Δεν ξέρουμε αν ο Ολυμπιακός έχει καλύτερη ή χειρότερη ομάδα από τους άλλους τρεις «μεγάλους» του πρωταθλήματος. Αυτό άλλωστε, στην πορεία, σε βάθος χρόνου αποδεικνύεται. Τούτο όμως για το οποίο είμαι βέβαιος, είναι πως (θα) είναι η πρώτη σεζόν τα τελευταία χρόνια στην οποία οι «ερυθρόλευκοι» δεν θα ξεκινήσουν ως φαβορί. Μπορεί να γίνουν στην πορεία, μπορεί όχι. Τώρα όμως δεν είναι φαβορί.
Κάθε χρόνο -με βάση το δικό του υλικό, την ψυχολογία του, την δεδομένη συμμετοχή στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, την ψυχολογία των αντιπάλων του οι οποίοι ξεκινούσαν από τη δεύτερη θέση και κάτω υποχρεωμένοι σχεδόν πάντα να «ξαναχτίζουν» διαρκώς κάτι νέο- ο Ολυμπιακός ήταν αδιαφιλονίκητο φαβορί για τον τίτλο του πρωταθλητή. Προσθέτοντας σε αυτά την επίσης αναμφισβήτητα δύναμή του στα κέντρα εξουσίας (ΕΠΟ, Super League) σπάνια έβρισκες είτε δικό του οπαδό είτε οπαδό αντιπάλου του να αμφισβητήσει τέτοια εποχή τον χαρακτηρισμό «ακλόνητο φαβορί». Μιλάμε για κάθε Άυγουστο αφετηρίας, από το 2011 και μετά. Τώρα, όμως, τα πράγματα δεν είναι έτσι. Και σε αυτό «ευθύνεται» πρωτίστως ο Ολυμπιακός.
Μια σειρά από «βαριά» λάθος επιλογές, τις οποίες πλήρωσε -για την ώρα- με τον αποκλεισμό από το Τσάμπιονς Λιγκ καθιστούν τον πρωταθλητή Ελλάδας τουλάχιστον ως «ερωτηματικό». Εκεί που είχε προπονητή έναν εξαιρετικό ταλαντούχο και σοβαρό άνθρωπο, τον Μάρκο Σίλβα, τον έχασε. Τώρα αλλάζει και τον αντικαταστάτη του Σίλβα, τον Βίκτορ Σάντσεθ, ο οποίος κόντρα στην Χάποελ παρουσίασε ένα ποδοσφαιρικό «έκτρωμα».
Ήταν έτοιμος ο Βαγγέλης Μαρινάκης να δώσει τα ηνία στον γνώστη της ελληνικής «πιάτσας» -αναμφισβήτητα αξιόλογο τεχνικό- τον Μαρίνο Ουζουνίδη, αλλά οι αντιδράσεις των οπαδών το «απαγόρευσαν». Τελικά αυτός που έχασε… δύο δουλειές ήταν ο Ουζουνίδης! Θέλησε να προσλάβει έναν προπονητή που είχε να εργαστεί… πέντε χρόνια, τον Λεονάρντο, αλλά ο τελευταίος έκανε πίσω!
Προσέλαβε τελικά ο Ολυμπιακός προπονητή εκείνον που είχε απολύσει η Εθνική Πορτογαλίας στη θέση του οποίου πήγε ο Σάντος και με αυτόν οι Ίβηρες έγιναν πρωταθλητές Ευρώπης. Ο Πάουλο Μπέντο, μετά από μια πολύ καλή πορεία με την Σπόρτινγκ Λισαβόνας, δεν τα κατάφερε στην Εθνική Πορτογαλίας και έρχεται τώρα να αναλάβει την πιο καυτή πατάτα των τελευταίων ετών στον Ολυμπιακό.
Βρισκόμαστε στις 8 Αυγούστου και για τους «ερυθρόλευκους» τα πάντα είναι στον «αέρα». Ρόστερ που βρίσκεται υπό (σοβαρή) διαμόρφωση, με παίκτες έτοιμους να πουληθούν, άλλους να φύγουν και κυρίως 3 έως 5 ποδοσφαιριστές που πρέπει να αποκτηθούν για να πάρουν θέση στο βασικό σχήμα και να ξανακάνουν καλή ομάδα αυτό το «δράμα» που εμφανίστηκε κόντρα στους Ισραηλινούς.
Με δυο λόγια ο Πάουλο Μπέντο πρέπει να έρθει και μέσα σε διάστημα ολίγων ημερών να δουλέψει με ταχύτητα… σπρίντερ μία «νέα ομάδα» για το ξεκίνημα των υποχρεώσεών της στο πρωτάθλημα και τα ματς με την Αρούκα για τα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ. Την οποία οι «ειδήμονες» θεωρούν… της πλάκας δίχως να σκέφτονται ότι πρωτίστως έχουμε να κάνουμε με Ολυμπιακό που χτίζεται σχεδόν από την αρχή.
Την ίδια ώρα ο Μπέντο θα βρει τον «πεσμένο» Φορτούνη, παίκτες «του Σίλβα» οι οποίοι από τη στιγμή που έφυγε ο νεαρός κόουτς δεν έχουν συνέλθει, ψυχολογία ομάδας στα… τάρταρα, ένα κλαμπ το οποίο έχει συνηθίσει εντελώς διαφορετικά και ψάχνει σταθερές για να προσαρμοστεί και τον κόσμο πληγωμένο από τον αποκλεισμό και προβληματισμένο για το «αύριο».
Μέσα σε όλα τούτα προσθέστε ότι πρέπει να τρέξει και το «νέο μοντέλο» στην ΠΑΕ δίχως τον Γιάννη Βρέντζο (που είτε πάει στη Νότιγχαμ είτε όχι δεδομένα χρεώνεται τα σοβαρά λάθη στις περιπτώσεις Σίλβα και Γεωργάτο), αλλά με τον Βαγγέλη Μαρινάκη να ενεργεί άμεσα τουλάχιστον στα οικονομικά καλύπτοντας την «τρύπα» των 20 εκατ. ευρώ που προέκυψε από το περσινό «παθητικό» και τον φετινό αποκλεισμό από το Τσάμπιονς Λιγκ.
Ο Ολυμπιακός βιώνει μία εντελώς καινούργια πραγματικότητα. Η οποία, με την έλευση του νέου προπονητή, των νέων μεταγραφών, των αλλαγών στο ρόστερ, θα γίνει… ακόμη πιο καινούργια. Και, το κυριότερο, δίχως την παραμικρή πολυτέλεια χρόνου. Γιατί κάθε «χαμένος χρόνος» μπορεί να σημάνει χαμένο ματς στο πρωτάθλημα, χαμένο ματς στο Γιουρόπα Λιγκ και πάει λέγοντας.
Αν σε όλα αυτά, προσθέσουμε το γεγονός ότι πολύ σύντομα, μόλις σε δύο μήνες από τώρα, υπάρχουν οι εκλογές της ΕΠΟ και η σοβαρότατη πιθανότητα να αλλάξει η «φιλική προς τον Ολυμπιακό» διοίκηση Γκιρτζίκη και στη θέση της να εκλεγεί μία νέα διοίκηση «φιλική προς τους ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό», τότε αντιλαμβάνεται εύλογα ο καθένας ότι η ΝΕΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ για τους «ερυθρόλευκους» θα μοιάζει με έναν εντελώς ΑΛΛΟ ΚΟΣΜΟ!
Κι όλα αυτά, ενώ: Α) Ο Παναθηναϊκός του Στραματσόνι δείχνει να έχει «στρώσει» μια ποιοτική ομάδα η οποία αν περάσει την Μπρόντμπι θα έχει ήδη ξεκινήσει τη σεζόν με το «μπαούλο» των 6 εκατ. ευρώ και ταυτόχρονα άριστη ψυχολογία. Β) Ο ΠΑΟΚ μπορεί να αποκλείστηκε από τον Αγιαξ αλλά έχει σαφώς τη δυνατότητα να περάσει στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ αποκλείοντας την Ντιναμό Τιφλίδας. Ταυτόχρονα ο Ιβιτς έχει οικοδομήσει έναν καλό κορμό και με την προσθήκη ενός σέντερ φορ γκολτζή μπορεί να λύσει τα προβλήματά του. Γ) Η ΑΕΚ του Κετσπάγια δεν πέρασε το φαβορί Σεντ Ετιέν αλλά σαφώς είναι μια σοβαρή και συγκροτημένη ομάδα από πέρυσι, η οποία δικαίως φέτος έχει μεγαλύτερες φιλοδοξίες περιμένοντας βέβαια το δικό της «στοίχημα Αλμέϊδα».
Με βάση, λοιπόν, όλα τα προαναφερθέντα, νομίζω ότι στοιχειοθετείται «γιατί» πλέον –έτσι όπως διαμορφώθηκε η κατάσταση- ο Ολυμπιακός ΔΕΝ ξεκινάει φέτος ως φαβορί για τον τίτλο. Προσέξτε, δεν ισχυρίζομαι ότι στην αφετηρία θα σταθεί 4ος πίσω από τους άλλους. Λέω -και θαρρώ πως τα επιχειρήματα το αποδεικνύουν- ότι αυτή τη σεζόν εξαιτίας των δικών του λαθών, ο Ολυμπιακός δεν μπαίνει στην εκκίνηση ως φαβορί.
Αν μετά από όλααα αυτά, καταφέρει ξανά να (τους) πάρει το πρωτάθλημα –πάντα προσθέτω στην εξίσωση την «υπόθεση ΕΠΟ» και τις πιθανότατες αλλαγές στη διοίκησή της- τότε νομίζω ότι θα έχει κάθε δικαίωμα να τους φωνάξει με όλη του τη δύναμη «και τώρα κλείστε το στόμα σας και μην ξαναμιλήσετε». Είναι σαφές ότι ο Ολυμπιακός θα έχει τον εγωισμό και το κίνητρο να (το) πετύχει υπό «άλλες» πλέον, πολύ δυσκολότερες συνθήκες, είναι δεδομένο ότι δεν πρόκειται επ ουδενί να παραδώσει εύκολα τα σκήπτρα του, αλλά όλα αυτά ίσχυαν και στα ματς με την Χάποελ. Ομως δεν έπαιξαν ρόλο. Γιατί στο γήπεδο ήταν πιο «δυνατή» η άθλια ποδοσφαιρική εικόνα του Ολυμπιακού από την θέλησή του…
Αν χάσει το πρωτάθλημα από έναν εκ των άλλων τριών «μεγάλων», μπορεί πολύ απλά ο Ολυμπιακός να πάει στον… καλοκαιρινό καθρέφτη του και να αναζητήσει εκεί μεγάλο κομμάτι των αιτιών. Πέρα από την ενίσχυση των αντιπάλων του. Οι οποίοι, άλλωστε, με δικά τους αντίστοιχα λάθη, του έδιναν τα προηγούμενα χρόνια μεγάλο προβάδισμα στην αυγουστιάτικη εκκίνηση…