MENU

Μύδρους εξαπολύει ο παλαίμαχος διαιτητής Σούπερ Λιγκ, Μιχάλης Τσινιάρης, που σφύριξε για δύο χρονιές στη μεγάλη κατηγορία, πριν κοπεί στα γραπτά. Μιλώντας στη «Live Sport» αναφέρεται στην υπόθεση της πυραμίδας στο χώρο της διαιτησίας, αλλά και γιατί θεωρεί ότι του... πήραν τη σφυρίχτρα. Τι λέει για τον Ολυμπιακό και την κατάσταση στην ΕΠΟ...

«Το σύστημα που ήταν τότε και τώρα με είχε χρεώσει για Παναθηναϊκό. Κι επειδή δεν έκανα το χατήρι τους, έπρεπε να βγω. Ήμουν και θα είμαι ΑΕΚ, αλλά όσοι πιστεύουν ότι βοήθησα ως διαιτητής την ΑΕΚ ή τον Παναθηναϊκό, μπορούν να δουν σε DVD τα παιχνίδια που διηύθυνα», αναφέρει αρχικά ο Τσινιάρης.

Για το αν πρέπει να “προσκυνήσει” ένας διαιτητής για να σφυρίξει επαγγελματικά: «Δεν είναι απαραίτητο αυτό. Υπάρχουν διαιτητές που δεν προσκύνησαν κι έμειναν. Υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που δεν έπρεπε να είναι καν στη Σούπερ Λιγκ κι επειδή είναι του συστήματος παραμένουν».

Σχετικά με το τι εννοεί λέγοντας “σύστημα”: «Θα σας απαντήσω με μία γενική τοποθέτηση. Καταρχήν θέλω να δώσω συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό για την πορεία του στην Ευρώπη. Εχει μακράν την καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα, αλλά για να γίνει αυτό τα τελευταία χρόνια παίρνει τα πρωταθλήματα με τη βοήθεια των δυνάμεων με αποτέλεσμα να εισπράττει τα χρήματα του Τσάμπιονς Λιγκ. Έτσι απέκτησε τεράστιο πλεονέκτημα έναντι των άλλων ομάδων. Και ειδικά φέτος που υπάρχει αυτή η τεράστια διαφορά με τις άλλες ομάδες, δεν θα έπρεπε να έχει βοήθειες από τους διαιτητές. Βέβαια όλες οι μεγάλες ομάδες το σφύριγμα θα το πάρουν. Εδώ όμως κατά την άποψή μου, τα σφυρίγματα είναι 80-20, ενώ η ασυλία που βλέπουμε στους παίκτες του Ολυμπιακού βγάζει μάτια».

Για το αν θεωρεί ότι ασκούνται πιέσεις σε έναν διαιτητή για να παίξει υπέρ ή κατά μίας ομάδας: «Πιέσεις ασκούνται άμεσες κι έμμεσες. Άμεσες μέσω γνωστών. Όλοι οι διαιτητές ξέρουν πως ο Ολυμπιακός αυτή την περίοδο είναι πανίσχυρος, οπότε την αμφισβητούμενη φάση θα τη σφυρίξουν υπέρ του για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο. Επιπλέον υπάρχει κι ο ψυχολογικός πόλεμος, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε τί έπαθε ο Κωνσταντινέας μετά από μία “κακή” διαιτησία, εκτός κι αν όλα αυτά είναι σύμπτωση...».

Για το αν πιστεύει πως συνάδελφοί του θα κάνουν κωλοτούμπα σε περίπτωση που αλλάξουν οι διοικητικοί συσχετισμοί στην ΕΠΟ: «Σαφέστατα. Όπως έγινε κωλοτούμπα όταν από την εποχή Κόκκαλη ήρθε η εποχή Πατέρα και στη συνέχεια περάσαμε στην εποχή Μαρινάκη. Οπότε είναι λογικό να γίνει άλλη μία κωλοτούμπα. Κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει όμως αυτή η κατάσταση. Κι αυτό είναι καθαρά θέμα των ομάδων, αλλά δυστυχώς τα οικονομικά οφέλη είναι τεράστια και ο πιο δυνατός στο πρωτάθλημα θέλει τη διαιτητική εύνοια».

Αναφορικά με το αν διακινούνται χρήματα: «Αρκεί και μόνο που ένας διαιτητής παραμένει στον πίνακα και σε περίοδο οικονομικής κρίσης μέσα από το χόμπι του παίρνει 20-30.000 ευρώ τον χρόνο. Και χωρίς να έχει... λιώσει στα θρανία».

Για τις παραχωρήσεις που μπορεί να κάνει ένας διαιτητής για να σφυρίξει στη Σούπερ Λιγκ: «Στο ξεκίνημα της καριέρας του πρέπει να είναι αγαπητός στον πρόεδρο της Ένωσης».

Για το αν ήταν εκείνος: «Ο πρόεδρος της ΕΠΣΑ, ο κ.Δημητρίου με βοήθησε για να μπω στην Α' Εθνική, όπως και ο κ.Βαρούχας, μετά όμως θεωρήθηκα “μαύρο πρόβατο” για την Ένωση όταν άρχισα να ρωτάω που πηγαίνουν τα λεφτά που φέρνουν σε αυτή οι διαιτητές».

Για το που πηγαίνουν τα λεφτά: «Κανονικά στην επιμόρφωση του διαιτητή, αλλά πλέον πηγαίνουν για να καλύψουν τα έξοδα της Ένωσης ή και κάπου αλλού».

Σχετικά με τους ποιους θεωρεί τους καλύτερους Έλληνας διαιτητές: «Υπάρχουν οι ικανοί, οι ταλαντούχοι που σφυρίζουν ανάλογα με τις επιθυμίες του συστήματος και οι ανίκανοι που προωθούνται για να φέρουν σε πέρας ειδικές αποστολές».

Για το ποιος διοικεί αυτή την περίοδο τη διαιτησία: «Θεωρητικά ο κ.Καραμελίδης ως πρόεδρος της ΚΕΔ, αλλά αμφιβάλλω ποιος τελικά κάνει τους ορισμούς. Για παράδειγμα, μου έκανε εντύπωση ότι έβαλαν 4ο διαιτητή στο Ατρόμητος-Παναθηναϊκός τον Σιδηρόπουλο για να μην παίξει το ντέρμπι ΠΑΟ-Ολυμπιακός. Θα είναι καλό για το ποδόσφαιρο κάποια στιγμή να φύγουν οι παλιές καραβάνες της ΕΠΟ, προκειμένου να εκλεγούν άφθαρτα πρόσωπα που ανεπηρέαστα θα κάνουν τη δουλειά τους προς όφελος του ελληνικού ποδοσφαίρου».

Η άποψή του για τον Χριστόφορο Ζωγράφο: «Η προσωπική ζωή του καθενός δεν μας αφορά. Το να καταφέρνει ακόμα και τώρα να είναι παρατηρητής Σούπερ Λιγκ και FIFA και να ανεβάζει τη σχέση του κατηγορία στη διαιτησία, σημαίνει ότι έχει γερές πλάτες».

Ενώ για το αν έχει ακούσει κάτι για τη διαιτητική πυραμίδα: «Έχω ακούσει ότι παράγοντας της διαιτησίας για να προωθήσει την κύρια δουλειά του έχει προτείνει σε διαιτητές να γίνουν μέλη αυτής της πυραμίδας, βάζοντας μέσα κι άλλα άτομα. Μέσα από την πυραμίδα έχει οικονομικά οφέλη κι απ' ό,τι ακούγεται χωρίς αποδείξεις, ενώ επίσης λέγεται ότι οι διαιτητές-μέλη της έχουν οφέλη σε ορισμούς».

Τσινιάρης: «Ασυλία και 80-20 έχει ο Ολυμπιακός»!