MENU

Είναι οι άνθρωποι που -τουλάχιστον στην Ελλάδα- ελάχιστοι θα ήθελαν να βρίσκονται στη θέση τους. Οι διαιτητές στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι αλήθεια ότι έχουν προκαλέσει πολλές φορές έντονες αντιδράσεις, άλλες δικαίως (τις περισσότερες κατά γενική ομολογία) κι άλλες αδίκως. Βρίσκονται μονίμως στο στόχαστρο των περισσοτέρων, ενίοτε ακόμα κι εκείνων που τυγχάνει να ευνοούνται.

Βέβαια, σε αντίθεση με τους πραγματικούς πρωταγωνιστές των γηπέδων, τους ποδοσφαιριστές, οι διαιτητές εξακολουθούν να μην είναι επαγγελματίες σε ό,τι αφορά το εργασιακό τους καθεστώς. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει κι ότι δεν λαμβάνουν άκρως ικανοποιητικές αμοιβές, πόσω μάλλον αν αναλογιστούμε ότι όλοι τους -σχεδόν ανεξαιρέτως- έχουν κάποια άλλη δουλειά ως βασική επαγγελματική ενασχόληση και η διαιτησία έρχεται να προστεθεί ως ένα... χόμπι και συμπλήρωμα στο εισόδημά τους.

Το οποίο βέβαια για τους περισσότερους εξ αυτών αποφέρει περισσότερα έσοδα κι από την κανονική τους δουλειά. Τα 1.500 ευρώ εξάλλου, με τα οποία αμείβεται για έναν και μόνο αγώνα της Σούπερ Λιγκ ο πρώτος διαιτητής, για την πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών είναι δύο ΜΗΝΙΑΙΟΙ μισθοί. Όχι κι άσχημα λοιπόν... Το SDNA έκατσε, τα έβαλε κάτω κι έψαξε τι έχουν πάρει όλοι οι πρώτοι διαιτητές της μεγάλης κατηγορίας από την αρχή της σεζόν, συμπεριλαμβανομένων και των ορισμών μέχρι και για τα ημιτελικά του Κυπέλλου.

Σε 19/24 παιχνίδια ο Δημητρόπουλος!

Κάποιου εδώ πρέπει να γίνουν και οι απαραίτητες επισημάνσεις για την αποκαλυπτική έρευνα και τον πίνακα που ακολουθεί παρακάτω. Κατ΄ αρχάς, αποτελεί αν μη τι άλλο έκπληξη το ποιοι βρίσκονται στο... ρετιρέ της λίστας με τους διαιτητές που έχουν παίξει τα περισσότερα παιχνίδια. Στην κορυφή, για παράδειγμα, βρίσκεται ένας διαιτητής στον οποίο έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι, καθώς κατά τον ανακριτή διαφθοράς Γιώργο Ανδρεάδη, είναι ύποπτος για δωροδοκία-δωροληψία και δεν του επιτρέπεται η έξοδος από τη χώρα λόγω της εμπλοκής στην υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης». Ο λόγος για τον Αλέξανδρο Δημητρόπουλο που είναι ο διαιτητής με τις μακράν περισσότερες παρουσίες στη φετινή Σούπερ Λιγκ. Συγκεκριμένα σε σύνολο 24 αγωνιστικών, έχει λείψει σε μόλις πέντε παιχνίδια, καθώς σε δέκα ήταν 1ος διαιτητής και σε ακόμα εννιά ορίστηκε 4ος!

Μετά από αυτόν ακολουθεί ο Μάριος Λαμπρόπουλος που επέστρεψε το 2012 στη μεγάλη κατηγορία μετά τον υποβιβασμό του, σε μία περίοδο μάλιστα όπου είχαν γίνει καταγγελίες για «στημένους πίνακες διαιτησίας» και τελικά οδήγησαν (συνδυαστικά με άλλες υποθέσεις) στις ποινικές διώξεις για την «εγκληματική οργάνωση». Ο ρέφερι από τον σύνδεσμο Ηλείας έχει, μαζί με τον Δημητρόπουλο, τα περισσότερα ματς ως πρώτος διαιτητής στη Σούπερ Λιγκ και οι δυο τους είναι οι μοναδικοί που σπάνε το φράγμα των 17.000 ευρώ σε έσοδα κατά τη φετινή σεζόν. Όσο για την τριάδα, κλείνει με τον Ανδρέα Παππά, τον ρέφερι που... κόπηκε από διεθνής, αλλά ορίστηκε για να διευθύνει τον μεγάλο αυριανό πρώτο ημιτελικό μεταξύ ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού στην Τούμπα. Θυμίζουμε πως ήταν αυτός που είχε οριστεί στο Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός της Λεωφόρου, το οποίο δεν ξεκίνησε ποτέ.

8ος ο κορυφαίος Έλληνας διαιτητής και... χωρίς ντέρμπι!

Ένα άλλο στοιχείο που προκαλεί εντύπωση είναι η θέση στην οποία βρίσκεται ο κατά τεκμήριο κορυφαίος Έλληνας διαιτητής, σύμφωνα και με την UEFA, ευρισκόμενος (μοναδικός) στην κατηγορία Elite. Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι ο Τάσος Σιδηρόπουλος θα είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος της ελληνικής διαιτησίας στο Euro της Γαλλίας (ως 4ος). Ο Δωδεκανήσιος ρέφερι λοιπόν είναι στην 8η θέση της σχετικής λίστας, κάτω κι από διαιτητές όπως οι Κύζας, Αρετόπουλος και Παπαδόπουλος (ο Κουκουλάκης που επίσης τον περνάει, είναι από τις πιο παλιές σφυρίχτρες στην Ελλάδα). Ένα άλλο εντυπωσιακό με τον Σιδηρόπουλο φέτος είναι πως παρ' ό,τι εκτός συνόρων αναγνωρίζεται ως ο κορυφαίος, στην Ελλάδα έχει σφυρίξει μόλις ένα ντέρμπι φέτος, το ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 2-1 στην Τούμπα.

Η ανάλυση εσόδων-εξόδων των διαιτητών

Όπως προαναφέραμε η αμοιβή ενός διαιτητή για να σφυρίξει αγώνα της Σούπερ Λιγκ είναι στα 2.000 ευρώ μεικτά, αλλά μετά φόρου (502 ευρώ), το ποσό ανέρχεται -στρογγυλοποιημένα- στα 1.500 ευρώ. Από αυτά τα χρήματα ωστόσο ένα μέρος πηγαίνει ως συνδρομή στην Ένωσή τους. Το ποσοστό μπορεί να διαφέρει σε κάθε ΕΠΣ, στις περισσότερες όμως είναι στο 15%. Η αμοιβή ως 4ος στη Σούπερ Λιγκ είναι πολύ χαμηλότερη, 400 ευρώ μεικτά και στα 290 ευρώ με την παρακράτηση φόρου, ενώ αρκετά λιγότερα είναι τα χρήματα για το Κύπελλο. Εκεί ο πρώτος διαιτητής παίρνει 600 ευρώ όταν η γηπεδούχος ομάδα είναι της Σούπερ Λιγκ και 300 ευρώ αν αγωνίζεται στη Football League. Όσο για τους 4ους εκεί συμβαίνει ένα μικρό παράδοξο, καθώς παίρνουν περισσότερα απ' ό,τι για το πρωτάθλημα. Συγκεκριμένα αμείβονται με 300 ευρώ όταν ο γηπεδούχος παίζει στη μεγάλη κατηγορία και με 150 ευρώ αν βρίσκεται στη Β'.

Παράλληλα οι διαιτητές παίρνουν κι ένα επιπλέον μικρό ποσό ως «ημεραργία», ουσιαστικά για τα έξοδα που θα έχουν κατά τη διαμονή τους στην πόλη ή το νησί που θα πάνε για να σφυρίξουν. Εννοείται ότι εισιτήρια και ξενοδοχεία είναι πληρωμένα. Σε ό,τι αφορά το ποσό, για κάθε ημέρα παραμονής τους λαμβάνουν περί τα 42-43 ευρώ στη Σούπερ Λιγκ και 30 ευρώ όταν πρόκειται για το Κύπελλο.

Πληρώνονται διπλοί φόροι για τα έξοδα μετακίνησης!

Κάπου εδώ αξίζει να σας αναφέρουμε και κάτι εντελώς ακατανόητο -από τα πολλά του ελληνικού ποδοσφαίρου- που συμβαίνει με τα έξοδα μετακίνησης των διαιτητών. Το παράδειγμα που θα σας αναφέρουμε είναι πραγματικό κι αφορά φετινό περιστατικό. Διαιτητής για να μετακινηθεί στην πόλη όπου θα σφύριζε πλήρωσε για ταξί 500 ευρώ (να πάει και να γυρίσει, συν ο χρόνος αναμονής). Ο ίδιος έκοψε κανονικά φυσικά απόδειξη, φορολογήθηκε όπως προβλέπεται με 23%, αλλά ο συγκεκριμένος ρέφερι που τον πλήρωσε, δεν έλαβε το ίδιο ποσό από τη Σούπερ Λιγκ όπου προσκόμισε την απόδειξη, αλλά 380, με τα 120 ευρώ να προορίζονται για... φόρο, όπως τουλάχιστον του αναφέρθηκε. Η ίδια δηλαδή πληρωμή φορολογήθηκε διπλά κι αυτό αφορά σε πάγια τακτική και δεν επρόκειτο για μεμονωμένο περιστατικό! Τι έκανε έκτοτε ο συγκεκριμένος διαιτητής; Εννοείται ότι δεν πήρε ποτέ ξανά ταξί, αλλά χρησιμοποιούσε ΙΧ για τις μετακινήσεις του...

Απλήρωτοι μετά την 5η αγωνιστική, φόβος για «ψαλίδι»

Από εκεί και πέρα θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι διαιτητές έχουν πληρωθεί μόλις -σχεδόν- το 1/5 των αγώνων της φετινής Σούπερ Λιγκ. Ως γνωστόν το ταμείον της διοργανώτριας είναι... μείον, με αποτέλεσμα να έχουν καταβληθεί μόνο τα χρήματα ως και την 5η αγωνιστική. Αυτό σημαίνει ότι τα ποσά που αναγράφονται είναι εκείνα που θα πάρουν (μέρος τους έχει ήδη καταβληθεί) το επόμενο διάστημα. Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι διαιτητές που φοβούνται ότι αν δεν βρεθεί άμεσα λύση, τότε θα υπάρξει... κούρεμα αποδοχών στο φινάλε της χρονιάς από τη Λίγκα. Διαφορετικά ωστόσο είναι τα πράγματα στο Κύπελλο, όπου οι πληρωμές από τις ομάδες γίνονται πριν την έναρξη των αγώνων.

Δείτε αναλυτικά τα ποσά στον πίνακα που ακολουθεί:

* Μετά το «+» ακολουθεί ο αριθμός των αγώνων Κυπέλλου και σε παρένθεση με «Β» βρίσκονται εκείνοι όπου είχαν γηπεδούχο ομάδα της Football League. Το δεύτερο "+" σε Λαμπρόπουλο, Δελφάκη, Μήτσιο και Παπαπέτρου είναι επειδή ορίστηκαν ως επιπρόσθετοι βοηθοί στα ημιτελικά του Κυπέλλου.

* Στη συνολική αμοιβή στο τέλος γίνεται και η αφαίρεση του 15% που κατά μ.ο. πηγαίνει στην εκάστοτε ΕΠΣ.

* Oι αμοιβές στα ημιτελικά του Κυπέλλου είναι ελαφρώς αυξημένες σε σχέση με τις προηγούμενες φάσεις.

* Με μαύρο είναι οι «new entry» της κατηγορίας.

* Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει ανάλογη έρευνα και για τους βοηθούς διαιτητές.

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚ 2015-16

ΑΓΩΝΕΣ ως 1ος

ΑΓΩΝΕΣ ως 4ος

ΑΜΟΙΒΗ ως 1ος (σε ευρώ)

ΑΜΟΙΒΗ ως 4ος (σε ευρώ)

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΜΟΙΒΗ (σε ευρώ)

Δημητρόπουλος Αλέξανδρος (Φθιώτιδας)

Λαμπρόπουλος Μάριος (Ηλείας)

10 +1+1

Παππάς Ανδρέας (Αθηνών)

9 + 2(1Β')

Παπαδόπουλος Ιωάννης (Μακεδονίας)

9 +2 (1Β')

Κύζας Γεώργιος (Δράμας)

9 +2 (1Β')

Αρετόπουλος Αλέξανδρος (Τρικάλων)

9 +1

Κουκουλάκης Μιχαήλ (Ηρακλείου)

9 +2 Β'

Σιδηρόπουλος Αναστάσιος (Δωδεκανήσου)

8 +4 (1Β')

Καραντώνης Δημήτριος (Ημαθίας)

6 +4

6 +1

Καλογερόπουλος Χαράλαμπος (Αθηνών)

Βάτσιος Αριστείδης (Δυτικής Αττικής)

8 +2 (1Β')

Σπάθας Ηλίας (Πειραιά)

8 +1Β'

5 +1

Κομίνης Γεώργιος (Θεσπρωτίας)

8 +3 (1Β')

Παπαπέτρου Αναστάσιος (Αθηνών)

7 +2+1

Δελφάκης Ιωάννης (Αρκαδίας)

Γιάχος Αθανάσιος (Χίου)

7 +1

5 +1Β'

Βοσκάκης Μιχαήλ (Ρεθύμνου)

7 +2 (1Β')

Τζήλος Αθανάσιος (Λάρισας)

7 +2

6 +1

Κιοτζένης Ευάγγελος (Ξάνθης)

6 +1Β'

Τριτσώνης Σταύρος (Αθηνών)

6 +1

Μήτσιος Χρήστος (Ηπείρου)

5 +3 (1Β')

6 +1

Μάνταλος Σταύρος (Καβάλας)

6 +2 (1Β')+1

Στυλιαράς Δημήτριος (Αιτωλοακαρνανίας)

6 +1

Θάνος Δημήτριος (Γρεβενών)

5 +2

3 +1

Σελίμος Σπυρίδων (Λακωνίας)

4 +2Β'

Φωτιάδης Ανανίας (Σερρών)

3 +1Β'

Ευαγγέλου Άγγελος (Αθηνών)

1 +1

3 +4(3Β')

Σοκ και δέος: Τόσα πήρε κάθε διαιτητής της Superleague!