MENU

Κάποιοι πέρασαν απευθείας από τη μία μεγάλη ομάδα της Αθήνας στην άλλη. Άλλοι έκαναν μεγαλύτερη διαδρομή με ενδιάμεσους σταθμούς πριν βγάλουν τα «πράσινα» και φορέσουν τα «κιτρινόμαυρα». Για κάποιους δεν… άνοιξε ούτε μύτη, για άλλους κάηκαν καφετέριες… Kαι αυτές είναι κάποιες από τις ιστορίες τους…

Aνδρέας Παπαεμμανουήλ

Έπαιξε δώδεκα χρόνια στον Παναθηναϊκό, είχε 196 συμμετοχές στην Α’ Εθνική και πέτυχε 80 γκολ. Με το «τριφύλλι» κατέκτησε έξι πρωταθλήματα και δύο Κύπελλα. Το 1969 είχε αναλάβει τη διοίκηση της ομάδας η τριανδρία των Κίτσιου, Πηλιχού, Μπραβάκου, που ήταν αξιωματικοί του στρατού και τους είχε ορίσει η κυβέρνηση της χούντας, όπως συνέβη σε όλες τις ομάδες. Άρχισαν οι μαζικές εκκαθαρίσεις, ενώ κάποιοι παίκτες του Παναθηναϊκού θεωρήθηκαν προδότες για την απώλεια του τίτλου το 1968 από την ΑΕΚ. Πήγε για έξι μήνες στην Αυστραλία και όταν γύρισε στην Ελλάδα, το φθινόπωρο του 1969, υπέγραψε στον Ικαρο Νέας Ιωνίας. Ωστόσο με παρέμβαση του χουντικού γενικού γραμματέα Αθλητισμού Ασλανίδη, ακυρώθηκε το δελτίο και κατέληξε στην ΑΕΚ. Στην επιστροφή του στη «Λεωφόρο» με τη φανέλα της «Ένωσης» έτυχε θερμής υποδοχής από τους οπαδούς της πρώην ομάδας του…

Μίμης Δομάζος

Τον Δεκέμβριο του 1978, ο Παναθηναϊκός φιλοξενεί στη «Λεωφόρο» την ΑΕΚ Ο «στρατηγός» επιστρέφει κόντρα στην ομάδα με την οποία έπαιξε σχεδόν είκοσι χρόνια και έγραψε ιστορία. Για πρώτη φορά μετά το 1959, ο Δομάζος θα έμπαινε στο γήπεδο χωρίς να φορά την πράσινη φανέλα. Οι αντιδράσεις των οπαδών του Παναθηναϊκού ήταν ανάμεικτες. «Ο Μίμης Δομάζος αποδοκιμάστηκε από πολλούς και χειροκροτήθηκε από λίγους» θα γράψει την επόμενη ημέρα η εφημερίδα «Αθλητική Φωνή». «Γνώριζα ότι θα με αποδοκίμαζαν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού και για αυτό τον λόγο δεν με στενοχώρησε η στάση τους» θα πει ο Δομάζος, ο οποίος πανηγύρισε το δεύτερο γκολ της ΑΕΚ προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. «Έχω παράπονο από λίγους ευτυχώς οπαδούς του Παναθηναϊκού που ξέχασαν τόσο γρήγορα την προσφορά μου. Δεν με αιφνιδίασαν όμως. Το περίμενα. Δεν επηρεάστηκα. Μόνο πικράθηκα» ήταν οι δηλώσεις του «στρατηγού» στα «ΝΕΑ».

Βαγγέλης Βλάχος

Ο πρώτος ποδοσφαιριστής από όταν έγινε επαγγελματικό το πρωτάθλημα που έφυγε από την μία ομάδα για την άλλη. Άρχισε την επαγγελματική καριέρα του στην ΑΕΚ το καλοκαίρι του 1979, προερχόμενος από τις ακαδημίες της, και έμεινε στην ομάδα πέντε χρόνια, αφού κατέκτησε το κύπελλο το 1983 και όντας αρχηγός μέχρι το 1985. Η απόφασή του να φύγει προκάλεσε σάλο και οδήγησε στην απόπειρα εμπρησμού της καφετέριας που διατηρούσε στα Πατήσια. Ο Βλάχος τελικά πήγε στον Παναθηναϊκό, με τον οποίο κατέκτησε τρία πρωταθλήματα και τέσσερα κύπελλα στα έξι χρόνια που αγωνίστηκε.

Λύσανδρος Γεωργαμλής

Συμπαίκτες με τον Βαγγέλη Βλάχο και στην ΑΕΚ και στον Παναθηναϊκό, έκανε το ίδιο δρομολόγιο, όντας και αυτός προϊόν των ακαδημιών της «Ένωσης». Στην ΑΕΚ ήταν από το 1980 μέχρι το 1985, στον Παναθηναϊκό από το 1986 μέχρι το 1992 κατακτώντας τρία πρωταθλήματα, τέσσερα Κύπελλα, ένα Σούπερ Καπ και συμμετέχοντας στις καταπληκτικές ευρωπαϊκές παρουσίες του «τριφυλλιού» τη σεζόν 1987-88 φτάνοντας μέχρι τα ημιτελικά του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ και έχοντας αποκλείσει τις Γιουβέντους, Οσέρ και Χόνβεντ.

Δημήτρης Σαραβάκος

Δέκα χρόνια στον Παναθηναϊκό (1984-94), 252 αγώνες, 125 γκολ, τρία πρωταθλήματα, επτά Κύπελλα. Το καλοκαίρι του 1994 ο «μικρός» ήταν 34 χρόνων, ο Παναθηναϊκός δεν δείχνει διάθεση να ανανεώσει το συμβόλαιο μαζί του. Ο ίδιος άρχισε να σκέφτεται μήπως αυτή ήταν η στιγμή να αποσυρθεί. Ο ποδοσφαιρικός… μύθος θέλει τον Δημήτρη Μελισσανίδη να τον παίρνει τηλέφωνο και να τον παροτρύνει να πάει στην ΑΕΚ. Ακόμα κι αν αυτό δεν συνέβη, ο Σαραβάκος φόρεσε τα «κιτρινόμαυρα». Η ζωή τα έφερε έτσι και λίγους μήνες αργότερα ΑΕΚ και Παναθηναϊκός θα τεθούν αντιμέτωποι στον τελικό του Κυπέλλου. Στο 6ο λεπτό, η «Ένωση» θα κερδίσει πέναλτι, ο Σαραβάκος θα αναλάβει την εκτέλεση (αυτή ήταν η εντολή του προπονητή Ντούσαν Μπάγεβιτς) αλλά θα αστοχήσει υπό τις ιαχές των φίλων του «τριφυλλιού» που φώναζαν «Μητσάρα βαζέλα, βγάλε τη φανέλα».

«Αν ήταν τώρα ή αύριο, δεν θα πήγαινα ποτέ να εκτελέσω το πέναλτι στον τελικό διότι ήταν άδικο και για τους δύο. Αν το έβαζα θα ήταν δυσαρεστημένοι οι Παναθηναϊκοί. Το έχασα και ήταν ευχαριστημένοι οι Παναθηναϊκοί και δυσαρεστημένοι οι ΑΕΚτζήδες. Ειπώθηκαν πολλά, δεν ισχύει τίποτα απ’ όλα αυτά» δήλωσε προ μηνών στην «Πράσινη»…

Νίκος Λυμπερόπουλος

Ο Μεσσήνιος επιθετικός ήταν το μήλον την έριδος για τις δύο ομάδες το καλοκαίρι του 1996. Είχε παίξει δύο σεζόν στην Καλαμάτα και ήταν έτοιμος να έρθει σε μια μεγάλη ομάδα της πρωτεύουσας. Ο Παναθηναϊκός θα είναι νικητής σε αυτή την πρώτη μάχη, ο «Λύμπε» θα ντυθεί στα πράσινα, τα οποία θα φορέσει μέχρι το 2003. Θα φύγει από τον Παναθηναϊκό έχοντας τη στάμπα του λούζερ από τη διοίκηση (κυρίως μετά το περίφημο παιχνίδι της Ριζούπολης). Το συμβόλαιό του δεν ανανεώθηκε και έτσι θα πάει στην ΑΕΚ με την οποία θα παίξει μέχρι το 2008, πριν ακολουθήσει η διετής παρουσία του στην Άιντραχτ για να επιστρέψει και να τελειώσει την καριέρα του με τη φανέλα της «Ένωσης». Φορώντας τα κιτρινόμαυρα πέτυχε επτά γκολ εις βάρος του Παναθηναϊκού, αλλά δεν πανηγύρισε κανένα. Κάτι που εκτίμησαν οι οπαδοί των «πρασίνων», οι οποίοι πάντοτε τον χειροκροτούσαν.

Κώστας Κατσουράνης

Ένας ποδοσφαιριστής που μπορεί να μην πήγε απευθείας από τη μία ομάδα στην άλλη, προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. Kαθώς ολοκληρωνόταν το συμβόλαιό του με την Παναχαϊκή, το καλοκαίρι του 2002, ο Κατσουράνης συζητούσε και με τους τρεις μεγάλους της Αθήνας. Κατέληξε στην ΑΕΚ, με την οποία υπέγραψε τριετές συμβόλαιο, και αποτέλεσε στα χρόνια που ακολούθησαν ένα από τα πιο σημαντικά… γρανάζια στη μηχανή της ομάδας. Έκανε την καλύτερη σεζόν του το 2004-05, πέτυχε 12 γκολ, ενώ την επόμενη βοήθησε στο να κερδίσει η «Ένωση» το εισιτήριο για το Τσάμπιονς Λιγκ. Ακολούθησαν τα τρία χρόνια της Μπενφίκα για να γυρίσει, στη συνέχεια, στην Ελλάδα, να φορέσει τελικά τη φανέλα του Παναθηναϊκού, το καλοκαίρι του 2009, να αποδοκιμαστεί από τους οπαδούς της «Ένωσης» στο ντέρμπι των δύο ομάδων και στην πρώτη χρονιά του να κατακτήσει το νταμπλ. Ήταν μικρός Παναθηναϊκός και μετά έγινε ΑΕΚ; «Άλλο νιώθεις στην 6η δημοτικού και άλλο να είσαι μέσα στα πράγματα, να βάζεις γκολ με την ΑΕΚ, να πανηγυρίζεις με τους συμπαίκτες σου, τον κόσμο, να φωνάζουν το όνομά σου, να σε σέβονται. Ήμουν ΑΕΚ και όταν πήγα στον Παναθηναϊκό. Ήμουν όμως επαγγελματίας. Στον Παναθηναϊκό έδωσα ό,τι είχα και δεν είχα. Άλλοι το σεβάστηκαν, άλλοι όχι» θα απαντήσει ο ίδιος ο «Κατσούρ» σε πρόσφατη συνέντευξή του στον Sport-fm.

https://www.youtube.com/embed/8ddmnHr5tRo

ΠΑΙΚΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΑΙΞΑΝ ΣΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ ΚΑΙ ΑΕΚ

Η πρώτη μετακίνηση από τον Παναθηναϊκό στην ΑΕΚ χρονολογείται στο μακρινό 1927, όταν ο τότε νεαρός επιθετικός Αντώνης Τζιραλίδης, ένας από τους καλύτερους της δεκαετίας του 1920, άφησε την «Ένωση» για το «τριφύλλι».

Με απευθείας μεταγραφή

Ανδρέας Παπαεμμανουήλ (ΠΑΟ-ΑΕΚ), Μίμης Δομάζος (ΠΑΟ-ΑΕΚ), Κώστας Ελευθεράκης (ΠΑΟ-ΑΕΚ), Βαγγέλης Βλάχος (ΑΕΚ-ΠΑΟ), Λύσανδρος Γεωργαμλής (ΑΕΚ-ΠΑΟ), Μάρτον Εστερχάζι (ΑΕΚ-ΠΑΟ), Αντώνης Μήνου (ΠΑΟ-ΑΕΚ), Δημήτρης Σαραβάκος (ΠΑΟ-ΑΕΚ), Γιάννης Καλιτζάκης (ΠΑΟ-ΑΕΚ), Μπλένταρ Κόλα (ΠΑΟ-ΑΕΚ), Νίκος Λυμπερόπουλος (ΠΑΟ-ΑΕΚ), Μίλτος Σαπάνης (ΠΑΟ-ΑΕΚ), Αντώνης Πετρόπουλος (ΠΑΟ-ΑΕΚ), Γιώργος Κουτρουμπής (ΑΕΚ-ΠΑΟ).

Έχοντας μεσολαβήσει άλλη ομάδα

Βάλτερ Βάγκνερ, Δημήτρης Κώτσος, Κώστας Παυλόπουλος, Γιώργος Δώνης, Δημήτρης Μάρκος, Γιώργος Αλεξόπουλος, Σωτήρης Κυργιάκος, Αγγελος Μπασινάς, Κώστας Κατσουράνης, Φώντας Φέτσης, Βίκτορ Κλωναρίδης, Χρήστος Μπούρμπος

Προ Α’ Εθνικής

Τζιραλίδης, Κρητικός, Σκλαβούνος, Σοφιανόπουλος, Κ. Χριστοδούλου, Ασημακόπουλος

Από τον Δομάζο στον… Kουτρουμπή (pics & vids)