MENU

Βέβαιο πρέπει πλέον να θεωρείται το ότι οδηγούμαστε σε αναβολή του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του SDNA, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, έχει πάρει την απόφαση ότι ο αγώνας δεν μπορεί να διεξαχθεί υπό αυτές τις συνθήκες, καθώς θεωρεί ότι η ΕΠΟ τον «πούλησε» και τον κοροϊδεύει σε ό,τι αφορά τους ορισμούς των διαιτητών και επικαλείται μάλιστα και έγγραφη συμφωνία ως προς το ποιοι θα πλαισίωναν τον Τάσο Σιδηρόπουλο.

Η αναβολή συνεπώς θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη, αν μέχρι τις 12μμ της Παρασκευής η ΕΠΟ δεν έχει συμμορφωθεί και δεν τηρήσει τη συμφωνία.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης, είναι ότι ο υφυπουργός Αθλητισμού, αποχώρησε από το Υπουργείο αργά το βράδυ της Πέμπτης, λίγα λεπτά πριν από τα μεσάνυκτα, αποφασισμένος για όσα είπαμε παραπάνω, μετά τον εμπαιγμό του από την ΕΠΟ σε ότι αφορούσε την επιλογή των διαιτητών.

Σύμφωνα μάλιστα με έγκυρες πηγές, ο λόγος της πολύωρης παραμονής του υφυπουργού στο γραφείο του ήταν οι διαβουλεύσεις με εκπροσώπους της FIFA αλλά κυρίως με στελέχη της νομικής υπηρεσίας του υφυπουργείου προκειμένου να αιτιολογηθεί η αναβολή του τελικού.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο λόγος για τον οποίο η απόφαση θα είναι για αναβολή και όχι για ματαίωση, έχει να κάνει με το νομικό πάτημα που έπρεπε να βρει ο Σταύρος Κοντονής και την αιτιολογία για να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση.

"Παρότρυνση σε πρόκληση επεισοδίων"

Το «πάτημα», όμως, το έδωσαν ήδη αργά το απόγευμα της Πέμπτης ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ! Και δεν είναι άλλο από την ανταλλαγή των ακραίων και υβριστικών ανακοινώσεων μεταξύ των δύο ΠΑΕ που πυροδοτεί ακόμα περισσότερο το κλίμα ενόψει του τελικού.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το ρεπορτάζ, με βάση τις διατάξεις του νόμου που ο ίδιος ο Κοντονής πέρασε στη Βουλή, η αναβολή θα επέλθει λόγω της έκρυθμης κατάστασης και του τεταμένου κλίματος. Για το υφυπουργείο Αθλητισμού, η ανταλλαγή αυτών των ανακοινώσεων αποτέλεσε την τέλεια αφορμή ώστε να στοιχειοθετείται «παρότρυνση σε πρόκληση επεισοδίων» όπως αναφέρεται στο άρθρο 1 παρ. 2 του Ν.4326/2015. Υπάρχει ωστόσο και η δυνατότητα να ενεργοποιηθεί ο νόμος του 2012, στον οποίο υπάρχει διάταξη που δεν απαιτεί σύμφωνη γνώμη της ΕΠΟ.

Ο υφυπουργός, εξάλλου, δεν θέλει να ματαιώσει οριστικά τον τελικό καθώς δεν επιθυμεί να δυναμιτίσει το καλό κλίμα που έχει οικοδομηθεί με την FIFA και διότι θέλει να δείξει πως πρόθεσή του είναι να εκπληρωθεί η επιθυμία των διεθνών ομοσπονδιών για ολοκλήρωση της διοργάνωσης.

Να σημειωθεί, παράλληλα, πως σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κοντονής ειδοποίησε άπαντες να βρίσκονται το πρωί της Παρασκευής επί ποδός, ενώ και η ΕΠΟ έχει προγραμματίσει έκτακτη συνεδρίαση για νωρίς το πρωί.

Δεν σήκωνε τηλέφωνα...

Από εκεί και πέρα, ο Σταύρος Κοντονής φέρεται να είναι έξαλλος με τον Γιώργο Γκιρτζίκη προσωπικά, καθώς ο πρόεδρος της ΕΠΟ αρνούνταν να σηκώσει το τηλέφωνο στον υφυπουργό, την ώρα που απάνταγε κανονικά για να μιλήσει με δημοσιογράφους! Το κλίμα, συνεπώς, είναι πιο «πολεμικό» από ποτέ!

Με τα υπάρχοντας δεδομένα, λοιπόν, θα είναι θαύμα αν γίνει ο τελικός το Σάββατο. Μετά, βέβαια, το ερώτημα που θα προκύψει είναι ΠΟΤΕ και ΑΝ θα γίνει ο τελικός, καθώς την Τετάρτη ξεκινούν τα πλέι οφ και ημερομηνίες δεν υπάρχουν…

Όπως και να’ χει πλέον, είναι ειλημμένη η απόφαση του Σταύρου Κοντονή να αναβάλλει τον τελικό, γεγονός που θα φέρει σε πολύ δύσκολη θέση την ΕΠΟ και γενικότερα το ελληνικό ποδόσφαιρο, γιατί εκτός του ότι δεν υπάρχουν ημερομηνίες στο καλεντάρι, θα προκαλέσει και την απόλυτη απαξίωση του στο εξωτερικό.

Η FIFA και ο Κώδικας Ηθικής

Το μόνο που μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση είναι η ΕΠΟ, υπό τις πιέσεις της FIFA και της αντιπροσωπείας που ήρθε στην Ελλάδα για τις διαπραγματεύσεις και για να βρει τη φόρμουλα προκειμένου να μπορεί η Επιτροπή Δεοντολογίας και Ηθικής να επιληφθεί υποθέσεων και πριν από το 2015, να αλλάξει τους διαιτητές που όρισε για συνεργάτες του Σιδηρόπουλου.

Και μιας και έγινε αναφορά στην υπόθεση της Επιτροπής Δεοντολογίας και Ηθικής, να τονιστεί πως οι Δικαστές που την στελεχώνουν μαζί με τον εκπρόσωπο της FIFA, Κωστάκη Κουτσοκούμνη, εργάζονται προκειμένου να φτιαχτεί νέος Κώδικας Δεοντολογίας. Δεν θα γίνουν τροποποιήσεις στον υπάρχον, αλλά δημιουργείται νέος, ο οποίος θα είναι έτοιμος το αργότερο ως τις 20 Μαΐου.

Τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την Επιτροπή να εξετάζει υποθέσεις για αδικήματα που έχουν τελεστεί ακόμη και πριν από το 2015, όπως για παράδειγμα η υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης» και άλλες υποθέσεις που βαραίνουν πρόσωπα τα οποία εξακολουθούν να διατηρούν θέσεις σε θεσμικά όργανα του ποδοσφαίρου.

Τελευταία εξέλιξη: Γιατί οδηγείται σε αναβολή ο τελικός κυπέλλου!