MENU

Η ΑΕΚ έφυγε για δεύτερη φορά φέτος από την Τούμπα χωρίς να πάρει τίποτα, παρότι βρέθηκε να προηγείται στο σκορ. Η ιστορία επαναλήφθηκε σε ένα παιχνίδι που αφήνει ακόμη πιο πικρή γεύση, γιατί δεν... ξέφυγε σε κανένα σημείο του όπως το πρώτο ματς, στο οποίο η Ένωση θα μπορούσε να έχει χάσει από το πρώτο ημίχρονο με την εμφάνισή της.

Χθες, η ΑΕΚ μπήκε στο ματς καλύτερα από τον ΠΑΟΚ, στην πορεία το παιχνίδι ισορρόπησε, αλλά πήγε στα αποδυτήρια με το 1-0. Όμως, τα πάντα ανατράπηκαν στο δεύτερο ημίχρονο από δύο ατομικά λάθη. Του Γιόχανσον, που έδωσε... δέκα μέτρα στον Ροντρίγκεζ για να στρώσει τη μπάλα πριν σουτάρει στο πρώτο γκολ και του Σοϊλέδη στο δεύτερο, ο οποίος σε μια μπαλιά 50+ μέτρων, ούτε «πήρε» τον προσωπικό του αντίπαλο, ούτε «εστίασε» στη μπάλα.

Βέβαια, μπορεί η ήττα να ήρθε από αυτές τις δύο λανθασμένες αντιδράσεις, όμως συνολικά με την εικόνα της στο δεύτερο ημίχρονο η ΑΕΚ δεν έδειξε ικανότητα να διαχειριστεί το παιχνίδι με τις συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί υπέρ της, ώστε να φύγει από τη Θεσσαλονίκη τουλάχιστον με τον βαθμό της ισοπαλίας, που στην διαδικασία των play off θα ήταν πολύτιμη.

Φυσικά, τα δύο παιχνίδια είχαν ακόμη ένα κοινό. Το γεγονός ότι δεν δόθηκε στην ΑΕΚ ένα πέναλτι. Στο παιχνίδι για την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος αυτό συνέβη σε πιο καθοριστικό σημείο του αγώνα και αντί για το 1-2 έγινε το 2-1, ενώ χθες έγινε στο 0-0 για το 1-0, αλλά η ΑΕΚ τελικά προηγήθηκε στο 44'. Το γράφω... προκαταβολικά για να προσθέσω ότι κάθε καθοριστική φάση που εξελίσσεται διαφορετικά απ' ότι θα έπρεπε, ουδείς γνωρίζει πως θα επηρέαζε τη συνέχεια ενός αγώνα.

Η απόφαση αυτή, λοιπόν, ήταν σημαντική. Δεν έχει προκύψει πολύ μεγάλη συζήτηση για αυτό το θέμα, για λόγους που θα έπρεπε να είναι ευνόητοι. Οι ομάδες που τις ενώνει το γεγονός ότι ξέρουν τι συμβαίνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο και θέλουν να το αλλάξουν, έχουν την ψυχραιμία ακόμη και στις στραβές να μην ξεχνούν το πιο βασικό, δηλαδή, αυτό που τις ενώνει: ότι ξέρουν τι συμβαίνει. Συνεπώς, ακόμη και όταν τρώνε «πιστολιά», γνωρίζουν ότι δεν την έφαγαν από αυτόν που έχουν απέναντι τους.

Συν τοις άλλοις, σε αυτόν τον πόλεμο που από την αρχή της φετινής σεζόν, με την επιστροφή της ΑΕΚ, βρίσκεται στην κορύφωσή του, άλλοτε ενοχλεί περισσότερο μια ομάδα, άλλοτε κάποια άλλη, ανάλογα με την... περίσταση.

Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, αυτό που συνέβη στο ντέρμπι της Τούμπας, στην πραγματικότητα δικαίωσε απόλυτα την ΑΕΚ και τον Σταύρο Κοντονή, σχετικά με την διαμάχη που έχει προκύψει για τους βοηθούς του Σιδηρόπουλου στον τελικό Κυπέλλου. Ήταν η καλύτερη απάντηση σε όσους υποστήριζαν ότι όλο αυτό είναι υποκριτικό, από τη στιγμή που υπάρχει συμφωνία για τον διαιτητή και ΑΥΤΟΣ είναι ο άρχοντας του αγώνα.

Πράγματι είναι, όμως ο πρώτος βοηθός Νίκος Καραϊσαρίδης απέδειξε ότι ένας επόπτης μπορεί να... καταστρέψει ακόμη και έναν διαιτητή που έχει δει και έχει ήδη σφυρίξει την σωστή παράβαση! Ο Μάνταλος είδε (δεν θα μπορούσε και να μη δει) το χέρι του Λέοβατς και έδωσε πέναλτι, όμως ο βοηθός του τον «ανάγκασε» να αλλάξει απόφαση. Αρχικά υπέθεσαν όλοι ότι του υπέδειξε οφσάιντ (στον Κολοβέτσιο), από τη Nova μεταδόθηκε ότι σύμφωνα με τον τέταρτο του υπέδειξε επιθετικό φάουλ του Τζιμπούρ!

Ότι από τα δύο και να ισχύει, είναι αστείο. Ο Κολοβέτσιος δεν επηρέασε τη φάση σε τίποτα, ο Τζιμπούρ ήταν στην πραγματικότητα... εκτός φάσης και στο ένα μέτρο από κάθε αντίπαλο. Όμως, όποια από τις δύο παραβάσεις και αν... μεταφέρθηκε στον Μάνταλο, δεν μπορούσε να είναι σίγουρος πως δεν ίσχυε. Και τον οδήγησε στο να ανακαλέσει μια σωστή απόφαση, την οποία ήδη είχε πάρει.

Συνεπώς, η κόντρα που έχει προκύψει για τους βοηθούς του Τάσου Σιδηρόπουλου στον τελικό κυπέλλου δεν είναι ούτε προσχηματική, ούτε ανούσια. Ο διαιτητής έχει την τελευταία λέξη, όμως ένας διαιτητής που δεν έχει τους βοηθούς που εκείνος εμπιστεύεται, είναι ένας διαιτητής «ευνουχισμένος»...

Ο Καραϊσαρίδης δικαίωσε Κοντονή και ΑΕΚ!