MENU

Τι είναι η ιστορία; Ένα κολλάζ από στιγμές. Ένα μωσαϊκό από αναμνήσεις. Αυτή του ΠΑΟΚ, σε όλα τα ομαδικά αθλήματα είναι γεμάτη από μεταφυσικές στιγμές. Από πράγματα που ΔΕΝ γίνονται. Από τραγωδίες, μαρτύρια, προδοσίες, ανατροπές που δεν έχουν ξανασυμβεί στην ιστορία των ομαδικών αθλημάτων. Κι όλα αυτά στην καμπούρα του ίδιου συλλόγου σε όλα τα ομαδικά αθλήματα. Για κάποιον που ξέρει κι έχει ζήσει πράγματα γύρω από τον ΠΑΟΚ η ανατροπή στον ημιτελικό κυπέλλου βόλεϊ από τον Ολυμπιακό από 2-0 σετ και 24-21 και η ήττα με 3-2 δεν ήταν κάτι πρωτοφανές. Έχουν υπάρξει πολύ πιο σκληρά κι απίστευτα χτυπήματα της μοίρας σε ΟΛΑ τα ομαδικά αθλήματα…

Η τραγωδία του Μονάχου

Τόπος μαρτυρίου: Μόναχο

Ημερομηνία: 2 Νοεμβρίου 1983

Το σκηνικό του δράματος: Η κληρωτίδα φέρνει τον ΠΑΟΚ στα νύχια της Μπάγερν για τον β’ προκριματικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ και όλοι θεωρούν τον Δικέφαλο ως πρόβατο επί σφαγής. Όλοι εκτός του τότε τεχνικού του, Παλ Τσέρναϊ, ο οποίος καθόταν την προηγούμενη πενταετία στον πάγκο των Βαυαρών.

Στο πρώτο ματς της «Τούμπας» οι μπλαζέ Γερμανοί γλιτώνουν με το 0-0 και η ρεβάνς στο «Ολυμπιακό Στάδιο» του Μονάχου μυρίζει «πολλά με λίγα». Ωστόσο, ο ΠΑΟΚ με την συμπαράσταση πάνω από 10.000 (!) οπαδών του κρατάει γενναία. Στέλνει το ματς στα πέναλτι, με τον Αλεξανδρίδη να χάνει μεγάλη ευκαιρία στο 113’ για το γκολ της πρόκρισης.

Στα πέναλτι συμβαίνουν πάλι πράγματα που δεν έχουν συμβεί ποτέ. Ο Φορτούλα αποκρούει δύο φορές το πέναλτι του Αουγκεντάλερ, όμως ο Άγγλος διαιτητής Ρόμπινσον διατάζει δύο φορές επανάληψη, μέχρι αυτό να μπει!

Ο ΠΑΟΚ χρειάζεται απλά να ευστοχήσει ο Δαμανάκης στην τελευταία εκτέλεση ώστε ο ΠΑΟΚ να κάνει το 3-5 και να προκριθεί, όμως ο Πφαφ αποκρούει! Οι δύο ομάδες φτάνουν στο ασύλληπτο 9-8 (!), ο 19χρονος Μαλιούφας αστοχεί και ο ΠΑΟΚ χάνει μία γιγάντια ευκαιρία πρόκρισης. Τα «εσείς αξίζατε την πρόκριση» των Γερμανών και η αποθεωτική υποδοχή στην Θεσσαλονίκη είναι παρηγοριά στον άρρωστο…

Η πολιορκία της Φρανκφούρτης

Τόπος μαρτυρίου: Τούμπα

Ημερομηνία: 30 Σεπτεμβρίου 1981

Το σκηνικό του δράματος: Κανείς δεν δίνει τύχη στον ΠΑΟΚ για πρόκριση στον δεύτερο γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων της σεζόν 1981-82. Το εμπόδιο της Αϊντραχτ Φρανκφούρτης μοιάζει δυσθεώρητο, αφού δεν μιλάμε απλώς για την κάτοχο του γερμανικού κυπέλλου, αλλά την ομάδα που είχε κατακτήσει πριν από 1,5 χρόνο το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, με ρόστερ γεμάτο διεθνείς, πολλοί εκ των οποίων πήγαν με την Εθνική Γερμανίας στον τελικό του Μουντιάλ ένα χρόνο αργότερα.

Το 2-0 του πρώτου ματς στην Φρανφκούρτη σχεδόν εκμηδενίζει τις πιθανότητες, αλλά στην ρεβάνς ο ΠΑΟΚ αγγίζει το θαύμα. Ο συγκλονιστικός Γιώργος Κωστίκος με δύο γκολ (36’,63’) απογειώνει την πυρακτωμένη «Τούμπα», όμως παρότι ο ΠΑΟΚ έχει όλο το μομέντουμ και τους Γερμανούς στα σχοινιά, το τρίτο γκολ πρόκρισης δεν έρχεται ποτέ.

Το παιχνίδι πάει στα πέναλτι και όλα πια κρέμονται σε μία κλωστή. Οι δύο ομάδες ευστοχούν στα πρώτα 9 πέναλτι, όμως ο νεαρός τότε Χρήστος Δημόπουλος γίνεται ο μοιραίος. Αστοχεί στην 10η εκτέλεση και ο ΠΑΟΚ αποκλείεται με τον πιο κρύο τρόπο, έχοντας αγγίξει μία ιστορική πρόκριση.

Το μαρτύριο της Λισσαβόνας

Τόπος μαρτυρίου: Λισσαβόνα

Ημερομηνία: 4 Νοεμβρίου 1999

Το σκηνικό του δράματος: Η λαμπερή Μπενφίκα του Γιουπ Χάινκες με πολλές ακριβές μεταγραφές κερδίζει στην «Τούμπα» 1-2 τον ΠΑΟΚ με γκολ στο 90’ και η πρόκριση στον 3ο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ μοιάζει τυπική υπόθεση για τους Πορτογάλους. Μόνο που με τον ΠΑΟΚ, ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος.

Οι Λουζιτανοί ανοίγουν το σκορ στην ρεβάνς με τον Ρώσο Κανταούροφ (25’), όμως άγνωστο πως οι παίκτες του Άρι Χάαν βρίσκουν τον τρόπο να γυρίσουν τα πάντα ανάποδα. Δύο γκολ από ισάριθμες εκτελέσεις φάουλ από Μαραγκό (30’) και Σάμπρι (44’) κάνουν το σκορ 1-2 και ο ΠΑΟΚ αγγίζει μία αδιανόητη πρόκριση.

Το ματς γίνεται ρώσικη ρουλέτα, οι δύο ομάδες χάνουν πολλές κλασικές ευκαιρίες, όμως η πρόκριση για μία ακόμα φορά πάει στα πέναλτι. Μολονότι ο ΠΑΟΚ δείχνει να έχει το ψυχολογικό προβάδισμα, εντούτοις οι παίκτες του λυγίζουν. Ο (συγχωρεμένος) Γερμανός τερματοφύλακας Ρόμπερτ Ένκε «ψαρεύει» δις του Φρούσο και Μαχαιρίδη και οι Πορτογάλοι με σκορ 4-1, παίρνουν με τον πιο απίθανο τρόπο μία πρόκριση που είχε φανεί ότι τους γλιστράει.

https://www.youtube.com/embed/pxWVB2WPNjQ

Το κλάμα του Μπάνε

Τόπος μαρτυρίου: Ναντ

Ημερομηνία: 17 Μαρτίου 1992

Το σκηνικό του δράματος: Μετά τον θρίαμβο επί της Σαραγόσα, ένα χρόνο νωρίτερα, ο ΠΑΟΚ ταξιδεύει στην Ναντ για να κάνει ριπίτ σε ευρωπαϊκές μπασκετικές κούπες. Ωστόσο, υποτιμά την Ρεάλ που κάνει το τέλειο παιχνίδι στα πρώτα 25 λεπτά και προηγείται με 28-45. Την ώρα που όλα δείχνουν χαμένα, ο Μπάνε Πρέλεβιτς φοράει τον μανδύα του υπέρ-ήρωα και με μία τιτάνια προσπάθεια ηγείται της επικής αντεπίθεσης.

Με το σκορ στο 63-60 ο Μπάνε ισοφαρίζει με τρελό τρίποντο από τα 9 μέτρα παρότι ο Μπιριούκοφ ήταν κρεμασμένος πάνω του και η τελευταία επίθεση είναι για τους Ισπανούς που έχουν 8 δευτερόλεπτα. Παραδόξως, ο Ντούσαν Ίβκοβιτς δίνει εντολή για ηθελημένο φάουλ σε ένα εξαιρετικά εύστοχο παίκτη στις βολές, όμως ο Μαρκ Σίμπσον αστοχεί στην πρώτη από τις 1+1 βολές!

Παρότι ο ΠΑΟΚ έχει πάρει προηγουμένως τάιμ-άουτ για να σχεδιάσει την τελευταία επίθεση, παρότι ο Φασούλας παίρνει το ριμπάουντ, ο Μπουντούρης δεν βγαίνει ποτέ να πάρει την πρώτη μπάλα, ο Ρίκι Μπράουν κλέβει την πάσα του Φασούλα και με νικητήριο καλάθι στην εκπνοή «σκοτώνει» τον ΠΑΟΚ.

Το σπαρακτικό κλάμα και τα δάκρυα του συγκλονισμένου Μπάνε Πρέλεβιτς δεν έχουν στεγνώσει ακόμα από το παρκέ του κλειστού της Ναντ.

https://www.youtube.com/embed/AY3cUndjh00

Γιαννάκης at the buzzer!

Τόπος μαρτυρίου: Αλεξάνδρειο

Ημερομηνία: 4 Μαΐου 1991

Το σκηνικό του δράματος: Χάρη στο περίεργο σύστημα διεξαγωγής του πρωταθλήματος που απαιτεί 4 νίκες για να βγει ο πρωταθλητής (μαζί με τις νίκες της κανονικής περιόδου), ο ΠΑΟΚ απειλεί πια πολύ σοβαρά να σπάσει την ηγεμονία του Άρη, που μετρά 6 σερί πρωταθλήματα. Ο ΠΑΟΚ είναι σε πολύ καλύτερο μομέντουμ στα πλέι-οφ και με δύο νίκες (84-79 και 74-65) ισοφαρίζει σε 2-2 την σειρά. Στο 5ο ματς είναι και πάλι καλύτερος και όλα δείχνουν ότι ο Δικέφαλος θα κάνει το 3-2 στην σειρά, διαλύοντας ψυχολογικά τον αιώνιο αντίπαλο.

Ακριβώς 16 δευτερόλεπτα πριν το τέλος ο ΠΑΟΚ κάνει το 85-81 με δύο βολές του Κόρφα, όμως αυτό που γίνεται είναι αδιανόητο. Ο Γιαννάκης με γρήγορο μπάσιμο μειώνει στους δύο πόντους και στα 9 δευτερόλεπτα ο πελαγωμένος Μπάρλοου επιχειρεί να επαναφέρει την μπάλα με πάσα στην σέντρα στον αμαρκάριστο Φασούλα!

Ο Αγγελίδης κλέβει την μπάλα, ο Γκάλης δίνει στον Γιαννάκη, ο οποίος με τρίποντο στην εκπνοή κάνει το τελικό 86-85 υπέρ του Άρη κι αλλάζει την ιστορία ενός ολόκληρου πρωταθλήματος!

Ποτέ, ποτέ, ποτέ…

Τόπος μαρτυρίου: Αλεξάνδρειο

Ημερομηνία: 8 Μαΐου 1991

Το σκηνικό του δράματος: Τέσσερις ημέρες μετά το δράμα του 3-2, ο ΠΑΟΚ μαζεύει τα κομμάτια του και για μία ακόμα φορά βάζει τον Άρη στα σχοινιά, θέλοντας να πάει την σειρά των τελικών μπάσκετ της σεζόν 1991-92 σε 7ο παιχνίδι. Μόνο που το σκηνικό είναι ακόμα πιο εξωπραγματικό.

Με το σκορ στο 80-76 υπέρ του ΠΑΟΚ και το ρολόι να θέλει 37 δευτερόλεπτα για την λήξη, ο Φασούλας αστοχεί σε 1+1 βολές και ο Λυπηρίδης με επιθετικό ριμπάουντ και καλάθι μετά από άστοχο τρίποντο του Γιαννάκη μειώνει σε 80-76 ακριβώς 16 δευτερόλεπτα πριν το τέλος.

Ωστόσο για πολλοστή φορά, ο ΠΑΟΚ κάνει εγκληματικό λάθος στην επαναφορά. Ο Φασούλας «πουλάει» την μπάλα εκτός γηπέδου και ο Άρης έχει την τελευταία επίθεση. Ο Σέλερς με καλάθι και φάουλ ξανά στην εκπνοή «γράφει» το 81-80 και ο Άρης κατακτά το πρωτάθλημα (4-2 νίκες) με τον πλέον εξωπραγματικό τρόπο ever στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ!

Ξαφνικός θάνατος από Μπακαούκα!

Τόπος μαρτυρίου: Μίκρα

Ημερομηνία: 7 Μαΐου 2011

Το σκηνικό του δράματος: Ο ΠΑΟΚ φλερτάρει με το τρίτο συνεχόμενο πρωτάθλημα χάντμπολ στην ιστορία του και τα πάντα μοιάζουν ιδανικά για αυτόν, αφού ακόμα και με ισοπαλία στον τελευταίο αγώνα με την ΑΕΚ που θα γίνει εντός έδρας κατακτά τον τρίτο συνεχόμενο τίτλο!

Ένα λεπτό πριν το τέλος ο ΠΑΟΚ προηγείται με 22-20 και 33 δευτερόλεπτα πριν το τέλος κερδίζει ακόμα με ένα γκολ διαφορά (23-22), έχει την μπάλα δική του, με τον κόσμο του στις εξέδρες να φωνάζει πρόωρα «να’ τοι να’ τοι οι πρωταθλητές!). Ωστόσο, αυτό που ακολούθησε δεν είχε προηγούμενο στην ιστορία του παγκόσμιου χάντμπολ!

Η ΑΕΚ κλέβει και με γκολ στην κόντρα ισοφαρίζει σε 22-22 με το ρολόι να δείχνει ακόμα 14 δευτερόλεπτα. Η ΑΕΚ αποφασίζει να παίξει χωρίς τερματοφύλακα (!), ξανακλέβει την μπάλα και με γκολ του Μπακαούκα ακριβώς στην εκπνοή του ματς «γράφει» το 22-23 και «κλέβει» ένα σίγουρο πρωτάθλημα μέσα από τα χέρια του ΠΑΟΚ!

Όταν λύγισαν οι «σπεσιαλίστες»

Τόπος μαρτυρίου: Τούμπα

Ημερομηνία: 3 Οκτωβρίου 1990

Το σκηνικό του δράματος: Ο ΠΑΟΚ με ηρωικό τρόπο παίρνει το 0-0 στο κατηφορικό «Σάντσεθ Πιθχουάν» και μοιάσει το φαβορί για την πρόκριση στον δεύτερο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, απέναντι στην Σεβίλλη που έχει στο ρόστερ της αστέρια του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, όπως ο Αυστριακός Τόνι Πόλστερ και οι λάτιν Ράφα Παζ και Μπενγοετσέα. Στον επαναληπτικό, η «Τούμπα» είναι καζάνι όμως ο ΠΑΟΚ αυτοκτονεί.

Στο 89ο λεπτό ο Σκαρτάδος έχει δοκάρι και το ματς οδηγείται στην παράταση, όπου ο Δικέφαλος εγκληματεί! Στο 93ο λεπτό ο Σουηδός διαιτητής Κάρλσον ακυρώνει γκολ του Μαγκντί ενώ μέχρι το 120 συμβαίνουν απίθανα πράγματα. Ο Τουρσουνίδης χάνει τετ-α-τετ, σουτ του Λαγωνίδη διώχνει πάνω στην γραμμή ο Μπενγκοετσέα, ενώ λίγο πριν το τέλος ο Μαγκντί βλέπει την μπάλα να ξυρίζει το δοκάρι.

Η πρόκριση πάει πάλι στα πέναλτι, όπου οι δύο σπεσιαλίστες του ΠΑΟΚ αστοχούν. Το πέναλτι του Σκαρτάδου αποκρούεται από τον Ουνθούε, ο Μαγκντί σουτάρει στο δοκάρι και η Σεβίλλη παίρνει μία εντελώς ανέλπιστη και άδικη πρόκριση με τον πιο σαδιστικό τρόπο.

Μπλακ-άουτ στην Σύρο!

Τόπος μαρτυρίου: Σύρος

Ημερομηνία: 20 Φεβρουαρίου 2016

Το σκηνικό του δράματος: Στον τελικό του final-4 του Λιγκ Καπ, που γίνεται στην Σύρο, ο ΠΑΟΚ δείχνει έτοιμος για την πρώτη κούπα της σεζόν, αφού επιβάλλει τον ρυθμό του, παίρνει εύκολα τα δύο πρώτα σετ με σκορ καρμπόν (25=20) και δείχνει το αδιαφιλονίκητο φαβορί για το τρόπαιο.

Ωστόσο, ο Ολυμπιακός αντιδρά, ισοφαρίζει σε 2-2 (17-25, 20-25) και ο τίτλος πάει στο τάι-μπρεϊκ. Εκεί, ο ΠΑΟΚ επιβάλλει τον ρυθμό του και προηγείται με 14-10, σκορ που σπάνια έχει ανατραπεί σε αυτό το επίπεδο. Κι όμως ο ΠΑΟΚ το καταφέρνει κι αυτό. Το σερβίς του Σουλτανόπουλου προκαλεί χάος στην υποδοχή και με τρία συνεχόμενα λάθη (ανάμεσα στα οποία γραμμή του Σεπέδα και υπέρβαση Κουρνέτα) ο Ολυμπιακός ισοφαρίζει σε 14-14 και τελικά παίρνει τον τελικό με 17-15, μέσα από τα χέρια του ΠΑΟΚ!

Μπλακ-άουτ (και) στην Γλυφάδα!

Τόπος μαρτυρίου: Γλυφάδα

Ημερομηνία: 26 Μαρτίου 2015

Το σκηνικό του δράματος: Ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει τον Ολυμπιακό στον δεύτερο ημιτελικό του Κυπέλλου βόλεϊ και τα δύο πρώτα σετ κυλούν ονειρικά για την ομάδα του Γιάννη Καλμαζίδη που προηγείται με 2-0 (25-21, 25=23), δείχνοντας την εμφανή της ανωτερότητα στο γήπεδο. Το τρίτο σετ κυλάει σαν σε καρμπόν και με το σκορ στο 24-21, ο ΠΑΟΚ έχει τρία ματς-μπολ για να περάσει στον τελικό.

Εκεί όμως ο ΠΑΟΚ παθαίνει για ακόμα μία φορά μπλακ-άουτ απέναντι στον ίδιο αντίπαλο. Το σερβίς του Σουλτανόπουλου για μία ακόμα φορά προκαλεί χάος, ο Ολυμπιακός παίρνει 5 σερί πόντους (26-24), μειώνει σε 2-1 σετ και ο ΠΑΟΚ καταρρέει, χάνοντας τον ημιτελικό με 3-2, πετώντας λευκή πετσέτα στα δύο υπόλοιπα σετ τα οποία χάνει με κάτω τα χέρια (18-25, 8-15)!

Οι βολές του Βασιλειάδη

Τόπος μαρτυρίου: Πυλαία

Ημερομηνία: 2 Νοεμβρίου 2015

Το σκηνικό του δράματος: Ο ΠΑΟΚ με το λιγοστό μπάτζετ έχει στριμώξει στα σχοινιά τον φιναλίστ της Ευρωλίγκας, Ολυμπιακό και 4 λεπτά πριν το τέλος προηγείται με 78-69! Με ένα τρομερό σερί 11-0 οι «ερυθρόλευκοι» περνούν μπροστά, όμως ο ΠΑΟΚ εξακολουθεί να έχει το πάνω χέρι.

Ελάχιστα δευτερόλεπτα πριν το τέλος, η ομάδα του Σούλη Μαρκόπουλου προηγείται με 86-85 και ο Ολυμπιακός επιλέγει να στείλει στις βολές τον πιο εύστοχο παίκτη του Δικεφάλου, τον Κώστα Βασιλειάδη, που αν ευστοχήσει και στις δύο δίνει το δικαίωμα στον ΠΑΟΚ να διαχειριστεί το προβάδισμα του +3, στέλνοντας τους αντιπάλους στις βολές.

Εντούτοις, ο αρχηγός του ΠΑΟΚ αστοχεί στην μία, ο Χάκετ με καλάθι 0,9 πριν το τέλος στέλνει το ματς στην παράταση, όπου η ομάδα του Σφαιρόπουλου επιβάλλει την ανωτερότητα της και φεύγει από την Πυλαία με μία ανέλπιστη νίκη με 99-104!

Βάλτο ρε Βασιλειάδη!

Τόπος μαρτυρίου: ΟΑΚΑ

Ημερομηνία: 14 Δεκεμβρίου 2015

Το σκηνικό του δράματος: Λίγες ημέρες μετά το θρίλερ της Πυλαίας με τον Ολυμπιακό, ο ΠΑΟΚ κοντράρει στα ίσα τον πρωταθλητή Παναθηναϊό και μάλιστα μέσα στο σπίτι του. Ο ΠΑΟΚ προηγείται σχεδόν σε όλο το παιχνίδι και πάει να σπάσει ένα απίθανο σερί 31 συνεχόμενων ηττών στο συγκεκριμένο γήπεδο από τους πράσινους. Ωστόσο στο τέλος ο κόσμος γυρίζει ξανά ανάποδα. Οι δύο πιο εύστοχοι παίκτες του στις βολές, βλέπουν ξανά το καλάθι σαν κουμπότρυπα και ο ΠΑΟΚ χάνει μία απίθανη νίκη.

Με το σκορ στο 66-68, ο Χάτσερ χάνει δύο βολές στα 22 δευτερόλεπτα, λίγο αργότερα (68-68) ο Βασιλειάδης χάνει άλλη μία, όμως ο ΠΑΟΚ έχει και τρίτη ευκαιρία. Με 0,9 δευτερόλεπτα στο ρολόι, ο ΠΑΟΚ βγάζει το τέλειο play, ο Βασιλειάδης βγαίνει εντελώς αμαρκάριστος στην γωνία, όμως χάνει ένα σουτ που το βάζει και με κλειστά μάτια, με αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός να πάρει μία ανέλπιστη νίκη με 70-69!

https://www.youtube.com/embed/m3ZT9tO4CFI

Γιαννόπουλος από την σέντρα!

Τόπος μαρτυρίου: Μετς

Ημερομηνία: 12 Σεπτεμβρίου 1991

Το σκηνικό του δράματος: Λίγους μήνες μετά το ευρωπαϊκό της Γενεύης, ο ΠΑΟΚ φέρνει τον Ντούσαν Ίβκοβιτς για να περάσει στο επόμενο επίπεδο, όμως το ξεκίνημα της σεζόν επιφυλάσσει μία απίστευτη ψυχρολουσία. Στην 2η αγωνιστική ο Δικέφαλος του Βορρά φιλοξενείται από το Παγκράτι που προβάλλει σθεναρή αντίσταση.

Το ματς πάει καρφί για παράταση, αφού δύο δευτερόλεπτα πριν το τέλος το σκορ είναι ισόπαλο 71-71. Τότε συμβαίνει ξανά το αδιανόητο. Ο Γιάννης Γιαννόπουλος με απίθανο τρίποντο σε νεκρό χρόνο λίγο κάτω από την σέντρα χαρίζει την ανέλπιστη νίκη στο Παγκράτι με 74-71 και γίνεται το πρόσωπο της ημέρας.

Αυτή ήταν η μόνη από τις μοιραίες ήττες που δεν κόστισε στον ΠΑΟΚ, που σε όλη την κανονική διάρκεια εκείνης της σεζόν έκανε μόνο δύο ήττες (το Παγκράτι τερμάτισε στην 10ή θέση και σώθηκε οριακά) και κατέκτησε στο τέλος το πρωτάθλημα.

Γάκης από την σέντρα!

Τόπος μαρτυρίου: Σπόρτινγκ

Ημερομηνία: 3 Ιανουαρίου 1998

Το σκηνικό του δράματος: Στην πρεμιέρα του δεύτερου γύρου, ο ΠΑΟΚ του Σφι Σερφ δοκιμάζεται στο κλειστό του Σπόρτινγκ και ελάχιστα δευτερόλεπτα πριν το τέλος πιστεύει ότι έχει πάρει την νίκη, αφού με ένα δύσκολο σουτ ο Νίκος Μπουντούρης κάνει το 68-70. Το χρονόμετρο κυλάει βασανιστικά προς το μηδέν, όμως ο (μακαρίτης) Κόνραντ Μακ Κρέι ακουμπάει την μπάλα πριν την επαναφορά και ο χρόνος σταματάει!

Μετά από ένα μίνι χαμό στην γραμματεία, οι διαιτητές επαναφέρουν το χρονόμετρο στα 2,3 δευτερόλεπτα, όμως αυτό που επακολουθεί είναι ασύλληπτο. Το Σπόρτινγκ κάνει επαναφορά από το δικό του καλάθι, ο Γιάννης Γάκης πετάει την μπάλα πίσω από την σέντρα στην εκπνοή κι αυτή αφού πρώτα βρει το ταμπλό καταλήγει μέσα, χαρίζοντας στο Σπόρτινγκ μία απίθανη νίκη με 71-70!

Στην τελική σούμα της σεζόν, αυτή η ήττα έφερε τον ΠΑΟΚ στην τρίτη θέση με ρεκόρ 20-6 (Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός τερμάτισαν με 21-5), κάτι που του στέρησε το προβάδισμα της έδρας στα πλέι-οφ, με τον Δικέφαλο να χάνει στον πέμπτο τελικό στο «ΟΑΚΑ» το πρωτάθλημα από τον Παναθηναϊκό!

Τα τρίποντα του Μυλωνά

Τόπος μαρτυρίου: Περιστέρι

Το σκηνικό του δράματος: Μέχρι τότε η μόνη ανατροπή από το -8 που μνημονεύονταν στο μπάσκετ ήταν αυτή της Σοβιετικής Ένωσης επί της Γιουγκοσλαβίας στον ημιτελικό του Μουντομπάσκετ ’86, όπου γύρισε ο κόσμος ανάποδα για να κερδίσουν οι Σοβιετικοί με τρία τρίποντα στο τελευταίο λεπτό. Ο ΠΑΟΚ το κατάφερε κι αυτό.

Στην σεζόν 1993-94 προηγείται στο Περιστέρι με 84-76 και το ρολόι δείχνει λιγότερο από ένα λεπτό για να ολοκληρωθεί το παιχνίδι, όμως καταφέρνει να χάσει το ματς! Οι γηπεδούχοι με ένα απίθανο κρεσέντο του Γιάννη Μυλωνά πετυχαίνουν εν ριπή οφθαλμού τρία τρίποντα, κερδίζουν με 85-84 σε μία ήττα που κόστισε στον ΠΑΟΚ το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας στα πλέι-οφ και εντέλει το πρωτάθλημα, αφού εκείνη την σεζόν έχασε με 3-2 στους τελικούς από τον Ολυμπιακό, με τον 5ο να είναι ο περίφημος που τελείωσε με τους παίκτες του ΠΑΟΚ να μπαίνουν χωρίς κάλτσες στο γήπεδο για τα τελευταία δευτερόλεπτα.

Η μαχαιριά του Χωλόπουλου!

Τόπος μαρτυρίου: Νεάπολη

Το σκηνικό του δράματος: Οι μικροί τελικοί της σεζόν 1994-95 δίνουν ένα εισιτήριο στην Ευρωλίγκα της επόμενης σεζόν και ο ΠΑΟΚ είναι έτοιμος να κάνει το 2-1 (η σειρά κρινόταν στις τρεις νίκες), αφού ελάχιστα δευτερόλεπτα πριν το τέλος δύο βολές του Πρέλεβιτς κάνουν το 75-70 απέναντι στον Ηρακλή! Κι όμως ο Δικέφαλος του Βορρά, ξεπερνά τον εαυτό του.

Ένα γρήγορο τρίποντο του Θοδωρή Αστεριάδη (!) μειώνει σε 75-73, όμως η κατάρα των λάθος επαναφορών χτυπά για 4η φορά! Ο Σάβιτς πετάει την μπάλα στα χαμένα, ο Ηρακλής κλέβει και ο Άρης Χωλόπουλος, ο οποίος μέχρι τα τελευταία λεπτά ήταν ξεχασμένος στην άκρη του πάγκου κάνει το 76-75 για τον Γηραιό, που επωφελείται της ψυχολογικής ανάστασης που έφερε αυτή η νίκη και κάνει το 3-1 στον επόμενο μικρό τελικό, σφραγίζοντας το πρώτο εισιτήριο Ευρωλίγκας στην ιστορία του!

Το γκολ που έβαλε το κύμα!

Τόπος μαρτυρίου: Ποσειδώνιο κολυμβητήριο

Το σκηνικό του δράματος: Ναι έχει και πόλο το μενού! Ομαδικό άθλημα δεν είναι; Το σκηνικό έγινε το περασμένο Σάββατο και δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία του αθλήματος. Ακριβώς 4 δευτερόλεπτα πριν το τέλος, το ματς του ΠΑΟΚ με τον Υδραϊκό είναι κολλημένο στο 8-8 και ο Δικέφαλος του Βορρά έχει την μπάλα.

Ο προπονητής του παίρνει τάιμ-άουτ για να σχεδιάσει την τελευταία επίθεση, όμως κάπου εκεί ξεκινούν τα μεταφυσικά γεγονότα. Ο τερματοφύλακας Κεχαγιάς κάνει λάθος πάσα, ο Μπλάνης κλέβει την μπάλα στο κέντρο και σουτάρει άμεσα προς την εστία. Αυτή κυλά αργά και βασανιστικά προς την ανυπεράσπιστη εστία και με την βοήθεια του… κύματος που φύγηξε λιγάκι πέρασε την νοητή γραμμή του τέρματος για το τελικό 8-9 σε ένα από τα πιο απίστευτα φινάλε στην ιστορία της υδατοσφαίρισης!

https://www.youtube.com/embed/3A8DtlgWwT8
Αν είσαι ΠΑΟΚ, γίνεται! (vids, pics)