσοι ήρθαν, τόσοι έφυγαν

Για να καταλάβει κανείς το... extreme makeover που έχει γίνει στον Παναθηναϊκό μέσα σε λίγους μόλις μήνες, αξίζει να ρίξει μια ματιά στο περσινό και στο φετινό ρόστερ. Πόσοι προπονούνται σήμερα στο Κορωπί σε σχέση με πέρυσι τέτοια εποχή; 11 ποδοσφαιριστές. 11 από τους 33 πέρυσι! Τους θέλετε και ονομαστικά; Στιλ, Κοτσόλης, Τελάντερ, Κουτρουμπής, Ευαγγέλου, Χουχούμης, Μαρινάκης, Ζέκα, Λουντ, Στάικος και Μπεργκ.

Πόσοι προστέθηκαν από τον Ιανουάριο και μετά, και βρίσκονται μέχρι και σήμερα στο «πράσινο» στρατόπεδο; 17! Τον Ιανουάριο ήρθαν 7, οι: Ο. Βλαχοδήμος, Μολέδο, Μέστο, Βιγιαφάνιες, Μπουμάλ, Λέτο, Π. Βλαχοδήμος (σ.σ. δεν υπολογίζουμε Εβαντζελίστα και Μαμούτε που ήρθαν για 6 μήνες δανεικοί και έφυγαν), και φέτος το καλοκαίρι άλλοι 10: Ιβανόφ, Ρέις, Χουλτ, Ιμπάρμπο, Γουακάσο, Λεντέσμα, Ρινάλντι, Κουλιμπαλί, Εμποκού και Σαμπά.

Συνολικά, από όταν ανέλαβε ο Γιάννης Αλαφούζος, ο Παναθηναϊκός έχει πάρει 61 ποδοσφαιριστές, είτε με μεταγραφή, είτε ελεύθερους, είτε δανεικούς, και έχει αποδεσμεύσει/πουλήσει 75 παίκτες!

Το ποσό που έχει δαπανηθεί σε ομάδες για την απόκτηση ορισμένων εκ των 61, αγγίζουν τα 5.000.000€, χωρίς σε αυτά να υπολογίζονται τα συμβόλαια των παικτών αλλά και αρκετών δανεικών.

Απ' την άλλη, τα χρήματα που μπήκαν στο «πράσινο» ταμείο από τις πωλήσεις ξεπερνούν τα 10.000.000€. Ποσό που κρούει το καμπανάκι των ιθυνόντων του Παναθηναϊκού, καθώς έφυγαν σημαντικοί ποδοσφαιριστές, χωρίς να υπάρξει χρηματικό όφελος για τον Παναθηναϊκό. Τα 5 εκατομμύρια ευρώ μάλιστα, ήρθαν από πωλήσεις που έγιναν μόνο το καλοκαίρι του 2014!

Αξίζει να τονίσουμε επίσης, ότι από το 2012 που ανέλαβε τα ηνία του Παναθηναϊκού ο Γιάννης Αλαφούζος, οι ποδοσφαιριστές που βρίσκονται σήμερα στο «πράσινο» ρόστερ είναι οι Ζέκα, Κοτσόλης, Χουχούμης και Μαρινάκης.

Που σημαίνει ότι 4 από τους 33 που έκαναν προετοιμασία το καλοκαίρι του 2012, βρίσκονται ακόμη στο «τριφύλλι».

Δείτε παρακάτω αναλυτικά τα πάρε-δώσε από το καλοκαίρι του 2012 και μετά:

2012/13

  1. Αντρέ Πίντο (ελεύθερος)
  2. Πάπε Σο (ελεύθερος)
  3. Σέμα Βελάσκες (ελεύθερος)
  4. Ιμπραΐμ Σισοκό (Βόλφσμπουργκ-δανεικός 100.000€)
  5. Κουίνσι Οβούσου-Αμπέγιε (ελεύθερος)
  6. Κώστας Μπαρμπαρούσης (δανεικός από Αλάνια)
  7. Μπρούνο Φορναρόλι (ελεύθερος)

Ιανουάριος 2013

  1. Λουτσιάνο Φιγκερόα (ελεύθερος)
  2. Γιοχέι Καζιγιάμα (δανεικός από Τόκιο)
  3. Παναγιώτης Σπυρόπουλος (Πανιώνιος-40.000€)
  4. Θανάσης Ντίνας (Παναχαϊκή-150.000€)
  5. Χοκίν Εσπάρθα (ελεύθερος)
  6. Νίκι Κάιπερ (δανεικός από Τβέντε)
  1. Γιώργος Καραγκούνης (Φούλαμ-ελεύθερος)
  2. Κώστας Κατσουράνης - Οκτώβριος (ελεύθερος)
  3. Σωτήρης Νίνης (Πάρμα-ελεύθερος)
  4. Σίλβα Κλέιτον (Καϊσερίσπορ-ελεύθερος)
  5. Σεντρίκ Καντέ (Σοσό-ελεύθερος)
  6. Γιόσου Σαριέγκι (τέλος καριέρας)
  7. Σιμάο Μάτε Τζούνιορ (Σαντόνγκ Λούντενγκ-ελεύθερος)
  8. Ματίας Μπίαρσμιρ (Γκέτεμποργκ-ελεύθερος)
  9. Χρήστος Μελίσσης (Πανθρακικός-ελεύθερος)
  10. Γιώργος Ιωαννίδης (ΟΦΗ-ελεύθερος)
  11. Νταμιέν Πλεσί (Αρλ-Αβινιόν - ελεύθερος)
  12. Σωτήρης Λεοντίου (Απόλλων Σμύρνης-ελεύθερος)
  13. Γκέργκελι Ρούντολφ (Τζένοα-τέλος δανεισμού)

Ιανουάριος 2013

  1. Σεμπάστιαν Λέτο (ελεύθερος)
  2. Λουκάς Βύντρα (Λεβάντε-ελεύθερος)
  3. Νίκος Σπυρόπουλος (Κίεβο Βερόνα-ελεύθερος)
  4. Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος (Μπολόνια-ελεύθερος)
  5. Αντώνης Πετρόπουλος (ΑΕΚ-ελεύθερος)

2013/14

  1. Γκόρντον Σίλντενφελντ (δανεικός από Ντιναμό Μόσχας)
  2. Γιώργος Κουτρουμπής (ελεύθερος)
  3. Ντάνιελ Πράνιτς (ελεύθερος)
  4. Νάνο (ελεύθερος)
  5. Νταβίντ Μέντες (ελεύθερος)
  6. Μεχντί Αμπέντ (δανεικός από Νιούκαστλ)
  7. Αμπντούλ Ατζαγκούν (200.000€-Ντόλφιν)
  8. Εμίρ Μπαϊράμι (ελεύθερος)
  9. Βίκτωρ Κλωναρίδης (ελεύθερος)
  10. Νίκος Καρέλης (80.000€-Άμκαρ)
  11. Μλάντεν Πέτριτς - Ιανουάριος (ελεύθερος)
  12. Μάρκους Μπεργκ (ελεύθερος)
  13. Αντριάν Μπαλμπόα (δανεικός από Τσερίτο)
  1. Ορέστης Καρνέζης (Ουντινέζε-800.000€)
  2. Ζαν-Αλέν Μπουμσόνγκ (τέλος καριέρας)
  3. Γιούρκας Σεϊταρίδης (τέλος καριέρας)
  4. Βιτόλο (Ελάζιγκσπορ-ελεύθερος)
  5. Χάρης Μαυρίας (Σάντερλαντ-3.000.000€)
  6. Στέργος Μαρίνος (Σαρλερουά-ελεύθερος)
  7. Σπύρος Φουρλάνος (Μπριζ-340.000€)
  8. Χοκίν Εσπάρθα (ελεύθερος)
  9. Κωνσαντίνος Αποστολόπουλος (Παναχαϊκή-δανεικός)
  10. Μπρούνο Φορναρόλι (ελεύθερος)
  11. Κώστας Μπαρμπαρούσης (Αλάνια-τέλος δανεισμού)
  12. Πάπε Σο (Ελάζιγκσπορ-100.000€)
  13. Σέμα Βελάσκες (Μινέρος-ελεύθερος)
  14. Νίκι Κάιπερ (Τβέντε-τέλος δανεισμού)
  15. Γιοχέι Καζιγιάμα (Τόκιο-τέλος δανεισμού)
  16. Ιμπραΐμ Σισοκό (Βόλφσμπουργκ-τέλος δανεισμού)
  17. Κουίνσι Οβούσου-Αμπέγιε (ελεύθερος)
  18. Νίκος Κουσίδης (Άρης-ελεύθερος)
  19. Λουτσιάνο Φιγκερόα - Νοέμβριος (Τζοχόρ-750.000€)
  20. Αντρέ Πίντο - Ιανουάριος (Μπράγκα-ελεύθερος)
  21. Τοτσέ - Ιανουάριος (Ντεπορτίβο Λα Κορούνια-ελεύθερος)

2014/15

  1. Λουκ Στιλ (ελεύθερος)
  2. Στάθης Ταυλαρίδης - Ιανουάριος (50.000€-Ατρόμητος)
  3. Χρήστος Μπούρμπος (ελεύθερος)
  4. Ουασίμ Μπούι (δανεικός από Γιουβέντους)
  5. Σωτήρης Νίνης - Νοέμβριος (ελεύθερος)
  6. Χάρης Μαυρίας (δανεικός από Σάντερλαντ)
  7. Βαλμίρ Μπερίσα (δανεικός από Ρόμα U19)
  1. Στέφανος Καπίνο (Μάινζ-2.250.000€)
  2. Σπύρος Ρισβάνης (Πανιώνιος-δανεικός τον Ιανουάριο και το καλοκαίρι ελεύθερος)
  3. Νίκος Μαρινάκης (Νίκη Βόλου-δανεικός μέχρι Ιανουάριο)
  4. Αλέξανδρος Ταμπάκης (Νίκη Βόλου-δανεικός μέχρι Ιανουάριο, Φένλο-δανεικός από Φεβρουάριο μέχρι Ιούνιο)
  5. Αλέξανδρος Μουζακίτης (Νίκη Βόλου-δανεικός μέχρι Ιανουάριο, Πανιώνιος-ελεύθερος τον Ιανουάριο)
  6. Νίκος Γιαννιτσάνης (Νίκη Βόλου-δανεικός μέχρι Ιανουάριο, Λαμία-ελεύθερος τον Ιανουάριο)
  7. Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος (Ουνιόν Σαν Ζιλουάζ-ελεύθερος)
  8. Αντριάν Μπαλμπόα (Τσερίτο-τέλος δανεισμού)

2015/16

  1. Νίκος Καλτσάς (ελεύθερος)
  2. Νίκος Γιαννακόπουλος (ελεύθερος)
  3. Σέρχιο Σάντσεθ (ελεύθερος)
  4. Ράσμους Τελάντερ (Άαλμποργκ-300.000€)
  5. Στέφανος Ευαγγέλου (Πανιώνιος-300.000€)
  6. Γενς Βέμερ (ελεύθερος)
  7. Μικαέλ Εσιέν (ελεύθερος)
  8. Μεχντί Αμπέντ (Νιούκαστλ-600.00€)
  9. Ρόμπιν Λουντ (Ελσίνκι-350.000€)

Ιανουάριος 2016

  1. Οδυσσέας Βλαχοδήμος (ελεύθερος)
  2. Ροντρίγκο Μολέδο (ελεύθερος)
  3. Τζιαντομένικο Μέστο (ελεύθερος)
  4. Λούκας Εβαντζελίστα (δανεικός από Ουντινέζε-120.000€)
  5. Λούκας Βιγιαφάνιες (Ιντεπεντιέντε-550.000€)
  6. Ολιβέ Μπουμάλ (Πανιώνιος-550.000€)
  7. Σεμπάστιαν Λέτο (ελεύθερος)
  8. Παναγιώτης Βλαχοδήμος (ελεύθερος)
  9. Γιούρι Μαμούτε (δανεικός από Γκρέμιο-80.000€)
  1. Νίκος Καρέλης (Γκενκ-2.500.000€)
  2. Θανάσης Ντίνας (Πλατανιάς-ελεύθερος)
  3. Χάρης Μαυρίας (Σάντερλαντ-τέλος δανεισμού)
  4. Παναγιώτης Σπυρόπουλος (Καλλονή-ελεύθερος)
  5. Βαλμίρ Μπερίσα (Ρόμα U19-τέλος δανεισμού)

Ιανουάριος 2016

  1. Σωτήρης Νίνης (Σαρλερουά-ελεύθερος)
  2. Αμπντούλ Ατζαγκούν (δανεικός σε Λεβαδειακό)
  3. Κωνσταντίνος Τριανταφυλλόπουλος (Αστέρας Τρίπολης-20% ποσοστό μεταπώλησης)
  4. Αλέξανδρος Ταμπάκης (Ατλάντα-ελεύθερος)
  5. Χρήστος Μπούρμπος - Φεβρουάριος (ελεύθερος)
  6. Χρήστος Δώνης - Φεβρουάριος (δανεικός σε Λουγκάνο)

2016/17

  1. Κρίστοφερ Σαμπά (ελεύθερος)
  2. Ιβάν Ιβανόφ (Λοκομοτίβ Πλόβντιβ-100.000€)
  3. Νούνο Ρέις (ελεύθερος)
  4. Ουσμάν Κουλιμπαλί (Πλατανιάς-200.000€)
  5. Κριστιάν Λεντέσμα (ελεύθερος)
  6. Νίκλας Χουλτ (Νις-300.000€)
  7. Μουμπάρακ Γουακάσο (ελεύθερος)
  8. Πολ-Ζοσέ Εμποκού (δανεικός από Κίεβο)
  9. Βίκτορ Ιμπάρμπο (δανεικός από Κάλιαρι-750.000€)
  10. Λαουτάρο Ρινάλντι (Αργεντίνος Τζούνιορς-300.000€)
  1. Σέρχιο Σάντσεθ (Ρούμπιν Καζάν-ελεύθερος)
  2. Μεχντί Αμπέντ (Ντιζόν-250.000€)
  3. Ντάνιελ Πράνιτς (ελεύθερος)
  4. Μλάντεν Πέτριτς (τέλος καριέρας)
  5. Νάνο (Αλμερία-ελεύθερος)
  6. Βίκτωρ Κλωναρίδης (Λανς-150.000€)
  7. Τάσος Λαγός (Βερζεμπέργκερ Κίκερς-ελεύθερος)
  8. Βασίλης Αγγελόπουλος (Ηρακλής-ελεύθερος)
  9. Αμπντούλ Ατζαγκούν (δανεικός σε Ρόντα)
  10. Νίκος Καλτσάς (Αστέρας Τρίπολης-180.000€)
  11. Λάζαρος Λάμπρου (ελεύθερος)
  12. Νίκος Γιαννακόπουλος (δανεικός στον Άρη Λεμεσσού)
  13. Χρήστος Δώνης (δανεικός σε ΠΑΣ Γιάννινα)
  14. Κωνσταντίνος Κότσαρης (δανεικός σε Ομόνοια)
  15. Αλέξανδρος Αναγνωστόπουλος (Άρης-ελεύθερος)
  16. Λούκας Εβαντζελίστα (Ουντινέζε-τέλος δανεισμού)
  17. Γιούρι Μαμούτε (Γκρέμιο-τέλος δανεισμού)
Παναθηναϊκός: Όλες οι μεταγραφές επί προεδρίας Γιάννη Αλαφούζου