Το επίπεδο του προϊόντος βέβαια, έχει απομακρύνει το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που διαθέτουν εγκεφαλικά κύτταρα και αυτός είναι ο βασικός λόγος που η επικοινωνία των οπισθίων βρίσκει έδαφος τη δεδομένη χρονική στιγμή.
Ένα ακόμη πρόβλημα στην εποχή μας, είναι η τρομοκρατία της ανεργίας. Που σε οδηγεί στη μείωση προσωπικότητας και βέβαια σε δημόσιες σχέσεις με ανθρώπους που κάποτε δεν θα καταδεχόσουν να του χαρίσεις ούτε το σάλιο σου από βολή τριών μέτρων.
Ο συνδυασμός λοιπόν απουσίας μεγάλου ποσοστού εγκεφαλικά λειτουργικών φιλάθλων σε συνδυασμό με την ασφυξία των ΜΜΕ από την ανεργία, μας έχουν οδηγήσει σε μία εποχή που τα επιχειρήματα που αραδιάζονται απλόχερα, αποτελούν μνημείο ηλιθιότητας. Και τα κλισέ, κίνητρο για ξερατό.
Ας τα πάρω ένα – ένα όμως για να σπάσω και λίγη πλάκα.
Επιχείρημα νούμερο ένα
«Κάντε επενδύσεις να φτιάξετε ομάδα»
Αυτή η καραμέλα χρησιμοποιείται από φίλους του Ολυμπιακού που πολύ δύσκολα έτσι όπως είναι δομημένος ο οργανισμός παίρνουν... πρωτοβουλίες.
Στα τέσσερα χρόνια της εποχής Ιβάν Σαββίδη στον ΠΑΟΚ, έχουν μπει στην ασπρόμαυρη ΠΑΕ το ποσό των 70 εκατ. ευρώ. Νούμερο πολύ μεγαλύτερο από αυτό που έχει μπει στην ερυθρόλευκη ΠΑΕ η οποία πλέον έχει θετικό ισολογισμό.
Το επιχείρημα αυτό από έναν οργανισμό που πάνω από είκοσι χρόνια καβαντζώνει 25 ξεκούραστα εκατομμυριάκια, τα οποία αυξάνονται μέσα από τις εμπορικές συμφωνίες που συνοδεύουν το μπράντινγκ που ισχυροποιείται από την παρουσία στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, όπως βέβαια και από την υπεραξία που παίρνουν οι αθλητές που αγωνίζονται σε ομάδα που μονίμως υπάρχει στη κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.
Είναι τόσο έντονο το επιχείρημα μάλιστα, που οι ίδιοι έχουν ψηθεί πως υπάρχει επένδυση στην ομάδα τους, η οποία αυτή τη στιγμή έχει κορυφαίο της παίκτη έναν που απέτυχε στη Μπουντεσλίγκα 2 και τον απέκτησε για να μην τον αποκτήσει ο ΠΑΟΚ.
Από τον Ζιοβάνι και τον Ριβάλντο, στο εφάπαξ του Καμπιάσο. Από τον Γεωργάτο και τον Τζόρτζεβιτς στον Μαζουακού και τον Πάρντο το λες και απόσταση. Όπως βέβαια και από τον Μέλμπεργκ στον Μποτία.
Επιχείρημα νούμερο 2
«Μιλάτε ενώ δεν μπορείτε να κερδίσετε τον Πανθρακικό»;
Αυτό το επιχείρημα είναι και το πιο ενδεικτικό του επιπέδου που υπάρχει. Δηλαδή αν είσαι 5ος ή 6ος ή 13ος δεν έχει δικαίωμα να μιλάς. Κάπου πρέπει να είναι γραμμένο, πρέπει να υπάρχει κάποια διάταξη στον ΚΑΠ, δεν εξηγείται αλλιώς.
Δεν μπορεί να μιλήσει ο Ιβάν Σαββίδης που έχει βάλει 70εκατ. ευρώ και μπορεί να μιλάει ο κάθε απίθανος με στημένα ποστ στο facebook και σάιτ που κατευθύνει ο ίδιος.
Ο καθένας που έχει έννομο συμφέρον και επιθυμεί ένα σοβαρό προϊόν, πρέπει να κάνει τα πάντα για να διορθωθεί η κατάσταση. Το τι κάνει η ομάδα είναι ένα εσωτερικό θέμα που ναι μεν κρίνεται από την κοινή γνώμη, αλλά σε καμία των περιπτώσεων δεν στερεί από κανέναν το δικαίωμα να μιλήσει για οτιδήποτε άλλο.
Επιχείρημα νούμερο 3
«Θέλετε να γίνεται χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη»
Εδώ μιλάμε για χαζούς εντελώς. Η φράση «iqμπιφτεκιού» σε όλο της το μεγαλείο. Πρώτον, στην επιχειρηματολογία υπάρχει η παραδοχή πως είναι χαλίφης. Μιλάμε για τσακάλια. Δεύτερον, από την άλλη θέλουν να γίνουν τρεις χαλίφηδες. Μιλάμε για τον πρώτο συνεταιρισμό χαλίφηδων στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Και πως μπορούνε να λειτουργήσουν μαζί τρεις χαλίφηδες; Θα παίζουν κορώνα – γράμματα τους τίτλους; Πόσο ηλίθιος μπορεί να είναι κάποιος για να επιχειρηματολογήσει πάνω σε αυτό το πράγμα;
Εδώ μπαίνει συνήθως η επιχειρηματολογία «τι έκανε στο παρελθόν ο Μελισσανίδης». Τι έκανε ακριβώς για θυμίστε μου γιατί εγώ θυμάμαι την ΆΕΚ ομαδάρα. Και αν κατάφερε να πάρει κάποια εύνοια, σίγουρα δεν το έκανε με τον σημερινό τρόπο.
Όσο για τους δικούς μας που δεν θέλουν τη συμμαχία μπερδεύοντας τα οπαδικά με τα επιχειρηματικά, σε περίπτωση που ο Σαββίδης κατέβαινε μόνος του, η επιχειρηματολογία του αντιπάλου θα ήταν δικαιολογημένα πως θέλει να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη. Άρα, σωστά πράττει και δεν πάει μόνος.
Επιχείρημα νούμερο 4
Τα περί επανάστασης
Βλέπω ειρωνικά σχόλια ακόμη και από συναδέλφους για την .. επανάσταση του Ιβάν και διάφορες τέτοιες αηδίες.
Κανένας δεν αναφέρθηκε σε επανάσταση. Δεν χρησιμοποιήθηκε η λέξη. Το μόνο που ειπώθηκε είναι η λέξη κάθαρση.
Ο επιχειρηματίας δεν κάνει επαναστάσεις. Προστατεύει την επένδυσή του. Αφού κατάλαβε μετά από τέσσερα χρόνια πως χωρίς πίεση δουλειά δεν γίνεται, βρήκε την αφορμή να ξεκινήσει το αντάρτικο.
Όποιος βλέπει επαναστάσεις, μάλλον του λείπει ο Κολοκοτρώνης.
Επιχείρημα νούμερο 5
«Όταν τα παθαίναμε εμείς δεν λέγατε κουβέντα»
Είναι το τοπικό φαινόμενο της Θεσσαλονίκης και κυρίως τον Αριανών για τους οποίους ψάχνεις ιστορικά να μάθεις τι έχουν πάθει και δεν βρίσκεις τίποτα. Έπεσαν τρεις φορές ενώ έπρεπε να πέσουν πέντε, έχασαν ένα μπαράζ στον Βόλο που οι ίδιοι λένε πως στήθηκε η ομάδα στο δεύτερο ημίχρονο και μετά λένε για κάτι τιμωρίες με το μπουκάλι στη Κουρομπίλια. Είναι και το γκολ στον Πλατανιά που έχουν δίκαιο αλλά εμείς τι να κάνουμε;
Και τα λένε σε μας, που έγινε χρήση δακρυγόνων σε γήπεδο για πρώτη φορά στην Ελλάδα με τον Λίτσα, έχουν γίνει καμιά εικοσαριά απροκάλυπτες σφαγές στη Τούμπα από τον Ολυμπιακό αλλά και τον Παναθηναϊκό παλαιότερα και πολλά άλλα που δεν έχω λόγο να τα απαριθμήσω τώρα.
Όπως και οι Ηρακληδείς, οι οποίοι όταν έπεσαν πρώτη φορά πήγαν να με δωροδοκήσουν και φταίει ο ΠΑΟΚ για αυτό ή επειδή ψήφισε λευκό ο Ζαγοράκης στη κρίσιμη συνεδρίαση την δεύτερη φορά, φταίει ο ΠΑΟΚ που έπεσαν και όχι η Τρίπολη και αυτός που την είχε υπό την προστασία του.
Ναι είναι ίσως μία από τις πλέον άδικες αποφάσεις του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, ναι δεν μου είναι βολικό πως ο Ζαγοράκης ψήφισε λευκό εκείνη τη μέρα, όμως έλεος…
Εδώ βέβαια έφτασαν να συμφωνήσουν οι δυο τους, πως ο ΠΑΟΚ είναι προστατευόμενος μάρτυρας του ΣΔΟΕ. Δηλαδή είναι ο πιο διάσημος προστατευόμενος μάρτυρας του πλανήτη αφού τον ξέρουν όλοι και στον ΣΔΟΕ δουλεύουν καθυστερημένοι που δεν μπορούν να προβληματιστούν γιατί πχ ο εμπορικότερος ΠΑΟΚ έχει το ένα πεντηκοστό των εσόδων από τον Ηρακλή.
Εννοείται πως δεν θέλουμε τη βοήθεια κανενός εξ αυτών που σκέφτονται έτσι. Άλλωστε, ομάδα είναι ο κόσμος της, αυτός επιλέγει στο τέλος το ύφος που θα έχει αυτή. Και οι επιλογές κρίνονται ιστορικά.
Απλά εμείς πρέπει να έχουμε το νου μας και να μη τσιμπάμε.
Όλη η παραπάνω επιχειρηματολογία των αντιπάλων μπορεί να σε τρελάνει άμα δεν είσαι ψύχραιμος, άμα δεν ξέρεις τι επιδιώκουν. Ο ΠΑΟΚτσής πρέπει απλά να μη τσιμπάει και να μην επηρεάζεται από τα αποτελέσματα.
Και βέβαια, να έχει τα μάτια του ανοιχτά γιατί βρισκόμαστε στην εποχή του pay roll. Δεν μπορείς να προβλέψεις ποιος μπορεί να σε επηρεάζει βάζοντας απλά άλλες προτεραιότητες στην ατζέντα της κουβέντας.
Η κουβέντα ξεκινά και τελειώνει στο καθαρό ποδόσφαιρο. Τα άλλα είναι για το καφενείο…